mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)

Dziewczyny, mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam, jak coś to poprawcie.
Miłego pisania. :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11
amadea99 02/11
mondar 04/11
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11
anka165 08/11
Ania 11/11
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11
agam205 13/11
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11
mamazosi 16/11
sweetangel171 18/11
Katka 20/11
dorcia_86 20/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Iwona84 03/12
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
Asiula85 08/12 (?)
Delie 26/12
Paniqa

TERMINY JESZCZE NIEOKREŚLONE
CzekoladowaPralinka

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=459142&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)

U nas Agatka albo Kacperek:)

~Asiulka86
my wiemy, że będzie Jaś albo Natalka :)

A tak z innej beczki macie juz imiona dla maluszków :) czy jescze za wcześnie dla was

Witajcie Dziewczyny!
Chwilkę mnie tu nie było, a widzę 21 nowych wpisów - super :)

Co do leków w ciąży to ja szukam czegoś na alergiczny katar... Narazie nie znalazłam nic co by mnie satysfakcjonowało, niestety...

USG genetyczne mamy 31. maja, też jestem ciekawa czy wszystko jest ok i chciałabym poznać płeć Bąbelka :) ale to zobaczymy :)

co do spotkania jestem za, może być po 16stej,w końcu jestem na L4, dostosuję się

hej dziewczyny!
Ania współczuje choróbska, dobrze że już Ci przeszło.
Z tego co wiem, to można brać na gardło syrop prawoślazowy powleka i łagodzi chrypkę i tantum verde tabl do ssania. Ja brałam jedno i drugie w 8tyg ciąży jak byłam chora, poradził mi to internista.

Co do tsh to chyba najlepiej przejść się do endokrynologa, bo pewnie trzeba zrobić jeszcze T3 i T4. Ja mogę polecić dr Szymula z luxmedu. Leczył mnie po poronieniu bo mi hormony wariowały we wszystkie strony. Niezbyt miły,ale zna się na rzeczy. Nie wiem gdzie jeszcze przyjmuje.

Mnie wczoraj cały dzień trzymały zawroty głowy i było mi strasznie słabo, byłam nie żywa. Jak dobrze, że dziś chłodniej!!!!!Poszłam spać o 18.00stej.....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokladnie. Nie leczenie tarczycy w ciąży jest grozniejsze dla dziecka nuz przyjmowanie lekow.
Wlasnie w tv jalis endokrynolog sie na ten temat wypowiadal. Zaburzenia czynnosci tarczycy moga powodowac m.in. deficyty intelektualne u dziecka.
Znam kilka osob przyjmujacych leki w ciazy i dzieci urodzily sie zdrowe.

Ja w poprzedniej ciazy bralam 4 antybiotyki, poczawszy od 8 tyg (paciorkowiec) i leki na nadcisnienie. Synek ponad 4kg, tydz po terminie.

Nareszcie ochlodzenie! Zle na mnie te sloneczne dni dzialaly.

~Ania, ja miałam podwyższoną tarczycę na samym początku ciąży za to ft4 ok. Muszę brać euthyrox. Po miesiącu tarczyca się unormowała a ważne jest, abyś się leczyła bo to ważne dla dziecka :)

a tak w ogóle, to pomysł ze spotkaniem popieram, ale jeszcze pracuję, więc u mnie wchodzą w grę popołudnia (po 16:00) i weekendy.

a czy któraś z Was w ciąży miała podwyższone TSH (tarczyca)? boję się brać leki, a gin mi przepisał. Zamierzam iść na konsultację do innego lekarza,bo nie chcę niepotrzebnie truć dziecka lekami. Możecie kogoś polecić?

cześć dziewczyny! ja właśnie przeszłam poważne przeziębienie, więc mam garść lekarskich informacji jak sobie radzić z przypadłościami w ciąży :)

na zatkany nos
nie uwierzycie, ale najlepszy jest ząbek czosnku wsadzony w dziurkę od nosa (ale tak, żeby można go było wyjąć oczywiście). Ulgę niesamowitą to przynosi.

Powiedziano mi, że wszystko co miętowe-mentolowe nie jest w ciąży wskazane, dlatego nawet nie mogłam się nacierać rozgrzewającymi maściami (zamiast tego stosowałam termofor, który też super rozgrzewa). Inhalacje też odpadały, stąd ta rada z czosnkiem.

na ból gardła i kaszel
mleko, miód i czosnek, herbatki z majeranku ( to nie żart, kilka takich naparów, i ból się znacząco zmniejsza). płukanie gardła roztworem ciepłej wody i soli (im bardziej słone tym lepiej) i coś mega obrzydliwego dla mnie, ale skutecznego - połknięcie łyżki stołowej oliwy z oliwek - po niedługiej chwili oliwa oblepia gardło jak syrop i łagodzi drapanie w gardle.

i do tego duuuuuużo cebuli w każdej postaci jako "antybiotyku". z czosnkiem nie należy przesadzać, bo w nadmiarze może powodować chyba krwawienia, ale już nie pamiętam. i herbatki malinowe z miodem.

ja miałam morderczy kaszel, dlatego mogłam się wspomagać tabletkami na ból gardła propolki (ale po tym zgaga, więc zrezygnowałam) oraz syropem homeopatycznym DROSETUX, ale tylko w sytuacjach kiedy metody naturalne nie działały.

mój gin powiedział, że w pierwszym trymestrze kaszel może spowodować utratę ciąży, a w ostatnim przyśpieszyć poród, więc warto z nim walczyć. Ja na szczęście jestem w drugim, więc nie musiałam się obawiać.

wiem, że w Gdańsku Głównym na Podbielańskiej robią takie usg, a koszt to chyba 250 zł, ale pewna nie jestem, obok rejestracji jest wywieszona informacja o usg i jego koszcie.

a tu adres str. przychodni:
http://www.lekarze.gda.pl/usg-i-ekg.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Asiulka86 wiem od koleżanki że kiedyś robiono takie usg w POLMEDZIE

Gdynia (Rodzinne Centrum Witawa) - ul. Wielkokacka 2
Olsztyn - ul. Wyszyńskiego 5B
Starogard Gdański - os. Kopernika 21

tel. 0 801 033 200
z telefonów komórkowych: 58 775 95 99
ale kwoty już nie znam :)

Dziewczyny czy moze orientujecie się gdzie i oczywiście w jakiej kwocie robią usg 4d kuzynka mojego męża strasznie zachwalała efekt

Mondar gratuluję synka :)
Dziewuszki upał fajna sprawa ale coś czuje że on nie do końca mi służy...i wróciły mdłości, zgaga... chyba się tego nigdy nie pozbędę...to trochę moja wina bo od jakiś dobrych 3 tyg nie jem w ogóle mięsa ani żadnych smażonych potraw... po prostu na widok i sam tego zapach mnie mdli i wymioty mam na życzenie... pytałam ginekologa czy to źle że nie jem mięsa...powiedział że na razie mam wzorcowe wyniki i jeśli w lipcu też takie będą ( bo chce żebym badanie krwi robiła co 2 miesiąc) to mogę sobie mięcho odpuścić i nadrabiać warzywami i owocami bo tego jem mnóstwo... ja mam usg genetyczne w czwartek... ciekawa, podekscytowana i lekko poddenerwowana jestem tym faktem...zazdroszczę tym z was które mają już to za sobą :)

Dorotka86 az się głodna zrobiłam...Ja siedzę dziś w domu czekam na jutrzejsze ochłodzenie, bo ciepło mi nie służy. Ale Wam fajnie, że niedługo macie wizytę, ja muszę czekać do 4.06:(

mondar-gratulacje synka.

Dorotka,ja też mam w czwartek wizyte, już się doczekać nie mogę:-) dobrze,że napisałaś o badaniach,bo zapomniałam zupełnie,że muszę zrobić badanie moczu. w ogóle ostatnio mam straszną sklerozę, w piątek zapomniałam o wizycie u fryzjera! i idę dopiero jutro. przyda mi się akurat na poprawę humoru:-)

Hej dziewczyny,
ja rano leciałam na badania, masakra do oddania krwi stałam w kolejce godzinę...pielegniarka wyryła mi igłą taką dziurę,że jeszcze boli, robilam standardowo mocz, morfologię, pc-arh oraz cytomegalię i hiv .
A w czwartek mam wizytę u gina, nareszcie!

Mondar gratuluję synka, ale ci zazdroszczę, że znasz płeć ;)
Dziewczyny, te które znają płeć maluszka mogą powolutku dopisywać ją do listy.

Dziś kupiłam pięknego kalafiora i świeże ziemniaczki, do tego dewolaj i już mi slinka cieknie, a jeszcze muszę to przyrządzić.

Gdzieś czytałam ze w 4 miesiacu katar i krwawienie z nosa to norma ale zapewne kwestia indywidualna organizmu. No i oczywiście zaczął się okres pylanie ;/. Ja sobie kupiłam taki sztyft do "wąhania" ;) mentolowy katar zaczął ustępować

dorcia86 ja tez tak mialam podbnie przedobrzylam z zakupami wydawalo mi sie ze bedzie oki a pozniej cierpialam nogi bolaly ale to pestak bardziej owaialam sie ze bolalo mnie w pachwianch ale po 2 dniach bylo oki
mam do Was pytanie czy mozemy robi inhalacje?meczy mnie katar a chcialbym zeby mi cos pomoglo

Witam się po bardzo długiej przerwie, praktycznie od majówki całe dnie spędzam na działce od rana do wieczora i do domu wracam tak wykończona że na forum nie mam już siły, ale nie zmienia to faktu że tak na szybko wieczorem czytałam co tam u Was słychać.
Bardzo serdecznie witam wszystkie nowe mamusie na forum.
Cieszę się bardzo ze wszystkich usg genetycznych że wyszły ok i trzymam kciuki za wszyskie mamusie które mają to przed soba jeszcze.
A my w zeszłym tygodniu w środę byliśmy na usg i nasza dzidzia waży całe 143 gr i wygląda na tydzień starszą niż wychodzi z OM, a co najważniejsze wszystko jest ok i czekamy na synka który pokazał nam co ma między nóżkami bardzo dokładnie.

Inne tematy z forum

gdzie ksero na chełmie lub ujeścisku? (7 odpowiedzi)

Mieszkam tu od niedawna a pilnie potrzebuję skserować dokumenty medyczne,znacie jakiś punkt ksero...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...