nauki przedmałżeńskie

Temat dostępny też na forum: Wesele Wesele bez ogłoszeń
jak wyglądają nauki przedmałżeńskie, wyjazdowe?w Matemblewie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nauki przedmałżeńskie

Wiem, że jutro się zaczynają nauki w Matemblewie, bo moja siostra się wybiera. Trzeba było się wcześniej zapisać i płaci się 130zł za parę.

my z Narzeczonym zaczynamy jutro tam właśnie nauki więc napisze jak będziemy po ;)

czekamy tez jestem ciekawa

też idziemy na nauki do Matemblewa w ten weekend. relacja po weekendzie:]

my tez idziemy na nauki w ten weekend w Matemblewie

rozumiem że się dziś spotkamy ;) jak masz na imię?

Sylwia :)

hehe to akurat się domyśliłam - pytałam małą mi ;)
ja jestem Ola
więc do poznania za półtorej godziny ;)

ela:)
do zobaczenia!

hej dziewczyny:)jak wrócicie to napiszcie jak wyglądały nauki:)ja jadę w następny weekend, tylko że w Poznaniu:)

już po:)
czas: pt: 18 – 21, sob: 9 – 20:30, niedz: 9-11:30, 12: Msza
miejsce: salka „konferencyjna” przy Sanktuarium w Matemblewie
prowadzący: ksiadz (wydaje mi się ze to był proboszcz tej parafi), kilka par swieckich działających w duszpasterstwie w Matemblewie, lekarz…chyba tyle…
uczestnicy: ok. 30-35 par
charakter nauk: wyklady 1-2,5 godzinne przeplatane przerwami na kawe/herbate/obiad, kończące się wspolna modlitwa
ocena: może malo obiektywna, bo nie mam porównania z naukami prowadzonymi w innych parafiach, w innej formie, ale wg mnie WARTO.
Plusy: genialne wyklady księdza, naprawde, warto nawet choćby dla nich samych pojawic się w Matemblewie, wyklady/zajecia prowadzone przez osoby swieckie również interesujące, jedne może bardziej, drugie mniej, ale na pewno nie towarzyszylo mi podczas nich poczucie straty czasu (wielki plus), bardzo dobrze przygotowany i wg mnie obiektywny wyklad lekarza(porownanie z wiedza przekazywana przez poznanska akademie medyczna i z tym czym spotkalam sie na konferencjach dot. niepłodności i antykoncepcji), fajna atmosfera
Oczywiście mam kilka zastrzeżeń: 1. Wartość merytoryczna szczególnie jednego z wykladow (uczestnicy pewnie wiedza o który chodzi), 2. samej organizacji (za dlugie przerwy, „drobne” (max. 1h) opoznienia wykładów. 3. Zbyt malo czasu przeznaczono na wyklad lekarza
to tak w skrocie, na goraco, jakies pytania? smialo:)
Wybor należy do Was:) ja z czystym sumieniem mogę powiedziec: nie zaluje:)

dziękuję bardzo za relację, obok wykładów, są jakieś zajęcia w parach, bo słyszałam o czyms takim?, czy tylko same wykłady?

tak, zgadza sie, w trakcie wykladow jest "praca w parach" typu: ankiety, analiza tekstu, krociutkie zadania do wykonania itp, i po kazdym takim zadaniu jest czas na dyskusje "w parze", nie jest to przedstawiane na forum, nie trzeba nic prezentowac, zostaje to miedzy wami. w sumie dobra sprawa, mozna przemyslec i przedyskutowac pare spraw, moze nie koniecznie tam na miejscu, ale pozniej...:)

to fajnie, dziękuję za odpowiedź, a możesz podać przykłady tych testów i zadań, ja rozpoczynam nauki już w najlbliższy piątek:)

wlasnie caly w tym urok ze nie mozna sie przygotowac wczesniej...rozmowy i wnioski sa bardziej spontaniczne...takze nic nie powiem:)

Mam dla was dziewczyny smutną wiadomość- te kursy w Matemblewie są organizowane raz na pół roku i następny bedzie dopiero w maju. dzwoniłam i się dowiadywałam bo sama byłam zainteresowana.. ale niestety maj to dla mnie za poźno bo mamy wesele już w kwietniu :/ szukam więc czegoś innego

naomi ja chodze na tego typu kursy w gdyni. bylo dopiero jedno spotkanie, nastepne w sobote i jest jeszcze miesjce dla jednej pary.

olimpia....jest miejsce dla jednej pary ?? super!! a masz tam na nich jakies namiary?? jesli tak to czekam na info na angel02@o2.pl

tak, zgadza sie. u mnie w parafii oglaszali ze nastepne terminy kursow w Matemblewie to maj i czerwiec 2009.

Właśnie miałam pytać o nauki w matemblewie, ale juz przeczytałam i maj/czerwiec to moze byc troszke pozno bo nie chcialabym zostawiac tego na ostatnią chwile bo ślub w czarwcu, a nie wiecie czy w innym miejscu nie ma podobnych nauk jak w matemblewie? chodzi mi o weekendowe...

Cześć !

Jeśli chodzi o nauki przedmałżeńskie to cały czas szukam jakiś. Wyczytałam na wcześniejszych forach, że jest taka strona www.spotkaniamalzenskie.pl czy jakoś tam i są tam podane terminy weekendowych nauk przedmałżeńskich. W Gdyni mają się odbyć od 24-26.10.2008 NIestety na stronie nie ma za dużo informacji ;-/. Jest jedynie podany kontakt do osób, które robią zapisy.

Wiem, że najczęściej nauki organizuje parafia NSPJ w Gdyni.
Pozdrawiam

Dzięki bede musiała dzwonic i sie dowiedziec, bo niestety moja praca i mojego przyszłego męża koliduje z naukami w tyg jakie oferuje wiekszosc parafi...