mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)

Dziewczyny, mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam, jak coś to poprawcie.
Miłego pisania. :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11
amadea99 02/11
mondar 04/11
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11
anka165 08/11
Ania 11/11
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11
agam205 13/11
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11
mamazosi 16/11
sweetangel171 18/11
Katka 20/11
dorcia_86 20/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Iwona84 03/12
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
Asiula85 08/12 (?)
Delie 26/12
Paniqa

TERMINY JESZCZE NIEOKREŚLONE
CzekoladowaPralinka

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=459142&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)

Ja jak na razie na Brussa nie narzekam a że mam do nich najbliżej to chodzę bo z mdłościami to nie dała bym rady jechać gdzieś dalej :)

zrób w luxmedzie, do 10.30 oddajesz mocz o 15.00 w necie masz już wyniki.cennik na stronie

bruss... no właśnie ostatnio też robiłam tam badania ale coś słyszałam, że oni nie mają zbyt pozytywnych opinii??

Tak, we wtorek na pewno będziesz miała :) Tylko zależy na którą idziesz do lekarza. U mnie w przychodni wyniki są do odbioru następnego dnia od 13, nie wiem jak u Ciebie. A no i jeśli byś robiła w Brussie to wynik tego samego dnia w internecie by był :)

Masz rację, chyba powtórzę, w poniedziałek jak wrócę do Pl.. :)
We wtorek już będę miała wyniki, nie?

Happymum87 ja biorę falvit mama ale jak mi się skończy to będę brała coś gdzie są witaminy, kwas foliowy i jeszcze omega-3 żeby brać jedną tabletkę a nie dwie bo przez mdłości mam problem z połykaniem tych tabletek więc zawsze lepiej mieć jedną niż dwie :)

Mamazosi ja nie zwróciłam uwagi czy brzuch mi twardniej, dzisiaj zobaczę :)

CzekoladowaPralinka ja mam strzałeczkę przy leukocytach, neurocytach i monocytach i lekarka powiedziała że w ciąży to normalne więc tym się nie stresuj :) A może powtórz badanie moczu przed wizytą u lekarza? Będziesz miała bardziej aktualne wyniki no i zobaczysz czy znowu takie same czy inne.
To czy mąż może być przy badaniu to chyba zależy od lekarza. Jeden pozwala drugi nie. W poprzedniej ciąży jak byłam w 11 tyg na usg to lekarka wyprosiła męża, a teraz to od początku mąż mógł być.

No w piątek mamy ślub :) a tyle nerwów z tym związanych, hehe ;)
Już chciałabym żeby było po :P

czekoladowaPralinka- widze ze nie dlugo bedziesz zona:) piekny macie prezent slubny:)

już nie mogę się doczekać kiedy pójdę na to badanie, bo jak byłam w 6 tygodniu to tylko pęcherzyk był i taka malusia kreseczka ledwo widoczna...

CzekoladowaPralinka - miałam USG dopochwowe w 9 tc i mąż był ze mną, sama dr to zaproponowała... więc myślę, że przy prenatalnym też może być :)

czekoladowa pralinka nie stresuj się ja mam takie same wyniki,ale podobno jeśli w nocy wstajesz na siku to ciężar właściwy może być niższy, bo powinno się pobierać mocz po 8godz od ostatniego siku i picia inaczej będzie zagęszczony i wynik nie do końca miarodajny. A pewnie wstałaś w nocy na siku i 8godz nie było. Ja w każdej ciąży mam niższy. Jeśli jest bardzo nisko to trzeba by powtórzyć oczywiście.

tak samo % neutrocytów może być lekko wyższy, podobno to normalne, ja mam np za dużo monocytów i neutrocytów i powtarzałam wyniki i jest tak sam.

Poza tym neutrocyty świadczą o infekcji wirusowej lub bakteryjnej, wystarczy lekki katar, bół gardła i ich ilość rośnie....
nie stresuj się!!!

45 minut dopochwowo?????? O nieee ;D

Ciekawe czy mąż może być przy badaniu prenatalnym... Chociaż na chwilkę...

Aaa ja mam pytanie - robiłam kilka tygodni temu badania i jeszcze nie byłam z nimi u ginekologa - będę dopiero we wtorek. I zauważyłam, że mam zaniżony ciężar właściwy moczu... Czytałam, że jeśli tak jest to prawdopodobnie coś nie tak z nerkami ;/ Martwię się... I oprócz tego mam strzałeczkę do góry przy % neutrocytów w morfologii.. ;/ Czy to może być coś groźnego?

Mi lekarz zaspecjalnie żadnych witamin nie polecił kazał jedynie odstawić folki i brać te z kwasem ahd czy jakos tak.
Usg miałam we wtorek ponad 45 minut i dopochwowo i przez brzuszek pan robił dziwne miny co raczej nie psrzyjało mojemu ciśnieniu ;) jednak wg opisu wszystko ok raczki główka serduszko odcinke nt niestety z powodu złego ułozenia nieczytelny ale zapewnił mnie ze wszystko w normie. wg pani lekarz jestem w 14 tyg a wg usg płód ma 15 i komu tu wierzyc pogubiłam się juz w tym liczeniu.
wogole ten cały nfz mnie dobija niby kobieta w ciaży zapisuje sie na wizyte ma ustalona godzine a wchodzi 3h po czasie bo przepuszczaja starsze babcie albo bardziej zaawansowane jesscze ci powiedza ze ciaza nie choroba kazda przechodzi a czekac trzeba ;/ wspomnienia z pierwszego trymestru raczej nie za ciekawe i gdzie ten czAR I UROK bycia w ciąży jak nawet w tej kwestii sa selekcje na mniej i bardziej zaawansowane

MamaZosi - kurcze, nie zwróciłam uwagi - ja tylko zauważyłam, że na wieczór brzuszek robi mi się większy:)

hej!
Co do witamin to nie ma dobrej odpowiedzi, które są dobre:)

Mam do Was pytanie zwłaszcza do mamusiek w moim stanie zaawansowania ciąży...Zauważyłam, że od dwóch dni twardnieje mi brzuch w nocy, tez tak macie?

Dodam tylko, że nie mam żadnych bóli brzucha czy ciągnięcia, tylko to nocne twardnienie.

Dziś byłam zmierzy c cukier-wynik ok,także mogę spać spokojnie.

Witam wszyskie mamusie :) Fajnie, że nasze grono się powiększa :)
Jestem w 12 t.c. a już widać brzuszek. Rano mniejszy a w ciągu dnia większy - śmieszne :) Od dwóch dni pobolewa mnie podbrzusze, zwłaszcza podczas chodzenia. Mam wrażenie, że to przez nacisk na pęcherz moczowy. No i to rozciąganie w środku :) Usg prenatalne będę miała w Dzień Dziecka :) Senność powolutku mija :) Jeśli chodzi o witaminki, to biorę prenatal plus, choć też czytałam różne opinie na temat suplementowania witamin.

Dzięki dziewuszki za odpowiedź... moja siostra mi wkręca że ona to usg prenatalne miała za darmo... no cóż... rodziła kilka lat temu a może miała fajnego lekarza :) ja na swojego nie narzekam bo jest sympatyczny...wiedziałam że lekarz prywatny może pachnieć dodatkowymi wydatkami...niestety ja nie mieszkam w centrum trójmiasta tylko na jego odległych obrzeżach i u mnie słabo z dobrym ginekologiem na nfz a jak już bym kogoś znalazła to był problem z terminem a mi się wtedy na początku ciąży śpieszyło bo wymiotowałam jak kot, nie byłam wstanie przez to chodzić do pracy na 12h dyżury....i popędziłam do lekarza prywatnie bo było najłatwiej się dostać... trudno 250zł nie mało ale może będę spać po tym usg spokojnie...chociaż teraz jak już wiem czym to usg pachnie to będę się stresować do następnego tygodnia...
co do witamin to ja początkowała brałam folic a teraz przerzuciłam się na falvit mama ... któraś z was też go może bierze? niby tyle tych preparatów witaminowych dla kobiet w ciąży a na temat każdego z nich jest różna opinia...co lekarz też inne zalecenia z tymi witaminami :) i jak my tu mamy być mądre hehe

Ania gratuluje chłopca!!!

Dorcia 86 ale Ci zazdroszczę braku objawów- ciesz się !!!

hej dziewczyny!
Cleanna zatrucie-masakra!!!
ps podobno jakiś wirus panuje w 3city coś jak grypa żołądkowa, aż się trzęsę. Dobrze, że już Ci to świństwo mija.

Co do tego wymazu z pochwy to standardowo robi się to ok 34tyg po to, żeby wykluczyć patogeny które mogłyby przejść na dziecko podczas porodu SN, powinno się to robić każdej mamusi. Ja w drugiej ciąży od początku miałam jakieś problemy i od razu lekarz zrobił mi wymaz na nfz, żeby nie dawać mi na ślepo globulek, zwłaszcza że to był I trymestr.

U mnie też już prawie wszystkie dolegliwości minęły, waga idzie mi dalej w brzuch-jupiii!!! tylko wciąż chcę mi się spać, idę jutro zbadać cukier bo nie wiem czy to nie cukrzyca, zwłaszcza że nie mam apetytu i dużo piję.

Poza tym dziś zajadam się kapustą gotowaną świeżą z masełkiem-mniam,a do tego nektatrynki..... Przynajmniej wiem co mi smakuje!

ps dr knutowski- super specjalista, bardzo dobrze go wspominam podczas pobytu w wojewódzkim, bardzo ludzkie podejście do pacjenta.Byłam nim miło zaskoczona

Inne tematy z forum

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...