mamy lipcowo - sierpniowe 3

LIPIEC:

1.Termin: 27.06 LARISA35/Jasień/córka
2.Termin: 29.06 MADLEN69/?/?/
3.Termin: 3.07 MARA_JADE/?/syn/
4.Termin: 5.07 ASIA/?/?/
5.Termin: 7-9.07 BASIA/Piecki Migowo/?/
6.Termin: 8.07 NATALIAPRIWER/Wrzeszcz/?/
7.Termin: 8.07 ZOSTER-ZOSTER/?/?
8.Termin: 13.07 KASQ90/Orunia Górna/syn/
9.Termin:13/17.07 KAROLA/?/córka
10.Termin: 16.07 MIISHKA/Gdańsk Główny/syn
11.Termin: 24.07 KITTI25/?/?/
12.Termin: 28.07 ASIEŃKA16/Zakoniczyn/syn/

SIERPIEŃ:

13.Termin: 4.08 ANIXX/Kowale/?/
14.Termin: 8.08 MAGDA/?/?/
15.Termin: 8.08 PAULA/Rumia/?/
16.Termin: 11.08 KAS/?/?/
17.Termin: 14.08 YGREX/Chylonia/córka/
18.Termin: 17.08 DOMIKAJ/?/?/
19.Termin: 23.08 PYSZOTKA/Orunia Górna/?/
20.Termin: 24.08 PSZCZOOŁA/Chełm/?/
21.Termin: 25.08 DROSERA/?/?/
22.Termin: 26.08 EWELINA88/Banino/?/
23.Termin: 29.08 AŚKA84/?/córka/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

http://www.znana-polozna.pl/artykuly/dla-kobiet-ciezarnych-bezplatne-wizyty-poloznych

http://www.szkolarodzeniagdansk.pl/ ta Pani zaczepia mnie kiedyś w kościele :-)

Asienka16 to może podaj namiar na tą Twoją położną Anię. Skąd ona dojeżdża?

Położną można wybrać sobie tak samo jak lekarza, nie ma rejonizacji. Na SOS rodzice znalazłam informację, że wizyty położnej na nfz przysługują od 26 tc w liczbie 2 tygodniowo. Tylko pewnie trzeba znaleźć taką, której się chce.

Najprawdopodobniej ta położna prowadzi szkole rodzenia wiec poprostu Cię na nią naciaga

Ja wczoraj zapisałam się do szkoły rodzenia w Redlowie. Zajęcia mam dopiero od 19 maja więc wtedy będę mogła cos powiedzieć :)

No ja właśnie zadzwoniłam do mojej przychodni, pani podała mi nr tel do "mojej położnej". Zadzwoniłam a ona do mnie, że owszem jest opieka położnej (głównie miała chyba na myśli po porodzie) ale jak się zapisze do szkoły rodzenia... Nic już z tego nie rozumiem :(

Jak ktoś z Gda to ja mogę spokojnie polecić moja panią Anie. Jak na morenie spotkalysmy się z koleżankami z forum na herbatke to czasem przyjeżdżała i "zalatwiala" nas wszystkie 3 naraz i jeszcze herbatke z nami wypiła :-)

Dziewczyny położna można wziąć z obrębu całego miasta. Moja pracuje gdzieś na Zaspie a do mnie i tak dojeżdża. Ja ją wybrałam z polecenia i jest bardzo sympatyczna. Trzeba się upomnieć o te wizyty w trakcie ciąży jeszcze skoro się nam należą - bez znaczenia czy ciąża prowadzona prywatnie czy na nfz. Wystarczy ubezpieczenie w nfz.
A co do szkoły rodzenia to pewnie ze warto się zapisać, chodzić można tylko na zajęcia które Cię interesują a te z przewijania np ominąć ;-) ja tak chodzilam w 1 ciąży. Na 1 spotkaniach był harmonogram zajęć wiec wiedziałam kiedy jeździć a kiedy nie

Larisa z tego co wiem to położne są często przy poradniach POZ, a nie tam gdzie jest ginekolog, więc zapytaj się o położną w przychodni, gdzie masz wybranego lekarza rodzinnego. Pamiętam, że mi dali kartę wyboru położnej te x lat temu jak zmieniałam lekarza z pediatry na rodzinnego z informacją, że każda ubezpieczona pełnoletnia kobieta w Polsce powinna być pod opieką położnej (dostałam wtedy o ile dobrze pamiętam, bo bardzo dawno to było :) trzy karty - deklaracje: do lekarza, pielęgniarki i właśnie położnej). Kolejną położną po przeprowadzce też wybrałam tam, gdzie lekarza rodzinnego.

To ja muszę się dowiedzieć o tą położną, tylko ńie wiem skąd by mi przysługiwała bo ciążę prowadzę prywatnie a w przychodni do której należę nie ma ginekologa. Podzwonię i popytam.

Mara_jade właśnie mam te same obawy... Lekarz nie będzie chciał, żeby mu ordynator suszył głowę, że psuje statystyki.

A co do SR to ja miałam identyczne dylematy. I w sumie nie chciałam się zapisywać bo nie chciałam wydawać kasy ani jeździć taki kawał do SR przy szpitalu. Ale w końcu po sugestiach w naszym wątku i podrzuceniu namiaru, postanowiłam się zapisać. I nie chodzi mi nawet o te techńiki oddychania czy pielęgnacja ńiemowlaka bo wiadomo jak to przy drugim :) Ale tak sobie pomyślałam, że dowiem się o jakichś nowościach na rynku, o żywieniu, a może i poznam jakieś mamy z okolic :) A dojeżdżam do tego miejsca autobusem w kilka minut, więc i wygodnie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

O to ciekawe. Ja miałam położną wybraną nową w trakcie ciąży (zmieniałam, bo się przeprowadzałam) i dwie wizyty miałam dopiero po porodzie. Nikt się nie pytał czy chcę w ciąży się spotkać, więc nie byłam świadoma, że mam taką możliwość (a wtedy by się przydało zamiast dr google ;)).
Teraz muszę zmienić położną, bo w międzyczasie znowu się przeprowadziliśmy :P to może zapytam się. Chociaż w przychodni, w której prowadzę ciążę mogę w każdej chwili spotkać się i porozmawiać z położną, ktg też mi zrobią.

Czytałam ten artykuł o cesarkach zanim Larisa tu wrzuciła i moją pierwszą myślą było: ok fajnie, bo faktycznie poród SN z zasady jest zdrowszy i lepszy dla matki i dziecka, bo to w końcu to co przewidziała dla nas natura i sporo kobiet nie zdaje sobie sprawy jak poważnym zabiegiem chirurgicznym jest CC, ale od razu pojawiła się obawa, że jak zawsze w Polsce doprowadzi to do patologii i lekarze będą zwlekali z podjęciem decyzji o cięciu w stanach zagrożenia, żeby nie zostać posądzonymi o nadużywanie tej procedury. Oby w efekcie nie rodziło się więcej dzieci z niedotlenieniem.

Mam pytanie o szkoły rodzenia. W pierwszej ciąży nie chodziłam, przy porodzie poradziłam sobie całkiem nieźle chyba, przynajmniej położna tak stwierdziła. :) Teraz zastanawiam się czy nie pójść, ale interesuje mnie tylko ta szkoła przy oddziale w Redłowie bo tam chcę rodzić. Czy któraś z Was też się tam wybiera lub może była u nich na zajęciach w poprzednich ciążach? Nie wiem też czy mi się opłaca, chciałabym skorzystać z zajęć o oddychaniu w trakcie porodu, pierwszej pomocy, itp. Teoria na temat kąpania i przewijania nie jest mi zbyt potrzebna i dlatego zastanawiam się czy w drugiej ciąży ma to w ogóle sens, szczególnie że za pierwszym razem z tym oddychaniem poradziłam sobie bez kursu.

Nfz oczywiście. Od 21 do 31 raz w tygodniu a po 31 2 razy w tygodniu. Po porodzie oczywiście też.
Tyle wizyt przysługuje ale jeśli nie ma potrzeby to można mniej. Ja w 1 ciąży wykorzystałam wszystkie bo wiecznie się o coś martwilam i miałam mnóstwo pytań :-)

Oj ja też bym chciała naturalnie! Nawet jak ma poboleć. Pierwszy poród super, może i tym razem się poszczęści ;)
Najgorsza opcja to taka, że najpierw się męczysz kilkanaście godzin na SN a potem i tak pod nóż :(

Asienka16 a to prywatna położna czy NFZ?

Dzięki za link. Ciężki temat o tej cesarce. Uważam, że wszystkie powinnyśmy mieć dostęp do różnych metod łagodzenia bólu. Niestety, jesr jak jest. Jesteśmy trochę traktowane jak.bydło na porodówce. Nawet u dentysty jest znieczulenie. Co do samej cesarki. Wolę poród naturalny, nawet bez znieczulenia. Niestety, boję się panicznie operacji :P.

A u mnie była dziś położna - jak przyjemnie było posłuchać serduszka mojego Maluszka :-) a przy okazji podpytalam o kilka spraw. Miła pogawędka bez stresu jak to czasem bywa u lekarza wiec polecam :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://zdrowie.trojmiasto.pl/Koniec-z-cesarkami-na-zyczenie-Ministerstwo-chce-powrotu-do-porodow-silami-natury-n111747.html znalazłam Larisa pozwoliłam sobie skopiować i wrzucić tu

W którym wątku Larisa?

Możesz jeszcze raz wkleić ten art. Jestem na telefonie i nie mogę znalezc.

Hej, no ja po tych świętach w jakichś 80% składam się z cukru ;) masakra! dziś z przyjemnością schrupała marchewkę.
Podrzuciłam artykuł o CC w osobnym wątku. Ciekawe czy to tylko takie gadanie no i na jaki trend my się załapiemy...

Jamam sporo letnich sukienek....a wvtaka pogode uch nie ubiore, wiec tez do pracy chodze ubrana ze az wstyd sie przejrzec sie w lustrze:-D. Ale te dwa tygodnie jakos przezyje:-D

Inne tematy z forum

Gdzie się fajnie ubrać w rozmiarze xxl? :-( (47 odpowiedzi)

Mam dwoje dzieci. Przed drugą ciążą mocno przytyłam. Teraz młodsze dziecko ma prawie 6 miesięcy....

test PAPP-a czy robiłyście? (237 odpowiedzi)

Dziewczyny wczoraj byłam na USG przezierności karczku i badanie wyszło ok, ale dr Doering...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (115 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...