mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

Oto nasza lista :
LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 Zuzia Redlowo/Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
05/12 Katya - synek / Zaspa
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna

tu link do poprzedniego wątku
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=495823&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

A z tymi witaminami nie jest na odwrót? Tuz po porodzie podają wit. K w szpitalu i wtedy przez parę dni nie należy chyba wit. K dawać tylko samą D?

A co do używanych ciuszków to ponoć potrzeba min. 20 prań żeby wypłukać porządnie chemię z bawełny po ich produkcji więc używane ciuszki są zdrowsze dla takiego maluszka a wiadomo że niemowlak raczej ich za bardzo nie zniszczy

Bambosz, poszła wiadomość, nie będe tu zaśmiecać naszej ściany zusamisrusami :)
A z tym sprayem faktycznie fajny pomysł

O, dobry pomysł z tym sprayem. Dzięki za podpowiedź :)

Z witaminami jest tak: od urodzenia wit. K, od 7 doby włączacie wit. D. Polecam gorąco preparat Vita K+D w spreju - psikacie jedną dawkę i nie trzeba się bawić w otwieranie kapsułek i wyciskanie do buzi.

Uwaga: przy dziecku karmionym sztucznie podaje się wit. D 3 razy w tygodniu tylko.

Perfectangel - wspolczuje tej końcówki listopada:( cieszę sie ze mam to iż za sobą, chociaż czasami fajnie było na studiach...:)

Dorotko - a już myślałam, ze wszystko mam:) a jednak... Nie pamietam już, jak z tymi witaminami było:( muszę sobie odswiezyc

hmm raczej lepiej nie będzie :)ale na pewno jest ktoś na roku kto pięknie, skrupulatnie wszystko notuje - no a ciężarnej się nie odmawia!

I wszystko jasne Dorotko :-)
Jakoś przetrwałam... jeszcze jutro 9-17, a potem dopiero pod koniec listopada... ciekawe jak wtedy wysiedzę :-D

Dzięki Happymum, zwolniłam się w szkole z ostatnich dwóch godzin bo nie dałam rady... wszystko bolało... a najbardziej tyłek :-) to kolejna moja podyplomowka i to czteroletnia, a juz pięć lat mgr i roczna podyplomowka za mna... jakoś nie mogę przestać studiować ;) mam nadzieję że się opłaci...
Różne są teściowej... ja mam na szczęście bardzo fajna :-) nie przejmuj się gadaniem bez sensu :-)

O perfectangel widzę,że jakos przetrwałaś maraton na uczelni ;)
To są kapsułki otwierane, wyciska się z nich zawartość do buźki np.
http://www.doz.pl/apteka/p54262-VitaDerol_Baby__K_witamina_D_400__K_25_kapsulki_twist-off_40_porcji

A takie maluchy dostają kapsulki?

hej, hej
Happymun współczuję starcia z teściową, ale tak jak dziewczyny piszą nie przejmuj się, to twoje życie, twój poród i twoje dziecko - teściowa miała już swoje 5 min w tej kwestii :)

Dziewczyny kupowałyście już witaminki dla Maluszków, ja kupiłam D+K w kapsułkach i pisze na nich że podawać od 2 tyg. życia, na sr mówili że wit. D podaje się od razu, a K od 2 tyg (chyba że się karmi mm to w ogóle). Czytałam też trochę w necie i chyba przy karmieniu piersią zacznę od razu podawać obie witaminy. A wy?

justyna ja już też odliczam :D chwilami chciałabym żeby to było już lub po...a chwilami stwierdzam że jeszcze trochę poczekam hihi

Dzis 12.10... jeszcze miesiac:)

ja mam dobra tesciowa,ale tez mamy w wielu rzeczach inne zdanie, ale ja tam mam to w nosie i zawsze mowie co mysle bez wzgledu na to kto i co o tym mysli...:) nie przejmuj sie swoja, jezeli bedzie jeszcze cos gadac zapytaj czy sie dorzucila do puli, nie, to nie ma prawa sie wtracac i najlepiej niech siedzi cicho:) niestety niektore takie sa, wredne, zatruwaja zycie. ale takim tylko Jak Kuba Bogu tak Bog Kubie:) szybko sie nauczy:)

Kaja, dawaj pytanie o ZUS, jestem na bieżąco - może będę umiała pomóc. :)

AAbym święte słowa :) Ja tam swoją teściową bardzo lubie, zawsze mi pomaga jak może, ale odkąd ona pierwsza walnęła podczas oglądania filmu "sposób na teściową" kiedy my będziemy sie walić patelniami po twarzach, to jakoś inaczej na nią patrzę ;)

Z innej beczki, czy jest któraś z Was zorientowana w sprawach Zusu itd? Mam problem niemały i nie bardzo wiem jak go ugryżć...

happymum87 - nie przejmuj się, teściowa to teściowa, ona jest od tego zeby jej się wszysytko nie podobało, i trzeba jej asertywnie odpowiadać i brać to na klatę ;) moja zkolei marudzila ze mam same używane ciuszki dla malego :D jasne ze mam, bo albo dostalam albo kupilam niezniszczone, wole kupic 6 uzywanych ciuszkow niz 1 nowy....zawsze coś im się nie będzie podobalo, ale olać to :) to nasze dzieci i my lepiej wiemy co bedzie dla nich i dla nas samych dobre...u mnie się sprawdza powiedzenie jej, ze miło uslyszec, ze mama ma takie zdanie, ale ja mam inne :D...zamyka się od razu, bo co ma mowic :D

Teściową niestety mam jaką mam... Przed ślubem już wiedziałam że będzie ,,wesoło".... wszystko wie ode mnie najlepiej... i poucza mnie często nawet w kwestiach medycznych czy pielęgniarskich bo ona jako handlowiec na bank ma lepsze i świeższe informacje niż ja jako pielęgniarka ledwo po magisterce grrrr... Trudno najwyżej w jej oczach po raz setny zostanę uznana za rozpieszczoną królewnę która wydziwia z prywatnym porodem...bo wiem ze ona to tak odbiera...
A co do porodówki to znam siebie i wiem że albo biorę męża który się panicznie boi tam iść albo idę sama... wiem że ani koleżanka ani siostra ani mama mi tu nie pomogą bo im tylko głupot nagadam i tyle z tego by było... już wolę sama z położną się pobawić na tej porodówcę niż nagadać głupot osobom które i tak wiem że mi nie pomogą...mąż to co innego... w końcu razem ze mną zmajstrował tą małą królewnę lol

Happymum - wiem ze łatwo mówić, ale teściowa to sie nie przejmuj:) mi niestety łatwiej mamie nawtykac, bo teściowa to jednak obca osoba i jakoś bardziej sie strasz, niestety... Ale jak zobaczy dziecko, to jej przejdzie :P

A ja uważam, ze komfort psychiczny jest bardzo ważny i skoro tak postanowiłam, to sie tego trzymaj. Najważniejsze, ze mąż cię wspiera. Głowa do góry:)

Amadea99 ponoć kolejne porody są szybsze i łatwiejsze... oby w twoim przypadku tak było...
Ja wczoraj miałam małe spięcie z teściową... trochę mnie to wyprowadziło z równowagi... Od kiedy planowałam ciąże wiedziałam że boję się porodu i tego wszystkiego... i już dawno zdecydowałam że sobie odłoże pieniążki i urodze w Swissmedzie... oczywiście podchodziłam do tego racjonalnie że gdyby było cos nie tak z ciażą czy coś to rodze np na Zaspie i olewam Swissmed... wszystko jest ok więc potrzymuje wizję porodu w Swissmedzie... kaski trochę żal bo to jednak 6 tys... które zbierałam skrupulatnie od dawna i pewnie mogła bym wydać na sto fajniejszych rzeczy ale zdcydowałam że chce rodzić prywatnie... tak czy siak... mąż mi nie żałuje, bo wie że na to długo odkładałam i jeśli chce to czemu nie...moi rodzice też mi coś dorzucili i popierają moją decyzje...a teściowa wczoraj... dowiedziała się o tym i komentarze...że czemu w gdańsku, że w prywatnym że ho ho... kurcze złotówki od niej nie wzięłam, nie ukradła, sama zarobiłam i odłożyłam i jeszcze mam czuć się źle i winna bo jej to przeszkadza... sie tu wyżaliłam ale poprostu wyprowadziło mnie to z równowagii... ja nie wiem czy mój mąż będzie jak będę rodzić bo ma wyjazdową pracę, nikogo zaufanego nie mam i innego nie chce na porodówce bo koleżanki to nie mąż...a mama hehe boję się że coś jej nawtykam jak będzie bolało...więc chciałam dla swojego spokoju rodzić prywatnie jak może i mam dokonać tego sama...a tu jak zwykle obraza majestatu teściowej...

Inne tematy z forum

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

Sposób na kołtuny u dziecka. Polecam (19 odpowiedzi)

Witam Ostatnio miałam straszny problem z moją 2,5 latką, ponieważ zrobił jej się z tyłu główki...

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...