nie na temat-wynagrodzenie...!

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Wiem, że Wy zawsze jestescie pomocne i obeznane :))) , a wiele z Was pracuje, dlatego chcialabym się zapytac jak to jest z wynagrodzeniem zasadniczym? Czy jest to wynagrodzenie netto, czy brutto (spotkałam się z różnymi opiniami-dlatego pytam).
Oraz czy premie wchodzą w skład wynagrodzenia brutto? -tzn. czy odlicza się od nich podatek i składki?

I jeszcze jedno - czy od dodatku stażowego też odlicza się podatek i składki?

Wybaczcie tak proste mogłoby się wydawać dla niektórych pytania :) ale bardzo potrzebuje odpowiedzi...a sama jestem w tym temacie jeszcze zielona:/

pozdrawiam serdecznie
Marta
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nie na temat-wynagrodzenie...!

wiem jedno ze od premii i wszelkich innych dodtaków równiez odprowadzany jest podatek

Zasadnicze = brutto. Od stażowego i większości premii (chyba tylko poza jubileuszówkami) odprowadza się wszelakie podatki, składki zdrowotne i ZUS-owskie.

Rzeczywiście dziewczyny jesteście wszystkie zielone w tym temacie. Wynagrodzenie zasadnicze nie ma nic wspólnego z tym czy jest netto czy brutto, to jest po prostu pensja bez premii, bonusów, prowizji czy nagród.
Może być ustalona netto lub brutto. Natomiast premie, prowizje itp. są dodatkowym wynagrodzeniem nie wchodzącym w skład wynagr. zasadniczego - też mogą być ustalane netto lub brutto.
Wszystko jednak co jest przychodem dla pracownika podlega opodatkowaniu (US, ZUS itd.) czyli zasadnicze, premie, prowizje, bonusy nagrody, jubileuszówki....itp.

szafa dziekuje bardzo ze zielona jestem bo ja napisałam dobrze
miolo nas podsumowalas

Madzia :))) daj spokój to było do mnie...ale ja sie nie martwię, nie na wszystkim muszę się znać- szczególnie, że jeszcze studuję i nie miałam styczności z płacami przy umowie o pracę. a informacja jest mi bardzo potzrebna:(

Szafa-jeszcze o coś innego mi chodziło ...
Może nie umiem tego wytłumaczyc :(

w Raporcie miesiecznym dla osoby ubezpieczonej ( w kazdym zakładzie takie chyba zostaja przekazane przez płacową pracownikowi) , jest taka pozycja jak "Podstawa wymiaru składki na ubezp. emerytalne i rentowe" - i czy ta pozycja to jest wynagrodzenie zasadnicze brutto z premiami, dodatkami itp, czy bez ?
Myslalam, że od premii i dodatkow jest odprowadzony tylko podatek.
Natomiast podstawę wymiaru składek ubezp. emeryt. i rent. stanowi tylko to wynagrodzenie zasadnicze brutto. ?

merci ja ci odpowiem
ta kwota jest brutto podawana i niestety ale zdrowotne, podatek i zus odprwadzane jest od płacy zastadniczej oraz od premiii

ten dkument nazywa sie RUMA

naposalam dobrze ale szafa moze mnie zje

dziękuję Ci bardzo :)

prosze w razie czego przyjaciółka mojego męża sie tm zajmuje i mogę ja zapytać

posze

RMUA;)

a mnie te podatki wqrzają, tyle kasy z pensji odchodzi!!
Nawet za nadgodziny "kradną" swoje - to już przesadyzm!

Nie zjem cie magdaleno, chociaż to jest RMUA. Ale masz rację, że pozycja o której pisze merci to kwota brutto zawierająca wyn. zasadnicze i premie jeżeli takie wystepowały i oczywiście trzeba od tego odliczyć wszystkie składki i podatek. pozdr

Pojęcie wynagrodzenia lub płacy zasadniczej (często używane zamiennie) zostało zdefiniowane w Kodeksie pracy w art. 78 § 2

"w celu określenia wynagrodzenia za pracę ustala się, w trybie przewidzianym w art. 771 - 773, wysokość oraz zasady przyznawania pracownikom stawek wynagrodzenia za pracę określonego rodzaju lub na określonym stanowisku".

Wynagrodzenie zasadnicze jest podstawowym i koniecznym składnikiem wynagrodzenia. Powinno ono być stałym składnikiem i występować w każdym wynagrodzeniu za pracę. Może ono również występować samodzielnie, tzn. stanowić jedyny, obligatoryjny składnik wynagrodzenia.

Wysokość wynagrodzenia zasadniczego określa się biorąc pod uwagę kryteria przyjęte przy taryfikacji pracy oraz tabelę płac, w sposób jak to omówiono wcześniej.

Wynagrodzenie zasadnicze stanowi często podstawę obliczenia wysokości innych świadczeń i dodatków przysługujących pracownikowi z tytułu zatrudnienia. Składniki te mogą być wliczane do podstawy obliczania innych świadczeń i dodatków.

Za stroną jobpilot:
"Jak obliczać wynagrodzenie netto?

Wysokość płacy brutto zagwarantowana w umowie zawartej z pracodawcą, nie jest kwotą, która trafia do naszego portfela. Przyczyną różnicy pomiędzy kwotą stanowiącą koszt dla pracodawcy a płacą należną pracownikowi do wypłaty są różnego rodzaju potrącenia, które mogą mieć charakter obowiązkowy bądź dobrowolny. Obowiązkowymi odliczeniami są:

składki na ubezpieczenia społeczne
zaliczka na podatek dochodowy
składka na ubezpieczenie zdrowotne
Obowiązek obliczenia kwoty tych potrąceń, a następnie pomniejszenia o nią wynagrodzenia brutto ciąży na pracodawcy. Pracodawca zobligowany jest również do przekazania w naszym imieniu odliczonych składek i zaliczek właściwym urzędom. Wprawdzie kwoty odliczeń obniżają wysokość płacy należnej do wypłaty, ale jednocześnie zwalniają nas z konieczności obliczania oraz opłacania powyższych składek i zaliczek. W przeciwnym wypadku bylibyśmy zmuszeni przeznaczyć część otrzymanego wynagrodzenia na sfinansowanie wymienionych obciążeń.

Wynagrodzenie brutto

Wynagrodzeniem brutto jest kwota przysługująca pracownikowi przed odliczeniem składek na ubezpieczenia społeczne, zaliczki na podatek dochodowy, składki na ubezpieczenie zdrowotne i innych potrąceń. Na wynagrodzenie brutto składa się wynagrodzenie zasadnicze oraz dodatkowe.

Wynagrodzenie zasadnicze jest podstawowym składnikiem systemu wynagradzania, wypłacanym co najmniej raz w miesiącu w stałym, ustalonym terminie. Minimalna jego wysokość, normowana jest prawem i wynosi w 2006 roku (w przypadku osoby zatrudnionej
w pełnym wymiarze czasu pracy) 899,10 zł.

Uzupełniającym składnikiem wynagrodzenia zasadniczego jest wynagrodzenie dodatkowe, którego wysokość uzależniona jest od indywidualnych właściwości lub warunków wykonywanej pracy, kwalifikacji zawodowych pracownika oraz dodatków jak nagrody premie i deputaty (świadczenia rzeczowe). Wynagrodzenie te może być wypłacane stale lub okresowo, może mieć też charakter jednorazowy lub być wypłacane w nieregularnych przedziałach czasowych."

Nie wiem, skąd szafa przyjęła, że zasadnicze MOŻE być netto (nie wynika to ani z KC, gdzie mówi się o obowiązkowych potrąceniach z wynagrodzenia, ani ze wzoru umowy o pracę zawartego w rozporządzeniu Min. Pracy... do ww. Kodeksu).
Na pewno zasiłek macierzyński nie jest oskładkowany ZUS-em, a jedynie podatkiem i skł. zdrowotną. :)))))

Inne tematy z forum

Dieta warzywno-owocowa dr.Dąbrowskiej-ktoś stosuje? (29 odpowiedzi)

Dziewczyny,czy któraś z Was stosowała tę dietę,badz stosuje? Bardzo mnie zaciekawiła,chciałabym...

Jaki najlepszy i najtańszy blender? (13 odpowiedzi)

Chciałabym zacząć robić sama papki małemu,jednak słoiki są za drogie.On zjada cały taki mały...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (50 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...