mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (13)

Dziewuszki może nowy wątek już co? :)

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:

14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/ 2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/ 3260g/54cm

LISTOPAD:

02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
08/11 anka165
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa
12/11 justyna_ - synek / zaspa
13/11 agam205 - Syn
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
21/11 paproszysko - córka
23/11 Cyganka Asia - córeczka Ewa
25/11 lyneth - synek
26/11 AniaK - córeczka / Zaspa
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka
????? Asia - córeczka Pola i synek Konstanty / Kliniczna

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 - córeczka Zuzia / Redlowo / Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
12/12 JagodowaMama - córeczka Jagódka
12/12 Natala - córeczka / Redłowo
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna - synek / Zaspa
31/12 paulavera89 - córeczka

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=500644&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (13)

Z nie ukrywają radością przekazuję iż dzisiaj o godz 10.07 na świat poprzez CC przyszedł nasz synek Alan z wagą 3850g i 53cm.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej kobietki:) Spakowana do szpitala(nareszcie:D). Zwiedziłam dziś szpital w Redłowie,poza tym,że te odwiedziny i maluszek za szybą,pozytywnie nastawiona.Personel i lekarz,którego spotkałam bardzo mili :D. Pielęgniarki radziły mi brać do szpitalnej torby minimum( nie kąpią maluszka,podkłady na łóżko podobno mają swoje).

Kobietki co do rożka mam z wkładem kokosowym,taki dostałam, wydaje się porządny,zwłaszcza przy niewprawnej ręcę początkującej mamy:) Jednak z Michasiem miałam nieusztywniany i też zdał egzamin,myślę,że jaki będzie,taki sposób mama znajdzie na trzymanie dzidzi a te wkłady znów nie są aż tak grube.

Co do staników to mam jeden do karmienia i taki sportowy,bezszwowy kupiłam sobie(z Michałkiem te staniki do karmienia miałam chyba ze 4 i szybko je odstawiłam bo mi jakoś nie pasowały). Gdyby któraś chciała to widziałam takie u chińczyka na starowiejskiej w Gdyni-beżowe,białe,czarne za 9 zł(więc cena śmieszna,materiał wiecie jak to u chińczyka,no ale wyglądały przyzwoicie),dla mnie rozmiarówki małe jednak więc nie brałam.

Buziaki dla Was:*l

image
image

Hejka :P widzę że tematy się powtarzają :) ja już siły nie mam z tym pakowaniem, przepakowywaniem, dopakowywaniem... spakowałam torby i już nie zaglądam... bo im więcej zaglądam tym mam więcej wątpliwości :)

Co do rożka ja mam taki z wkładem usztywniającym z gryki :) mój mąż boi się maluszków a w rożku z usztywnienie będzie czuł się raźniej...poza tym ten wkład wyjmuje się w kilka sekund więc raz dwa i będzie zwykły rożek...a nie płaciłam jakoś super dużo bo nie całe 60zł w Smyku...

Robiłam dziś rano badanie krwi...glukozę na czczo....i wyszło mi 104....a norma jest do 106....także zadzwoniłam do tego swojego super miłego doktorka ...dziś o dziwo był miły jak przedtem.... on nawet nie pamiętał wczorajszego naszego spięcia... ja już nie rozumiem go... w każdym bądź razie kazał mi przejść na dietę cukrzycową i za tydzień zrobić znowu glukozę na czczo i zadzwonić lub wpaść w czw do niego... na szczęście w poniedziałek ide do swissmedu to też tam pogadam z lekarzem i jak wyjdzie mi w śr dobra glukoza to już tego mojego doktorka zleje i poczekam do kolejnej wizyty w swissmedzie... bo naprawdę wczoraj troszeczkę przegiął...

tak sobie zagladam ale widze ze na razie cisza z rozpakowaniami:)

dzisaj sobie z mezem rozmawialismy i stwierdzilismy ze przy synu na nic nie bylo czasu a teraz jakos tak inaczej moze dlatego ze juz wiadomo co robic:)

trzymam kciuki za reszte mamusie :)

zapewne duzo sie zmien jak maz wroci do pracy bo teraz to latwiej jak jest w domu:)

no to ja sie wtedy tez wstrzymam z kupowaniem kolejnego :) Dzieki :)

Ja też mam jeden stanik do szpitala, nie wiem czy starczy ale więcej nie chce kupować bo nie wiem jaki rozmiar będę miała po porodzie. Z majtkami też mam problem więc nie pomogę. A koszule to na hali w Gdyni widziałam, staniki też pewnie będą ale nie wiem czy do karmienia.

jak zwiedzalam porodowke w redlowie to polozna mowila ze podklady nie sa potrzebne bo codziennie zmieniaja Nam polozna mowila zeby wziazc 4 razy body i 4 pajace o zadnych kaftanikach nie mowila ..
A jesli chodzi o "tacierzynskie" to on ma umowe o prace ale za najnizsza krajowa na papierku bo tak to jest inna stawka , na l4 tez nigdy nie chodzil bo mu sie nie oplacalo..i szef nie akceptowal .. urlopy u nich tez jakos dziwnie .. Ale mnie to nie interesuje niech kombinuje ja sama nie zamierzam byc , to co z tego ze i niego nikt nie idzie na te 2 tyg jak sie dziecko urodzi, ja sie nie znam na dzieciach i sama nie bede siedziec .. Hehe a jak ze mna nie bedzie to... sie spakuje i pojade do mamy i tyle bedzie mala widzial :P Bylam w akpolu dzis i tam nie ma zadnych fajnych stanikow :/ kupilam jeden zeby do torby spakowac .. i sie zastanawiam czy jeden do szpitala mi starczy ..nie podoba mi sie dlatego nie chce wydawac na marne 4 dyszek.. i zastanawia mnie jeszcze ile majtek poporodowych kupic .. ja mam w sumie tylko 4 sztuki tych wielorazowych , ale jesli wszystko jest ok to sie jest 2 doby w szpitalu wiec mysle ze mi starczy mam jeszcze jednorazowe ale jakos ich brac nie bede bo zle kupilam i dla mnie nie sa wygodne .. dlatego nie wiem czy kupowac wiecej ...no i koszule do porodu tez musze kupic :/ mam jedna tylko myslalam ze dzis kupie , ale jak bylam w textil market to same takie male byly a jja chce luzna ... wiec moja torba nadal nie bedzie do konca spakowana .. Wiecie gdzie mozna dostac wieksze rozmiary stanikow i koszul/pizam ?? bo przez allegro nie chcialam zamawiac ale chyba bede zmuszona bo jednak 1 pizama to za malo... i ten stanik tez mnie zastanawia , cycki mi nie urosly od poczatku wiec moze po porodzie zmienia swoj rozmiar... dlatego kupilam jeden stanik ale nie wiem czy mi wystarczy na pobyt w szpitalu???

No dziwia mnie tylko te podklady poporodowe, bo ostatnio tez wzielam i uzylam na zmiany pieluch tylko, bo byly na lozkach zmieniane dwa razy dziennie... Ciekawe. Musze sie dowiedziec co i jak.

Hej,

dwa dni nieobecności i tyle nadrabiania w czytaniu!

Monika - Gratuluje Córeczki! Niech zdrowo rośnie!Zdrówka dla Ciebie i Malutkiej!

Mondar - Trzymaj sie tam na patologii! Niech dzidzia jeszcze spokojnie w brzuchu posiedzi. Tez tam leżałam kilka dni, mają dobrą opiekę, ale jedzenie to hmmm pozostawia wiele do życzenia ;) dostawy z domu wskazane :)

MamaMichałka - super, że synuś tak ładnie przybrał! Oby tak dalej! Trzymam kciuki!

happymum87 - wspólczuje lekarza, ja bym się wręcz domagała badania i usg, tym bardziej, ze to prywatna wizyta!

Iwona84 - jak to mąz nie ma tacierzyńskiego? Mi się wydaje, że każdemu pracującemu tacierzyński sie należy, bez wzgledu na rodzaj zatrudnienia. Zawsze mąż może wziąć na Ciebie opiekę 2tyg L4 na żonę po porodzie. Lekarz rodzinny powinien mu takie zaświadczenie wystawić.

Delle - rożek mam miękki, ale taki grubszy, termometr na razie elektorniczny do ucha, maść pośladkową ziajki i sudocrem na wszelki wypadek.

perfectangel - leż jak najwięcej i wypoczywaj!!! To naprawdę pomaga! Wiem po sobie! Też brałam luteinę, tylko 2x2 rano i wieczorem i wszystko się uspokoiło, dotrwałam :) Także naprawdę się oszczędzaj, duużo wypoczywa, bo leżenie ma sens! A remont odpuść, byłam w podobnej sytuacji i naprawde jak mąż się zabrał to w ostatnich tygodniach zrobił wiecej remontowych rzeczy niz przez ostatnie pól roku! ;) Zasuwa jak mały motorek, bo czuje że poród to w każdej chwili może być.

Ja byłam wczoraj na wizycie; w zasadzie jest wszystko ok, tylko nasz synek jest trochę za mały, jak na tc. Zważyć sie go nie dało, bo jest bardzo nisko głową w dół ułożony i lekarz sie mnie pytał, czy czuję ucisk, bo powinnam. Ja jeszcze nic nie czuję, żadnych dolegliwości poza r******i małego. Potem go zmierzył i wg usg wychodzi, że jest o tydzień mniejszy. Na początku sie tym nie przejęlam, ale teraz każdy mnie straszy, że to niedobrze i sama juz nie wiem co myśleć... Robiłam ktg, jest idealne, skurczy nie mam, a dziecko jest bardzo bardzo ruchliwe.

Z szyjką na szczęście się wszystko uspokoiło więc jedyne co, to aktywny synek może sam wcześniej zadecydować o wyjściu, bo mój organizm na razie nie wysyła żadnych wcześniejszych sygnałów porodowych. Za tydzień znowu wizyta, mam nadzieję, że teraz uda się małego zważyć i bardziej go podejrzeć, bo jedyne co ukazał na wczorajszym usg to siusiak w całej okazałości na pełnym ekranie ;) Taką też dostałam fotkę, jedyną możliwą do wykonania. Przynajmiej jedno wiem na pewno, pomyłki z płcią nie będzie :)

Czy Wam też tak dzisiaj chce się spać? Normalnie zasypiam na stojąco!

Ostatnie dni były bardzo aktywne, pełne energii, dużo się działo, a dzisiaj ledwo chodzę. Staram się przespać zawsze w południe choć dwie godzinki, to bardzo pomaga, ale dzisiaj to już wstałam zmęczona. Może to ta pogoda ponura...

Dziewczyny, a na Zaspę trzeba brać te podkłady i podpaski? Z SR kojarzę, że wszystko dają, tylko wkładki laktacyjne trzeba mieć swoje. Podpaski sobie kupiłam takie Bella Mama, w domu podobno się przydają, ale podkładu to nie mam żadnego. Pieluch biorę całą paczkę, na wszelki wypadek, najwyżej wrócą do domu. Mam Pampers Premium Care 1.

Ufff nadrobiłam wszystko :)

Proszę:

Ubrania dla mamy:
szlafrok
kapcie
majtki jednorazowe
piżama najlepiej rozpinana lub ze specjalnym rozcięciem do karmienia
biustonosz dla matek karmiących
wkładki laktacyjne (kiedy zaczniemy karmić)
ubranie do porodu (koszulka, koszula najlepiej spisana na straty)
podkłady higieniczne (niektóre szpitale zapewniają takie rzeczy jednak warto się upewnić i być przygotowanym)

Przybory toaletowe:
szczoteczka i pasta do zębów
krem
płyn do higieny intymnej
grzebień
ręcznik najlepiej w ciemnych kolorach (ponieważ po porodzie będziesz krwawić)

Inne:
karta ciąży+wynik grupy krwi
badania z okresu ciąży
telefon komórkowy
gazeta, książka
woda niegazowana
kubek, sztućce

Niezbędne rzeczy dla taty do szpitala:
kapcie lub inne wygodne obuwie na zmianę
coś do jedzenia bo poród trwa bardzo długo

Niezbędne rzeczy dla dziecka do szpitala:
chusteczki nawilżone
pampersy
pieluchy tetrowe
krem do pielęgnacji pupy
oliwka
śpiochy
kaftanik
rękawiczki
bodyx4
czapeczkę
skarpetki
kocyk
rożek do zawinięcia

Lollipop a mozesz ujawnic ta liste poloznej z Redlowa? Jestem ciekawa czy pamietam o wszystkim i czy sie cos zmienilo od dwoch lat:) Bede wdzieczna!

rozek mam z allegro, bez wkladu. krem do pupy linomag A+E, jest boski, uwielbiam go, ale do szpitala nie biore bo na zaspie daja taki robiony i jest rewelacyjny. pieluszki w dobrej cenie to jak np 3 wychodza za 50gr, +/- 3 gr. mysly w lidlu kupili tez 3 bo maly i tak zaraz je bedzie uzywal a wychodzi 47 gr za sztuke wiec to bardzo tanio. (jesli chodzi o marke Pampers active baby)
co do kapieli podczas wizyty w szpitalu, my bylysmy we trzy w pokoju, jak ktoras szla sie kapac to inne zerkaly na dziecko, zawsze spaly ale i tak bedac pod prysznicem bedziecie mialy omamy sluchowe ze to wasze dziecko placze i kapiel bedzie trwala kilka minut;p

A ja wczoraj po pierwszm ktg urodziła mojego lekarza wylądowałam na SOR w Wejherowie ze skierowaniem na patologie bo okazało się że mam regularne skurcze... a to trochę za szybko. Szyjka co prawda prawie 4 cm zamknięta ale skucze były i jest czułam. W dodatku miałam takie też w nocy. Co prawda ja takie skucze już miałam od dawna, ale na tym ktg wyszło czarno na białym że są co 5-6 minut i nie można tego zbagatelizowac. A brzuch twardy. Pojechaliśmy. Na szczescie szybko przyszedł lekarz. Usg potwierdziło zamknięta szyjke,39 mm, a z dzidziusiem wszystko pięknie. Ale brzuch nadal był twardy, więc rozkurczowy zastrzyk w tyłek i na godzinę pod ktg. Na szczęście wszlo już pięknie. Koniec końców mam brać nospe 3x po 2 tabletki do końca tygodnia i od mojego lekarza dostałam luteine dopochwowo co 12 godzin.Nie wiem czy ta luteina to nie przesada ale będę brać na wszelki wypadek bo jeszcze nie jestem gotowa na synka :-P przez remont nic nie poprane i nie poprasowane :-P diagnoza z SOR to że to były przepowiadajace więc mam się oszczędzać i obserwować ale na ten moment nie widzą powodu żeby mnie na patologii trzymać... uff... więc siedzę w domu i zaczynam powoli ogarniać... ale torba do końca tygodnia będzie spakowana :-)

Co do kremu na odparzenia ten mam linomag A+E ponoć świetny i sudokrem do jakiś większych odparzen, a poza tym bepanten i próbki z bobra i czegos tam jeszcze.
Przy karmieniu można nabiał, należy tylko uważać z mlekiem krowim chyba.
A depresja poporodowa... cóż nie da się przewidziec, różnie ludzie reagują. Może warto z tatusiami już teraz pogadać żeby wiedzieli że powinni być wyczuleni na pewne nasze zachowania i pomoc w razie czego...

Co do diety po porodzie to pamiętam jak Pani Madej na SR mówiła, że nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej. Można jeść wszystko, ale w rozsądnych, zbilansowanych ilościach.

Jeśli chodzi o promocję pieluch w lidlu - to jakie pampki tam mają. Tylko BabyActive czy też NewBaby?
Ja chcę kupić na razie NewBaby 1 i 2. Jeśli znać jakieś dobre ich ceny i miejsca gdzie można dostać to poproszę o info :)

happymum87 no co za dziad z tego twojego lekarza! żeby kobietę przed samym porodem tak traktować. olej go, masz fachową opiekę w swissmedzie i tego się trzymaj:)

mondar przynajmniej stres związany z tym, kiedy wybrać się do szpitala masz już za sobą. no i przyjęli Cię na kliniczną:)

MamaMichalka super, że już jesteś w domu:)

mamazosi, Aagusias81 macie rację. moja bratowa rodziła w styczniu i brat się chwalił, że żadnego babybluesa nie ma. a co on może wiedzieć? nawet jak kobieta ma złe chwile to tego nie pokazuje, woli sobie popłakać w samotności, a faceci domyślni nie są. teraz też miewam wiele dołków i nikt w domu nie wie... koleżanka mówiła, że ryczała pod prysznicem - świetne miejsce, poleca. a z kolei przyjaciółka po roku się przyznała, że po porodzie dwa tygodnie płakała dzień w dzień. nikt nie wiedział. to temat tabu. kobieta sama się nie przyzna, że coś jest nie tak. a jak ktoś nie pyta, bo widzi (pozornie), że wszystko ok to problemu nie ma...

Delie, rożek mam miękki bez wkładu usztywniającego, termometr mam uszno-czołowy z lidla, krem na odparzenia z babydream i linomag bobo A+E (sudocrem na silne odparzenia).

Iwona84 ja na suwaczku mam z usg 11-13 tc termin ustawiony, z ostatniej miesiączki mam wcześniej, na 7 grudnia. nie stresuj się, że sobie nie poradzisz. w razie czego zadzwonisz do kogoś z rodziny, ale słyszałam, że najlepiej jest samemu, bez zbędnych cioć "dobra rada" ;)

dziewczyny mam pytanie co do diety po porodzie. czego unikać w tych pierwszych dniach po porodzie a co jest więcej aby pobudzić laktację? wiem, że żadnych słodyczy, kapusty, grochu, nic wzdymającego. ale słyszałam, że przy karmieniu mało białka (czyli wszystkie jogurty, mleko też nie?). pomóżcie:)

Hej, Dziewczyny,

Piszę po kilkudniowej przerwie.
Po długim weekendzie musiałam odespać, bo dużo spacerowałam, byłam na koncercie, w kinie, u znajomych na imprezie... Chciałoby się nacieszyć życiem towarzyskim na zapas... :-)

Jak na 36. tydzień ciąży bliźniaczej czuję się świetnie, choć już 19 kg więcej, wieczorem brzuch pobolewa, a dzieciaki dają czadu zwłaszcza wieczorami...

Rożki polecam ze sklepu Tygrysek w Rumi. Są z wkładem i bez, niedrogie, ładnie wykonane, z polskich tkanin. Zwracam na to uwagę teraz, żeby ciuszki i pieluchy były szyte w Polsce i z polskich materiałów, a nie chińskich.

Kosmetyki polecam Hippa, można zobaczyć ich skład i porównanie z innymi na blogu Sroka o. Pewnie większość zna go już, naprawdę fajnie przedstawione składy kosmetyków, proszków do prania dla dzieci.
A jak ktoś ma dobrego lekarza, zna farmaceutę, to polecam specyfiki zrobione na zamówienie w aptece. Są najprostsze, bez konserwantów, zapachów. Farmaceuci znają przepis na maść pośladkową i na tę do brodawek, z czystej 100% lanoliny, trzeba mieć tylko receptę na wykonanie tych specyfików.

Mondar będzie dobrze, najważniejsze, że jesteś w dobrych rękach :)

MamoMichałka super, że Mały przypiera i że wypuścili Was do domu :)

Happymum87 co za debil... Ja bym pewnie mu nie napyskowała bo była bym w zbyt dużym szoku, że tak mnie potraktował... Ale na pewno bym już do niego nie poszła. Tym bardziej, że będziesz miała teraz wizyty co tydzień w Swissmedzie.

Delie ja kupiłam zwykły rożek, bez wkładki. Różne są opinie na ten temat, jedni polecają z wkładem inni go wyjmowali. Jeśli boisz się trzymać takiego Maluszka lub Twój Mąż to może lepszy będzie z wkładem? No ale nie wiem, nie powiem który lepszy bo nie wiem. Termometru jeszcze nie mam, Mąż ma jakiś wybrać ale coś mu to nie idzie... Pieluszki na pewno warto kupować w promocji, teraz np w Lidlu jest i w Tesco i Lidl ma lepszą cenę :) Na tej stronie: http://promobaby.pl/ są różne promocję i tam można porównać gdzieś się opłaca kupić. Krem na odparzenia mam linomag i sudocrem. Te kremy używali wszyscy z mojej rodziny i znajomi dlatego też postanowiłam je kupić.

Iwona84 ja mam jedno opakowanie chusteczek nawilżanych. Ręcznika nie mam na liście od położnej z Redłowa więc chyba faktycznie się nie przyda :) Jeśli chcesz wziąć prysznic lub iść do wc to z tego co wiem to zostawiasz Malucha na sali. Jeśli byś chciała żeby Mąż był z Tobą na sali to w Wejherowie może, w którymś szpitalu w Gdańsku chyba też ale nie wiem w którym. W Redłowie tylko przez szybę możesz dziecko pokazać. Termin porodu to jak dla mnie jedna wielka niewiadoma i zależy od lekarza... Każdy wyznacza po swojemu. Moja poprzednia lekarka wyznaczyła mi z OM na 20 listopada, obecny lekarz wyznaczył z usg w 11 tyg na 14 listopada i na późniejszych usg też tak wychodziło, na Zaspie jak byłam to wzięli ten z OM, tak samo w Swissmedzie więc bądź tu mądry... Ja się nastawiam na 14, na każdym usg wychodziło w pobliżu 14 nigdy 20 a nie chcę Małego za długo przenosić.

hej dziewczyny,
Mondar, nic sie nie martw, w szpitalu bezpieczniej...wiem, ze oczekiwanie moze byc trudne, ale włącz relaksacyjną muzyke przez sluchawki - np. chillli zet i do przodu :) bo to juz ostatnia prosta

MamaMichalka - gratulacje, ciesze sie ze synek tak przybral :)

happymum - jestem w szoku postawą Twojego ginka, ja bym juz wiecej do niego nie poszla, a na pewno zlożyla skargę...co za dureń, wiadomo ze koncowka porodu jest mega ważna, a on Cie nawet nie zbadal, do tego nakrzyczal...za to na pewno nie zaplacilas!...niech go myszy zjedzą ;)

Iwona84 - nie ma opcji zeby mąż "nie mial tacierzyńskiego", to jest obowiązkowe 14 dni ktore placi zus, a nie dobra wola lub nie pracodawcy. Tylko trzeba zlozyc wniosek 7 dni przed, czyli pewnie cięzko mu bedzie wziąć jesli nie wiadomo kiedy dokladnie bedzie porod

hm.. i tak jeszcze kolejne pytanie mi sie nasunelo ... z czego macie wyznaczony termin ktory jest w postach ?? z pierwszego usg ostatniej miesiaczki czy moze usg z 12 tyg ??? Mi kazda ta opcja inaczej "mowi" a chcialabym dokladnie za miesiac urodzic .. no chyba, ze jeszcze zmienie zdanie jak mi bedzie coraz ciezej :P Dlatego w sumie ja nie wiem dokladnie w ktorym tyg jestem ..:P Jesli bede nadal tak tyla jak teraz tyje to chyba wtedy bede wolala szybciej urodzic a jak nie to 6 grudnia :P NIe spieszy mi sie bo sie boje ze sobie nie poradze ... tymbardziej ze maz mi powiedzial ze u niego nie ma tych 2 tyg w pracy tacierzynskiego... i bede sama jak palec a ja nie mam pojecia o dzieciach , bo nigdy sie tym nie interesowalam... i nie sluchalam jak inni rozmawiali o ulewaniu "kasztankach" kolkach itp itd..a wrecz mnie to nawet wqrzalo jak przy kazdej okazji wszyscy z meza rodziny gadali tylko o dzieciach ... teraz mam , bo nic nie wiem hehe... no ale mam nadzieje ze instynkt przyjdzie i bedzie ok... A jak sie upre to na pewno maz nie pojdzie do pracy... niech nie mysli ze bedzie mial tak latwo, ja sie przeprowadzilam w okolice jego rodziny wiec do oliwy mam daleko, i sama nie zamierzam siedziec w domu , a z 2 strony boje sie ze przyjda od niego ... i beda mnie wqrzac wymadrzajac sie lub mowiac ze zle robie .. ze powinno sie inaczej itp... a ja z tych osob co nie lubia uwag :P Ahh.. pelno czarnych wizji mam.. no nic nie zanudzam :) Troche se popisalam i spadam na badania :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

hmm.. a jeszcze jesli mozna wiedziec to ile opakowan chusteczek nawilzanych bierzecie ? W redlowie nie kompia malucha , wiec recznik chyba zbedny bedzie ? Hmm.. i teraz w sumie troche glupie pytanie ... ale nie wiem to pytam :) Jak wyglada sprawa np prysznica lub skorzystania z wc.. maz na odzial juz nie wchodzi w redlowie wiec co z dzieckiem jak chce sie wykapac lub zalatwic inne sprawy fizjologiczne , z dzieckiem sie jedzie na tym wozku ?? Redlowo najblizej dlatego mysle zeby tam jechac ale .. teraz juz sama nie wiem, zero doswiadczenia mam a tak to jak maz moglby ze mna siedziec to i on by sie musial uczyc przewijac itp a tak to ja bede skazana na siebie .. i jakos czarno to widze ...

Inne tematy z forum

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Permanentny ból głowy.. :( (44 odpowiedzi)

Od jakiś 2-3 tygodni permanentnie boli mnie głowa. Dzień w dzień, przez większość czasu. Zawsze...