niebierzmowany przyszły małżonek

Temat dostępny też na forum: Wesele Wesele bez ogłoszeń
Mój Luby nie był bierzmowany (ja oczywiście byłam bierzmowana). Chcemy wziąć ślub kościelny. Wie ktoś jak księża reagują na taką sytuację?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: niebierzmowany przyszły małżonek

To zależy, wszystkie sytuacje jakie ja znam rozwiązały się tak, że przyszły pan młody musiał nadrobić bierzmowanie koniecznie (są bierzmowania dla dorosłych). Jednak gdzieś tu na forum był wątek o bierzmowaniu i widziałam, że któraś z dziewczyn pisała, że nie było potrzeby bierzmowania i nadrabiania...

A reakcja księdza nigdy w tych przypadkach nie była jakaś straszna, brak bierzmowania się zdarza - samo życie, ale ksiądz to tylko człowiek a charaktery są różne:-)

Moja znajoma nie była bierzmowana i ksiądz nie robił problemów, a jedynie zaznaczył, żeby przystąpiła do sakramentu po ślubie.

jest podobnie jak w przypadku braku slubu koscielnego a chrztu... jedni dadza dziecku chrzest bez problemu a inni nie dadza...

Mój znajomy który był ateistą i chciał przejść na wiarę rzym-kat musiał przygotowywać się do chrztu przez 3 lata, chodząc na specjalne spotkania itp. Nie wiem jak jest w przypadku bierzmowania. Pewnie tak jak poprzedniczka napisała - dużo zależy od księdza.

Inne tematy z forum

PruszczPark (21 odpowiedzi)

Inwestycja powstaje w lokalizacji, która w ostatnich latach wyrosła na jedno z najważniejszych...

Zarządca nieruchomości Prestiż - prośba o opinie (23 odpowiedzi)

Szukamy administratora dla nasze Wspólnoty Mieszkaniowej w jednym z kandydatów jest Prestiż. Czy...