Samozatrudnienie

Czy są wsród was,forumki samzatrudniające się.Jak się do tego zabrać?
Mam sporo zleceń na sprzątanie mieszkań dodatkowo dostałam propozycję odbierania dzieci ze szkoły i opieke nad nimi do wieczora-liczba godzin ruchoma 3-5 w razie choroby 12,Zastanawiam się nad założeniem działalności -z jakimi odliczeniami muszę się liczyć oprócz podatku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Samozatrudnienie

Poza podatkiem, gdzie formę rozliczenia musisz też dobrze przemyśleć będziesz musiała opłacić Zus. I tak, jeśli jest to twoja pierwsza firma to będziesz na preferencyjnym Zusie tj. obecnie 233,32 skł. zdrowotna i 117, 11 ubezpieczenie społeczne. W związku z tym, że podejrzewam, iż nie zarobisz zbyt wiele na tej działalności proponuję jako formę podatku wybrać ryczałt. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to chętnie pomogę. E-mail joanna833@onet.eu
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Co do podatku czy osoby samozatrudniające się mają prawo do ulgi na dzieci? oprócz dochodu ze sprzątania moje dzieci mają rente rodzinną po zmarłym ojcu, z której ja się rozliczm US- a jednak 2 tyś na ulicy nie leży

j/w skontaktuj się ze mną na maila. Albo popiszemy na gg, ale to raczej jutro. Pozdrawiam.

Najgorsze jest to że po zakończeniu takiej działalności nie należy się nawet zasiłek dla bezrobotnych (z racji opłacania tego najmniejszego ZUS-u)

Prosty rachunek Dario 982. Jeżeli oszczędzasz przez 2 lata po 600 zł mies na Zus-ie to po 24 mies. masz 14 400 zł w kieszeni. Gdzie dają taki zasiłek? Według Ciebie to jest problem?

Wg mnie to staje sie problemem jak sie chce na ten zasiłek iść. To samo z pomocą dla osób mających problem ze spłatą kredytów mieszkaniowych. Trąbili cały miesiąc we wszystkich programach informacyjnych, że taki program jest, że państwo oferuje pomoc a nikt sie nie zgłasza i że jest mało wniosków. Ale czemu? Bo jeżeli nie należy się zasiłek dla bezrobotnych to pomoc w spłacie kredytu też sie nie należy. To chyba jest problem, co?

Mały zus to nie jest obowiązek, to przywilej. Można ale nie trzeba z tego korzystać.

Co do kredytów.... Trzeba mierzyć siły na zamiary. Dziś jest ok, ale np. za rok? Czy myślą o tym wszyscy którzy decydują się na kredyty?

Inne tematy z forum

Jak sobie radzicie z migreną? (134 odpowiedzi)

Kobietki, czy któraś z Was też cierpi na migreny? Ja już nie mogę, migreny miewam odkąd pamiętam,...

Świece zapachowe Yankee (14 odpowiedzi)

Cześć, gdzie kupujecie świce Yankee Candle? Gdzie jest najtaniej?

Nie dochodzę (9 odpowiedzi)

Witam. Mam problem. Od pewnego czasu współżyje z partnerem. Uprawiamy seks dość często, ale ja...