metryki chrztu

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
kojarzę że gdzieś ktoś już ten temat poruszał ale zwykle tak jest że znajdujesz jak nie potrzebujesz a jak szukasz to nie możesz znaleźc. Powiedzcie mi jak długo ważna jest metryka chrztu - 3 m-ce dobrze kojarzę czy to raczej idzie o te papierki z USC ?? ratunku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: metryki chrztu

papierki z usc są ważne trzy miesiące, !!! nie metryki chrztu!
ksiądz mi powiedział, że data metryki chrztu ma być w miarę aktualna i nie może być to ta sama co do bieżmowania :)
dla mnie to jest trochę nielogiczne, bo skoro dopuścili mnie do bieżmowania to znaczy że byłam ochrzczona:)
ale cóż ...wiele jest rzeczy niezrozumiałych na tym świecie :)))))

Brzoskwinka z tymi metrykami chrztu to chodzi o to, że jest na nich napisane, oprócz tego, że byłaś chrzczona, byłaś również bierzmowana. A także to, że nie przystępowałaś jeszcze do Sakramentu Małżeństwa. Dlatego musi byc aktualna żeby ksiądz wiedział, że żadne z was nie brało jeszcze ślubu i ten który zawrzecie będzie ważny.
Pozdrawiam

no chyba że tak :)
jeszcze nie byłam odebrać metryk:)

no wlaśnie. Ja tez się zastanawiałam dopóki nie odebrałam po co mają być aktualne. A to tylko nazywa się metryka chrztu a tak naprawdę to jest metryka wszystkich sakramentów, które przyjęłaś.

ale byka walnęłam uuuuuu wstyd :))
oczywiście "bierzmowanie"

Metryki chrztu są ważne 6 msc

Metryka chrztu - czyli odpis z ksiegi chrztu (w którym znajduje sie adnotacja ze byłas chrzczona, bierzmowana i ze NIE BRAŁAŚ ŚLUBU)wazna jest 3 miesiace.My bylismy z tak metryka u ksiedza 5 miesiecy przed slubem i niestety powiedzial nam ze musimy przyjsc z nowa nie szybciej niz na 3 miesiace przed slubem.

Zgadza się, dokładnie tak, metryka chrztu ważna jest 3 miechy, to samo powiedział Nam nasz proboszcz!!! papapap ;-))