mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

Oto nasza lista :
LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 Zuzia Redlowo/Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
05/12 Katya - synek / Zaspa
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna

tu link do poprzedniego wątku
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=495823&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

Zapraszam do nowego watku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=500644&c=1&k=160

P.s

Wysypiajmy sie na max.bo później czeka nas odwrotność.

Katya tak z ciekawosci jaki wyniki mialas po obciazeniu ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Joahne mam tylko uważac na dietę ( dzisiaj przez telefon dowiem sie szczegolow), lekarz to zlecil tylko dlatego ze moj synek jest troszeczkę przerośniety wazy juz 1.7 a jestem w 30 tyg. na usg wykazalo ze dziecko swoja waga i wzrostem wskazuje na 32 tydzien ciazy i generalnie ta roznica od 20 tyg. ciazy jest u mnie widoczna, odstawione mialam witaminy które maja wpłayw na mase dziecka.
mam ochote zjesc w tym momencie czekolade :D

Justyna ja po obciążeniu glukozą 75 wynik po dwóch godz miałam 131 i lekarz nie mówił, że coś jest nie tak. trochę się martwię, bo słodkie jem codziennie i ochota duża. na razie przytyłam 12 kg (lub w tej chwili pewnie więcej trochę). waga przed ciążą w normie. masz skierowanie do poradni cukrzycowej czy tylko masz uważać na dietę?

agam205 to życzę szybszego porodu (zresztą jak każdej z nas i sobie również;)

a ja dziś miałam ciężką noc. męczyła mnie zgaga gigant. w sumie była to pierwsza taka nieprzespana noc w ciąży. generalnie w życiu tyle nie spałam co na zwolnieniu:)

Znam "słodkie mamy", ale większość ze składników w tych dietach nie zjem, tam jest tez kalkulator, a w nim , że można zjeść 2 bułki grahamki na raz, a ja po 2 mam cukier ponad 120.Ponadto diety z tamtej strony nie są dla mnie, jestem szczupła, nawet schudłam kilogram.

Moja diabetolog powiedziała mi co mam jeść i ja już wiem na co mogę sobie pozwolić, na co nie, a i tak dziś przegięłam trochę w drugą stronę, bo za mało mam cukru.Mam jeść więcej, a jak przekroczę trochę, to nic nie szkodzi.

hej,

u mnie do konca terminu om - 13listopad, zostalo 27dni, ale cos czuje ze moj Filip pojawi sie wczesniej....brzuch mi bardzo opadl,skurcze sie pojawiaja, malego czuje bardzo nisko,dzis dal mi w kosc niezle ;)

trzymam kciuki za Was ;)

pozdrawiam ;)

dzięki wielkie za jadłospisy, dania wydają się bardzo obfite.

7 kg to niewiele jak przez cala ciąze tylko pozazdrościć :) Szybko wrocisz do formy.
Generalnie moj wynik miesci sie w normie, ale jednak trzeba uwazac na slodkie.

~Justyna, tutaj masz przykładowe menu na 1800 kcal:

8 posikłów:
http://slodkiemamy.edu.pl/index.php?page=specjalna_dieta&subpage=jadlospis_1800_a&hd=sdt

i 7 posiłków
http://slodkiemamy.edu.pl/index.php?page=specjalna_dieta&subpage=jadlospis_1800_b&hd=sdt

i w ogóle na tej stronie jest dużo info o cukrzycy ciążowej, więc może Katya tobie też się przyda, ale pewnie dostaniesz to wszystko w formie książeczek od diabetologa...

ogólnie te przepisy nie są złe, nawet jak się nie ma cukrzycy :)

ja niestety mam cukrzycę ciążową, opanowałam już dietę i wszystko jest ok, tylko tak na prawdę każda "słodka mama" ma inną dietę, bo każdy organizm jest inny... ja np. nie mogę jeść w ogóle produktów opatych na mące (czyli zero pieczywa, makaronów nawet razowych/orkiszowych itd)

chyba jedyny plus taki, że to już 37 tydzien dobiega końca a mam tylko + 7 kg od początku ciąży i już raczej nie przytyję...

oby tylko maluszek był zdrowy...

To pewnie Tinneraa już rozpakowana:) moze sie niedługo odezwie, chociaż pewnie ma co robić z dwójka:)

Któraś z was pytała o utratę wagi po ciazy - myśle, ze to bardzo indywidualna sprawa. Ja przytylam poprzednio duuuuzo - prawie 30 kg. Po wyjściu ze szpitala miałam 14kg mniej (mialam duzo wody). Potem stopniowo trochę spadało, ale ostatnie 5kg to zrzucilam pod wpływem stresu, po roku (ja z tych, co wtedy nie jedzą). Niestety wróciły z powrotem:(. Karmiłam piersią rok, młody nie dostał przez ten czas ani razu mm.
Teraz mimo, ze jestem 4 lata starsza przytylam duuuuzo mniej - moze 12kg, ale u mnie największy problem jest z rozciagnietym brzuchem i pepkiem, które niestety za nic nie chcą wrócić do poprzedniego stanu.

Hej dziewczyny:)
Witam nowe mamusie :)

Joahne jak się dopisywalam na forum to nie uzupełniłaś moich danych będzie synek , a rodzić bede w Gdańsku (lkliniczna) albo w LĘBORKU, u mnie sytuacja jest taka ze ja pochodze z gdanska a mąż z okolic lęborka mieszkamy teraz u niego. A mojego gina mam tutaj w gdansku, w gdansku jestem czesto, takze zobaczymy jak trafi :) przez to male zamieszanie nie uczezczam jeszcze do SR a to juz 30 tydzien, w Leborku Pani położn mnie "olała" i do tej pory nie zadzwonila z informacja kiedy rusza nowa grupa dodatkowo to jest płatna szkola rodzenia a tutj w gdansku mialabym za darmo ale to sie w ogle nie kalkuluje z dojazdami w tygodniu. Cieszę sie ze nie jestem jednyna mamusia ktora nie chodzi do SR i mam podobne zdanie ze nasze mamy, babcie nie chodzily a daly sobie teraz rade. Uwazam jest teraz jest tyle poradnikow i internet ze teraz mozna wszytko znalezc,
W tym tygodniu bylam u gina, maly jest bardzo przerośniety jak na 30 tydzien i wg usg ciąza wskazuje na 32 tydzien, dzidzia wazy juz ponad 1.7 kg , lekarz sie smial ze albo bedzie duze dziecko albo przeklamalam z ost. miesiaczka i musze sie liczyc z tym ze moge szybciej urodzic ,niemniej jednak kazal mi powtórzyc obciazenie glukozy 75g (fu) dzisiaj mi przyszlo gorzej niz ostatnio. Za pierwszym razem mialam po obciązeniu cukier 81, a dzisiaj juz 133, takze róznica duza. Gin przez tel. powiedziala ze wprowadzimy jakas mala diete na wszelki wypadek . Generalnie to mam nadzieje ze bedzie z malym wszyko ok, a jesli chodzi o mnie to szczerze mowiac nie wiem na co uwazac bo wiekszosc produktów zawiera wegowodany, a slodkie uwilbiam jesc :(
Katya moze masz jakies przykladowe menu, bo z czego co tutaj wyczytalam tez musialas przejsc na diete.

Ciekawe czy to faktycznie chodzi o Tinnerę :D myślę że tak :D ucichła coś nam...poza tym miała mieć cesarkę w tym tygodniu przecież :) jejku chyba mamy pierwsze dzieciaczki w naszym wątku hihi

Amaeda99 to trzymam kciuki żebyś rodziła ale szybciej niż ostatnio :D znaczy w wersji skróconej hihi

Ja w pon zaczynam 34 tydz....wow... jeszcze kilka tygodni...sama zaczynam się zastanawiać jak to będzie :)

Dzięki za odpowiedzi dziewczyny, popróbuję coś z tymi sutkami, tylko nie teraz, bo jeszcze wywołam sobie niepotrzebnie skurcze.

Dziś diabetolog, muszę pogadać bo się nie najadam i mam doły.Gdyby nie ta nietolerancja to bym mogła sobie podjeść większą ilość np. owsianych racuchów, a nie mogę.Po porodzie w końcu sobie porządnie zjem i opcham się bananem :)

kurcze jutro bedzie 38 tydz. mojego synusia zaczelam rodzic w 38 i 3 dni a urodzilam 38 i 6 dni wiec moze teraz tez podobnie urodze tylko mam nadizje ze szybciej:)

no to mamy jeszcze nie oficjalnie pierwsze watkowe dzieciaczki:)

mamzosi ja ostanio mam mega ochote na kebaba jak teraz pisze to az mi slinka leci:)
niesty mi tez zgaga dokucza wiec czasami wole nie zjesc niz meczyc sie bo nawet jest tak ze renni mi nie pomaga.
ale blizej niz dalej:)
co do wagi to nie bede pisac bo jestem nadal na minusie ale ja sie zaliczam do tych duzych kobiet wiec dobrze mi ta ciaza robi na figure:)

Hej,

Joahne - mi też było strasznie gorąco w nocy i się budziłam cała mokra od tego i duszno mi było. Zaczęło się tak właśnie po 30tc, teraz na szczęście już jest lepiej, ale czasem jeszcze gorąco dopadnie wieczorem. To jest podobno normalne, pytałam lekarza wiec się nie przejmuj. Trzeba to przetrwać :) Też zawsze byłam zmarźlakiem, a spałam przy otwartym oknie i cóż, gardło to odczuło, teraz już zamykam na noc.

muzynia - ale wyszperałaś info z wątku :) Ja też obstawiam, że Tinneraa już urodziła i ma dziewczynki przy sobie.

U mnie z apetytem nie jest źle, jak siedzę w domu, a raczej leżę, to ciągle coś podjadam, a to owoc, a to warzywko, a to słodycz. Na mięso nie mam za bardzo ochoty ostatnio, ale staram się codziennie choćby kanapki z szynką zjeść czy to na śniadanie, czy na kolację. Bardziej mnie ciągnie do warzywek, dań mlecznych, placuszków, zupek itp. Teraz kończę 35tc i na plusie mam już 14kg, ale szczerze się nie przejmuję, bo wszystko w brzuch poszło i każdy się dziwi, gdzie te kilogramy są, bo ich nie widać.

Drogie mamusie!
Czekacie na swoje maleństwo lub właśnie się urodziło? Czujecie się niepewnie w roli świeżo upieczonych rodziców? Nie macie czasu zająć się przygotowywaniem wyprawki dla maluszka a może nie możecie się zdecydować co wybrać. Pomogę Wam odnaleźć się w dziecięcym świecie byście stworzyli wspaniały dom dla swojej pociechy.

Jestem psychologiem trenerem szkoły dla rodziców, prywatnie mamą małej Madzi. Wiem jak ważne są pierwsze chwile życia dziecka a zarazem jak trudne mogą być. By nic nie przysłoniło radości z zostania rodzicami pomogę dopiąć wszystko na ostatni guzik.

zapraszam 605 731 704 Monika - baby concierge http://ogloszenia.trojmiasto.pl/dla-dziecka/ratunku-mamy-dziecko-baby-concierge-pomoze-ogl7429027.html

świetnie, jeśli to "nasza" Tinneraa to serdeczne gratulacje :)

Ja mam wklesle, sa calkiem plaskie i bardzo miekkie, z pierwszym mialam problem, polozna polecila mi takie nakladki przez ktore dziecko ciagnie, z czasem lekko sie wyksztalca, miedzy karmieniami mozna wyciagac je dodatkowo laktatorem, pomaga. Niestety ja nie karmilam bo mleka nie bylo ani kropli pomimo wspomagania, przystawiania itd...

Och, to super! Śledziłam z wielką uwagą losy drugiej koleżanki w trójpaku ;-) i cieszę się, że wszystko poszło dobrze... No bo chyba nie ma takiej drugiej w Wejherowie w szpitalu, prawda? :-)
Ale poczekajmy na oficjalne powiadomienie.. Teraz pewnie duże zmęczenie i dużo obowiązków...

Ale dzisiaj pogoda -tylko chciałoby się spać.

Znalezione w innym wątku (chyba chodzi o naszą Tinneraa):
"Jaagnes
Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (3)
Pochwalę wam się;) moja koleżanka z wątku listopadowo-grudniowego wczoraj o 23h urodziła bliźniaczki w Wejherowie... dziewczynki są malutkie i identyczne;) a rodzice szczęśliwi bo ciąża od początku była wysokiego ryzyka i zagrożona.
Tak więc dziewczyny będzie dobrze;)))) Musi być nie ma innej opcji;)))"

Ja też dziewczyny mam ogromną ochotę na jedzenie i +17 na liczniku.

Inne tematy z forum

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...