Orginalny przepis
SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
-Mleko 3.2% 1 litr 1000ml
-Woda 0,4 litra 0,4litra
-Olej 0,2 litra 200ml
-Jajo lub masa jajowa 0,25 litra 250ml/5 sztuk
-Mąka pszenna poznańska lub wrocławska 0,9 litra 450g
-Mąka pszenna razowa typ 2000 0,5 litra 495g
-Proszek do pieczenia 3 małe 6g
-Cukier wanilinowy 2 duŜe 20g
-Sól 3 małe 9g
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Do naczynia wlewamy mleko, wodę, olej, jaja lub masę jajową. Dosypujemy oba
rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól.
2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min. 15 minut.
3. Naleśniki smaŜymy na rozgrzanej i natłuszczonej naleśnikarce.
4. 1 porcja ciasta naleśnikowego wynosi 0,15 litra (150ml).
5. Naleśniki do Tortu warzywnego naleŜy wykonać bez dodatku cukru wanilinowego.
Oczywiście proporcje trzeba dostosować do potrzeb:)Smacznego
0
0