mieszkanie

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
mam dziewczyny zalmke
chcialabym kupic mieszkanie ale jak widze ceny to sie zalamuje
Kredyt w wysokości 1000zł to dla nas za duzo

Wynajmowanie jest be sensu bo to kasa wyrzucona w bloto

kurcze co robic ?
gdzie szukac mieszkania i gdzie brac kredyt ?

pomóżcie prosze

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mieszkanie

jesli planujecie kupno mieszkania od dewelopera, to kredyt najlepiej brać w banku współracującym z deweloperem. ceny mieszkan do 2010 roku mają iść w górę, o ok 20-40% póżniej ich cena powinna stanać co nie oznacza, ze mieszkania beda tansze.

zorientuj sie w cenie mieszkan z rynku wtórnego, bo faktycznie ceny dewelopeskie sa wysokie i nie ma co ukrywac ze raczej nie beda malały

mój mąz znalazl tanie mieszkanie od dewelopera ale 60 metrów co wiaze sie ze sporym kredytem

no to widzę, że nie jesteśmy sami... Niestety ceny z rynku wtórnego są czasem jeszcze wyższe niż u dewelopera... to dopiero jest paranoja... Bo wiadomo, że w większość mieszkań z rynku wtórnego trzeba jeszcze włożyć kupe kasy, żeby mieć po swojemu i jakoś mieszkać.

Dominika a gdzie mieszkacie teraz?
macie swoje?

Szczęscie, nie szczęście ale mieszkamy z moją mamą. Stosunki są naprawdę ok ale marzy nam się własne M. W lutym zrobiliśmy podejście do mieszkania, ale to na które nas bylo stać sprzątnięto nam sprzed nosa, a nowe nie dość, że nie taki układ jak chcieliśmy to 10 merów mniejsze i 15 tys droższe... więc daliśmy sobie spokój... wiem, że drozeje wszytsko ale jak sie nie ma to się nie wyczaruje

A ja musze cos wyczarowac niestety z tesciami dluzej sie ne da niestety

no właśnie, dlatego moje szczęście, że jest mama i jest gdzie mieszkać i jakoś się do tego dogadujemy i jest ok i nie musze płacić za wynajem lub drzeć koty. Ale to i tak marna pociecha... Swoje to swoje.

my mamy kredyt hipoteczny na 30 lat, kwota kredytu + opłaty wyniosą nas tyle co czynsz+opłaty przy wynajmie, ale tu przynajmniej płacimy za swoje :)

Dominika napisał(a):

> no to widzę, że nie jesteśmy sami... Niestety ceny z rynku
> wtórnego są czasem jeszcze wyższe niż u dewelopera... to
> dopiero jest paranoja... Bo wiadomo, że w większość mieszkań z
> rynku wtórnego trzeba jeszcze włożyć kupe kasy, żeby mieć po
> swojemu i jakoś mieszkać.
>
> JA NATOMIAST MAM PROBLEM INNEGO RODZAJU, mieszkanie ładne, z rynku wtórnego, natomiast telefon milczy i nikt nie dzwoni;(

a z drugiej strony patrzec to - ceny rosna, wiec za rok, dwa nie liczac dalej takie mieszkanie bedzie warte o kilkadziesiat tysiecy wiecej, wiec zdolnosci kredytowe maleja, a wynajmujac mieszkanie placisz miesiecznie komus niezla wyplate,a moglabys to przeznaczyc na splate swojego, wiem ze sie latwo mowi/pisze...

jeszcze nie odebralismy naszego mieszkania a juz na nim zarobilismy jakies 40 tyś

ja wiem ze rosna
ale nas nie stac na kredyt 1000zł niestety
i szukam innego wyjscia z sytuacji

wiem ze niektorzy mnie za to zjedza- ale moze wyjsciem dla Was sa TBSy?

jesli chcesz od dewelopera to kredyt warto brac w banku współpracującym z nim, my tak zrobilismy, kupilismy w styczniu w tylko 30 m (strasznie male, co mnie przeraza) ale wole splacac swoje niz ciagle placic komus ponad 700 zl mies

my też spłacamy kredyt, wynosi nas to koło 400 zł miesięcznie, a na naszym mieszkaniu zarobiliśmy już koło 100 tys.-tak posżły w górę w naszej lokalizacji

Kropka-M mysle o tym ale sie boje
i po za tym co z kredytem na takie mieszkanie ?
ktos wie jak to wygląda?

my mieszkamy u rodziców " na kupie" i zaraz po powrocie męża bierzemy kredyt na jakies male mieszkanie i niech sie dzieje co chce. bedziemy skromniw zyc ale w koncu sami. mieszkanie oczywiscie z rynku wtornego i bedziemy szukac okazji ,mona wynalezc cos tanszego np w przypadku gdy ktos wyjezdza za granice i natychmiast chce sprzedac . gdyby byl maz moglibysmy kupic juz...byla okazja..60 metrów za 150 .000 po remoncie.i dupa.ale mamy nadzieje na taka wlasnie okazje

sylvia, a gdzie to mieszkanie?????????

Zazdroszcze, mieć mieszkanie i tak niską ratę kredytu...

ja szukam i nic
jakbyscie cos wiedzialy to piszcie

i napewno nie w centrum gdanska...tu sa najdrozsze ,pewnie na jakims zadupiu ale cóz...wole spac juz na materacu i jesc suchy chleb ale byc na swoim

Magda- wyslalam maila

proponuje rozejrzec sie na mieszkaniem np. w wejherowie, sa jeszcze tansze niz te w trojmiascie a dojazdy, szczegolnie do gdyni, naprawde nie sprawiaja zadnych problemow

no na Gdynie to już wogóle nie patrzę. Rumia lub Reda. Wejherowo jednak wydaje mi się już zbyt daleko. Jeśli ktoś ma samochód to ok. ale jak nie ... ;/

lepiej Rumia Reda i Wejherowo bo tam masz SKM i dostaniesz się wszedzie, nawet szybciej niż samochodem

Gdańsk jest tak rozległy...moja koleżanka żeby wydostać się z tego zadupia w Gdańsku gdzie kupiła miszkanie musi jechac godzine autobusem

ja kupowałam na kredyt troche ponadrok temu na rynku wtórnym, 44 m za 108 tys. zl, wówczas myslam, że to bajońska suma, przerazająca. Dzis nasze dwupokojowe mieszkanie mogłabym, sprzedac spokojnie za 230 tys. zł. Rate miesieczna mamy 500 zł. W mieszkanie, a raczej remont nie wiele wydałam, bo tylko odswiezylismy ściany, mieszkanie przeszło generalny remont 2 lata temu.

a my sie cieszymy, bo jestesmy sami na swoim. bo nawet najukochańsi rodzice czasami przeszkadzają i tego niestety nie da sie ukryć - ci co mieszkaja sami wiedza co mam na myśli.

Ja stawiałabym na rynek wtórny, bo mieszkanie przynajmniej jest zrobione, a remont po swojemu mozna robić z zcasem jak sie ma gotówke, bo od dewelopera, mieszkanie jest piękne, ale ogrom kasy trzeba dolozyc, natomiast TBSy....mieszaknie nigdy nie jest Twoje - dzieci po tobie nie dziedziczą.

Znajomi sprzedają za 260 tyś mieszkanie ok 50 m kw w centrum miasta, obok akademii medycznej. W srode w anonsach bedzie ogloszenie ;-)

Uważam że lepiej kupowac mieszkanie na rynku wtórnym.
Atrakcyjne lokalizacje tzn centrum miasta i możliwość dobrania okolicy i odległości od pracy, rodziny itp. Poza tym w mieszkaniu juz jest wszystko (czasem stare czy w innym guście ale jest). Na upartego kupujesz i sie wprowadzsz.
Od developera mieszkanie jest puste, ani drzwi, ani podłogi, lazienki itp. Ile trzeba teraz mieć dodatkowo kasy żeby wszystko wykończyć i ile czasu to trwa?
Oczywiście można kupić mieszkanie gdzieś w Tczewie czy na drugim końcu w Wejherowie. Na przykładach znajomych którzy rodzinę i bliskich zostawili w Gdańsku widze że nie jest to takie proste i teraz narzekają... na samotność

A my zdecydujemy się na Tbsy bo inaczej nie da rady i nie jest prawdą to,że dzieci nie dziedziczą tego mieszkania.Zresztą nikt mi nie może powiedzieć,bo tego przecież nie wiadomo czy za 10 lat nie będzie można wykupić tych mieszkań za jakieś śmieszne pieniądze.

Tylko, że TBS ponoć maja dosc wysoki czynsz, ostatnio ogladałam program i do czynszu dodane jest 4% wartosci mieszkania. Ale ja ekspertem nie jestem.

foczka napisał(a):

> proponuje rozejrzec sie na mieszkaniem np. w wejherowie, sa
> jeszcze tansze niz te w trojmiascie a dojazdy, szczegolnie do
> gdyni, naprawde nie sprawiaja zadnych problemow
>
>NIE ZGADZAM SIĘ, dojeżdżałam z Gdyni do Gdańska przez ponad 2 lata i to był najgorszy okres w moim życiu, ciągłe dojazdy i późne powroty do domu, szczerze odradzam. A Wejherowo to już zupełna porażka! Zwłaszcza, gdy sie ma małą dzidzię i dojeżdża do pracy.

zgadzam sie z Rina, porażka jest mieszkac kilka km od pracy czy szkoły, bo potem pieniądze i czas traci sie na dojazdy.

co do TBS, miała szanse kupic, ale nie kupiłam, bo czynsz jest ogromny, a poza tym nie mam zamiaru miec nadzieji, ze kiedys w przyszłości prawo sie zmieni i kupie mieszkanie na własnośc za grosze.....bow to akurat nie wierzę. Nikt nie jest skory oddawac mieszkania za bezcen

co do tańich mieszkan, to wiem, że np, spółdzielnie mieszkaniowe często maja mieszkania na psrzedaz, po starszych ludziach, którzy zmarli, a nie mieli rodziny, której takie mieszkanie mogliby przekazać. te mieszkania nie sa drogie i może warto spórbowac w tym kierunku.

Nie radze liczyć na niskie ceny w spółdzielniach. Spółdzielnie są zobowiązane przeprowadzać sprzedaż przy użyciu procedur przetargowych, czyli np. licytacji. W zeszłym roku brałam udział w kilku takich licytacjach - mieszkania (choć były to rudery) osiągnęły ceny wyższe niż lokale o podobnych metrażach (często o dużo wyższym standardzie) dostępne przez Anonse.

Co innego bezpieczeństwo transakcji. Kupowanie od osoby fizycznej, zawsze wiąże się z większym ryzykiem. Moim zdaniem ryzyko przy spółdzielni jest niższe - jest ona graczem na rynku i teoretycznie zależy jej na dobrym imieniu.

Mam akurat pecha do mieszkań, oby Wam się poszczęściło.

Powodzenia!

wiesia

zgadzam się z Wiesią, co do tych przetargów, dodam jeszcze, że przewaznie jest tak, że przetarg jest już "zakończony" zanim się zacznie, cena z kosmosu nieadekwatna do stanu mieszkania

Być może nie, mówie, że nie, po prostu widze co jakis czas ogłoszenia u nas na klatkach o sprzedazy mieszkan. I cora częściej ogłoszenia typu : Kupie mieszkanie w tym bloku!

dobrze, że ja mam to juz za sobą!

Mnie z kolei wkurza pewien fakt. Pomyślcie ile biedoty,pijaków i meliniarzy żyje w komunalnych mieszkaniach,płacą grosze i jeszcze narzekają. Mnie to wku...że jak ktoś jest biedny to dostaje od miasta mieszkanie,które potem zdemoluje,staje sie ono mekką dla pijaków a tyle młodych ludzi nie ma gdzie mieszkać i są skazani na kredyty na 30 lat. Dlaczego nie można sobie kupić od miasta takiego mieszkanka i go wyremontować (pomijając towarzystwo w tych kamienicach)? Dlaczego tak jest? Pamietacie powódż sprzed 6 chyba lat jak po Oruni płynęła rwąca rzeka? Otóz powodzianie z dolnej Oruni czyt.slamsów, dostali pięęęękne mieszkanka na osiedlu Moje Marzenie. Żal teraz patrzeć jak wyglądają chociażby klatki w tych blokach.

Wiem,ze czynsz w tbs jest wysoki ale np dla nas jest to jedyna szansa żeby mieć mieszkanko.Mój narzeczony pracuje za granicą legalnie,zeby dostać tutaj kredyt musimy mieć 50% swojego wkładu,a niestety takiej sumy nie mamy i mimo pracy za granicą długo nie będziemy mieli.Szkoda,ze to wszystko tak wygląda,no ale cóż.Już coraz bardziej zastanawiam się nad wyjazdem,ale sama nie wiem.Zresztą jeśli spłąca się kredyt+czynsz i inne opłaty to i tak taka opcja jest dużo droższa z tego co się orientuję.

mozna wziac kredyt na 100% wartosci mieszkania jak sie pracuje za granica

ja chyba podejde zapytac o TBSy to chyba jedyna szansa dla nas

Nam w różnych bankach powiedzieli,ze musimy mieć swoje 50% wkładu więc nie wiem już jak to tak naprawdę wygląda.

HEJ... PROBLEMY MIESZKANIOWE?

KURCZE TERAZ TO NAPRAWDE WSZYSCY MAJĄ PROBLEMY ZE ZDOLNOŚCIĄ KREDYTOWĄ :-(

A JA KURCZE SŁABO SOBIE RADZE....... :-(((((((((((((((((( W NOWEJ PRACY

byłas w raiffeisen?

Dorcik, myślisz, że ci pijacy płacą za mieszkania komunalne? Oni mają zadłużenia po kilkadziesiąt tysięcy, odcięty prąd (i podłączony na lewo), mieszkania demolują i jeszcze składają podania o to, żeby im miasto remonty przeprowadzało... I jeszcze w każdym takim mieszkaniu jest zameldowanych po kilkanaście osób, bo w przypadku rozbiórki, sprzedaży kamienicy miasto wszystkim musi dać mieszkania. Acha, jeszcze składają podania o nowe mieszkania, bo mają za ciasno.

No i gdzie tu jest sprawiedliwość?

Może na tamtym swiecie?

cholera dziewczyny czyli zostaja nam TBSy tylko bo na 200000 kredytu nas nie stac

Madzia, ale przecież możesz wziąść na 30 lat kredyt. Rata miesięczna przy kredycie ok. 180 ts. wyjdzie ci ok. 900 zł. / mc

no wlasnie przeciez pisalam ze nie stac nas na taka rate

taaaaa 900pln miesięcznie:))kosmos...

A ja własnie wzięłam z Małżem taki kredyt w CHF. Rata wyniesie nas +/- 890 zł. I już się nie przejmuję tak niebotyczną sumą. Czekamy na klucze do naszego mieszkanka- do 30 kwietnia mamy je dostać.
Uważam, że to była jedyna słuszna decyzja.
PMadzia, odwagi życzę:)

jasne:)ja to rozumiem, czasem to jedyne wyjście:)zaczynam doceniać fakt, że mam własne mieszkanie i zero kredytów na karku

21-22 kwietnia w Trójmieście będą TARGI MIESZKANIOWE :) dziś widziałam taką wielką reklamę.

@gnieszka napisał(a):

> taaaaa 900pln miesięcznie:))kosmos...

Oj nie przesadzajcie, przy pensji męża i żony to nie jest aż taki kosmos. Zobaczcie ile trzeba płacić za wynajęcie mieszkania. A tutaj przynajmniej macie swój kąt i nie musicie użerać sie z teściami. A taka inwetycja zawsze się opłaca.

wszystko ladnie pięknie... tylko gdzie sa te mieszkania za 180 tys...bo ja ich już jakoś nie widze, chyba ze 1 pokój...

kawalerkę lub do remontu dostaniesz za taką cenę.

No własnie... kawalerkę lub do remontu, w które trzeba niewiadomo ile jeszcze włożyć i rata 900zł... sorry ale dla rodziny to troche za mało... a osoba sama, która by się pomieściła w mieszkaniu za tą cenę to nierzadko całą pensje swoją musiałaby zostawić na kredyt. O czym ja mówie, i tak by go nie dostała.

No, ja kupiłam 53 metrowe mieszkanie, 3 pokoje, mieszkanie rozkładowe, po remoncie właśnie za 180 tyś. Tylko, że to mieszkanie jest w Toruniu:) A tak na marginesie to przeraziłam się tymi Waszymi wypowiedziami... brrrr. Dobrze, że nie mieszkam w Trójmieście ( z tego względu oczywiście)

o czym wy dziewczyny rozmawiacie
ja na samym poczatku napisałam ze ta rat to nie dla nas
to jest jedna nasz pensja a co z reszta ?
nie starczy nam na zycie

weźcie pod uwage fakt że sa jeszcze ludzie którzy zarabiaja niestety po 1000zl i mniej

i co dalej mam brac kredyt w wysokosci 900zł miesiecznie + oplaty za mieszkanie + dojazdy do pracy i gdzie zostaje na zycie ?

"Oj nie przesadzajcie, przy pensji męża i żony to nie jest aż taki kosmos. Zobaczcie ile trzeba płacić za wynajęcie mieszkania. A tutaj przynajmniej macie swój kąt i nie musicie użerać sie z teściami. A taka inwetycja zawsze się opłaca"

Rina, ja wcale nie przesadzam. każdy mierzy swoją miarą, może dla Ciebie to nie kosmos, ale nie dla wszystkich, a Magda na samym początku napisała, że nie stać ją na taki kredyt, nie rozumiem po co takie gadki "przy pensji męża i żony", a skąd wiesz jaką mąż i zona mają pensję??Rata 900 pln dla przeciętnej rodziny to ogromny wydatek....

dokladnie @gnieszka to jest pensja jednego z nas

Magda, wiem...nic się nie martw, może coś się uda w związku z tymi TBS-ami:))

pmadzia, rozumiem Cię doskonale... święte słowa, że wiele osób ledwo co zarabia tyle co rata... a co z resztą? Niestety jak pensja męza i żony wynosi 1000 to marna pociecha, że są dwie. Co do mieszkania za 180 tys to w 3mieście niestety musisz liczyć spoooro ponad 250tys za 50metrów. Wiem, że Toruń jest dużo tańszy a są jeszcze takie miejsca gdzie ceny ledwie przekraczają 100tys, ale wtedy nie ma pracy, żeby je utrzymać.

rata 900zł !!!!!!!!! KOSMOS - bynajmniej dla mnie :-/

a gdzie reszta:
- dojazdy do pracy
- jedzenie
- utrzymanie dzieci .... itp
- innego rodzju opłaty :-/

@gnieszka napisał(a):

> "Oj nie przesadzajcie, przy pensji męża i żony to nie jest aż
> taki kosmos. Zobaczcie ile trzeba płacić za wynajęcie
> mieszkania. A tutaj przynajmniej macie swój kąt i nie musicie
> użerać sie z teściami. A taka inwetycja zawsze się opłaca"
>
>
> Rina, ja wcale nie przesadzam. każdy mierzy swoją miarą, może
> dla Ciebie to nie kosmos, ale nie dla wszystkich, a Magda na
> samym początku napisała, że nie stać ją na taki kredyt, nie
> rozumiem po co takie gadki "przy pensji męża i żony", a skąd
> wiesz jaką mąż i zona mają pensję??Rata 900 pln dla przeciętnej
> rodziny to ogromny wydatek....

ALE PO CO TE ATAKI? Przecież staramy się wszystkie dla Magdy i jej męża znaleźć jakieś rozsądne rozwiazanie. Tutaj nie chodzi, żebyśmy sobie nawzajem dopieprzały przecież. Może dobrym rozwiązaniem dla Magdy byłyby TBS-y, ale słyszałam z drugiej strony, że tam czynsze są dość spore za miesiąc, więc już sama nie wiem, co doradzić.

Rina, ale gdzie ja Cię zaatakowałam??

My też nie mamy niewiadomo jakich kokosów - żeby była jasność.

nie, no spoko Rina, ja nie chciałam Cię jakoś urazić:))źle mnie zrozumiałaś

Rina nikt cie nie atakuje
ja poprostu licze na jis pomysł który byc moze mi gdzieś umknoł

Madzia, zobacz to mieszkanie:

KAWALERKA NA PARTERZE Z OGRÓDKIEM 100M2
(Mieszkanie)

Tanie w eksploatacji mieszkanie z oddzielną jasną kuchnią. Możliwość sprzedaży z wyposarzeniem. Położone 2 min. od przystanku autobusowego w pobliżu sklepów. Istnieje możliwość adaptacji ogródka (ok 100m2). Zachęcam do obejrzenia.

Cena: 158 000.00 zł

Pow.: 30 m2

Liczba pokoi: 1

Piętro: 1

Liczba pięter: 2

Cena za m2: 5250

Pow. użytk.: 30 m2

Rok budowy: 2000 r.

Ogrzewanie: c.o. gazowe

Ulica: Zeusa

Dzielnica: Kowale

Miasto: Gdańsk

Infomacje dodatkowe:
balkon, telefon,

Dane kontaktowe:
Osoba/firma: Bartek

Miasto: Gdańsk

E-mail: bartes164@poczta.onet.pl

Tel./fax: 603-69-29-37

Szok 158 tys. zł, za 30 m!!!!????? za Kawalerkę? I co z tego, że 2000 rok budowy, juz nie narzekam wcale na swoje 44 m za 108 tys. - kupione w zesżłym roku. (rate mam 500 zł). ale jak sie nie ma wyboru to sie bierze co jest, ale czy warto takie pieniądze wkładac w scoś co juz jest za małe nawet dla dwóch osób?

Nawet jak sie czlwiek troche pokłóci to nie ma drugiego pokoju, aby do niego póśc i uspokoic nerwy, aby po chwili wrócić i sie pogodzić, że o dzieciach nie wspomnę.

staram sie znaleźć jakieś optymalne rozwiazanie dla Magdy.

no niestety, takie teraz są ceny, poniże 200tyś w centrum miasta nie ma szans, nawet kawalerka w falowcu kosztuje majątek...

Kowale mi się bardzo podobają, być może niebawem przeprowadzę się na ul. Heliosa. A sklepów mam więcej niż na Ujeścisku.

dzieki Rina

no własnie... tez nie widze sensu żeby zadłużac sie na 30 lat i oddawać swoją pensję dla 30metrów... ale cóż życie...

Magdalena, ja niestety dołączam do grona tych co na kredyt nie stać, ne mówiąc o tym, że mi nikt go nie da nawet. Jedyne wyjście dla mnie to TBSy, o które staram się z Urzędu Miasta - wtedy nie trzeba płacić opłaty partycypacyjnej. Jeżeli byłabyś zainteresowana tą drogą uzyskania TBSów, to daj znać - podzielę się tym co wiem. Pozdrawiam

Dziewczyny, myślcie o tym mieszkaniu w charakterze inwestycji, a nie tylko o kredycie na 30 lat. Przecież za jakiś czas można sprzedać (z zyskiem, bo ceny ciągle windują w górę) i dołożyć do większego.

Anucha oczywiscie ze jestem zainteresowna
napisz do mnie meila

a możesz się do mnie na gg odezwać teraz? mój nr to 4724712

Magdalena, piszę maila, ale t trochę mi zajmie, bo sporo tego

przynajmniej w Gdańsku TBS buduje mieszkania, w Gdyni jak sie orientowalam to maja teraz przestoj i nie wiadmo kiedy znow zaczna budowac :/

Boże to ja bym tez wolała już te TBSy niż kredyt na 30 lat,straszne. Poza tym biorąc kredyt nie wie się co będzie za rok,za dwa czy nie stracimy pracy itp. A rata prawie 1000 miesiecznie to naprawdę kosmos. Załóżmy,że to pensja jednego z małżonków,a za druga pensję trzeba opłacić rachunki,jeść,ubierać się,nie mówiąc już o dzieciach. Nie chciałabym przez 30 lat klepać biedy. Dziękuję losowi,że mój mąż miał kawalerkę,którą sprzedaliśmy,dołożyliśmy i teraz mieszkamy w Pruszczu w mieszkanku 4-pokojowym.I pomyśleć że za cenę tego naszego pięknego mieszkanka kupionego we wrześniu teraz moglibyśmy kupić co najwyżej kawalerkę. Co prawda spłacamy po dwie pożyczki w pracy wzięte na 4 lata ale to pikuś,bo to nie jest kredyt w banku na 30 lat. Czasami naprawdę dziękuję Bogu że mam takie szczęście w życiu. Życzę wszystkim powodzenia,szczęścia i wytrwałości.

nie dla wszystkich 1 tys zl połowa 2 pensji małzonków

kolo mnie niedawno wybudowali TBSy (gdynia) ale nie chcialabym tu mieszkac bo widzialam jak byly budowane te budynki

Magda za kawalerkę z aneksem kuchennym w TBSie (standardy to ok30-34m2 więc nie taka mała) płaci się miesięcznie ok 350 zł czynszu + prąd. Za mieszkanie 2pokojowe - ok 50m2 - ok 590 zł + prąd. Nie jest więc tak źle. Polecam TBSy, masz nowoczesne mieszkanie, przestronne - nawet w jednym pokoju lepiej mieszkać z mężem niż gdzieś kątem w wynajętym lokalu...

jeśli chodzi o standadry budowlane, to TBSy buduje się tak samo - czyli zdarzają się niedoróbki, jak wszędzie,ale ja nie pamiętam,aby w moim mieszkaniu było dużo "fuszerek" budowlanych. Natomiast moja koleżanka kupila za gruba kasę 4pokojowe mieszkanie i ciągle narzeka,że wszystko krzywe, coś jej odpadło, okna nieszczelne...

mi chodzi tylko o to co widzialam kolo mnie...

Tak jak pisałam my tylko tbsy bo na nic innego nas nie stać.Moi znajomi mieszkanją w tbsach już jakiś czas i nie narzekają.Standard jest taki jak w mieszkaniach własnościowych.

my od tygodnia mieszkamy na własnym, tez mamy kredyt na 30 lat i nie patrze na to ze to 30 lat tylko jako inwestycja my kupiliśmy 3 pokoje, 56m za niecałe 170000 teraz nasze mieszkanie jest warte puste 2 razy tyle, szok. A co do tego ze trzeba mięć 50% mieszkania to wcale nie prawda no nie wiem jaki bank to powiedział ale my mięliśmy ledwie co 12% i nam dali, a tez nie chcieli nam dać kredytu i niektóre banki robili problemy. Co do tbs to tez sie zastawialiśmy na tym, fakt ze nie będzie (może) nigdy własne ale będzie mieszkanie.

Rina możesz mi powiedzieć ile chcesz za twoje mieszkanie bo znajomi szukają?

Widziałam jej ogłoszeie w serwisie trojmiasto.pl-395.000.

dziękuje dorcik

dorcik79 napisał(a):

> Widziałam jej ogłoszeie w serwisie trojmiasto.pl-395.000.

Upoważnił się ktoś dziewczyno, żebyś pisała takie rzeczy na forum??

w sprawie ceny, to tylko na e-maila.

Rina skoro wystawilas je w ogloszeniach to o co sie zucasz?
chcesz je sprzedac czy nie ?

a po za tym nie o tym ten watek

moze sie rzucam, a ty za to jestes ciagle sfrustrowana. i to tyle.

mylisz sie nie jestes sfrustrowana tylko brak mi siła nawalke ale co tam niech ci bedzie

napisz odrazu ze niechcesz sprzedac tego mieszkania i juz

Rina, wypowiedź - majstersztyk :D Tylko zapomniałaś wrzucić w nią choć gram logiki...

Agatha wiedziaam ze zaraz sie tu pojawisz i przyznasz Riji racje :)

a moze by tak przeprowadzka?

http://www.trojmiasto.pl/ogloszenia/ogloszenie.phtml?id_ogl_prez=600565

http://www.trojmiasto.pl/ogloszenia/ogloszenie.phtml?id_ogl_prez=600296

albo to

pmagdalena napisał(a):

> mylisz sie nie jestes sfrustrowana tylko brak mi siła nawalke
> ale co tam niech ci bedzie
>
> napisz odrazu ze niechcesz sprzedac tego mieszkania i juz
>
>
I PO CO TE KŁÓTNIE. Masz zły humor i musisz odreagowywać na mnie? Byłam tylko zła, ze na forum ktoś za mnie przedstawia cenę i to tylko tyle w tym temacie. Mieszkanie jest drogie i nie są mi teraz potrzebne uwagi typu: co tak drogo, etc. a zainteresowane osoby otrzymały cenę na meila.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziekuje ale maz mwowi ze zadaleko

Agatha napisał(a):

> Rina, wypowiedź - majstersztyk :D Tylko zapomniałaś wrzucić w
> nią choć gram logiki...

ty to jesteś dopiero mistrzyni logicznego myślenia i dopieprzania innym;)

ja wiem,te dojazdy do pracy ...i wogóle.trzeba szukac okazji.my sie troche rozgladamy ale tylko tak sobie narazie i wiem ze mozna złapac niezla okazje.male bo małe ale wlasne.

wiem dzieki sylvia

swoja droga to nie moge sie doczekac wyprowadzki..moge spac na materacu,zyc mega skromnie oby tylko na wlasnym zeby nikt sie nie wtracał w to co robie..

juz ostatni link

http://www.trojmiasto.pl/ogloszenia/ogloszenie.phtml?id_ogl_prez=599286

a wiec mozna

Widzisz, nawet Ty jesteś to w stanie zauważyć.

Obyś tak starała się dorównać innym w logice, jak to czynisz w dopieprzaniu :D

pmagdalena napisał(a):

> Agatha wiedziaam ze zaraz sie tu pojawisz i przyznasz Riji
> racje :)
>
>

Pmadziu chyba sie pomylilas. Ja jestem Rija, a Rina to inna osoba.
Pozdrawiam

Rina,przepraszam jeśli cie uraziłam ale przeglądałam z ciekawości ogłoszenia a twój szklany stolik i ściana jest tak charakterystyczna,że poznałam je ze zdjęć,które wkleiłaś tu na forum. Ja nie komentuję czy drogo,czy nie,takie są ceny mieszkań,idą w górę i będą szły. A ta cena podana w ogłoszeniu jest pewnie wywoławcza,pryatnie możesz podawać inną. Jeszcze raz przepraszam,nie miałam zamiaru ci zaszkodzic,napewno sprzedasz mieszkanko bo jest bardzo ładne.

UUUUUps,faktycznie,cena spadła.
A tak wogóle,to czasami trudno jest coś ukryc na forum publicznym,gdy wkleja się prywatne zdjęcia,ja nie wkleiłabym swojego zdjęcia,czy męża,wołałabym pozostać incognito. Czasem zdarza mi się nawet spotkać na mieście którąś forumkę widzianą tu w internecie,ale to już inna historia. A tyle ludzi tu zagląda. No ale...rina przepraszam.

dorcik79 przepraszam, że się uniosłam, źle cię oceniłam. Przepraszam za zaśmiecanie wątku Magdaleny. A ty Agatha jesteś pełna żółci i jadu.

Jest ok Karina,zycze powodzenia i wytrwałosci w sprzedaży mieszkanka.

Rina napisał(a):

> dorcik79 przepraszam, że się uniosłam, źle cię oceniłam.
> Przepraszam za zaśmiecanie wątku Magdaleny. A ty Agatha jesteś
> pełna żółci i jadu.

Nie, ja nie jestem. Ale Ty tak :)

mam pytanie : bo pisalyscie ze rata za 180.000 = 900 zł miesiecznie ale przecierz sa jakies banki przynajmniej ie reklamuja ze rata przy 200.00o to jakies 700 zł nie?? albo nawet gdzies widziałam 600 cos

rata kredytu zależy też od czasu na jaki bierzesz kredyt, im dłuższy czas kredytowania tym niższa rata

Te ich reklamy to bzdura, daleko odbiegająca od prawdy. Zresztą zawsze w reklamach jest napisane, że " rata już od... ". Wystarczy sobie przekalkulować 180 tys przez ilość rat ( jeśli na 30 lat to wychodzi 360 rat ) średnie oprcentowanie w walucie obcej to ok 4 %. Niestety rata mniejsza nie wyjdzie...

wiem,mowie o 30 latach

to moze brac na 50 lat,teraz juz jest taka mozliwosc.

Nam udało się wlasnie wywalczyć w Millennium oprocentowanie 3,25, może uda się 3,2. Ale kredyt bierzemy w wysokości 450 tyś. Zawsze jednak warto przejść się do banku i ponegocjować.

i spłacac go na emeryturze

a odnosnie kredytów te raty po 700 zl za 200 tys to fikcja
poza tym przy kupnie mieszkania trezba liczyc sie z tym ze pomimo kredy trzeba miec kilka tys.wkładu własnego na notariusza, ubezpieczenie kredytu, zapłacenie podatku i wpisy do ksiag

Agatha napisał(a):

> Rina napisał(a):
>
> > dorcik79 przepraszam, że się uniosłam, źle cię oceniłam.
> > Przepraszam za zaśmiecanie wątku Magdaleny. A ty Agatha
> jesteś
> > pełna żółci i jadu.
>
>
> Nie, ja nie jestem. Ale Ty tak :)

JESTEŚ, JESTEŚ, SPÓJRZ PRAWDZIE W OCZY W KOŃCU DZIEWCZYNO

nam sie nie uda zapewne wziasc kredytu ale mamy inne wyjscie ,niewiem czy to ok czy nie ok,ale moi rodzice chca go wziasc na siebie a my bedziemy go spłacac.

No, jak Rina mi to mówi, to tak musi być... A nie jestem też sfrustrowana, bo tak ostatnio coś podejrzewam?

Idę pluć do pudełek, będę produkować chińską maść żmijową.

A Tobie, Rina, co jest?

Agatha normalnie jak to przeczytalam to padłam
móje nastawienie do świata sie oststnio poprawiło dzięki mężowi ale ty podniosłaś je jeszcze troszeczke oby tak dalej

:)

Może trochę maści? Podobno dobra na wszystko?

jasne moge ci słuzyć jako królik doswiadczalny

:D :D

Agatha, podziwiam w TObie to,że masz duży dystans do siebie samej. CHyba dlatego lubię czytać Twoje wypowiedzi.
Tak naprawdę pokłócić się można o byle co, jeśli się wszsytko bierze do siebie. Potem się przykleja etykietki innym ludziom. A potem lawina rusza.

pozdrawiam

o czym wy tu pieprzycie ,temat byl o mieszkaniu? ;)

No przestańcie, bo mi jad wyschnie. A zamierzam produkować gratisy dla fanklubu :)

z reguły okres kredytowania nie oze przekroczyc 75 r zycia kredytobiorcy, wiec obecnie moga miec max 45 lat, zebyscie mogli wziac kredyt na 30 lat

po drugi bałabym sie spłacac kredyt, jezeli nie chca mi go dac
skoro nie miałabym zdolnosci to nie brałabym kredytu. z prostej przyczyny: moze nie byc mnie stac go spłacic
teraz nie jestr trudno dostac kredyt, wiec....

i mi obiecałas troszke jadu

moze lepiej poczekac az oboje bedziecie mieli ustabilizowana pozycje w pracy ??

Niestety na spółdzielnie nie ma co liczyć :( mam to przetrenowane!
Nie mogą wyrzucić meneli na bruk.
Muszą im zapenić lokal zastępczy, a takich spółdzielnie nie posiadają.

Mój Mężulek pracuje na różnych budowach w 3mieście i widział jak są budowane TBS-y i nigdy sie nie zgodzi, aby w nich zamieszkać - więc nie polecam :/

Zostaje kredyt i zakup mieszkania na wolnym rynku
- lepiej mniejsze i dalej od centrum, niż wynajmować czy mieszkać u teściów.

pmagda - nieśmiało zapytam czy skoro kasy za mało - na kredyt, opłaty, jedzenie itp. to czy nie czas rozglądać sie za nową pracą??
Co jeśli sie pojawi dziecko, które tak bardzo chcesz??
Przecież wtedy na nic nie starczy :(

powodzenia w wyjściu z tej patowej sytuacji :)

Emka drzemka...Świeta prawda, lepiej małw ale swoje, nawet najukochańsi rodzice wychodza bokiem po pewnym czasie. tańsze mieszkania poza Gdańskiem, gdynią są.....więc w obecnej sytuacji tylko to wchodzi w rachube, lub mieszkanie w gorszym stanie na rynku wtórnym.

myslę, tez że branie kredytu przez rodziców to nie jest zbyt dobre rozwiązanie, bo oprócz splaty raty 9nie mała suma)..np. 700 zł +czynsz ok. 350 zł+ tel. kom ok. 60 zł+ kabl/owka, internet ok. 100 zł+ prąd ok. 100zł, wychodzi miesięcznie = 1310 zł, a do tego jeszcze raty np za sprzęt lodówka, pralka, III filar i inne nie zapowiedziane, acz konieczne opłaty. To miesięcznie daje niezłą sumke, a raz w roku ubezpieczenie z banku i ubezpieczenie mieszkania dla banku.... w styczniu wszystkie oplaty wyniosły mnie 2.000 zł.......nie jest to mało

wiesz co nie mam złej pracy mam dosyc dobra prace nie nazekam
ale tez niestety nie licze zebym zarazbiala wiecej
na dziecko nam kasy starczy az tak mało nie zarabiamy i własnie dlatego nie stac nas na kredyt bo dziecko i utrzymanie starczy ale dziecko+ kredyt to braknie i musze z czegos zrezygnowac

zgadzam sie z toba w 100%

znam osoby mieszkające w TBS-ach, nikt z nich nigdy nie narzekał na jakosc tych mieszkań, nie wiem skąd te opowieści, że tbs to jakiś drugi sort, znam też takich, którzy kupili nowe, piękne nie tbs-y za dużą kasę i mają sporo wątpliwości, co do jakości

ale gdyby nam nie dali a rodzice chca wziasc ...to chyba trzeba ryzykowac.chyba ze wynajmowac,bo innego wyjscia nie ma, czekac nie mozemy

mowie o kkredycie na jakies 160 tys.sadze ze cos znajdziemy jakies 2 male pokoiki.

to zalezy gdzie : czy w trojmiescie czy poza

Nie będę się licytowała, kogo znam i co ten ktoś twierdzi :)

Wiadomo, że są zadowoleni i niezadowoleni z TBS-ów.
Jednak moim zdaniem nie ma dymu bez ognia.

Poza tym wierze mężowi ;P

pmagadalena, nie wiem, ile pokoi masz mieszkając z rodzicami swego męza, ale wiedz ze gdy bedziesz miała dziecko, to zrobi sie jeszcze bardziej ciasno i niewygodnie. Czy na pewno taki "kołchoz"chcesz zapewnic własnemu dziecku...wiecznie z babcia na karku...?

Jedno wiem z doświadczenia mojej rodziny, małżenstwo mieszka obecnie juz 14 lat w mieszkaniu z teściami jednej ze stron, maja syna, ktory ma swoj pooik, oni maja drugi maly pokoik, ale nigdy nie byli sami w domu, nigdy nie było mowy o super intymnych przezyciach, nigdy nie zaznali wspólnej kapieli, nigdy nie zjedli kolacji sama na sam przy swiecach rozstawionych w calym mieszkaniu, nigdy nie byli zupelnie sami....dzięki temu dzis sa zgorzkniala para 37 latkow, ktora zachowanie ma jak 60 latkowie.

amen !

Majls, moi teściowie mieszkali u rodziców kilkanaście lat. Z dzieckiem, w jednym dużym pokoju podzielonym na dwa. Są świetnym małżeństwem i na mieszkanie z rodzicami nigdy nie narzekają.

W bliskiej rodzinie mamy parę "staruszków" trzydziestoparolatków, którzy zamieszkali w sprezentowanym przez rodziców mieszkanku zaraz po ślubie.

Więc to chyba nie od mieszkania zależy, ale od ludzi... Nie popadajmy w przesadę...

no niestety ale w duzej mierze od mieszkania równiez.nasi rodzice cale zcie mieszkali z rodzicami i wiem jak to wplywa na ich zycie.

zgadzam sie,ze mieszknie całe zycie z rodzicami to straszna sprawa
ale brac kredyt przy pomocy rodziców, na który nas teoretycznie nie stac, to bzdura
zadne wyjscie z sytuacji

Agatha, ok....wszystko zalezy od ludzi, ale "młodzi powinni mieszkac sami", sami próbowac zycia, zdobywac doświadczenia małżeńskie, bez dodatkowych dobrych rad, bez podsłuchiwania.

wiesz ja nie widze nic strasznego mieszkania z rodzicami, ale w dużym domu, gdzie przynajmniej jedno piętro należy do młodych, drugie do tesciów, rodziców. Ale nie w trókę, czy w czwórke w 2 pokojach. Mieszkałam tak przez rok, mimo iz mam super teściowa i nieco mniej fajnego teścia, to jestem w pełni szczęśliwa, że mamy swoje mieszkanie.

Tak naprawde, to za mieszkaniem trzeba bylo sie rozlgądać jakis rok temu, teraz to juz naprawde trzeba mieć duzo szcześcia, aby coś dostać, a może wygrać totka, albo zarabiac bojońskie sumy.

wiecie co ale jestescie madre
ja nie chce mieszkac z tesciami ale nie mm innego wyjscia

podkresle to po raz kolejny rata za redyt to jedna nasz pensja a pracy nie zmienie bo z lepszym wynagordzeniem ni znajde

magada, to moze maż spróbuje znalezc lepiej płatna prace??

dobra konczmy ten temat bo dobre ady typu zmniencie prace nam nie pomagaja

a jaka moze byc inna rada: wygrajcie w totka, poczekajcie na spadek od wujka z ameryki....
sorki, ale innego wyjscia nie widze

a poza tym to tylko od nas zalezy, co mamy i do czego dochodzimy!

jasne zwlaszcza jak sie szuka pracy a wszedzie w naszych zawodach proponują po 1000zł

a jaki masz zawód, w którym tyle placa?

Przypuszczam, że pracujesz jako krawcowa. Otwórz własna firme i szyj ciuchy do własnego butiqu...jesli będa rzeczywiście ładne będa schodziły jak świeże buleczki. Jeśli będa tandetne, to bedzie klapa. wtedy dopiero sie przekonasz czy szyte prze ciebie chiuchy sa naprawde takie dobre.

Magda, tak z ciekawości, zadzwoniłaś chociaż w sprawie tego mieszkania, co ci link podrzuciłam?Na Kowalach?Cena 9jak na obecne) dość atrakcyjna

nie szyje zawodowo i szyc nie będę

a wykształcenie mam srednie jak juz musicie wiedziec a i tak nie pracuje w zawodzie wiec mam wielkie szczescie ze mam taka a nie inna prace

dziewczyny ja juz pisalam skonczmy temat

podjelismy decyzje z mezem ze nie bedziemy sie ytac o rady na forum bo tu sami :bogacze" nam "pomagaja" a takich rad nie chcielismy

dzieki bardzo i pozdrawiam

Magdalena
może jednak spróbuj w tych TBS, wiadomo że to bez porównania do własnego ale jak nie ma wyjścia to jest to jakieś rozwiązanie, mój były facet mieszka w takim mieszkaniu i nie narzeka, rzeczywiście czynsz jest większy niż np za własnościowe czy nawet spółdzielcze ale to nie 1000 zł !
duzo złego się o tym piszę ale ja gdyby życie nie ułożyłoby mi się inaczej mieszkałabym w TBS bo tak jak ty nie miałabym możliwości kupna swojego

Nie wiem czy coś się zmieniło ale wcześniej było tak że trzeba było wpłacic 30% wkładu własnego, dzieci mają prawo do dziedziczenia

Wiadomo że nie wszystkie są godne polecenia - ja dzwoniłam do Urzedu Miasta i spytałam za jakie TBS mogą "poręczyc " i powiedziano mi że mają podpisana umowę z GTBS ( i tam w końcu kupił to mieszkanie mój były ) oraz jeden który budował gdzieś na królikarni. To było pare lat temu ale podejrzewam że GTBS dalej buduje gdzieś w Gdańsku, mają stronę wejdź i poczytaj :)

ale się rozpisałam, wiem że Ci ciężko ja też to przezywałam i pewnie jeszcze będe ale głowa do góry :) napewno w końcu się uda :)

Dorka dzieki własnie Maciej cjce jechac w przyszłym tygodniu do GTBS wczoraj znalazł stronke
moi rodzice mieszkaja w spółdzielczym i nie nazekaja jak narazie
a nas naprawde nie stac na mieszkanie własnosciwe a pracy nie zmienimy mamy dobre prace oboje a to ze mało płaca no cóż szukalismy latami lepiej platnej i nic

ja równiez:)

podjelismy decyzje z mezem ze nie bedziemy sie ytac o rady na forum bo tu sami :bogacze" nam "pomagaja" a takich rad nie chcielismy ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

troche przesadzasz dziewczyny sie starają i wymyslają dla Was propozycje..
Tak naprawdę czego oczekujesz?Co maja Ci powiedziec?.
Mało zarabiacie,na kredyt pozwolic sobie nie mozecie ,z tesciami mieszkac nie chcesz , wynajmowac nie chcesz,zmienic pracy tez nie,,,,,,
Sama sie zastanow co one maja Ci doradzic.............z pustego i Salomon nie naleje,,,,,,,,,

Magda, zuwazyłam, że jak się Tobie kadzi, to wówczas "niuniami" sypiesz na prawo i lewo, ale jak ktos ci mówi, bez ogródek jak wyglada sytuacja, co można zrobić, to od razu sie złościsz.

Nie nie jestesmy bogaczami, ale staramy się żyć na takim poziomie, aby niczego nam nie brakowało. Sami dbamy o swój los, nikomu nie zarzucamy, że nie mamy czegoś, bo cos tam w zyciu nie wyszło.

"Każdy jest kowalem własnego losu" i nic tego nie zmieni.

oki majls powiedz mi gdzie znajde ze swoi m wyksztalceniem prace za 2000 tysiace co ?
nie chce mi sie gadac napawde
mi rodzice nie pomoga i kazdy wie ze ja nie mam kasy
wesele tez mialam za 6000 ze wszystkim
nie kazdy moze miec prace z której da sie zyc na poziomie wyobraz sobie ze tacy co zarabiaja po 1000zl tez sa i beda bo musza obsługiwac tych co zyja na poziomie

pozdrawiam

Ja dostaję na rękę 807 zł bo spłacam dwie pozyczki w pracy przez 4 lata. I co? I nie narzekam. Grunt że sobie radzimy we dwoje.

dorcik ja nie nazekam na kase ja radze sobie jakos zawsze wszytsko na kredyt ale dajemy rade
troszke dorabiam jak sie da
wkurza mnie o ze kazdy mysli ze prace za 2000 netto jest latwo znaleźć

ja poprostu zastanawialam sie czy pominelam jakiś sposób zdobycia mieszkania jakims tanim kosztm i ni zalezalo mi na własnosciowym

my mamy jeszcze gorsza sytuacje ale pal diabli ,wyprowadzamy sie jak najdalej od rodziców :)..niech tylko mąż wruci

Pmagdalena nie kazdy tutaj na forum jest bogaczem ,nie kazdy robi wesele na 100 osob i nie kazdemu pomagają rodzice.Sa tez tutaj dziewczyny ktore sobie radzą same i tyle.........Chodzi o to ,ze zarzucasz innym, że nie chcą Ci pomoc....ale sama wiesz jaka jest Wasza sytuacja ,co mozna Ci jeszcze doradzić oprocz tego co zostało powiedziane.Poza tym ton Twoich wypowiedzi ,.jest taki jakbys miała do wszystkich pretensje ,o swoj los..........

ja nie zazucam kazdemu ciesze sie za pomysły ale pisalam juz ze ja pracy nie moge zmienic wiec po co te naciski
naprawde jestem wdzieczna za chcec pomocy
ale jak slysze ze 1000 zl kredytu to nie duzo to sorry

albo jak slysze ze wychowywanie dziecka z tesciami to ... to prosze cie

my bidni jestesmy na przyklad nawet na stale zadnej pracy nie mamy

niestety mieszkania poszły w gorę i bedą cały czas drozec,,,,,

wiem ze beda drozec niestety nie stac nas na taki kredyt wiec chyba tylko TBSy myslalam ze sa jakies inne firmy moze które tak dzialja jak tbsy sama juz nie wiem

albo kawalerka ,zawsze to swoje chociaz tylko 30 metrow,,,,,,,,,Ceny mieszkan bedą szły w gore,wiec to dobra inwestycja na przyszłosc

wiem wiem ale szukamy cały czas i nic ciekawego nam nie wpadło nie wiem sama
cholera ide juz dzisiaj sie połozyc bo mnie glowa od myslenia juz boli

czy mozecie mi napisac jakos tak po ludzku jak dzialaja tbs ?

zobaczcie co znalazłam :)) http://www.trojmiasto.pl/ogloszenia/ogloszenie.phtml?id_ogl_prez=603382

wlasnie znalazła ogloszenia z pruszcza gdanskiego ,mieszkania nowe ,po 40-50 metrów kosztuja 90.000 okolo !! przeprowadzka jak nic !

www.gratka.pl

to na pewno niemożliwe, podaj link do tego ogłoszenia.

Ja znalazłam coś takiego http://www.trojmiasto.pl/ogloszenia/ogloszenie.phtml?id_ogl_prez=606756
Kawalerka w Pruszczu za 155 tys. Ale ogolnie kawalerki sa tu tańsze i nie kosztują ponad 200 tys. tylko ok 170 tys. Boże my prawie za tyle pół roku temu kupilismy 4 pokoje.

sylvia to nie mozliwe, nic takiego nie znalazlam moze nie wybralas daty umieszczenia ogloszenia, na poczatku roku to moze i tak bylo

niestety, sa to ceny nieaktualne

to mieszkania z firmy "Mach" z Pruszcza. w Starogardzie tez buduja, na gratce w ich ogłoszeniu jest napisane ,ze 44 m kw. kosztuje 81 tys, a na ich stronie, gdzie sa aktualne dane juz 215 tys to samo mieszkanie :)

Pozdrawiam!

tansze mieszkania sa w Tczewie,Wejcherowie,,,,,,,,Trojmiasto jest bardzo drogie,,lepiej szukac gdzies poza,,,,,,,,,,,

Racja dlatego mieszkam w Pruszczu. Do Gdańska to przecież 15 minut autkiem. I w korkach nie trzeba stać jak w Gdańsku i w urzedach kolejek nie ma i nawet rejestracja samochodu to nie jest problem.

macie racje sprawdzilam na stronie MACH . ale my chyba bedziemy szukali gdzies w pruszczu albo straszynie.napewno taniej

tylko nie mach
znajomym takie problemy narobili...

tez słyszałam o tej firmie i nie polecam!!!
mieli problemy- nawet czesc banków nie chciała udzileac kredytu na ich inwestycje

Też podzielam opinię o Machu,lepszy jest Gedbud,albo poszukać na rynku wtórnym,bez pośredników,tak jak nam sie udało.

a ja kupiłam w starogardzie z rynku pierwotnego, czekam na odbiór:)

Polecam zdecydować się na mieszkanie w okolicach trójmiasta. Ja osobiście byłam w podobnej sytuacji i zdecydowałam się na zakup mieszkania w Pucku na Osiedlu Wiktoria Park od Hewelt Deweloper . Jestem zachwycona i absolutnie nie żałuje tej decyzji. Kocham moje słoneczne mieszkanie i kocham Puck. Polecam każdemu. https://heweltdeweloper.pl/

Inne tematy z forum

pomysł na ... biznes (14 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, szukam pomusłu na biznes z dofinansowania. Szykuje mi się wypowiedzenie z...

Podyplomowa rachunkowośc czy kurs na głównego księgowego (28 odpowiedzi)

Dziewczyny były już może podobne tematy, ale chodzi mi o opinie osób, które kończyły, co warto?

co dla chłopca 11 lat na prezent? (7 odpowiedzi)

co mogę kupić dla chłopca 11 lat kupić na urodziny? proszę o pomoc, może macie jakieś pomysły?...