mieszkania Mat-Bud RUMIA ALEJA dębowa

witam co sądzicie o tej inwestycji jesli ktos kupił prosze o informacje z góry dziękuje
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: OSIEDLE ALEJA DĘBOWA

Zgadzał się co do centymetra, a nawet na korzyść klienta.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam pytanie do ludzi ktorzy odebrali juz mieszkania w budynku nr1: czy sprawdzaliscie przy odbiorze wymiar pomieszczen w mieszkaniu i czy byl on zgodny z wymiarem zawartym w umowie??

jest odwodnienie

ciekawe jak będzie po ulewach...czy będą zalane hale ?

czy ktoś z was wie jak będzie wyglądał wjazd na parking przed budynkiem nr 1 bo nie za bardzo sobie mogę to wyobrazić z tego co widziałem jest bardzo wysoko??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

według mnie to powinni sobie 5 podarować, a nie 6 bo gdyby 5 bloku nie było by na tym miejscu była 6 i by było ok. No ale cóż jest jak jest, ja się cieszę , że będę miała swoje mieszkanko większe o 30 metrów niż teraz mam ;]

no zasady zasadami, ale wg mnie są za blisko siebie. Do 6 budynku w ogóle słońce dochodzi od strony ulicy??

Cały czas mnie zastanawia czemu oni to robią w tak dziwnej kolejności. Nie mają dobrze ocieplonego 2 i 3 budynku a 4 kończą, pewnie zaraz 5 będą ocieplać. Nie kumam tego...

co do odległości to 3 metry jeżeli budynki są zwrócone do siebie ślepymi ścianami, sorry za pomyłkę, u nas to powinno być 4 metry. " dniu 27.5.2004 r. weszła w życie nowelizacja z 7.4.2004 r. rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. Nr 109, poz. 1156), wprowadzająca w szczególności zmiany w zakresie wymaganej odległości między budynkami.

Główna zasada, że odległość między budynkami zwróconymi do siebie ślepymi ścianami powinna wynosić co najmniej 6 metrów (po 3 metry z każdej strony granicy działki), a w razie istnienia otworów okiennych i drzwiowych cztery metry, pozostała bez zmian. Zmienił się jednak sposób podejścia do odstępstw od tej zasady. Do tej pory starosta mógł wydać zgodę na odstępstwo od tych przepisów, ale musiał mieć upoważnienie Ministra Infrastruktury. Nowelizacja rozporządzenia wprowadziła możliwość wydania zgody na budowę w odległości 1,5 metra od granicy działki lub przy granicy bez konieczności występowania o upoważnienie, ale tylko w określonych przypadkach. Np. jeżeli wynika to z miejscowego planu zagospodarowania lub ze względu na rozmiary działki. Inwestor musi mieć także zgodę sąsiadów na to odstępstwo lub też orzeczenie sądowe, które ją zastąpi.

Poza tym tarasy, balkony, schody zewnętrzne oraz pochylnie mogą pomniejszać odległość od granicy działki o 1,3 metra, a nie jak obecnie o metr. Podobnie jest także w wypadku okapów i gzymsów budynków. Do tej pory odległości mogły być zmniejszane o pół metra, a po zmianie do 0,80 metra.

Nowelizacja liberalizuje także zasady wznoszenia budynków mieszkalnych wielorodzinnych pośród istniejącej zabudowy. Do tej pory minimalna odległość między takimi budynkami mogła wynieść 20 metrów. Teraz tego warunku nie ma. Przepisy mówią tylko, że budynek nie może przesłaniać okien w sąsiednich domach i zabierać ich mieszkańcom światła słonecznego. Nie może też naruszać innych przepisów, np. przeciwpożarowych.

Nowelizacja zawiera również wiele zmian ułatwiających życie niepełnosprawnym, np. obowiązek zaprojektowania budynku w taki sposób, aby osoby niepełnosprawne mogły dostać się na jego parter oraz do garaży podziemnych.

Do rozporządzenia dołączono wykaz Polskich Norm, m.in. dotyczących instalacji elektrycznej, gazowej. Tym samym normy te stają się powszechni obowiązującym prawem."

odległość między budynkami nie jest za mała, według prawa budowlanego powinny być 3 metry. zresztą budynki też się aż tak na siebie nie nakładają. jedynie to można mięeć zastrzeżenia co do odległości między 5 i 6 bo nie wiem jaka ona jest, wydaje się ta odległość bardzo mała i tu dziwę się Mat-Budowi, że "wcisnął" 6 budynków na działce, nie wygląda to zbyt dobrze. Dobrze, że nie kupiłam mieszkania w 6 budynku, bo przed zakupem rozważaliśmy z mężem tą opcję. uff

kto chce zdjecia z 5 i 6 to napiszcie do mnie emaila: frau_didi@o2.pl

najgorszy jest odstep miedzy 5 a 6 blokiem ;/ mam koniec bolku 5 na swoim balkonie ;/

wszystko zależy jakie się ma sąsiadki....

a nie uwazacie , że bloki na osiedlu aleja dębowa stoja stanowczo za blisko siebie?
sasiad zaglada sąsiadowi w okno

przegieli z ta odlegloscia

a jak zapachy z oczyszczalni ?????

spokojnie, dzięki za pamięć, mam już nagranego gościa ale za tydzień dopiero

marcin, dowiadywałam się o ten twój podwieszany sufit i niestety ale ta osoba nie da rady ze względu na brak wolnego czasu, ma za dużo do roboty swojej pracy, sorki że nie udalo mi się pomóc

Duże szpary - bo nie ma jeszcze wstawionego progu. Dostaliśmy próg osobno, żeby go zamontować razem z kaflami czy paletami zależy co komu pasuje :)

widziałem ze macie duze szpary miedzy drzwiami wejsciowymi do mieszkania a posadzka w domu. Czemu tak jest to zrobione?? Bo wydaje mi sie ze to jest coś nie tak.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziękuję Doroto za odpowiedz

podobno mają być wstawione rurki między oknem a posadzką.

Mam pytanie czy u kogoś regulowano okna?? Bo podobno dziś miała być firma, ale nie zauważyłam by poprawili :/

Inne tematy z forum

Rumia Centralna (8 odpowiedzi)

Rumia Centralna, zgodnie ze swoją nazwą, powstanie w centralnej części Rumi, blisko Urzędu...

Rumia bar mleczny - gdzie? (18 odpowiedzi)

Gdzie w Rumii mozna zjeść smaczny,niedrogi domowy obiad. Przeprowadziłem się do Rumii ale z pracy...

Osiedle Archipelag (9 odpowiedzi)

Osiedle Archipelag powstaje blisko granicy Rumi i Gdyni. Dzielnica dysponuje pełną infrastrukturą...