mamusie wrzesień - październik 2018 cz.2

crazy. 2.09 (chłopiec)
~_S_ 2.09 (prawdopodobnie dziewczynka)
~Anna 9.09
~MS 10.09
Karo_lajna 12.09 (dziewczynka)
~żyrafa 14.09
Zochna 01.10
domi.x 02.10 (chłopiec)

ponawiam prośbę o dopisanie płci ;-)

dziewczyny czy macie jakąś super magiczną listę do szpitala? albo jakieś własne doświadczenia do podzielenia się?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja jestem nastawiona na karmienie piersią, pomijając oczywisty aspekt zdrowotny, jestem leniuchem :-) w poprzedniej ciąży też pojawiła się siara (tuż przed 30tc), potem poród przez CC bez akcji porodowej i masakra - pokarmu nie ma. Zawzięłam się jednak, w szpitalu przystawiałam dziecko tak często jak mogłam, jak nie karmiłam to siedziałam z laktatorem elektrycznym (ręcznym chyba nie dałabym rady) i maltretowałam piersi, choć prawie nic z nich nie leciało i po trzech dniach produkcja ruszyła pełną parą. Karmiłam 16mc. A karmienie piersią uważam za niesamowitą wygodę - jedzonko dla Maluszka podgrzane i gotowe do dystrybucji o każdej porze, w każdych warunkach :-) doskonale wpisuje się w nasz wędrowny styl życia. Polecam :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kochana! Mnie się pojawiła 3 tygodnie temu wydzielina z jednej piersi, dosłownie kilka kropel przez 3 dni. Ale jestem jedyną kobietą wśród moich znajomych, które były w ciąży i zaczęło im mleko wypływać. To wcale nie świadczy o tym, że będzie mi później łatwiej karmić. Tak po prostu czasem jest. Mleko pojawi się naturalnie jak urodzisz, natura wie co robi! Będzie dobrze :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie w szkole rodzenia mam polozna ktora ma swoja poradnie laktacyjna i tez mowila ze pokarm jest, tylko samo karmienie to wyzwanie. Mnie moja mama szybko nastawila mowiac 'dziecko, czy ty naprawde myslisz ze bedzie Ci sie chcialo bawic w mini laboratorium w srodku nocy?' No a mi wiecej nie potrzeba :) Jestem super nastawiona na karmienie i chlopakowi tez juz mowilam ze to jest wyzwanie i ze przez pierwszy miesiac ja sie skupiam na karmieniu piersia a on ogrania dom :) A ja nie mam zadnych wydzielin z piersi ani nic takiego. Moze sie pojawi przed porodem. Ale nie chce panikowac, stresowac i zmieniac nastawienia, bo ja tez wierze ze to siedzi w glowie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Często słyszałam od znajomych ze musiały już w ciąży nosić wkładki bo siara brudziła bieliznę. Pewnie trochę fiksuje juz :p
Dzięki za książkę dzisiaj się za nią rozejrzę napewno ! Do tej pory właśnie się nie przejmowałam tym i raczej jestem nastawiona pozytaywnie ale czasem dopadają mnie takie wątpliwości.. dobrze przeczytać miłe słowo od was :)

Magda tez czytam Hafije fajnie pisze, pozytywnie nastraja. Ja przy pierwszym dziecku karmiłam piersią 4mc non stop potem weszło mm 2 razy w ciagu dnia. i ok7mc skończyłam całkiem karminie piersią pozostało mm i posiłki stałe weszły. Teraz tez bardzo bym chciała karmic widomo to wygodne i tanie ;-) rozwiazanie no i najlepsze dla dziecka. Czesto mówia ze mleko jest w głowie mamy! pozytywne myslenie i nastawienie! A po porodzie w pierwszych 2-óch godz przystawienie maluszka do piersi :-)

Ja jestem mocno nastawiona na karmienie piersią, ale wiem tez, ze różnie bywa. Nijakim braku wydzieliny z piersi mówisz, która miałaby być prognoza późniejszych problemów? Nie u każdej kobiety zaczyna się wylewać mleko już na etapie ciąży, co nie oznacza, że go tam w środku nie ma :) Wręcz przeciwnie - jest już produkowane w 2 trymestrze z tego, co pamietam. Z książek jakie przeczytałam i szkoły rodzenia wiem, ze raczej nie ma czegoś takiego jak „brak pokarmu”. O ile nie jest to zakażenie bakteryjne to wystarczy pobudzanie laktacji (dość trudne wyzwanie, często bardzo bolące, czasochłonne dlatego zmęczone mamy szybko się poddają, trudno im się dziwić). Nie martw się na zapas! :) Polecam Ci książkę „Warto karmić piersia - i co dalej?” i świetnego bloga o karmieniu „Hafija”. Przy problemach z karmieniem możesz tez zawsze zadzwonić do poradni laktacyjnej i udać się na wizytę, doświadczone panie na pewno pomogą :)

O matulu to ja mam 26 tydzień i +10kg :) Chociaż przez ostatni tydzień nie przytaylam wogole. Byłam na krzywej w tym tygodniu i wyniki Ok a już się bałam ze mam cukrzyce. Obawiam się ze brak wydzieliny z piersi to pierwszy objaw problemów z laktacja ;( Babcia nie miała pokarmu, mama tez i ja zaczynam się obawiać ze mnie tez może to spotkać. Oczywiście wiem ze można nad tym pracować i wogole... A jak u was ? Co myślicie? Jesteście mocno nastawione na karmienie piersią ? Czy przestawienie na MM będzie dla was mała "porażka" ?

Moj mąż nie mial butów na zmiane

Jeju, nie zaglądałam dwa dni a tu tyle się dowiedziałam :) Ja zaczełam własnie 34 tyg i jestem 11+ kg. Bylam u rodziny to wszyscy mówią ze mały mam ten brzuch... ale mi to strasznie tez poszlo w cycki. Bardziej się z nimi mecze przy ukladaniu sie do spania niz z brzuchem. A co do spania, to tez od 3 dni jakos kiepsko spie, budze sie strasznie czesto, moze z 10 razy, ale znowu zasypiam. Brodawki mi tez zciamnialy i ach te sexi zyly na calym dekolcie ;)
Z wyprawki to zamowilam juz wkoncu rzeczy z apteki ale mam dylemat... jaki termometr??? Macie jakies sprawdzone? Bo ja nie mialam goraczki od 15 lat wiec nie potrzebowalam a moja mama to ma stary dobry rteciowy. A teraz? Te elektryczne do ucha czy co?
Smoczek ja dostalam MAM w szkole rodzenia 0-3 m, ale jakos u mnie w rodzinie dzieci nie chodzily ze smoczkami... w razie kryzysu to mam ale chyba wole nie przyzwyczajac.
Ja myslalam ze na porodowce to tylko te nakladki ( te papierowe szpitalne) na buty...

A wlasnie czy nasi mężowie (osoby towarzyszace) na porodowke mają mieć buty na zmiane?? Klapki??

Dzięki dziewczyny :-) W sumie racja - kupię silikonowy - zadziała super, nie zadziała - no cóż, już to przerabialiśmy ;-)
No to wygląda no to, że wszystko zakupione, zamówione :-) mogę w spokoju czekać na poród :-)

Crazy. O ile mi wiadomo sok z cytryny bardzo powoli wpływa na rozjasnienie skóry w miejscu stosowania więc raczej nie zaszkodzi ;-)
Piersi miałam takie fajowe, sterczace i oczywiście w niebieskie paski, ale jakieś dwa tygodnie temu wszystko jakby ręką odjal...
Co do smoczka, chciałam kupić Nuk, żeby mi do butelek grało, ale byłam w 3 sklepach i nie znalazłam. Tak jak każdy smoczek do butelek "chwali się", że antykolkowy tak każdy zwykły nie zaburza ssania, nie uzależnia itd, wszystko wg gustu, byle silikonowy ;-)

Ja mam soothie z aventu.
Trudny smoczek Ale warto

Ania no to pocieszylas moze mi tez znikną te przebarwienia. I z cyckami tez pocieszylas bo ja juz gotowa byla wkrecic sobie ze nie dam rady karmic ze cos mi sie zatrzymalo heheh.
Smoczek przy 1szym dziecku maz kupil jak bylam w szpitalu jakis zwykly najprostrzy w rosmanie (z kubusiem puchatkiem) bez firmowy a moze i canpol to byl ale on sie nie zaglebiał czy dobry czy nie oby byl 0+. I sie okazalo ze mloda odrazu go łyknela i juz tak zostalo. A teraz kupilam lovi taki co niby nie zaburza rytmu ssania u dziecka ze uspokaja ze nie przeszkadza oddychac itd... jaki to on nie jest super :-) a czy tak bedzie to sie okaże.

Dziewczyny a teraz pomóżcie, bo zielona w temacie jestem - chciałam kupić smoczek. Moje starsze dziecię smoczka nie tolerowało, miałam Tommee Tippee - nie wiem czy tego konkretnie czy w ogóle, ale jak nie chciało, to nie dawałam i tyle. Chciałam się zaopatrzyć gdyby dziecię nr 2 jednak smoczka chciało i pojęcia nie mam który wybrać!!! Tyle tego jest. Czym się sugerujecie? Może macie jakieś sprawdzone, polecone?

To też niewiele przybieracie. Coś wam lekarz mówił o wadze czy tylko ja na takiego czepialskiego trafiłam?
Crazy z tymi piersiami mam tak samo - ja koło 23/24tc nosiłam wkładki laktacyjne, bo brudziłam bieliznę, a teraz jakby spokój.
A przebarwienia pojawiły mi się na czole w pierwszej ciąży (właśnie takie plamki brązowawe), zniknęły - nie mogę sobie przypomnieć kiedy, ale kwestia pierwszych 3 miesięcy. W tej ciąży znowu są i liczę, że tak jak poprzednio znikną po porodzie. Pamiętajcie tylko, że jak sok z cytryny, to najlepiej na noc i absolutnie nie wychodzić na słońce (znaczy rano zmyć i krem z filtrem i dopiero wtedy na słoneczko).
Karo_lajna no właśnie - przecież jeszcze 2 miesiące!!!

Moje piersi są ogromne (mam +12 cm w obwodzie patrząc na rozmiar sprzed ciąży, a już wtedy miałam miseczkę D-E). Właściwie zrobiły mi się takie około 16 tygodnia. Nie miałam wtedy jeszcze brzucha i dostawałam wiadomości od koleżanek gdzie sobie piersi „zrobiłam”

U mnie 31 tc, a na plusie 10 kg. Średnio tak 3 kg tyje miesięcznie (miałam niedowagę przed ciąża) i szczerze mówiąc nie zauważyłam żebym była jakaś szczególnie grubsza (poza ogromnymi piersiami i oczywistym brzuszkiem :))

Dziewczyny a jak wasze piersi?? U mnie ok 18 -28tyg mega duze nabrzmiałe bolące a teraz juz nie. Dekold mam wysiany żyłami na cyckach tez widac przewody. Ale tak bez napiecia bez bólu takie zwyczajne w rozmiarze i dotyku są. Brodawki mi zciemniały do tego :-)

Karo_lajna własnie wiem ze wit. C jest dobra na przebarwienia ale jakos boje sie żeby sobie czegos nie narobić. Mam serum taki z wit.C czasami wieczorem wklepuje (może to skutek odwrotny dało???)

U mnie 33 tydzień leci, na plusie 11kg, teraz średnio +2kg na miesiąc więc obstawiam do 15. W pierwszej ciąży tak samo i po powrocie ze szpitala byłam na zero ;-) jestem tak duża, że ludzie mówią "już zaraz, co?", a przecież jeszcze dwa miesiące... Chociaż idzie mi tylko w gigantyczny brzuch jak za pierwszym razem, najwidoczniej moje dziewczyny lubią mieć dużo miejsca... Od dwóch dni ie mogę spać - ta pogoda jest tragiczna.

Inne tematy z forum

Jaka prostownica do włosów? (126 odpowiedzi)

Macie jakiś sprawdzony model, który za bardzo nie niszczy włosów?

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (97 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

co myślicie o mieszkaniach w Falowcu (72 odpowiedzi)

mam zamair kupić mieskzanie i zastanawiam się nad falowcem