mamy lipcowo - sierpniowe 3

LIPIEC:

1.Termin: 27.06 LARISA35/Jasień/córka
2.Termin: 29.06 MADLEN69/?/?/
3.Termin: 3.07 MARA_JADE/?/syn/
4.Termin: 5.07 ASIA/?/?/
5.Termin: 7-9.07 BASIA/Piecki Migowo/?/
6.Termin: 8.07 NATALIAPRIWER/Wrzeszcz/?/
7.Termin: 8.07 ZOSTER-ZOSTER/?/?
8.Termin: 13.07 KASQ90/Orunia Górna/syn/
9.Termin:13/17.07 KAROLA/?/córka
10.Termin: 16.07 MIISHKA/Gdańsk Główny/syn
11.Termin: 24.07 KITTI25/?/?/
12.Termin: 28.07 ASIEŃKA16/Zakoniczyn/syn/

SIERPIEŃ:

13.Termin: 4.08 ANIXX/Kowale/?/
14.Termin: 8.08 MAGDA/?/?/
15.Termin: 8.08 PAULA/Rumia/?/
16.Termin: 11.08 KAS/?/?/
17.Termin: 14.08 YGREX/Chylonia/córka/
18.Termin: 17.08 DOMIKAJ/?/?/
19.Termin: 23.08 PYSZOTKA/Orunia Górna/?/
20.Termin: 24.08 PSZCZOOŁA/Chełm/?/
21.Termin: 25.08 DROSERA/?/?/
22.Termin: 26.08 EWELINA88/Banino/?/
23.Termin: 29.08 AŚKA84/?/córka/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak, wiem że ma znaczenie pora, ale bez znaczenia jest ten fakt dla osób które kremują dzieci, bo robią to przed każdym wyjściem :) --> słowa położnej :)

oposik no to kiedy wychodzisz ma ogromne znaczenie, bo jesteś w stanie uchronić maluszka przed bezpośrednimi promieniami słońca a parasolka w tym bardzo pomaga. Wiadomo, każdy zrobi jak uważa za słuszne, ja tylko napisałam moją opinię i moje doświadczenie :) My całe lato tak przechodziliśmy i nie złapały synka promienie słońca, a cerę ma piękną i zupełnie bezproblemową. Jak nie trzeba to jestem przeciwna smarowaniu czymkolwiek! To samo dotyczy się oliwkowania/balsamowania ciała czy smarowania pupy. Ja nie smarowałam pupy nigdy niczym, ma piękną, nie wiem co to odparzenia w przeciwieństwie do znajomych co kremować maluchy lubili wszędzie ;)

O filtrach mieliśmy ostatnio w szkole rodzenia. Położna mówiła-smarujemy minimum 50tką (firmy Vichy i Avene sie przewinęły- bo one są od pierwszych dni a np jakaś Ziaja- dopiero od pierwszego miesiąca życia dziecka), właśnie ze względu na delikatną skórę. Bez znaczenia czy się wychodzi rano na dwór czy o innej porze. Ja osobiście jestem za :)

Dziewczyny, jestem w trakcie kolekcjonowania ubranek. Powiedzcie mi proszę po ile sztuk jakiej części macie. Na te pierwsze powiedzmy tygodnie. Wiem, że nie wiemy jak duży będzie maluszek...ale obawiam się, że mam za mało tych malutkich. Mam sporo (chyba) 0-3, ale te w porównaniu z tymi, które są w rozmiarze 56 to są całkiem spore. Napiszę co mam, dajcie proszę znać co dokupić i ewentualnie w jakiej ilości.

body z długim rękawem: 10 sztuk
body krótki rękaw: 2 sztuki
pajacyk: 6 sztuk
jakaś bluzeczka rozpinana: 1 sztuka
spodenki długie nogawki: 1 sztuka
czapeczki i skarpetki: ilość raczej zadowalająca :)

Z góry dziękuję i miłego dnia :)

Witam dziewczyny, czytam Was od czasu do czasu, ale niestety nie mam czasu się udzielać. Jestem teraz w 29 tyg, cały czas aktywnie pracuje i do tego mam małego łobuza w cudownym wieku buntu dwulatka ;)
Z tematów "na topie" które podpatrzyłam - synka urodziłam latem i żadnych kremów z filtrem nie używałam, wiadomo że skóra takiego malucha jest bardzo wrażliwa, a ładowanie na nie chemii (nawet tej niby dozwolonej w postaci filtrów mineralnych) nie jest dobrym pomysłem, bo potem są niekończące się problemy ze skórą. Na lato najlepsze rozwiązanie to wychodzenia na spacery z rana/wieczorem i parasolka do wózka.
Mara_Jade a jaki masz poziom wód teraz? Ja obecnie mam AFI 20. W poprzedniej ciąży miałam AFI 12 na tym etapie, a urodziłam duże dziecko jak na moje wymiary (4.1kg). No i mój gin specjalnie się tym nie przejął, ale ja się kurczę trochę martwię... Mam wizyty teraz co 2 tygodnie z tej okazji i właściwie tyle...
Pozdrawiam Was serdecznie!

Matko ile tego prasowania! Trzeci poranek stoję przy desce ;)
Mara_jade a kiedy masz USG u swojego lekarza?

Ja się trochę wystraszyłam dużym dzieckiem i porównałem z USG synka w tym okresie. I wychodzi na to, że synek 32 tyg i 4 dni - równo 1700 gr a córcia teraz w 31 tyg i 5 dni - 1899 gr. Syn urodził się 3150 kg, córcia zapowiada się więc większa ale mam nadzieję, że góra do 3500 kg dobije ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak jest blisko górnej granicy normy, to lepiej monitorować i dmuchać na zimne (USG nie robi się codziennie, a ilość wód płotowych zmienia się wraz z wiekiem ciąży). Info w necie już nie czytam (można się dodatkowo zestresować, a w najgorszym wypadku zbagatelizować sprawę, bo ktoś miał niby podobnie i było ok). Każda z nas najlepiej zna swój organizm i dodatkowe badania/konsultacja nie zaszkodzą.

Tętno dziecka badali, wydaje mi się, że w tym pokoju był sprzęt do ktg, ale mogę się mylić. Dziwi mnie ten brak usg, bo tak na prawdę nie sprawdzili ile wczoraj miałam tych wód. Za to lekarka mnie pocieszyła, że niby podają normę AFI 20, ale za wielowodzie uważają dopiero od AFI 25. Między 20-25 to taki stan graniczny do obserwacji. Mogę mieć więcej wód np. dlatego, że dziecko będzie duże (podobno często przy 4kg bobasach i większych jest dużo wód, może więcej siusiają ;)) albo czasowo po infekcji, a ja właśnie skończyłam przechodzić zapalenie oskrzeli.

Mi jest ciężko sie wypowiedzieć jakie badania powinni zrobić na IP, bo nie mam pojęcia. Czytałam o tym wielowodziu i ogólnie nadal nic nie wiem. Co do glukozy, thx Larisa. Mam nadzieję,ze u mnie tez odpuści powtarzanie. Drugi raz łykać to ohydztwo... blee. Wizytę mam 5 czerwca :).

Jak ja byłam w pierwszej ciąży na Zaspie na IP to miałam KTG, USG i fotel. To było gdzieś miesiąc przed porodem i miałam jakiś dziwny ból po jednej stronie więc pojechałam. Może akurat dolegliwość Mara_jade nie wymagała innych badań.
A co do glukozy to ja teraz na czczo miałam 82 ale w pierwszej ciąży miałam 65 i nic nie musiałam powtarzać.

Na klinicznej na ip...nie ma ani ktg, ani usg, tylko jak ja trafila dwa lata temu z tachykardiem, bo zbadali taka sluchawka przez 5 sekund i potemna fotelu. Ktg jest tylko na oddziale, chyba ze cos sie zmienilo.

Mara_Jade w Wojewódzkim tez robią wszystkie te badania na sorze, ktg tylko w późniejszych tygodniach. Dziwna ta kliniczna

U mnie norma 74, ale trochę minęło od ostatniego posiłku. Zanim dojechałam, zanim mnie zarejestrowali i za nim odczekałam swoje w kolejce trochę minęło.

czesc OPOSIK ja Karwiny 2 !!!!! rodzisz w Redłowie ? Buziaki !!

W moim laboratorium norma na czczo jest 70-99, więc nie wiem, czy Twój wynik nie jest trochę za niski, tak samo po 2h.

A ja już mam wyniki glukozy. 68 na czczo i po 2 h - 77. Mam nadzieję, ze nie każą mi powtarzać tego badania.

Mara_Jade dobre wieści :)

Dzięki, nawet nie wiecie jak się cieszę, że nie musiałam tam zostać. :)
Powiem Wam, że pierwszy raz byłam na Klinicznej i naprawdę przydałby im się nowy budynek. Poza tym przyjęła mnie bardzo sympatyczna młoda lekarka i 4 studentki. Zdziwiło mnie jednak to, że oprócz badania na fotelu, nie zrobili żadnego innego. W poprzedniej ciąży byłam dwa razy na izbie w Redłowie i za każdym razem robili mi ktg, usg i badanie gin., nie wiem czy miało znaczenie, że byłam już wtedy po terminie.

Mara_jade bardzo się cieszę!!!!!!!! :):):)

To super! Lezenia w szpitalu nikomu nie polecam!

Inne tematy z forum

Naprawa zabawek (12 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

Podyplomowa rachunkowośc czy kurs na głównego księgowego (28 odpowiedzi)

Dziewczyny były już może podobne tematy, ale chodzi mi o opinie osób, które kończyły, co warto?

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....