motywacja

Temat dostępny też na forum: Praca
Jak sądzicie Państwo, czy dodatek m o t y w a c y j n y dla nauczyciela z najwyższymi kwalifikacjami w zawodzie w wysokości 10 zł (dziesięć złotych) miesięcznie do końca roku, to dużo czy mało?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: motywacja

Nie rozumiem - motywacyjny?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może to ma być motywacja do zmiany zawodu. Wówczas nasze dzieci będą uczyć pedagodzy ze Wschodu :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

To wcale nie jest tak mało moja droga. Moja mama dostała w szkole 50zł motyacyjnego, ale na podział dla wszystkich nauczycieli.
We wsiach płaci za motywacyjne gmina danej szkoły. Jak jest w miastach, nie wiem.

W każdym bądź razie, ciotka dostała motywacyjnego 200-300zł w wielkiej szkole.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jest uwłaczające. Nauczyciele są już tak potłuczeni przez państwo, że nie odczuwają lekceważenia, upokorzenia. Zapomnieli co znaczy godność i honor. Godzą się na takie pojmowanie swojego zawodu, godzą się na wszystko.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ekhm.... 18 godzin w tygodniu 9 miesięcy w roku. Karta Nauczyciela dająca gigantyczne przywileje (urlopy zdrowotne itd.) Płace od kilku lat nie najgorsze (w przeliczeniu na godziny pracy). Itd.
Wiadomo dzieci coraz gorsze. Ale takie jest społeczeństwo.Nauczyciele dziś moim zdaniem nie powinni narzekać w porównaniu do większości społeczeństwa.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zenujace. Wspolczuje i ubolewam, ze zyje w czasach, kiedy termin "motywacja" mozna zdegradowac do kwoty (!) 10 zl´.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

W dzisiejszym ,,Dzieniku Bałtyckim'' napisano, że nauczyciel dyplomowany zarabia średnio 5000 zł. Uściślam - jestem nauczycielem dyplomowanym z 38. praktyką. Moje zarobki, to 3.740,80 zł brutto, tj. ok. 2634 zł netto.

Sądzę, że administracja w oświacie zawyża te kwoty, a to idzie na karb nauczycieli. I ludzie w to wierzą.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

motywacją do pracy dla nauczyciela powinno pozostać:
- dwa miesiące wakacji
- przerwa na ferie zimowe
- przywileje z karty nauczyciela
- każdego miesiąca przelew
TO MAŁO ?
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bo centrala specjalnie zawyża, że by działacze mieli za co utrzymywać swoje tłuste brzuchy (i czasem swe rodziny) i krzyczeć dalej jak to źle nauczycielom jest w państwie polskim...

Bardzo mało. Dlaczego ludzie nie odpowiadają na zadane pytania.

Nauczyciele powinni pracowac po 40 godz tygodniowo,tak jak pozostali. Ja tez pracuje z ludzmi, nieraz obrzucano mnie o obelgami i opluwano. Ale wiem ze pracuje z ciezko chorymi ludzmi, ktorzy sami sobie nie radza. Kregoslupmam krzywy, zniszczony od dzwigania,narazona jestem na zakazenia i grozne choroby. Kogo to obchodzi, ze pracuje 40 godz tygodniowo, w wekendy, swieta i nocki za 2000 zl netto?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Powinni.. Klienci(uczniowie) zaś powinni siedzieć jak trusie, nie robić zamieszania. Powinni mieć prawo jak w KacVegas powiedzieć do ucznia po wyjściu z pracy: "Jest weekend, nie znam cię".
Powinno się zrobić 10 osobowe klasy i outsourcing kartkówek, testów i sprawdzianów, tak by nauczyciel nie musiał siedzieć w domu do 23 sprawdzając wypociny z testu gimnazjalnego jakiegoś gimbusa z Warszawy.
Swoją drogą skandal że tak mało zarabiasz..

praca nauczyciela nie kończy się po wyjściu z klasy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pracuje w jednym z trojmiejskich szpitali. 2000-2200 zarabia pielegniarka po studiach. 40 godzin tygodniowo, w Swieta, weekendy, nocki.
To jest przykre...
Moja praca tez nie konczy sie po wyjsciu z miejsca pracy.
Czasami czlowiek krzata sobie glowe, czy wykonal wszystko dobrze, czy wlasciwie podal leki, czy biurokracje dobrze wykonal...
Jakis czas temu pewien starszy pacjent podszedl do mnie i mowi: niech pani sie nie lituje tak nad moim zdrowiem...sa ludzie bardziej chorzy.
W innym szpitalu na onkologii umiera moja corka ( ok.30 lat)
No i co mam zrobic? co mam powiedziec temu panu???
Nikt mi nie powie, ze praca pielegniarki w szpitalu nie jest obciazajaca psychicznie...
Rozumiem, ze nauczyciele maja ciezko... uczniowie i ich rodzice sa roszczeniowi, nieprzyjemni.
Ja tez mam pacjentow i ich rodziny tez potrafia sluzbe zdrowia zmieszac z blotem...
Sa pielegniarki z powolania...i sa takie, ktore nie powinny pracowac z pacjentami. Podobnie nauczyciele.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Praca pielęgniarki jest na tyle obciążającą psychicznie na ile pozwalasz sobie na bycie obciążoną. Powinnaś spróbować zbudować barierę w głowie by nie zawlekać szpitala ze sobą do domu.. Bo jak zbytnio będziesz się angażowała emocjonalnie sama w nim skończysz

Trzeba się przyczepić biurw z policji czy wojska, które po parunastu latach odchodzą na emerytury i podejmują dalszą pracę. Kasa z ich emerytur mogłaby spokojnie pójść na inne cele. Nie mówię oczywiście o tych działających w terenie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nauczyciele, to najbardziej roszczeniowa grupa społeczna. Ktoś już napisał o przywilejach. Wszystkie zawody wymagają podnoszenia kwalifikacji. chciałbym wiedzieć ilu pedagogów potrafi obsługiwać np. pakiet office.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Uczniowie po ukończeniu szkoły są najbardziej roszczeniowi.. Chcą być dorośli i być dziećmi jednocześnie.. Uważają ze są genialni i w ogóle..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ktoś tego ich uczy. Jeśli rodzice, to szkoła powinna korygować błędy, tak było kiedyś

Śmieszy mnie takie gadanie (tzn. że nauczyciel mało pracuje). Nauczyciel - jeśli dobrze wywiązuje się ze swoich obowiązków - pracuje po 40 godzin tygodniowo albo i więcej. Miałam praktyki nauczycielskie w szkole - owszem 3-4 godziny dziennie zajęć, a potem szoruj do domu z zeszytami/sprawdzianami do sprawdzenia i przygotuj lekcje na kolejny dzień. Żeby wymyślić, jak ta lekcja ma przebiegać, żeby zaplanować ją tak, żeby była ciekawa i kształcąca, trzeba naprawdę poświęcić bardzo dużo czasu. A czasem zaplanuje się dobrze i wszystko i tak weźmie w łeb. Pół życia myślałam, że zostanę nauczycielem, bo zawsze lubiłam przekazywanie wiedzy innym, a teraz staram się znaleźć możliwość pracy w swojej dziedzinie, ale nie jako nauczyciel - i nie dlatego, że dzieciaki "są złe" (bo nie są), ale dlatego, że wiem, jaki to ciężki kawałek chleba i ile trzeba się namordować, żeby na te pieniądze zapracować. I nie dziwię się, że wielu jest złych nauczycieli, bo komu by się chciało... Trzeba wprowadzić system wolnorynkowy: łatwiej zwalniać złych nauczycieli, ale też bardzo poważnie podnieść wynagrodzenie, żeby zmotywować najlepszych do pracy w zawodzie.

Wiem, że pielęgniarki mało zarabiają i uważam, że to jest kpina, że można tak odpowiedzialną pracę tak słabo opłacać, ale to nie jest powód, żeby uważać, że inni też powinni mieć gorzej...

A "szorowanie do domu z zeszytami/sprawdzianami do sprawdzenia" jest zgodne z prawem? Lekarz też może brać karty chorobowe pacjentów do domu? Pracownik banku - wnioski kredytowe, pracownik urzędu - wnioski o dopłaty mieszkaniowe?
Co na to GIODO (Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych)?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bez przesady, obecnie 50% pracowników nie kończy pracy po ośmiu godzinach w firmie. Telefony służbowe, jak nazywają je wszyscy, to smycz. Obecnie z różnymi aplikacjami pozwalają na lokalizację pracownika i przesyłaniu poczty elektronicznej w każde miejsce na świecie.

Dlatego lepiej mieć pracę, w której nie trzeba nosić na stałe smyczy, bo powoli można się stać 'psem ogrodnika'. A np. podrzędni urzędnicy (zwłaszcza pracownicy biurowi z UM Gdańsk czy PUW zwani mylnie urzędnikami) po skończonej pracy szanują swój czas pracy i tel. służbowe mają wyłączone. Zachowanie to wg. mnie nie dot. już wyższych urzędników, którzy oczywiście ponoszą za wszystko większą niż reszta odpowiedzialność.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

to i ja się wypowiem, gdyż mam całą rodzinę nauczycieli i sama nim chciałabym być. otóż oczywiście jeżeli chodzi o zarobki to nie oszukujmy się- żeby zarabiać nawet te prawie 3000 potrzeba porządnych kilku lat (jeśli się nie mylę około 8 czy 10) bo trzeba przejść przez nauczyciela stażystę, kontraktowego, mianowanego i dopiero dyplomowanego.Wiąże się to z kilkuletnim przejściem przez każdy z tych etapów. Mianowanie i dyplomowanie to taki mały "licencjat". Składasz teczkę z dokładną analizą swojej dotychczasowej pracy, osiągnięcia, porażki, cała spowiedź zamieszczona w grubaśnej tece. potem to trzeba oczywiście "obronić" przed dyrekcją. Stażysta zarabia bardzo mało (zdarza się, że około 1000zł na rękę w zależności od szkoły i miasta). Owszem, nauczyciele mają wakacje, ferie, długie weekendy, jeszcze urlopy roczne zdrowotne i to jest bardzo na plus! ale sami powiedzcie, gdyby nauczyciel nie miał takich przywilejów i pracował jak ludzie na innych stanowiskach- 8 godzin dziennie z 20 dniami urlopu w roku...czy on by nie oszalał przy dzisiejszej młodzieży? Pół biedy pracować w liceum ale podstawówka i gimnazjum to jakiś obłęd! bachory są niereformowalne, samowolka, im można wszystko, nawet napluć nauczycielowi w twarz a nauczyciel nie może nawet takiego ucznia w żaden sposób ukarać bo za chwilę traci prawo do zawodu, jest zwalniany i grom go wie co jeszcze.

Praca z jakąkolwiek młodzieżą jest ciężka psychicznie.
Poza tym, że nauczyciele nie pracują codziennie od 8 do 16 to jednak wynoszą ze szkoły stosy klasówek, zeszytów...muszą się przygotować do zajęć. to także jest praca.

Zgadzam się z tym, że nie jest to najcięższy zawód świata...jednakże zanim zaczniemy na niego psioczyć zdajmy sobie sprawę z tego, że dzięki nauczycielom jesteśmy wykształceni i możemy się realizować na różnych stanowiskach...i między innymi dlatego należy mieć do nauczycieli szacunek.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

A jezeli, ktos ma uraz do nauczyciela/ nauczycielki i stracil szacunek do nich?
Ja pamietam jak czesto dostawalam w zerowce wzkaznikiem po rekach, m.in za to, ze powiedzialam " a niech to kaczka kopnie" oraz za wiele innych blachostek. Minelo 20 lat, a ja jeszcze to wspominam...
W gimnazjum mialam wychowawczynie, ktora czesto sarkastycznie " zartowala" sobie z dzieci, ktore ubieraly sie biednie, lub nie stac ich bylo na wycieczke szkolna. Wiesz, inne dzieci to " chwycily" i tez zaczynaly docinac.
Nauczyciele niejednokrotnie sami prowokuja do tego, by uczniowie byli dla siebie nie mili itp...
W liceum trafilam na wychowawczynie z prawdziwego zdarzenia, ta kobieta urodzila sie po to, by uczyc i byc wychowawca, ale niestety nie uczy juz:-/
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

rada, są nauczyciele z powołania i są ci, którzy ukończyli studia na profilu nauczycielskim i mają ukierunkowaną przyszłość... są też ci, którzy przez wiele lat zmęczyli się tym zawodem ale wiedzą, że w ich wieku nic innego nie znajdą więc odbijają frustrację na uczniach...

ale... przypominam, że w każdym zawodzie zdarzają się takie jednostki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Sprawdziłem w Konstytucji: nie ma obowiązku bycia nauczycielem.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzieci są jakie są przez rodziców - często przez takich co się tu wypowiadają-psy wieszają na nauczycielach.

Dziecko dostanie 1, bo się nie nauczyło, a rodzic głaszcze po główce, bo to nauczyciel niedobry i w dodatku nierób.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ala, owszem zgadzam sie, gdy nauczyciel sprawiedliwie postawi jedynke w dzienniku, ale jezeli np. Uczen ma np. z fizyki same jedynki i dwoje, a z matmy, chemii czworki i trojki, to co jest nie tak z ta fizyka?

o dokładnie...kiedyś jak dziecko dostało 1 albo miało zagrożenie to miało szlaban i dostawało burę od rodziców... teraz za niepowodzenia dziecka wini się nauczycieli...a jakim prawem? jak nauczyciel ma wbić dziecku cokolwiek do głowy jeżeli dziecko samo nie ma krzty inicjatywy i chęci...

z własnego doświadczenia...udzielam korepetycji , rodzice dziewczynki dzwonią do mnie w listopadzie, że dziecko ma zagrożenie a w kwietniu musi zdać egzamin gimnazjalny...wiedza zerowa...oczekują ode mnie, że stanie się cud i nagle zrobię z dziecka geniusza no bo przecież płacą mi za godzinę korków to wymagają dobrej usługi... dziewczynka non stop przekładała zajęcia, marudziła, że dużo zadaję...i jakież było moje zdziwienie jak zadzwoniła do mnie matka (mimo tego, że tydzień wcześniej zadzwoniłam poinformować, że owa dziewczynka nie odrabia prac, nie przykłada się i chodzi na korki bo musi) i mówi, że zabiera ją na ferie w góry i nie przyjdzie w tym tygodniu...
sorry ale jak ja miałam kiedyś zagrożenie z jednego przedmiotu to nie było nawet mowy o jakimkolwiek wyjeździe czy wychodzeniu z domu póki nie wyszłam na prostą...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niektore dzieci i mlodziez maja nauke gdzies...ale sa tez takie, ktore nie maja warunkow do nauki.
auczyciel nie ma zbyt duzo czasu na to, aby do kazdego ucznia przemawiac indywidualnie.
Jedne dzieci ucza sie szybciej, a inne dzieci, aby ogarnac temat, potrzebuja wiecej czasu i podejscia

wszystko zaczęło się psuć jak upadł komunizm i rozpoczęło się zmienianie wszystkiego na wzór zachodni, rodzice zajęli się robieniem kasy, powstało wtedy nowoczesne pokolenie dzieci wychowanych bezstresowo (taka moda akurat na zachodzie panowała), które nie za bardzo wiedziało co to dyscyplina, swoje dołożyło też zniesienie obowiązkowej służby wojskowej, teraz to pokolenie dorosło i nie potrafi , nie umie i po prostu nie wie jak wychować swoje dzieci. Na nieszczęście jeszcze do tego część z nich została nauczycielami i dochodzi do takich kuriozów że pani nauczyciel w 3kl. sz.podst. strzela focha i obraża się na uczniów nie odzywając się do nich przez całą lekcję ponieważ cyt. "one rozmawiają , krzyczą i nie dają prowadzić lekcji". Teraz ci bezstresowo wychowani - upośledzeni rodzice - wychowują następne pokolenie nie mając żadnego pomysłu jak to robić stosują metodę najbardziej bezstresową czyli zwalenie wychowywania własnych dzieci na szkołę i nauczycieli, którzy nie mając żadnych praw do tego mają to w d...ie.

I tak się wszystko posypało, a będzie jeszcze gorzej jak ta obecna młodzież, która ma w tygodniu 3 lekcje religii i po jednej lekcji historii i przyrody - zostanie rodzicami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

@wdr:
Masz sporo racji - ale nie zwalałbym tego na karb zmiany ustroju. A nawet jeśli po części jest to prawdą, to na ciut innej zasadzie.
Faktem, że za komuny większość rodziców pracowała od.. do.. i mieli czas (po pracy) na zajęcie się dziećmi. A teraz ludzie się zarzynają po kilkanaście godzin dziennie, żeby starczyło kasy. Ale to temat na odrębny wątek.
Do władzy (w sensie dosłownym) doszło pokolenie dzieci-kwiatów. Swoje chore hipisowskie wizje oblekają oni teraz w normy prawne.
Jestem na tyle stary, że pamiętam czasy, kiedy nauczyciel trzepnął ucznia linijka po łapach albo za ucho wytargał. I nikt nie wpadł na pomysł, żeby się pożalić rodzicom, bo dostałby od nich poprawkę.
Teraz - jak piszesz - bezstresowość. A nauczyciel może mieć problemy, jeśli głos podniesie na ucznia :)
Kolejnym problemem jest negatywna selekcja kadry. Panienki (sorki za seksizm, ale w znakomitej większości są to kobiety), które mają niesamowite ambicje, idą na uniwerek a potem zderzają się ze skrzeczącą rzeczywistością. Zamiast wymarzonej pracy naukowej.. jest etat w szkole. W dodatku.. rozmnażanie się jest już niemodne, zatem i dzieci coraz mniej. Każdy, kto już siedzi "w branzy", trzyma się kurczowo stołka i podgryza nogi innym.. bo z czegoś trza przecież żyć.
Nauczycieli jest za dużo, przepisy durne a poziom nauczania leci na łeb. I w obecnym systemie NA PEWNO nie będzie lepiej.
A rozwiązanie jest banalnie proste. Wystarczy całkowicie znieść przymus szkolny, zlikwidować ministerstwo oświaty i wprowadzić szkolnictwo w 100% prywatne i płatne. Z dowolnością programową.
Ze zniesieniem wszelkich przywilejów - zarówno nauczycieli jak i uczniów. To rodzice powinni decydować o tym, czego ich dzieci mają się uczyć i na jakich warunkach. Powinni zająć się ich wychowaniem (nie zrzucając tego na szkołe, bo ta nie jest od tego) z pełną odpowiedzialnością za podejmowane przez siebie decyzje.

NIE ! Zniesiesz obowiązek szkolny to będziesz miał w krótkim czasie "małpy" skaczące po drzewach, będziesz bał się wyjść z domu żeby kamieniem bądź płytą chodnikową w łeb nie oberwać. Jak decydujesz się na dziecko to do 8 klasy szkoły podst. powinieneś mieć zapewnione wszystko dla tego dziecka , włącznie z czasem na wychowywanie tego dziecka (posunął bym się do tego że czas pracy jednego z rodziców musiałby być ograniczony do max. 3/4 etatu), rodzice powinni być rozliczani z tego wychowania czyli cała odpowiedzialność za wychowanie spada na rodziców tylko nie mogą oni wtedy stykać się z problemem co do gara włożyć.

Jeżeli ktoś decyduje się na dziecko powinien przyjąć na siebie odpowiedzialność za wychowanie go na wartościową jednostkę społeczeństwa.

Ilu znasz NORMALNYCH rodziców, którzy nie chcieliby, żeby ich dziecko się uczyło?
Zniesienie obowiązku szkolnego odsiałoby jedynie patologię, z którą obecnie nie bardzo jest co zrobić a która deprawuje "porządne" dzieci.
Z finansowaniem nauki też nie ma problemu. Łatwo policzyć, ile obecnie kosztuje edukacja jednego dziecka. Były już pomysły "bonów edukacyjnych" czyli dokładnie takich samych pieniędzy idących z budżetu za uczniem. Rodzice dopłacaliby tylko ew. różnicę (jeśli takowa by była, bo z uwagi na odsiew patologii, zmniejszenie liczebności nauczycieli czy likwidację całego ministerstwa edukacji wraz ze wszystkimi np. kuratoriami, średnia kasa na ucznia znacznie by wzrosła). I najbardziej przeciwni takim rozwiązaniom byli właśnie nauczyciele. A dokładniej nauczyciele-związkowcy. Bo dobry nauczyciel zawsze pracę znajdzie. To miernota najgłosniej krzyczy i musi obrosnąć związkami zawodowymi, Kartą Nauczyciela itp.. żeby poczuć się pewniej.

normalny rodzic - znam rodziców dla których na pierwszym miejscu jest on sam i jego dobro i potrzeby, a później dopiero ew. potrzeby i dobro np. 2 czy 5 letniego dziecka. To ten normalny czy już nie normalny ?

"odsiałoby patologię" to znaczy co niby ? znikłaby ? wyparowała ? a tak poza tym co dziecko winne że ich rodziców zaliczyłeś do patologi ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie. To nie jest normalny rodzic.

Patologia oczywiście nie zniknęłaby. Ale zniknęłaby w dużej części ze szkół. Dziecko oczywiście temu nie jest winne. Dziecko patoli może być (chyba?) normalne. I chętne do nauki. Nadrobi później...
Ale możnaby wyp*erdolić ze szkoły gnojka, który psuje innych a sam ma szkołę w głębokiej de..

pomijając "działanie motywujące" na inne dzieci - "Jaś" zachowywał się tak źle że już nie musi chodzić więcej do szkoły, to jest to typowe zamiatanie problemu pod dywan. Bo Jaś w najlepszym przypadku ma szansę zostać kloszardem w najgorszym resztę życia skończy w pace dobrze jeżeli nie zrobi przy tym innym krzywdy dlaczego? Dlatego że rodzice byli "niedojrzali" ?

Rozwiązaniem jest wymaganie "dojrzałości" od rodziców , tylko muszą mieć oni szansę.
czyli:
darmowe podręczniki , przybory, pomoce szkolne, wyżywienie, wycieczki , granty na zajęcia dodatkowe, wszystkie opłaty związane z dzieckiem i jego zdrowiem i np 300zł/mc w kuponach na bilety muzeum,zoo,kino,teatr itd itp. oraz przede wszystkim czas na wychowanie dziecka.

Jeżeli rodzice w skrajnych przypadkach i tak nie nadają się na rodziców dziecko trafia do rodziny zastępczej, a rodzice zostają z długiem do spłacenia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jakoś przez olbrzymią większość minionej historii, Państwo nie wpit*lało się w życie rodzinne i wychowanie dzieci. I jakoś nie powyrzynali się wszyscy nawzajem i jakoś cywilizacja się rozwijała. Bez udziału i pomocy Państwa. Bez kuratoriów, darmowych podręczników czy innych socjalistycznych pierdół :)
Cud po prostu :D

nazywaj to jak chcesz , skoro jest problem demograficzny , skoro narzekamy na edukację , skoro wychowanie dziecka to ok 200 tyś zł , skoro coraz więcej rodzin zastanawia się czy ich na to stać , a jak stać to czy stać na następne? skoro o tym gadamy to.... żadnego cudu nie ma , a nawet niektórzy zauważają że wszystko zaczyna się sypać (sam pewnie masz banana na twarzy jak sobie pomyślisz o swojej emeryturze w ZUS - jeżeli jeszcze żyjesz tą nadzieją)

Można pomóc inaczej dać np 800/mc w łapę na dziecko i liczyć że patologia faktycznie wykorzysta to na dziecko.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

"To rodzice powinni decydować o tym, czego ich dzieci mają się uczyć i na jakich warunkach. Powinni zająć się ich wychowaniem (nie zrzucając tego na szkołe, bo ta nie jest od tego) z pełną odpowiedzialnością za podejmowane przez siebie decyzje."
Tylko kto miałby rozliczyć rodziców i w jaki sposób?
A co jak są patologiczni i mają wszystko gdzieś?Dzieci w/g tej teorii musiały by to powielać,bo nikt by nie pilnował nauki a ulica by chowała jak bydło.
Owszem to było by dobre ale w kraju gdzie rodziny stać na takie coś,żeby kosztem pracy jednego z rodziców zająć się wychowaniem,jak pracą.

wdr, zniesienie obowiązku służby wojskowej na wychowania. tylko pozytywnie wpłynęło. Więcej było minusów, jak plusów dwóch lat spędzonych w tzw "syfie". Tak, tak nazywano ten okres życia, gdzie nauczono młodego człowieka kombinować w pełni tego słowa znaczeniu. Znane powiedzenie przytaczane od generała
do szeregowego "masz łeb i h..j, to kombinuj", gdzie ciężkie pieniądze marnotrawione były na leżących do góry palnikiem trepów, gdzie młody człowiek nauczył się palić papierosy, bo inne powiedzenie "kto nie pali, ten pracuje" najlepiej , to odzwierciedla. Gdzie potencjał umysłowy młodego człowieka jest niszczony. Kończąc np. szkołe elektryczną, czy mechaniczną pozbawiony przez dwa lata kontaktu z zawodem a trzy lata szczęśliwieć służący w marynarce wojennej. rozpoczyna swoją przygodę w dorosłym życiu od zera. Teraz taka przerwa praktycznie wykluczyłaby z rynku pracy. Przytoczę jeszcze jedno powiedzenie "nie matura, lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera"
Takie pochwalne poema, to chyba może pisać osoba, która wojsko oglądała na defiladzie, albo trep.

temat rzeka , nie twierdzę że 2-letnia służba wojskowa to było coś dobrego szczególnie w formie przejętej z komunizmu, a miała tą małą zaletę że z chłopczyka robiła faceta. W takiej formie jak była zgodzę się że powinna była zostać zlikwidowana , ale przydało by się wprowadzić coś jakby obowiązkową 6 miesięczną max roczną służbę ojczyźnie - taką szkołę życia - w ramach spłaty za porządną gwarantowaną edukację o której wspomniałem wyżej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Po pierwsze płatną czy nie ?? Po drugie - nie wszyscy kwapią się do takiej spłaty za tak złą edukację (w porównaniu z Zachodem tkwimy w wiekach średnich - np. niektóre szkoły wiejskie przypominają szkoły publiczne w osiedlowych gettach europejskich stolic jak Berlin czy Londyn), zwłaszcza tak niski poziom oferowanych usług. A przeszkolenie wojskowe z zakresu obrony cywilnej wciąż istnieje tyle że jest nieobowiązkowe.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zawsze coś ;)

Ci co myslą, że to wystarczy to chyba nie do końca wiedzą co to jest motywacja. Może ich podeślijcie tam http://www.zmotywujemy.pl. :D Bo ewidentnie mają braki!

Inne tematy z forum

Czy mężczyźni mogą chodzić w spódnicy? (29 odpowiedzi)

Tu i ówdzie kreatorzy mody zachęcają mężczyzn do założenia spódnicy. Chodzi o spódnicę szytą dla...

Grajdołki (110 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

czy ktoś z Was wygrał w radiu?? (150 odpowiedzi)

Zastanawia mnie czy są tu osoby które wygrały w radiu np RMF FM kasę? Codziennie prawie każde...