menu - co wybrać

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Czy macie jakieś swoje hity menu? W tym tygodniu jadę wybrać menu w Belfrze. Pan poinformował mnie, że ustala się je samemu, nie mam więc z czego wybrać. Czy któraś z Was jadła tam może coś i poleca? Trochę trudno jest tak wymyślać w ciemno.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu - co wybrać

masz moze namiar na ten lokal- gdzie on dokladnie jest??i jak wyglada kwestia fin??ile za osobe??pozdr:))

Lokal jest w Sopocie na Kościuszki, nadaje się na wesela do ok. 60 osób, koszt menu 80-100/os. + obsługa (chyba 1500, ale muszę to sprawdzić bo nie pamiętam (!))

Nie bardzo pamiętam co podają w Belfrze, ale na taką okazję sama sobie wybierz co uważasz, nawet spoza karty. Przecież i tak taką ilość gotuje się specjalnie.
Dla mnie najwązniejsze jest, żeby był rytm dań: tzn. przystawka, zupa, danie główne, deser, a potem to już jakiś bufet albo połmiski na stołach. Uważam, że zupa powinna być nieskomplikowana w jedzeniu i niechlapiąca - więc albo krem, albo w bulinówkach do picia, a nie np. rosół z makaronem. Uważam też, że warto włączyć do menu serwowany deser, a nie załatwić sprawę ciastami - u mnie jako że będą to święta, będzie pascha, ale to mogą być lody, albo jakiś krem czy mus, sałatka owocowa albo creme brulee, albo np. beza przekładana kreme czy smietaną i z owocami, albo crumble - zalezy od pory roku - w każdym razie deser nie ciasto. To ładny i elegancki akcent i szkoda, by go zabrakło.

w Belfrze polecam barszcz czerwony, pycha
fajnie podany i pyszne pierożki do tego