nalewka wiśniowa

Ma ktoś może sprawdzony przepis na nalewkę wiśniową? W internecie jest tyle różnych przepisów, nigdy wisniowej nalewki nie robiłam więc nie wiem który jest dobry?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nalewka wiśniowa

Wielokrotnie robiłam :). Potrzebny jest duży słój 3-litrowy. Pakujemy do niego wiśnie, można z pestkami, można wymieszać z drylowanymi. Zasypujemy całość cukrem (1 kg), wkładając do niego na przemian trochę wiśni i trochę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. kuchnia, nie piwnica), co jakiś czas wstrząsamy słojem tak, aby cukier się rozpuścił i czekamy, aż wiśnie zaczną fermentować. Stają się wtedy napuchnięte (ok. tydzień). Następnie wlewamy do słoja pół litra wódki, ewentualnie ćwiartkę spirytusu. Mieszamy, odstawiamy i po kilku tygodniach mamy pyszną wiśniówkę, z wiśniami do zjedzenia, oczywiście :)

Ja zasypuję wisnie drylowane, bo później używam je do ciast. Nigdy natomiast nie dopuszczałam do sfermentowania, wtedy to się nadają TYLKO na wino.
Wiśnie piętrami zasypiję cukrem na przemian, ostatnio dodałam pół laski wanilii. niestety proporcji nie mam, wszystkie nalewki robię na oko, na smak.

Ja robię trochę innym sposobem.Wiśnie ,koniecznie z pestkami zalewam spirytusem rozcieńczonym wodą do ok. 70% i zostawiam na ok.4tygodnie.Używam spirytusu ponieważ utrwala smak,zapach oraz witaminy wiśni.Po tym czasie odlewam spirytus z wiśni osobno do butelki,a same wiśnie zasypuję cukrem.Codziennie potrząsam słojem aż do rozpuszczenia cukru.I tak sobie leży w zalewie cukrowej przez 4 tygodnie.Ta metoda pozwala na całkowite usunięcie soku wraz ze spirytusem z wiśni.Po 4 tyg. mieszam oba te płyny razem i odstawiam na parę tygodni lub miesięcy,zależy od preferencji.

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...