mamusie wrzesień-październik 2011 *29*

to teraz ja rozpocznę nowy wątek.

Rozpakowane

????? - gwiazdeczka - CÓRKA
25.08 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA - Kaja - 3820g - 54cm - SN
25.08 - Lipuszka - Kliniczna - CÓRKA - Julia - 2765g - 51cm - SN
04.09 - czarna84 - Kartuzy -SYN - Dominik - 3150g - 53cm - SN
05.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek - 4165g - 59cm - SN
08.09 - ligia - CÓRKA
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Krystian - 3680g - 55cm - SN
10.09 - bladykot - Wejherowo - CÓRKA - Małgorzata - 3800g - 57cm - SN
14.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Olwia - 3550g - 54cm - SN
16.09 - Dżina - Zaspa - SYN - Mikołaj - 3420g - 56cm - CC
16.09 - leokadia2101 - Wojewódzki - SYN - 3680g - 56cm - SN
18.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jaś - 3330g - 55 cm -SN
22.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA - Aniela - 3480g - 59cm - SN
26.09 - izulucha - Londyn - CÓRKA - Nell - 3900g - ok.60cm - CC
27.09 - alicja_82 - Zaspa - CÓRKA - Natalia - 2960g - 52cm - CC
28.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA- Klara- 3240g - 55cm - SN
29.09 - marta29 - Wojewódzki - SYN - Gustaw - 4040g - 58cm - SN
30.09 - Monia Er - Redłowo -SYN - Cyprian - 4000g - 57cm - CC
01.10 - pieczenienatalia - Kliniczna - CÓRKA - Zofia - 4300g - 58cm - SN
01.10 - ewaaa42 - Zaspa - CÓRKA - Liliana - 3190g - 52cm - SN
02.10 - titina - Wejherowo - CÓRKA - Ida - 3420g - 58cm - SN
05.10 - tysiola - Dom - CÓRKA - Emilia - 3800g - SN
06.10 - @IzZzka@ - Wejherowo - CÓRKA - Lenka - 3920g -58cm- SN
07.10 - misiabela - Zaspa - SYN - Łukasz Kamil - 3300g - 54cm - SN

Dwupaki:

07.09 - Natalia - Zaspa
07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
08.09 - aga_6663
17.09 - maniana - CÓRKA
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

03.10 - rybcia6 - SYNEK
04.10 - cheeringup - Kliniczna
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
10.10 - marta.gdansk - Zaspa - CÓRKA
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
15.10 - Ila85 - Kliniczna
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga

link do poprzedniego
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-wrzesien-pazdziernik-2011-28-t274504,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie wrzesień-październik 2011 *29*

lilo, u mnie też cisza, więc również się wybieram z M. na zakupy ;)
ciekawe która z nas pierwsza urodzi :):)

jeśli dziecko jest tylko na mleku mamy to nie ma czegoś takiego jak max waga, którą może dziecko przybrać.

czarna84 moja mala we wtorek miala 4300 a urodzila sie z waga 2765 :) Moja srednio 300-350g na tydzien przybiera. Na poczatku co tydzien wazylismy ja w przychodni stad te dokladne liczby.

ja melduję się z rana, żadnych oznak zbliżającego się porodu brak, zaraz wyruszamy na zakupy, potem posprzątamy i pewnie spacerek zaliczymy, dzis sobie dłużej poleżeliśmy i tak stwierdziłam, że to może byc taka ostatnia, spokojna sobota:)

Lipuszko a powiedz mi jak z przybieraniem na wadze Twojego malenstwa, bo mój to bardzo dużo przybiera, urodzeniowa 3150 a teraz 4500, zastanawiam się czy nie za szybko przybiera, a długość już 57 a miał 53

Witam sie z rana!

U nas jak od kilku dni to samo spanie max przez 1,5 godzinki. I cycus, cycus i jeszcze raz cycus. Czasami butelka z odciagnietym albo sztucznym mlekiem. Mala dzisiaj to juz ewidentnie potrzebowala bliskosci raz, ze spanie w lozku z nami nie wystarczalo bo musiala byc blisko mnie. Tak sie krecila i wiercila, przysuwala do mojego policzka, ze spalysmy glowa w glowe bo inaczej nie dalo rady bo byl lament a jak ja na srodek lozka odkladalam to i tak jakims sposobem ladowala przy mojej glowie.
Teraz o dziwo znowu spi w lozeczku sama i nie marudzi:O
Niech sie ten skok rozwojowy skonczy... bo zwarjuje
W ogole to mala nagle wydala nam sie taka wielka, ja nie wiem kiedy ona urosla :O Na szczepieniu okazalo sie, ze przybylo jej 5cm w klatce piersiowej w ciagu miesiaca. A byla taka malenka... no ale jak sie je w najlepszym wypadku co 2 - 2,5 godziny :D a teraz co 1-1,5 to nic dziwnego...

Izulucha na poczatku trudno stwierdzic czy to kolka czy bole brzuszka, maluszka moga draznic ruchy jelit i placze. Jedno jest pewne uklad trwaienny wciaz dojrzewa i stad problemy maluchow z kolkami.

Kolka to nieukojony placz dziecka, prezenia, stekania przez kilka godzin, moga nasilac sie wieczorem (po calym dniu wrazen co nasila kolke). Nie jestes w stanie dziecka uspokoic, ani mleczkiem ani kolysaniem ani przytuleniem. Doraznie i na chwile moga tylko pomoc.

Moze byc cos takiego jak przejsciowa nietolerancja laktozy i to rowniez wiaze sie z niedojrzaloscia ukl. trawiennego. My stosujemy Delicol i naprawde pomaga jest mniej prezen i stekania. Te kropelki rozkladaja laktoze w mleku i dzieki temu mleko latwiej jest przyswajane przez niedojrzaly uklad. U nas dopiero zadzialal po 5 dniach systematycznego stosowania ale nie mozna przerywac podawania kropelek ( nam sie krople w noc skonczyly i kilka karmien bylo bez Delicolu i bylo ok ale nastepnego dnia znowu zaczelo sie od poczatku, wiec znowu jestesmy na etapie prezen ale juz jest troszke lepiej no i mamy juz zapas kropelek bo wiemy, ze dzialaja. Te kropelki max wystracza na 5-6 dni u nas Delicol zadziala pod koniec, wiec zapasow nie zrobilismy a szkoda.

hejka, doradzcie pls

jak rzopoznac kolke od bolu brzuszka plus jesli nie trwa to dlugo czy na wieczor dawac np mleczko lagodniejsze dla kolkowych dzieci czy zwykle, i kiedy stosowac, bo pisza ze 3 tyg odczekac jak pojawia sie kolki, ale chyba nie wytrzymam...

Dzięki Natalia !

W razie co kupię - mam nadzieję, że to bez recepty specyfik...ale jeszcze też poczekam

Testuję rożne pozycje do karmienia, staram się, żeby Mała jak najwyżej miała główkę. Śmiesznie to wygląda, bo mam stos poduszek i ja tak skośnie wykręcona karmię- ale wieczorem pomogło i nie ulała - hurra! Chociaż jedno karmienie nie poszło na marne ;-)

Na co ja czekam :) ?hmm na mojego kawalera aż w końcu da znak że już chce wyjść :) Bo ja to już dawno gotowa jestem:)

Jestem po rosołku i czuje się jak świetnie :)

Już dzisiaj miałam kolejny telefony, nawet teściu zadzwonił i opowiadał mi o swoim śnie że mały się urodził. Albo to sen proroczy albo wszyscy dokoła to tak przeżywają:)

Najlepsza jest jedna z moich psiapsiółek która zawsze dzwoni z pracy( numer z Warszawy) wiec nigdy nie wiem czy to ona czy ktoś z banku albo orange:) i jak odbieram to zamiast się przywitać słyszę:
Jednak odebrałaś, to znaczy że nie rodzisz, a może na porodówce jesteś ...?? :)
No normalnie się zemszczę jak one będą w ciąży:)

zmykam dziewczyny- Dobranoc
Dzisiaj mam romantyczny wieczór z mężem :P kto wie :) jak to się mów może " coś" czytaj " ktoś " się z tego urodzi:)

Tysiola

położna na ulewanie poleciła 10ml Enfemil AR przed jedzeniem, a pediatra Gastrotuss Baby po jedzeniu.
Jak narazie jeszcze nic nie stosowałam, dziś "odpukać" było jakby lepiej z tym ulewaniem, no ale zobaczymy czy ten stan się utrzyma.
W ogóle, dziś był jakiś taki inny dzień niż do tej pory, może w końcu się wszystko unormuje? Tak bardzo bym chciała...

Mangolia
u mnie w noc przed porodem miałam biegunkę, więc może czas się szykować na porodówkę? :P

;-] tak, tak sierpniowe tez miałam na myyyśliii ;-P

Tysiola ekhm jest jeszcze dwojka sierpniowych dzieciaczkow :P

Dziewczyny maluszki oczywiscie przeurocze, jak ten czas leci...

Dziewczyny z pazdziernika wydawalo sie, ze macie jeszcze tyle czasu a tu prosze i u Was 40 tydzien wybil... juz mamusie listopadowe powoli szykuja sie :)
kiedy to minelo... :)
Trzymam kciuki za sprawne rozwiazanie:)

Moja mala juz od godziny co ja odlozymy to otwiera oczy co prawda nie placze ale... bujamy sie juz dlugo ;)

Spokojnej nocki Mamuski i Maluszki ;)

Dziewczyny śliczne te wasze córki :)

no dzięki, dzięki - super są te nasze bobaski - wrześniowo-październikowe wymiataja ;-D

jestem, jestem Mangolia, dotrzymuje Ci towarzystwa, w zasadzie nie chce Cię poganiac, ale na Was już czas:), trzymam kciuki, aby ten żołądek to była oznaka nadchodzącego porodu:)

Tysiola miało być

Eveline śliczna ta Twoja córcia, przypomina mi z buźki mojego bobaska, mój czasami robi takie minki że wygląda jak dziewczynka. Kilka razy podałam mojemu po 30 ml bebilonu i strasznie rzyga po nim, cała byłam zarzygana a on to nie wspominam, gdzie on tyle jedzenia mieści:)

no no Mangolia - 40 tydzień dzisiaj - na co czekać? :-)
Pij rosołek na wzmocnienie i do dzieła :D

Inne tematy z forum

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...