Rozwód

Temat dostępny też na forum: Hydepark
Cześć.Nie wiem czy dział odpowiedni , ale innego lepszego nie widziałam.

Czy ktoś z Was się rozwodził bez orzekania o winie i jest w stanie odpowiedzieć na pytanie : czy strony muszą się stawić na rozprawie? Czy jest mozliwość wysłania radcy/ adwokata ? Czy obecność jest obowiązkowa? Czy są szanse na zamkniecie sprawy na pierwszej rozprawie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Rozwód

poczytaj..
http://rozwod-wroclaw.pl/rozwod-z-orzekaniem-o-winie-czy-bez-orzekania/

Szansa jest zawsze i wydaje mi się że może reprezentować Cię adwokat. Ale najlepiej zapytaj właśnie adwokata jeśli jest taka możliwość to on na pewno Ci o tym powie.

U mnie sąd orzeczenie o rozwodzie wydał na pierwszej rozprawie.Trwało to jakieś 15 minut.Sędzina chwilę dociekała czy oby na pewno tego chcemy i było po nerwach.Powodzenia:)

A jak długo czeka się w Gdańsku na sprawę rozwodową?
Dzisiaj złożyłam pozew jestem jeszcze tym "ogłuszona" i zapomniałam z przejęcia zapytać w Sądzie

Lepiej być osobiście i pilnować , bo mogą sie przytrafić niespodzianki pod nieobecność. Teraz to nie wiem jak sie przeprowadza tok na rozprawie rozwodowej ale jak sama dopilnujesz to nie pozalujesz. W adwokata za bardzo nie wierz. Jednego musisz być pewna ze chcesz tego rozwodu i nie ustepowac w niczym tak Sadowi czy stronie przeciwnej. niezależnie od tego czy, rozwodzicie sie w zgodzie czy w zlosci. nie ustepowac Nikt nie zadba lepiej o twój interes jak ty sama.

> Czy obecność jest obowiązkowa? Czy są szanse na zamkniecie sprawy na pierwszej rozprawie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy dziecko może być świadkiem na sprawie rozwodowej? Czy lepiej nie mieszać dzieci do spraw dorosłych?

Ja cierpię dolę. Powiedz, że to bajt, plizzz?

@ Powiedz, że to bajt

Może jakieś tłumaczenia dla miastowych tego leśnego slang-u ;]

taaa najlepsze jakieś z domu dziecka taka sierotka bez rodziców 4-5 lat i niech na rękach jeszcze kotka trzyma.... tylko musi mieć wszystko wykute na bank ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziecko świadkiem ...Że się tak zapytam nieśmiało...po kiego walca?!?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak nie wiadomo o co chodzi...... ;) wczoraj się urodziłaś :P

Tak wdrciu,jestem z dalekiej przeszłości gdzie dzieci chroniło się przed takimi traumami.

Tu nie chodzi o dzieci kobieto ;P

Wiem,wiem. To jest czas zażartej walki,co tam dzieci.Podobno głosu nie mają. :-(

Dzieci bym nie wciągał w sprawy dorosłych jeszcze w sprawy rodziców - wystarczająco przeżywają rozpad rodziny. Lepiej zatrudnić adwokata, który poprowadzi sprawę tak, że dzieci ochronisz przed traumą sądową, a i ty będziesz spokojniejsza o przebieg rozprawy. Na wszystkie zadane przez ciebie pytania możesz uzyskać odpowiedz na portalach prawniczych, nie brakuje ich w sieci. Ja nawet często korzystam w związku z prowadzoną działalnością z usług takiego portalu LexAgit który oferuje pomoc też w sprawach rozwodowych. Nawet mają na stronie wskazówki
http://www.lexagit.pl/napisac-odpowiedz-pozew-rozwodowy/ poczytaj i zapoznaj się z opcją porozmawiania z prawnikiem w systemie online. Naprawdę warto.

Dzieci lepiej nie wciągać, ale rzeczywiście istnieje taka możliwość: http://pozeworozwodblog.pl/czy-dziecko-moze-byc-swiadkiem/

> Czy dziecko może być świadkiem na sprawie rozwodowej? Czy lepiej nie mieszać dzieci do spraw dorosłych?

Oczywiście, że może. A nawet musi. Trzeba koniecznie mieszać dzieci do rozwodu.

Bo nic nie da mamusi takiej satysfakcji jak 13-letnie dziecko zeznające przeciwko ojcu.
A to, że poza traumą rozwodu, który zostawia trwały ślad w psychice dziecka, doda się jeszcze straszliwe przeżycie, które zapamięta do końca życia, to się przecież nie liczy.

Liczy się, że wygrałaś.
Po trupach, z okaleczonym na stałe dzieckiem, ale wygrałaś.

Jeżeli popełniliście błąd biorąc ślub, to musicie sobie sami z tym problemem radzić. Jeżeli jedynym rozwiązaniem jest rozwód to też zamknijcie to we własnym gronie. Odłamki w tej wojnie i tak lecą na dzieci. Nie dokładaj jeszcze więcej.

Wniosek jest jeden :
Dziecko jest dla ciebie pociskiem, który ma trafić/zabić ojca. Oznacza to, że wcale nie kochasz tego dziecka i nie dorosłaś do tego by móc je kochać.

Dlatego ja na miejscu sędziego, w takich sprawach, w których matka posługuje się dzieckiem na sali sądowej od razu przyznawałbym opiekę ojcu, bez żadnych dalszych dowodów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Skydiver, rozumiem, że masz złe doświadczenia, ale nie wrzucaj do jednego wora wszystkich rozwodzących się matek. Można kulturalnie i bez używania "pocisków", naprawdę.

Skydiver...trochę za daleko poszedłeś ale fakt że wykorzystywanie dzieci w grach między rodzicami jest haniebne .

@ Mikro, inka

Nie mam żadnych swoich doświadczeń, ale mam możliwość obserwacji takich spraw.
Jezeli uważasz, ze są jakieś plusy wykorzystywania dzieci w walce pomiędzy rodzicami, to prosze......

Tu nawet nie chodzi o to, ze haniebne. To po prostu nie jest w porządku wobec istot słabszych emocjonalnie niż dorośli.
Nie na darmo tworzy sie specjalne sale np do przesłuchań dzieci na policji, w ktorych nawet nie zdają sobie sprawy ze sa poddane przesłuchaniu. W sadzie tego nie ma.

Wypowiem się w imieniu swoim i inki (chyba mogę?): ŻADNA z nas nie powiedziała, że uważa, iż są jakieś plusy wykorzystywania dzieci w walce pomiędzy rodzicami.
Bardzo często ostatnio padają na forum słowa: czytaj ze zrozumieniem. No, więc czytaj ze zrozumieniem, Skydiverze :)

@ mikro

Staram sie wlasnie czytać ze zrozumieniem. Jezeli mi nie wyszło, to sorry.

Napisałaś "nie wrzucaj do jednego wora wszystkich rozwodzących się matek".
Skoro rozmawiamy o matkach wykorzystujących dzieci w sądzie, to prawidłowym rozumieniem intencji tego zdania jest usprawiedliwienie niektórych matek, które tak robią (inaczej : "nie uogólniaj twierdzenia na wszystkie matki" albo "są matki, które mają prawo tak zrobić"). Stąd moja prośba o wyjaśnienie, w jakich przypadkach takie działanie jest dobre.

Pisząc: czytaj ze zrozumieniem miałam na myśli, że zapomniałeś o drugim zdaniu w mojej wypowiedzi: "Można kulturalnie i bez używania "pocisków", naprawdę." Czyli BEZ wykorzystywania dzieci (które sam nazwałeś "pociskami"), w ogóle - teraz rozumiesz?
Absolutnie jestem przeciwna wkręcaniu dzieci w walkę pomiędzy skłóconymi rodzicami. I uważam, że da się sprawę tak załatwić, żeby zminimalizować ucierpienie dzieci.

Tu padło pytanie, czy powinno sie wykorzystywać dzieci w trakcie rozwodu i tego dotyczyła dyskusja.

Rozwodzenie sie z kulturą nie podlega dyskusji czy jest dobre czy nie, bo to jest oczywiste.

Ale wyglądało, jakbyś nie doczytał ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Znowu odkryłem to, o czym wiedziałem od dawna :)
To naturalne, że podczas rozmowy z kobietą o A dostajesz odpowiedź w zupełnie innej kwestii np. B.
Bo przeciez czytając odpowiedz B powinienem sie domyślić, ze w istocie jest to ukryta odpowiedz na A.

Nigdy nie będę biegły w te klocki.

No cóż ....nie Ty jeden ;-)

Czy ktoś może dysponuje wzorem pozwu rozwodowego? Czy można go samemu sporządzić i wnieść do sądu? Jak to z tym jest?

Można. Wzory są dostępne w internecie.

Wy się tu kłócicie - a ja nie kumam jednego...

Skoro chcesz rozwodu bez orzekania o winie to po co Ci w ogóle prawnik ??? ( dziecko pominę bo to jakiś pomysł z kosmosu)
no bez jaj - nie rozumiem...

Temat dziecka, jako świadka na sprawie (czyli: walki) został poruszony przez inną osobę, niż autorka wątku.

aaa Ok
Nie zauważyłam. Dzięki Sadyl :-)

Inne tematy z forum

Jak otworzyć sklep internetowy (84 odpowiedzi)

Przymierzam sie nad otwarciem własnego sklepu internetowego. Mianowicie do tej pory sprzedawałam...

Prywatny detektyw - szukam (81 odpowiedzi)

Szukam dyskretnego detektywa z licencją - czy możecie kogoś polecić? Mam problem i szukam kogoś...