mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (14)

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:

14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/ 2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/ 3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86 synek Oliwier/ 3550g/57cm/CC/Zaspa

LISTOPAD:

03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945 g/57cm/SN
04/11 ( ) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/ 3850 g/53 cm/CC

LISTOPAD:
02/11 Agula - synek
04/11 cudzik
08/11 anka165
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa
12/11 justyna_ - synek / zaspa
13/11 agam205 - Syn
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
21/11 paproszysko - córka
23/11 Cyganka Asia - córeczka Ewa
25/11 lyneth - synek
26/11 AniaK - córeczka / Zaspa
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka
????? Asia - córeczka Pola i synek Konstanty / Kliniczna

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 - córeczka Zuzia / Redlowo / Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
12/12 JagodowaMama - córeczka Jagódka
12/12 Natala - córeczka / Redłowo
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna - synek / Zaspa
31/12 paulavera89 - córeczka

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=502561#post8858099
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (14)

Justyna to Ty wyluzowana jesteś :) ja mam 3 dni do terminu a siedze jak na szpilkach hihi :)
Co do położnej to do mnie przyjdzie chyba ta z ośrodka po prostu, a jak nie przyjdzie to mam się zgłosić do ginka na ściągnięcie szwów albo tam zadzwonić.
Ja po wizycie, tak jak mówiłam, od wczoraj odchodzi mi czop, w nocy co chwile bóle brzucha i jakieś stawianie brzucha, a dziś mnie przeczyszcza, co miało w sumie potwierdzenie u lekarza ;) Na KTG jakiś jeden skurczyk, do 30, dla mnie nieprzyjemny, ale położna stwierdziła, że to "nic". Dziękuje za to nic, to ja już wolę nie myśleć, jak wyglądają te prawdziwe skurcze... A małej od razu tętno skoczyło do góry, także to nie do końca takie "nic". W USG mała waży 3500g, więc jak dla mnie wystarczy, głowka już nisko. No a w badaniu rozwarcie na opuszek i szyjka spłaszczona... Także doktorek stwierdził, że w przeciągu 3 dni urodze... Przy czym jeszcze stwierdził, że dobrze, że mam te skurcze przepowiadające i że organizm sie oczyszcza, i że wszystko jest tak, jak sobie natura wymyśliła... Ale stracha mam jak nie wiem ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja mam na dzis termin ale cisza;p najpozniej do 22 list. urodze, to mnie pociesza;p lekarz kazal najpozniej 10 dni po jechac:)

ja mam sie zglosic do mojej poloznej jak urodze, trzeba isc osobiscie jej zglosic i cos tam wypisac, ale zrobi to maz jak bede jeszcze w szpitalu, wtedy ona do mnie dzwoni i sie umawia, co o tyle jest fajne ze ona mi w domu sciagnie szwy i nie bede musiala isc specjalnie po to do przychodni:)

poprzednim razem nikt mi nie mowil ze mam to zglosic do poloznej i ona u mnie byla tylko raz i to po miesiacu:)

Cześć Dziewczyny!
Nie korzystałam z neta przez weekend i przeczytanie wszystkich postów zajęło mi sporo czasu :)
Jutro mam kolejną wizytę u mojej ginekolog, mam nadzieję, że powie mi, że poród się zbliża, bo mnie się już tak ciężko chodzi, że marzę o porodzie :) chciałabym być już po...

Co do dziewczyn z pulsmedic to mogę wam je z czystym sumieniem polecić... chodziłam do tej firmy na różne kursy pielęgniarskie i znam stamtąd sporo pielęgniarek i pielęgniarki są mega miłe i sympatyczne więc myślę że i położne są ok :)

Co do położnej to jest to nasz obowiązek... wiecie pielęgniarka srodkowiskowa ma obowiązek przyjść do nas na kilka wizyt tzw patronażowych, a położna nam w niczym nie zaszkodzi, zawsze może coś podpowiedzieć, pokazać ...wydaje mi się że warto z tego skorzystać zwłaszcza że mamy to w ramach naszych ubezpieczeń...

Ja to obstawiałam że mamazosi się rozpakuje pierwsza hihi ale widze że póki co grono do rozpakowania się powiększa i jest co raz bardziej liczne a tu cisza... Chwilami sobie wspominam jak ten wątek się pojawił w kwietniu i byłyśmy dopiero co w ciąży :D a teraz hihi za chwilę wszystkie się porozpakowujemy:)

Uff. Ja tez po przeprowadzce. Częściowej - bo jeszcE nam cała szafa do przeniesienia została. I bajzel w domu:/ ale wyglada na to ze zdążyłam :) na razie nic sie nie zapowiada. Jutro mam jescze wizytę ale nie spodziewam sie żadnych ciekawostek.
A położna wydaje mi sie nie jest obowiązkowa.
Noska chyba normalnie niczym nie plukalam. Przy pierwszym katarze izywalismy soli morskiej.

Rany - aż strach pomyśleć ze to juz:) ciekawe kto sie teraz wykluje:)

Joahne - ja do noska kupiła Physiomer baby http://www.aptekagemini.pl/physiomer-baby-spray-115ml.html , był polecany przez inne mamy . Podejrzewam, że najpierw będę używać i tak soli fizjologicznej, ale już później sól morską.

Co do położnej środowiskowej to ja chyba będę brała z pulsmedic.pl (to co polecane było na SR). I tak nie znam żadnej położnej ze swojego ośrodka zdrowia, więc co za różnica.

dziewczyny a na porodówce osoba towarzysząca musi mieć ten specjalny zielony fartuch i obuwie ochronne (patrz: worki foliowe)?

i jeszcze mam pytanie o położną środowiskową, wyczytałam gdzieś w gazecie, że to nie jest mój obowiązek, a przywilej, że połozna przychodzi do domu. czyli na dobrą sprawę nie muszę wcale nikogo powiadamiać i przyjmować położnej w domu jak nie chcę?

wczoraj złożyłam ostateczne zamówienie w aptece i jutro pakuję torbę do szpitala. czym macie zamiar przepłukiwac nosek na wypadek kataru? sól fizjologiczna wystarczy? czytałam, że dobra jest sól morska, kupywałyście?

no:) mozliwe ze niektorzy sie jakos zabezpieczaja zeby na koniec roku mamusie nie chodzily masowo na te dwa dni:)

Powiem Ci, że moja firma bardzo pilnuje papierków by się wszystko zgadzało:) ale wiem,że te przepisy potrafią się zmieniać.

no to nie wiem, mi kazali jeden dzien na pol roku, u mojej mamy w firmie tez tak dziewczyny musza z tego korzystac, ale fakt, wlasnie czytalam w necie o tych dwoch dniach i nie bylo slowa o tym ze trzeba jeden dzien na pol roku:)

Justyna ja wzięłam w zeszłym roku opiekę nad dzieckiem 30 i 31.12 i nikt mi nie robił w pracy problemów:)

hej z tego co wiem opieka nad żoną przysługuje po cc-nawet lekarze sami proponują,ale jest płatna 80% tak jak L4 zwykłe a nie 100%. Niektórzy lekarze proponują opiekę nad żoną również po porodzie Sn,ale to zależy od szpitala. Wiem że można tez spróbować załatwić to przez internistę na podstawie wypisu ze szpitala.
Co do opieki nad dzieckiem to u mojego męża kadrowa powiedziała, że 2dni a mówił że oczekuje na poród na dniach,ale w necie nie sprawdzałam jeszcze.
Co do okolicznościowego to trzeba wziąść jak najszybciej się da-mój mąż wziął w dzień wypisu ze szpitala i dzień później.

okolicznosciowy w dniu okolicznosci, np na slub w dniu slubu, wiec logicznie z okazji urodzenia dziecka od razu po urodzeniu, np w dniu porodu i na drugi dzien.
opieka na dziecko te dwa dni sa 2 na rok ale po jednym na kazde pol roku, nie mozna wykorzystac dwoch np w grudniu bo jeden przepadl juz w czerwcu jesli sie go nie wykorzystalo, dlatego trzeba tego pilonowac, wiem bo nie raz mnie kadrowa scigala zeby wykorzystac ten dzien w danej polowie roku zeby nie przepadl. my chcemy wykorzystac opieke nad zona, maz pojdzie do lekarza i zobaczymy czy uda mu sie dostac na mnie zwolnienie a pozniej urlop tacierzynski:)

lollipop_ te 2tyg to jest opieka nad najblizszym czlonkiem rodziny ktory nie moze sie sam soba zajac

Mamazosi a wiesz czy oprócz tych dwóch dni opieki nad dzieckiem można jeszcze dodatkowo wziąć dwa tygodnie opieki nad żoną? Czy te dwa tygodnie to jest po prostu opieka nad członkiem rodziny? Te dwa dni okolicznościowego to trzeba od razu po porodzie wziąć z tego co wiem, nie można dopiero jak się ze szpitala wyjdzie.

Jeśli chodzi o te 2 dni opieki to w kadrach u męża powiedzieli, że tylko 1 dzień mu przysługuje z racji, że dziecko urodziło się w drugim półroczu.
Jeśli znajdziecie jakiś artykuł o tym mówiący to dajcie znać.

A żeby wziąć urlop tacierzynski to trzeba gdsies to zgłosić wcześniej? Musze sie dowiedziec co i.jak bo jeszcze zostane sama, a im bliżej to jakos tego nie widze dobrze wiedziec ze są okolicznościowe 2 dni . Moj maz się tes pewnie boi dlatego mowi ze nie ma szans zeby mial wolne te 2 tyg..ale ja się dowiem i na pewno go nie puszcze;) w pracy niech siedzi jakw sszpitalu bede później musi mi pomoc..

hej dziewczyny ja już po badaniach-krew, mocz itp. Jak tak się solidnie przeszłam, zmęczyłam to nawet coś mnie boli,ale to jeszcze nie skurcze. Na 17,00 idę do ginki.
Widzę, że już wszystkie jesteśmy jak na bombie....Ale 16.11 jest pełnia księżyca, podobno wtedy lubią się rodzić chłopcy....Takie mity krążą w necie:)

Co do tacierzyńskiego to pamiętajcie, że tylo ciągiem dwa tygodnie można wziąść ale jak np ktoś weźmie tak że jest jakieś święto między czasie np trzech króli czyli dzień ustawowo wolny od pracy to jeden dzień jakby przepada. Trzeba wziąść takie zwykłe dwa tygodnie ciągiem. No okolicznościowy tez przypada jak najbardziej dwa dni:) No i jeszcze można wziąść dwa dni opieki nad dzieckiem do wykorzystania do końca tego roku jak kobieta jest na macierzyńskim:)

Witajcie, ja według przepowiedni mojej ginekolog nadal w dwupaku i na razie nie zanosi się na wcześniejsze przyjście na świat naszej córeczki.
Dzisiaj wizyta -mała zostanie pomierzona, poważona i zobaczymy co tam się u niej dzieje.

Z moich objawów to tylko rwie mnie jak chodzę w lewej pachwinie, bardziej ku dołowi, ale co to jest to nie wiem.

Ja nie odcinam metek -uważam, że powinny zostać, by zawsze móc sprawdzić rozmiar, czy jak prać. Jeśli metek jest więcej -tak jak przy Lidlowskich ciuchach to oczywiście te największe odprułam.

Mój mąż tacierzyński weźmie w przyszłym roku, w tam jeszcze jak się uda wykorzysta: dni opieki na dziecko, dni opieki na żonę (po porodzie), kilka dni urlopu i pewnie czas do końca roku minie, ale zobaczymy jeszcze kiedy urodzę ;)

Oprócz okolicznosciowego jest tez opieka. Mój mąż zostawia tacierzynski na przyszly rok bo nie oplaca sie w okresie świątecznym go brać (nie odlicza się od niego świąt). Lepiej zwykly urlop bo za 6 dni można miec wolne od 21.12 do 7.01!

Chcialam się jeszcze pochwalić że dałam radę z tymi urodzinami. Było 14 osób ale bliscy mocno mi pomagali a zachwyt dziecka bezcenny! Moja mała patriotka (z 11.11) była zachwycona. No a ja dalej w ciąży. Dzisiaj zaczęłam pakować torbę.

ufff jak ja się cieszę, że ten weekend już za mną. W sobotę się przeprowadziliśmy, więc trzeba było wszystko rozpakować, poukładać, posprzątać, a i tak nie wszystko jeszcze zrobione, ale mam już to gdzieś. Dobrze, że moja mama mi pomogła, bo samej to ciężko by było. Nie było czasu na nic (no oprócz oglądania turnieju masters w tenisa, bo tego bym nie przegapiła, choćby się waliło i paliło), a do kompa dopiero teraz się dorwałam. Dzisiaj jeszcze jedziemy do starego mieszkania zobaczyć co zostało, ale to już taka kosmetyka.

Co do metek, to ja powycinałam tylko takie bardzo sztywne, ale resztę zostawiłam, jak coś, to zawsze będzie można wyciąć.

Iwona jak ja Ci zazdroszczę Arielki na ścianie. To moja ulubiona bajka i bym mogła oglądać cały czas, nawet teraz :D Gdybym miała córkę, to by miała wszystko z Arielką. Chociaż może synkowi też się spodoba mała syrenka.

Mój mąż tacierzyński chce wziąć jakoś po albo przed świętami w zależności jak urodzę, ale na pewno będzie ze mną jak wyjdę ze szpitala. Więc mu się uzbiera łącznie z przerwą świąteczną ładny urlop.

Inne tematy z forum

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...