Re: na czym mozna najwiecej zaoszczędzić??
Karolinka29
(14 lat temu)
jest wiele możliwości tak jak piszą dziewczyny wyżej:
- zaproszenia/zawiadomienia/zawieszki itp. albo kupić zwykłe w papierniczym za 1,50 zł albo zrobić samemu
- zrezygnować z dekoracji sali i kościoła albo zrobić samemu z pomocą najbliższych (polecam allegro: wszystko najtaniej)
- znaleźć kwiaciarnię, która robi piękne bukiety, ale w rozsądnych cenach albo kogoś znajomego kto ma zmysł artystyczny
- pojechać autem kogoś z rodziny
- nie wybierać lokalu w którym płaci się sporo od osoby, jest mnóstwo fajnych miejsc gdzie ceny są konkurencyjne, a na pewno opłaca się kucharka i sala - ja miałam też w remizie (naprawdę super eleganckie miejsce niczym nie odbiegające od niektórych lokali, standard był naprawdę wysoki) można znaleźć wbrew pozorom takie miejsca które nie wymagają wielkich nakładów dekoracyjnych
- nie przesadzać z ilością ciast - wiem z doświadczenia
- wybrać zespół/dj niekoniecznie za 4-5 tys. za noc
- zdjęcia jak piszecie może zrobić ktoś z rodziny, ale nie warto oszczędzać na fotkach profesjonalnych z pleneru - to pamiątka na całe życie
- z kamery też bym nie rezygnowała, ale jeśli już to poprosiła kogoś kto ma choć troszkę o tym pojęcie
- kwiaty dla rodziców czy do dekoracji - giełda i samodzielne wykonanie
- suknia odkupiona od kogoś lub wypożyczona, dodatki również
- obrączki też szukać w różnych miejscach
i naprawdę polecam szukać, szukać i jeszcze raz szukać i porównywać oferty bo ceny są b. zróżnicowane! ja np. wszystkie dodatki do sukni kupiłam na allegro: nowe, ale za grosze: diadem 35 zł, welon 50 zł, rękawiczki 15 zł, buty w zwykłym sklepie obuwniczym 50 zł
0
0