mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)

Dziewczyny, mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam, jak coś to poprawcie.
Miłego pisania. :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11
amadea99 02/11
mondar 04/11
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11
anka165 08/11
Ania 11/11
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11
agam205 13/11
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11
mamazosi 16/11
sweetangel171 18/11
Katka 20/11
dorcia_86 20/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Iwona84 03/12
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
Asiula85 08/12 (?)
Delie 26/12
Paniqa

TERMINY JESZCZE NIEOKREŚLONE
CzekoladowaPralinka

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=459142&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)1

mamazosi -
ja jestem dokładnie w takiej samej sytuacji jak Ty 4 lata temu - pod koniec października wprowadzamy się do nowego mieszkania, a w listopadzie poród. Wystarczy drobna (nieplanowana) zmiana terminów, a wszystko legnie w gruzach albo wprowadzimy się do pustych ścian.

to nasze pierwsze dziecko, dlatego też wakacje spędzimy raczej stacjonarnie - w bliższych lub dalszych okolicach trójmiasta, bo wydatki związane z nowym mieszkaniem i z powiększeniem rodziny raczej nas przerażają.

poza tym mąż obiecał, że na początku mi pomoże z synkiem i weźmie z tej okazji dwutygodniowy urlop, więc w wakacje nie chcemy nadużywać jego dni urlopowych. Ciekawe czy sobie da radę, z doświadczenia moich znajomych wynika, że "nowi" ojcowie raczej uciekają z domu do pracy niż pomagają w domowych i rodzicielskich obowiązkach.
A u Was dziewczyny jak było? tatusiowie pomagali przy dziecku czy raczej zajmowali się pracą?

happymum87 - ja też już zaczynam myśleć o asortymencie dla dziecka, wózek wybiorę na pewno ze sklepu bobowózki (gdynia karwiny), mają dobry sprzęt i po sensownych cenach, znajome mamy tam się właśnie zaopatrywały. Łóżeczko to tzw. turystyczne, bez szczebelków. A mebelki to chyba z IKEI, sama nie wiem. Szkoda przepłacać, jeśli będą używane przez kilka miesięcy, góra rok. Najgorzej to z ubrankami, bo sama nie wiem czy dzidzia się urodzi duża czy mała i ile czego kupić, żeby było dobrze. W tesco na karwinach mają bardzo ładne ubranka dla malutkich niemowlaków.

piszecie w niesamowitym tempie, ale to dobrze - od razu czuję się lepiej, jak wiem, że nie jestem jedyną dziewczyną w ciąży :)

agam205 trzymam za was kciuki :)
Co do planów wakacyjnych to ja na początku roku kiedy jeszcze staraliśmy się o bąbla i nic nam nie wychodziło kolejny miesiąc upatrzyłam wycieczkę do chorwacji na wrzesień... wtedy myślałam że do września nie zajdę w ciażę, pojedziemy na urlop, zrelaksujemy się i wtedy coś zaskoczy... psikus chciał że jak już kompletnie przestałam się nakręcać na to że muszę zajść w ciąże i nastawiłam się na wrzesień to się okazało że jestem w ciąży... jest to nasza pierwsza dzidzia i czeka nas kupienie wózka i większości wyprawki... także spory wydatek jak na pierwszy raz... może bym się zdecydowała na wczasy w Chorwacji bo od zawsze chciałam tam jechać ale się boje... wrzesień to już będzie 7 miesiąc... boje się że polecę samolotem...coś się tam stanie a ja z dala od swojego lekarza, od ubezpieczenia zdrowotnego które w Polsce jednak leczenie położniczo- ginekologiczne obejmuje i w ogóle mam pietra... nie wiem czy bez sensu sobie wszystkiego nie wyolbrzymiłam...ale wydaje mi się że siedzenie w Polsce na tyłku jest lepszym rozwiązaniem... w Polsce jest tyle fajnych miejsc... myślę że pozostaniemy z opcją kilku dni z przyczepą campingową nad jeziorkiem albo wypadem na jakiś domek nad morze oczywiście we wrześniu... bo w wakacje mój małżonek zapewne może zapomnieć o urlopie... a wyprawki dla maluchów są kosztowne... dziewuszki kilka z was ma już dzieciaczki... a kilka z nas dopiero będzie debiutować w zbieraniu wyprawek ... może zastanawiałyście się już nad wyborem wózka? tyle jest tych wózków w sklepach...ostatnio oglądałam...ceny przeróżne... wiem że zależy mi na spacerówce zmienianej w obu kierunkach i na solidnych kołach... macie jakiś swoich ulubieńców w wózkach?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

hhee u mnie tez spal..doktor kazala mi kaszlec bo tak spal ze nie bylo widac nosa itp ale jakos sie udalo... i zmienil mi sie termin na 28 listopada dzis mam 13 tydz i 4 dzien..kurcze ale nie pokazala mi pani doktor dziecka .. a ja tak zawinieta bylam ze sama sie nie zapytalam czy pokaze mi monitor..;/ za tydzien ide do luxmedu na kontrole mam nadzieje ze mi zrobia usg ...bo robili mi ostatnio w 6 tyg .. jak nie beda chcieli to prywatnie bede musiala..

;),bedzie na pewno dobrze ;),po tym badani na 100procent poznamy płec Szkraba,bo sa badane jego geny

agam205 to trzymamy kciuki za wynik, tak się zastanawiałam czy się odezwiesz...odpoczywaj i niech Ci towarzyszą tylko dobre myśli ;)

a my dzis po amniopunkcji,rano w invictcie,troche bolalo uklucie,ale spokojniejsza sie zrobilam,wyniki za 3tygodnie,dzis caly dzien leze,taie wskazania pani doktor...

~Cleanna ja z meżem tez w czerwcu sie wybieram do Lublina:)
Moze sie spotkamy hehe choc my samochodem jedziemy:D
Ale ja jako pasażer.
Bylam u lekarza. Wszystko ok. Maluch spal.
Nie dal mi na toxo i cmv bo stwierdzil ze skoro nie mam kota w domu to nie musze. Cymbał no! No i ze i tak te badania nie sa refundowane. Dal mi morfologie i mocz. Pytam o tsh- oj nie ma potrzeby jesli w poprzedniej ciazy nic sie nie dzialo. Bezsens! Zrobie prywatnie i daruje sobie juz te wizyty na nfz. A i na cukier mi dal jeszcze.
Zla jestem!
~mamazosi- co do mieszkania to ja szczesliwa noe jestem. Nie jest nasze nadal (sluzbowe) i niestety moj charakterek-jestem strasznie niecierpliwa i wkurza mnie ta pustka i kartony grrrr

Dorcia86 zdrówka:)
Cleanna dobry pomysł z biletem lotniczym,pewnie lot z pół godz zajmie nie więcej.

JA mam ważny egz w Wawie na początku czerwca i jadę Polskim busem, ciekawe jak to przeżyję.

happymum87 no ja się o tym dowiedziałam niedawno temu, ponieważ w czerwcu miałam jechać do Lublina a to jeszcze dalej :) więc jak się dowiedziałam to kupiłam bilety na samolot i nie będę ryzykować. A teraz ta trasa do Poznania jeszcze bardziej utwierdziła mnie w tym, że jazda autem w ciąży to nie bardzo :)

ech, dziewczyny, ale Wam zazdroszczę tych planów wakacyjnych. My niestety w tym roku musimy odpuścić, gdyż podobnie jak Puchatkowa - pierwsze dziecko, mnóstwo wydatków, a za bardzo nie mamy po kim dziedziczyć. Zostają nam tylko krótkie wypady weekendowe.
a ja nadal chora, zatoki mam zawalone i w ogólę czuję się kijowo :/

Hej dziewczyny,
ja też chętnie bym się gdzieś z mężem wybrała, ale niestety wakacje to najgorętszy okres w firmie męża...ale może na początku września coś się uda zorganizować na 3 rocznicę ślubu :), a tak pozostają nam weekendy nad jakimś jeziorkiem lub grill u naszych rodziców na wsi.

A w tą sobotę idziemy na wesele, mam nadzieję, że będzie pyyyyszneee jedzonko ;)

weekendy nad jeziorem też fajnie:) zawsze jakaś odmiana

agnieszkaj ja 10dni przed porodem Zosi, czyli 4latka temu wprowadziłam się do pustego,ale naszego mieszkania. Nawet drzwi nie mieliśmy... Ale byłam najszczęśliwsza na świecie. W sumie w tym roku w lutym ostatni pokój zrobiony. Także możemy odetchnąć od wydatków-w końcu!!! Ale mnie korci aby wyjść na spacerek,ale do jutra jakoś przeżyje....

My z racji tego, że to nasze pierwsze dziecko i czekają nas spore wydatki nie wybieramy się na dłuższe wakacje w tym roku... Ale kilka weekendów gdzieś nad jeziorem nie odpuścimy :)

~Asiulka rozumiem Cię, wyprawka to mega wydatek. My tez mamy praktycznie wszystko choc czeka nas zakup wózka podwójnego i łozka dla synka a dzidzius wskoczy w jego łóżeczko. Ciuchy mam na chlopca i na dziewczynkę wiec ten wydatek tez odpada.
No i pare mebli do dzieciecego pokoju trza kupic, ale to stopniowo.
Generalnie sporo wydatlow przed nami bo wprowadzilismy sie dwa mies remu do pustego mieszkania. A ze my zawsze na wynajmie bylismy to nie kupowalismy mebli bo jakies byly.
zastanawiamy sie nad kredytem na jesieni bo sporo rzeczy nam brakuje. No.zobaczymy jak to bedzie.

Asiulka 86 ja mam wszystko po starszej, swoją drogą tez z listopada. Od małego kupowałam jej ubranka w kolorach unisex, także moje wydatki są zerowe. Choć pamiętam ile wydałam na wyprawkę, a i tak połowę ciuszków kupiły babcie, bo akurat nie mieliśmy za bardzo kasy. Więc rozumiem Cię całkowicie.

Co do wakacji to mam tylko nadzieję, strasznych upałów nie będzie i da się jakoś przetrwać.

ps Kaszuby-super miejsce!!!

plany sa ale czy do realizacji dojdzie nie wiadomo
moj mąż określić się nie może a ja sie zastanawiam czy zaoszczędzić na nadchodzące wydatki czy wyjechać ;/ ja nie pracuje wiec z kasa niee za hallo. w planach mamy tydzien w brodnicy na kaszubach cisza spokoj jeziorko dobre jedzenie :) i w miare tanio
jak nie wypali plan B weekend u męża wujka na wsi

agnieszkaj to jesteśmy w tym samym wieku.

Ooo to poimprezujesz sobie, fajnie:))

Ja za rok mam 30stkę, swoją :D

Tez bym chetnie tesciow ominela, ale nie widzieli Adriana od grudnia i zal mi.ich hehe choc na sama mysl o gadce tesciowej o jej patrzeniu mi na rece, cisnienie mi skacze:/ no ale tydzien jakos przetrwam
do swoich czesciej jezdze bo i blizej no i nie pracuje wiec mam czas.

hej
agnieszkaj ale Ty masz tempo pracy!!!
Ja też już chcę powakacjować sobie!!!
My planujemy Góry Świętokrzyskie , mazury z Puszczą Białowieską , no i posiedzieć na domku nad jeziorem koło Olsztyna. Może jeszcze na parę dni do cioci na wieś wyskoczymy.

Siedzieć w upale w moim słonecznym mieszkaniu-o nie! Teściów i rodziców omijam, bo jakoś super relacji nie mamy.

Na rocznicę gdzieś blisko chyba do Katów Rybackich na weekend pojedziemy.To będzie końcówka września.

W 9miesiącu ciąży czekają mnie same imprezy: 30tka męża, dwa śuby, 50tka wujka w knajpie impreza, 30lecie ślubu rodziców też w knajpie, i urodzinki małej. Będę z brzusiem imprezować.....
Agnieszkaj powodzenia na wizycie!!!

Inne tematy z forum

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...