mamusie wrzesień - październik 2018 cz.2

crazy. 2.09 (chłopiec)
~_S_ 2.09 (prawdopodobnie dziewczynka)
~Anna 9.09
~MS 10.09
Karo_lajna 12.09 (dziewczynka)
~żyrafa 14.09
Zochna 01.10
domi.x 02.10 (chłopiec)

ponawiam prośbę o dopisanie płci ;-)

dziewczyny czy macie jakąś super magiczną listę do szpitala? albo jakieś własne doświadczenia do podzielenia się?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: mamusie wrzesień - październik 2018 cz.2

Gratulacje :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pierwszy porod mialam 9lat temu na zaspie i nie mam zastrzeżen. Drugi chcialam w wojewódzkim bo mam bardzo blisko 5min drogi. Ale jakos ostatnio w ktoryms watku naczytalam sie ze kiepsko jest i to ze rodzielaja z dzieckiem (nie pozwalaja przychodzic kiedy sie chce) przerazilo mnie i pomyslam znowu o zaspie. Mąż juz niechce słuchać mnie i mówi ze mam nie czytać i sie nie nakrecac! Ma oczywiscie racje wiem!!! Do tej pory nie ruszalo nie gadanie innych ale sie zaczelam spinac i sama niewiem co i jak. Dzieki _S_ za dobre słowo to duzo znaczy :-)

Mam spakowane kilka mat ochronnych (w razie co) potrzebne? Z akcesorii do jedzenia co spakowac? Sam kubek?
A i jeszcze pytanie czy na sali porodowej są sprzety (pilka, drabinka, prysznic) zeby pomagac sobie w skurczach? Mozna korzystac?chodzic pod prysznic? Itd...

Anna, napisz co chcesz zabrać, a ja Ci podpowiem, czy warto czy nie :)

Crazy- ja wybrałam wojewodzki ze względu na bliskość domu, i raczej pozytywne wspomnienia z porodu i pobytu tu ze starszą córką. I powiem Ci, ze w porównaniu z sytuacją sprzed 7 lat widzę poprawę na plus jesli chodzi o życzliwość dla.mam i ich próśb i trudności. Dosłownie 1 czy 2 osoby przez ten czas były oschłe w obyciu, a tak - mega fajne ekipy:) pracuje tu b. dużo młodych dziewczyn, co myślę, nie jest bez znaczenia. A jeśli chodzi o warunki lokalowe, to nie zmieniło sie nic w tym temacie, czarne fugi pod prysznicami jak były, tak są ;)

Ad4. Chodzi o krem do puoy, chusteczki itp. Ja swojego zapomniałam, i dostałam na oddziale pudełeczko Ziajki.
Sorry, ze tak na raty, ale piszę z telefonu, i widzę, ze ucina mi posty

Ad3. U mnie to dwie sprawy sie nalozyly: wczesniactwo małej i brak miejsc. Jesli chodzi o chwilowe rozdzielenie mam z dziećmi to chyba tak robią, gdy jest pełne oblozenie na oddziale, w piątek bylo kilkanaście porodów, i tak sobie radzili z sytuacją, by nie odsyłać pacjentek. W niedziele za.to bylo zero porodów, i miejsca na polozniczym były. Zatem zalezy na jaką akurat sytuację trafisz. Ale to nie jest tak, że nie widzisz dziecka, możesz sobie siedziec z nim w sali adaptacyjnej, dodatkowo położne dzwonią po mamy jak dzieci sie budzą, aby mamy mogły je przebrać itp

Ad1. To co opisane w wyprawce na stronie szpitala w zupełności wystarcza. Laktatory na oddziale są w razie potrzeby.
Ad2. Jest bardzo ciepło, mamy w pokoju okno od zachodu, ale i tak temperatura powyżej 25 st jest. Mała ma na sobie tylko pajaca z długim rękawem, odkrywam ja pielucha flanelowa i rozkiem, jak potrzeba
Ad3.

_S_ jeśli mogę pomęczę Cię troszkę:
1.Powiedz proszę tak na świeżo co wg Ciebie zabrać do torby, a co sobie odpuścić?
2. Jak z temperaturą w sali poporodowej, w co ubierasz Basieńkę?
3. Pisałaś, że Ciebie wysłali na patologię, a Małą do sali adaptacyjnej - czy tak jest ze wszystkimi dzieciaczkami czy z uwagi na to, że urodziłaś wcześniej tak się stało?
4. Piszesz o kosmetykach na po urodzeniu - co dokładnie masz na myśli - maść do pupki czy coś jeszcze?

Pojawiły mi się bóle w krzyżu, takie jak na miesiączkę i teraz co wieczór oznajmiam rodzinie, że rodzę ;-) poród _S_ postawił mnie w stan gotowości i chyba w końcu do mnie dotarło, że to już lada moment... rety, ale się zleciało!

Dziękuję wszystkim za życzenia

Dzieki za info. Gratuluje i zycze wam zdrowia i spokoju.

Niestety, o zzo nie powiem nic ponad to, co jest napisane na stronie szpitala. Podobnie z wyprawka- jest opisane co wziąć. Jednak jak sie czegoś zapomni, lub trafi z ulicy- szpital zapewnia wszytko, ubranka, pieluchy, krem do pupy itp. Jakbym teraz mogła cos zmienić, to spakowlabym ubranka i kosmetyki na po urodzeniu do różka, i tak przekazała położnej. Ale ponieważ przepakowywalam torbę w panice w domu, to nie wzięłam rożka i kremu do pupy- dostałam obie rzeczy bez problemu. Fajne jest to, w porównaniu do sytuacji 7 lat temu, ze teraz mamy są informowanie o każdym zabiegu, zastrzyku i badaniu dziecka.

Rozumiem ze na temat zzo niewiele bedziesz mogla powiedziec skoro akcja taka szybka byla? Co trzeba wziac ze soba do szpitala dla siebie i dziecka, a co szpital oferuje?

_S_ super czytać wieści od Was! Cieszę się, że wszystko dobrze. Oby tak dalej. Trzymajcie się dziewczyny!

Dzięki _S_ teraz to juz sama niewiwm czy wojewódzki czy zaspa heheh. Mała niby mc wczesniej urodzona.a.waga i cm super. Duzo siły dla ciebie i zdrowka dla mlodej, no i zeby do domu was wypuscili bo wiadomo ze w domu najlepiej.
Trzymajcie sie. I pisz nam jak sie wam układa :-)

Acha, i do wypisu trzeba mieć wybraną położną środowiskową- wypełnia sie deklarację

Tak jak napisałam wcześniej, w od wieczorem odeszły mi wody, bez akcji skurczowej. Tak trafiłam do szpitala. Akcja się rozwinęła po ok godz. Co więcej- rano byłam u swojego ginekologa, i nic nie zapowiadało wieczornych atrakcji. Karmię piersią, nie mam z tym większych problemów, na poczatku położne pomagają, a potem juz dzieciątko zaskoczy . Wymiary młodej 54cm i waga 3090.

Pojechalas do porodu juz z rozbujaną akcją? Skurcze regularne czy jak?

Jak wychodzi ci karmienie? Jest ktos kompetentny zeby pomoc? No i jak Basia? Ile cm, waga ile pkt dostala? Wszystko ok?

Opieka poporodowa również ok, środki p/bólowe dostępne, podobnie jak podkłady, laktator itp. Wsparcie przy kp jest, ale jak wolisz dac mm to nikt nie robi problemu. Dokarmiaja maluchy, jesli jest taka potrzeba (mamy są informowane)

Poród ekspresowy, opieka bez zarzutu, chociaż znowu szybko położyli mnie, a chciałam chodzić- mniej bolało. No ale ze względu na tempo nie pozwolono mi chodzic. Ogólnie to nie mam jakoś większych zastrzeżeń do personelu, oblozenie porodowki w ten piątek bylo duże, trochę z tego powodu nerwowka... Ale czułam sie zaopiekowana

Jak sam poród? Jak sie zaczęło?
Ja całą ciaze chcialam na wojewodzki jechać a teraz na koniec jakos myślę o zaspie.

Inne tematy z forum

ortodonta gdańsk (27 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

krem na rozstępy-JAKI NAJLEPSZY??? (38 odpowiedzi)

tak jak w temacie.jaki polecacie krem na rozstępy?? jestem w pierwszych tygodniach ciąży ,ale...

Thermomix - zamawiał ktoś ostatnio prezentację? (20 odpowiedzi)

Zamawiał ktoś ostatnio prezentację do domu tego urządzenia? Chciałabym zobaczyć jakie ma...