jeśli pozwoliłbyś aby ktoś obraził twoje dziecko albo jeśli go nie masz - żonę czy dziewczynę, to gratuluję szczerze postawy. Na pewno nie jest to moja postawa i "MMA" jest mi dużo bliższe, używając twojej metafory, niż nadstawianie drugiego policzka.
nie poślę dziecka na religię ani na mszę dopóki nie dorośnie i samo świadomie nie podejmie decyzji. Problem polega na tym, że jak wiesz, albo jak nie wiesz, szkoły takie jak w tej wsi świadomie utrudniają rodzicom takim jak ja wrzucając religię w środek zajęć zamiast na początku czy na końcu. Organizowanie mszy W SZKOLE, gdzie to religia przychodzi do dzieci których rodzice tego sobie nie życzą, to w ogóle jakieś nieporozumienie.
Niech sobie to będzie w kościele tam gdzie tego miejsce. Nie w świeckiej szkole. To wszystko na głowie stoi...
Co do wartości. Oczywiście że KK przywłaszczył sobie część świata antycznego (a resztę zniszczył - tak na marginesie) . Powiedz lepiej dlaczego większość z tzw katolików w życiu nie przeczytała swoich świętych ksiąg, oraz nie postępuje zgodnie z głównymi wartościami tej religii - miłosierdzie, szacunek do bliźniego, tolerancja, życzliwość, pomoc, przebaczanie.
Czy może pomyliłem się i inne są te wspomniane wartości? Bo jak patrzę na katolików na tym forum i w naszym kraju to widzę:
- obrażanie innych
- pogarda dla bliźnich którzy ośmielają się być inni, mieć inne poglądy czy nie daj boże wiarę lub orientację. Za pogardą idzie wręcz agresja...
- zawiść
- zazdrość
- ochlejstwo i obżarstwo
- ksenofobia
i jeszcze mnóstwo innych
Polacy zrobili sobie swój własny, polski katolicyzm który nie ma już nic wspólnego ani ze wspomnianym przez ciebie Platonem, ale co gorsza nawet z głównymi naukami przewodnika swego, Jezusa
:)
18
5