nauki przedmałżeńskie gdańsk

Temat dostępny też na forum: Wesele Wesele bez ogłoszeń
Cześc
Czy wiecie kiedy zaczynaja sie nauki przedmałżeńskie w Gdańsku w Nowym Porcie lub na Przymorzu w jakimkolwiek kościele.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nauki przedmałżeńskie gdańsk

Dołączam się do Prośby, ale chodzi mi o okolice: Strówka, Chełm, Suchanino, Morena, Siedlce.

Ja też się dołączam. Ujeścisko, Zakoniczyn, Chełm lub Starówka.

Na Ujescisku zaczely sie 15 lutego i twaja do 8 marca (kolejne 4 wtorki). I z tego co wiem, to kolejne nauki maja byc dopiero na jesieni w pazdzierniku.

na Chełmie w parafi św. Urszuli Ledóchowskiej poradnictwo rodzinne prowadzi pani Małgosia tel. 302-77-65 najlepiej przedzwonić i umówić sie na dogodny temin; natomiast nauki przedslubne odbywaja się w parafi na morenie- Bożego Ciała ul. Piecewska 9 w każdy wtorek o 19. są to 4 spotkania , nasz proboszcz mówił że kolejność nie jest obowiązkowa i można przyjść w dowolnym momencie:-)

ps. ale musicie mieć od waszego proboszcza "rozpiske" ( kartke ) na której bedoą odnotowane wasze obecności

my taka dostaliśmy po podpisaniu protokołu kanonicznego

Mam pytanie odnośnie parafii na Morenie. Czy trzeba tam najpierw zadzwonić...? Jakoś zapowiedzieć swoją obecność czy po prostu przyjść..? Rozpiskę już mam ale byłam tak zakręcona tym wszystkim, że zapomniałam zapytać księdza. :)

Na suchaninie zaczeły się 2 tygodnie temu, następne mają być w kwietniu.
Podzwońcie po parafiach, powinni telefonicznie udzielić takich informacji

W Gdańsku w Św. Mikołaju nauki rozpoczynają się 01 marca we wtorek. Co tydzień przez cztery kolejne tygodnie we wtorki o 19. Ja się wybieram. Mam nadzieję, że ktoś z Was do mnie dołączy;)!

nie kumam jak to jest z tymi naukami - mi ksiądz powiedział, że to parafia w której sie bierze ślub MUSI zapewnić ci nauki i tym samym PowiNNI wiedzieć gdzie się nauki odbywają i kiedy. Czy może ja jednak źle zrozumiałam?

Tak powinno być, ale niestety nie często bywa tak jak być powinno. Na nauki małżeńskie powinno chodzić się do parafii, w której bierzemy ślub. Jednakże nie wszystkie parafie takie nauki prowadzą - wręcz większość nie prowadzi! Wówczas możemy iść do parafii, którą sobie wybierzemy. Teoretycznie, bo jak dzwoniłam do jednej parafii to ksiądz był bardziej niż niechętny, aby przychodzili na jego nauki ludzie niebiorący ślubu w jego parafii! Ja biorę ślub w kościele Św. Mikołaja- mimo,że to nie jest moja parafia- i tutaj też będę chodziła na nauki. Słyszałam, że są naprawdę bardzo fajne!

Nauki są mniędzy innymi prowadzone w kościele Maksymiliana Kolbe na Suchaninie. Myśmy w zeszłym roku włąśnie zaczynali w pierwszą środe marca, 4 spotkania po ok 45 min! W sobote też kancelaria jest otwarta chyba od 10 do 12 godz!

Nie wiem jak to teraz wyglada, ale popytaj na Przymorzu w Okraglaku - tam to jest jakos 4 spotkania pod rzad (4 wieczory po niecalej godzince) - ja tak mialam jakos na poczatku stycznia, wiec moze na poczatku marca tak tez bedzie. Aha - a nauki mozna miec niekoniecznie tam gdzie ma sie slub - wazne zeby to bylo w tym samym dekanacie (podzial na dekanaty troche pokrywa sie z podzialem na sasiadujace ze soba dzielnice- wiem ze jak sie mieszka na Zaspie to jest to ten sam dekanat co Przymorze, ale dokladnie jak jest z innymi dzielnicami i dekanatami to nie wiem)
Pozdrawiam :)

Re:nauki przedmałżeńskie gdańsk

w Okrąglaku nauki zaczynają się 14 marca, w salce św. Andrzeja Boboli, w dolnym kościele. a przyjść może każdy zainteresowany. na 19

na morenie w Borzym Ciele nauki są co wtorki o 19

na Chełmie w parafi św. Urszuli Ledóchowskiej poradnictwo rodzinne prowadzi pani Małgosia tel. 302-77-65 najlepiej przedzwonić i umówić sie na dogodny temin; natomiast nauki przedslubne odbywaja się w parafi na morenie- Bożego Ciała ul. Piecewska 9 w każdy wtorek o 19. są to 4 spotkania , nasz proboszcz mówił że kolejność nie jest obowiązkowa i można przyjść w dowolnym momencie:-)

ps. ale musicie mieć od waszego proboszcza "rozpiske" ( kartke ) na której bedoą odnotowane wasze obecności

my taka dostaliśmy po podpisaniu protokołu kanonicznego

a ja polecam wszystkim WIECZORY DLA ZAKOCHANYCH :)
pozdrowionka

a jak wyglądają te wieczory dla zakochanych

Odświeżam temat. Możecie polecić jakieś miejsce, gdzie można zrobić nauki przedmałżeńskie?

http://www.gdansk.dominikanie.pl/kurs_przedmalzenski.php

tutaj chodzilismy i było "życiowo"

ja polecam nauki w Katedrze Oliwskiej. Jest co prawda trochę tego (6x po dwie godziny), ale za to mile zaskakują i ciekawie się tego słucha, bez przesadnej indoktrynacji. Dobre dla tych, którzy nie chcą tego tylko "odbębnić". No i nie trzeba się zapisywać, tylko przychodzi się na pierwsze zajęcia ot tak, po prostu.

Inne tematy z forum

Partnera do gry w badmintona (6 odpowiedzi)

Szukam partnera do gry w badmintona.