mamy lipcowo - sierpniowe 3

LIPIEC:

1.Termin: 27.06 LARISA35/Jasień/córka
2.Termin: 29.06 MADLEN69/?/?/
3.Termin: 3.07 MARA_JADE/?/syn/
4.Termin: 5.07 ASIA/?/?/
5.Termin: 7-9.07 BASIA/Piecki Migowo/?/
6.Termin: 8.07 NATALIAPRIWER/Wrzeszcz/?/
7.Termin: 8.07 ZOSTER-ZOSTER/?/?
8.Termin: 13.07 KASQ90/Orunia Górna/syn/
9.Termin:13/17.07 KAROLA/?/córka
10.Termin: 16.07 MIISHKA/Gdańsk Główny/syn
11.Termin: 24.07 KITTI25/?/?/
12.Termin: 28.07 ASIEŃKA16/Zakoniczyn/syn/

SIERPIEŃ:

13.Termin: 4.08 ANIXX/Kowale/?/
14.Termin: 8.08 MAGDA/?/?/
15.Termin: 8.08 PAULA/Rumia/?/
16.Termin: 11.08 KAS/?/?/
17.Termin: 14.08 YGREX/Chylonia/córka/
18.Termin: 17.08 DOMIKAJ/?/?/
19.Termin: 23.08 PYSZOTKA/Orunia Górna/?/
20.Termin: 24.08 PSZCZOOŁA/Chełm/?/
21.Termin: 25.08 DROSERA/?/?/
22.Termin: 26.08 EWELINA88/Banino/?/
23.Termin: 29.08 AŚKA84/?/córka/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma co za duzo czytac w necie i sie niepotrzebnie nakrecac, bo stres nie jest dla nas wskazany. Ja powoli tez zacyczynam kompletowac wyprawke i torbe do szpitala, zeby wydatki rozlozyc troche w czasie. Mnie co jakis czas boli spojenie lonowe, szczegolnie w nocy nie moge sie przekrecic, a wstanie rano to tez jakas tragedia:-/ Troche pomocna jest poduszka ciazowa, ale i tak ze spaniem kiepsko. A jak tam u Was, brzuszki coraz wieksze? Pozdrawiam

Hej, hej. Ja ost dni w pracy:-) Powolutku bede musiala robic listy dla dziecka i siebie:-) jak bedzie cieplutko, to co myslicie o jakims spotkanku? Kurcze...ja sobie wkrecam, ze skraca mi aie szyjka, potem szperam w necie co by bylo gdyby porod juz nastąpił. Chyba oszaleje!!! Na kazdje wizycie gince mówię, ze cos mnie boli itp i po sprawdzeniu mowi, ze wszystko zamkniete, szujka twarda, 3,5 cm...a ja nastepnego dnia znowu swoje!

Mi sie Pawel i Tymoteusz podoba :). Czytałyście na stronie ministerstwa statystyki imion?
https://mc.gov.pl/files/imiona_meskie_nadane_w_2016_17.01.2017.pdf
https://mc.gov.pl/files/imiona_zenskie_nadane_w_2016_17.01.2017.pdf

Są tez wg wojewodztw

U dziewczynek polecam Dominika :P. A co do naszego synka chodzi mi po głowie, Leon, Leo i Teodor :)

A ja dziś zakupowe szaleństwo :-) rano na zakupach w Leroy Merlin - farby cegiełki kleje itd do remontu a potem mąż zawiózł wszystko do domu a my z córką zostalysmy na zakupach ciuszkowch. W Auchan jest fajny sklep Kiabi i tyle tam promocji ze 2 godziny mi zeszło a corcia kochana nie szukała ubrań dla siebie tylko dla wyczekiwanego braciszka :-) i wyszlam z 2 torbami hihi ale promocje wiec dużo nie wydałam ;-) gdyby nie zmęczenie i ból brzucha to chyba do wieczora bym siedziała. Maleńkie ciuszki są sliczne, te chłopięce kolory tez! Córa biegala i wołała jakie śliczne jakie słodkie wszystko mi się podoba :-) (3 lata) ;-)

Ja zaczęłam powoli kompletować wyprawkę. Większość rzeczy mamy po córce, mimo iż teraz będzie synek. Imię mamy wybrane - będzie Teodor. :) Obecnie poszukujemy wózka, bo poprzedni nie spełnił naszych oczekiwań. Dla siebie powoli też zbieram rzeczy do szpitala te higieniczne, żeby na sam koniec nie mieć kolosalnych kosztów. A tak poza tym większość jest, przynajmniej tych ciuszków 0-3 miesiące, te większe trzeba będzie później kupić.
Ja za to dużo w tym miesiącu wydałam w aptece, bo złapały mnie zatoki, do tego problemy z żylakami, więc lekarz wdrożył już leczenie. Obecnie 26 tydzień ciąży, więc jeszcze 3 miesiące przede mną.

Tak, ciąża była rozwiązywana wcześniej, mały miał wodogłowie i miał wstawiane zastawki, też problemy z jednym okiem, patrząc na wszystkie te problemy, to teraz nie jest najgorzej bo rozwija się całkiem dobrze

Kitti niestety mój mąż nie dał się namówić na ikeę :( Może chociaż po farbę podjedziemy.
Co do imienia to mi też bardzo się podoba Aleksandra, tylko tak nazywa się moja siostrzenica :)

No muszę jeszcze pomyśleć - ja bardzo lubię tradycyjne imiona, unikam tych, które są "modne". Dlatego choć bardzo podoba mi się np. Lena to jednak bym tak nie nazwała. Synek to Marek i pamiętam, że jak mówiłam koleżankom to większość się trochę krzywiła bo rzeczywiście wśród wszystkich Igorów, Maksiów i Dawidków to trochę odstawał ;) Ale nie żałuję! Co więcej okazało się, że takie oklepane imię jest oryginalne bo w całej szkole jest dwóch Marków (drugi sporo starszy) więc jak kogoś pytam o syna to od razu wie o kogo chodzi ;)
I chciałabym podobne imię dla dziewczynki :)

Mara_jade więc z Twoich typów ja bym stawiała na Pawełka, choć Tymoteusz to też bardzo fajne imię.

Anixxx moja siostra zaraziła się toksoplazmozą, nawet miała z tego powodu amniopunkcję. Przez całą ciążę brała antybiotyk, synek po urodzeniu miał intensywną opiekę (jak wcześniaki). Teraz ma 9 lat i nic się nie dzieje. Zdrowy jak ryba. A jakie u Twojej bliskiej osoby były konsekwencje?

Ja mam Emilke więc jestem stronnicza. :) Teraz jeśli byłaby dziewczynka to jednym z typów była Marianna. Jeśli chodzi o zdrobnienie to z mojego doświadczenia wynika, że inni ludzie raczej zdrabniają dziecko tak jak rodzice, więc jeśli Wy nie będziecie jej nazywać Marysią czemu inni by mieli. Miałam ciocię o tym imieniu i wszyscy skracali ją na Mariankę, a nie Marysię.
Też mamy problem z imieniem i powiem wam, że obecnie mam trzy typy, ale wszystkie takie na siłę. :( Tymoteusz, Łukasz i Paweł. W sensie żadne nie przemawia do mnie jakoś szczególnie.

My również dla córeczki nie mielibyśmy pewnych imion, po wielu pertraktacjach i wzajemnych negacjach stanęło na Julii, imię oklepane ale w rodzinie będzie pierwsza, to chociaż tyle, też nie jestem przekonana na 100, może coś się jeszcze zmieni. Nie wiem czy któraś z was tak ma, ale ja mam skłonność do wkręcania różnych rzeczy, lekarz zalecił mi ponowne wykonanie badania na toksoplazmoze, bo w pierwszym wyszło, że nigdy nie przechodziłam zakażenia, i teraz się martwię na zapas, co jeśli złapałam tę cholerę, mój strach potęguje fakt, że w bardzo bliskiej rodzinie zdarzyło się zakażenie w ciąży i nie obeszło się niestety bez poważnych konsekwencji zdrowotnych dla dziecka, a matka do dziś nie wie gdzie to złapała

Hej Larisa, mam podobny problem z imieniem dla dziewczynki bo nazwisko "twarde" . Podoba mi się Aleksandra i pasuje do nazwiska ale jakoś nie na 100% poza tym w grę wchodzi Emilia albo też Liliana :) a tak to nic więcej...
A pogoda taka ,że też chcę dzisiaj męża do Ikei wyciągnąć :) choć on unika takich miejsc w weekendy ale może da się namówić

Asienka16 gratuluję synka !!! :)
Spradzałam to AFI na moim wyniku USG ale nie mam wartości, tylko, że w normie. Nie ma co czytać, wiadomo ale zawsze kusi - na pewno będzie ok :) Co do torby to ja czytałam, że miesiąc przed porodem powinna być spakowana torba. Ja rodziłam 10 dni przed terminem, chyba zacznę takie solidne przygotowania (pranie, prasowanie) 6 tyg przed terminem, czyli za jakieś 2/3 tygodnie. Dzisiaj miałam jechać na działkę ale pogoda taka, że chyba wybiorę się do ikei po pościel dla małej i może kupię już farbę do pomalowania pasów bo takie sobie wymyśliłam dla córeczki - do zagospodarowania dla niej mam może ze dwa metry w sypialni ale niech ma chociaż tyle ładnego ;)

Dziewczyny ja cały czas mam dylemat z imieniem - może pomożecie? :)
Póki co "roboczo" jest Natalka i nie mam zastrzeżeń w sumie ale jest jeszcze Emilia, albo Liliana - tylko, że mam bardzo twarde nazwisko takie z "d" i "r" i takie połączenie z delikatnym i miękkim imieniem Liliana brzmi słabo :( Bardzo mi się podoba też Marianna, tylko w tej pełnej formie - nie chće żeby wszyscy zdrabniali na Marysię :( a tak pewnie będzie...

Kupowalam synkowi 5ciopaki bodziakow z c&a. Bardzo fajne. Bodziaki kosztuja 39 zl wiec po znizce wyjdzie ok 29 zl. Oplaca sie.

Dzięki Mara_Jade juz mnie to trochę martwiło :-)

Asienka, jak szukałam informacji o tym AFI to przeczytałam też gdzieś, że jeżeli wody są w normie to wpisuje się w wyniku "w normie" (ja tak miałam wpisywane w pierwszej ciąży) i dopiero od III trymestru mierzy się to AFI. Było tam napisane, że lekarz widzi w obrazie usg czy wód jest mało czy dużo i wtedy mierzy to AFI. Poza tym jest też jakiś inny wskaźnik, ale nie pamiętam jak się nazywa. Na anglojęzycznych stronach wskazują jako górną granicę normy dopiero AFI 25, więc spokojnie poczekam na wynik za trzy tygodnie.

Jeśli byłybyście zainteresowane to dzisiaj jest zniżka 25% na wszystko w C&A (w sklepach i online).
Ja miałam od nich trochę niemowlęcych rzeczy dla córki i uważam, że mają dosyć dobry stosunek jakości do ceny. Szczególnie opłacają się wielopaki.

Tez ja czytam :-) ale kurcze nie widzę na moim usg tego AFI :-/

Mam przyjść teraz szybciej na wizytę za trzy a nie cztery tygodnie to poczekam. Przed chwilą znalazłam na blogu mamy ginekolog wykres z normami AFI i w 31-32 tc jest maksymalny przyrost wód płodowych (potem wskaźnik spada) 95 centyl na tym wykresie w tych tygodniach wypada nawet powyżej 20 (niby górna norma AFI), więc zobaczę co będzie na kolejnym badaniu.

Chyba każda ma tak samo, jak jak się naczytałam o przepływach, które rzekomo miałam bardzo złe wręcz tragiczne, to przez weekend myślałam, że zejdę. Jeżeli czujesz, że nie wytrzymasz z tą niepewnością to tylko konsultacja u lepszego specjalisty, ja tak zrobiłam, no i się uspokoiłam. Jeśli chodzi o witaminy to ja biorę "mama dha" a one w ogóle nie mają w swoim składzie żelaza, stąd pewnie ta anemia wskoczyła, teraz dodatkowo mam się suplementować "żelazkiem".

Tak anemia to norma, ja przez ostatni miesiąc brałam oprócz zestawu wit. jeszcze żelazo dwa razy dziennie i wyniki się wyrównały. Teraz odstawiłam dodatkowe żelazo właśnie ze względu na ryzyko zaparć.
Wczoraj na badaniu wyszło mi, że mam dużo wód płodowych. AFI 19, niby jeszcze w normie, lekarka się nie przejęła. Oczywiście po powrocie do domu zrobiłam najgorszy błąd z możliwych i zaczęłam przeglądać internet i wyczytałam, że może się to wiązać z wadami płodu. :( Przejrzałam moje usg z pierwszej ciąży i na wynikach miałam AFI 13-14 albo "w normie", brzuch mam teraz dużo większy.

Anixxx anemia ponoć częsta. Ja np. Zbyt dużo żelaza miałam. Przez co od zaparć miałam skurcze, krwawienia i szyjka zaczęła sie skracać. Mi lekarka odstawiła teraz wszystkie suplementy i powiem, ze czuję sie lepiej. Nawet trądzik mi sie zmniejszył.

Inne tematy z forum

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

Naprawa zabawek (12 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

Gdzie kupie stanik sportowy 70G? (20 odpowiedzi)

W Tchibo nie maja. Nie chce wydawac wiecej niz 60 zl wiec Shock Abs. odpada. Na necie jest sporo...