niemowle nie chce przyjmować żadnych płynów- pomocy!!!

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Cześć dziewczyny mam pytanie i prośbę o jakieś podpowiedzi. Moja mała w sumie od początku życia (ma pół roczku) ma przeboje z jedzeniam:/ Najpierw była nietolerancja laktozy, przez 2 miesiące jadła nam pięknie. Natomiast teraz znów mamy kryzys totalnie nie związany z laktozą (dostaje mleko bezlaktozowe i badania kału są wzorcowe). Córka totalnie odmawia przyjmowania wszelakich płynów. Nie chce ani mleka, ani soczków, herbatek, wody. Próbowałam podwać jej płyny przez różnego rodzaju smoki, kubki niekapki, łyżeczkę i na smoka reaguje histerią. Nawet do buzi nie weźmie i jest ryk jeszcze nie wiedząć co w butelce jest. Z łyżeczki nam picie wyplówa. Próbowałam pipetką od strzykawki ale po chwili jak się małą zorientuje że daje jej pić to też już ryczy. Najdziwniejsze w tym wsytzskim jest to żę pokarmy "stałe" je i w dodatku musza być mocno gęste np. kaszka zagęszczona kleikiem. Jestem na dzien dzisiejszy zdesperowana bo przez to że mało pije to ma podwyższony potas. Proszę poradźcie, dajcie jakiś pomysł jak moge ją napoić. Ona potrafi 2 dni nic nie pić. Mąż do niej wstaje w nocy jak mała już mocno śpi i daje jej mleko lub sok przez sen- wtedy na np. 10 dni to 8 dni w nocy wypije po 100-150 ml a sa takie 2 dni że kąpletnie nic nawet w nocy nie wypije. Odstawiamy z mężem już różne rzeczy tylko żeby nam się nie odwodniła. Druga sprawa to czy może to być refluks? tj; mała nigdy nie ulewała, teraz 2-3 razy w tyg. jej się przytrafi że zwymiotuje ale jak wspomniałam tylko z 2-3 razy na tydzień podczas jakiegoś jednego karmienia. Nie ulewała i nie ulewa. Odbija po każdym pokarmie. Natomiast to co mnie właśnie dziwni to fakt że jeszcze 3tyg,. temu piła chętnie soczek i to z butli, mleka nie chciała ale poprostu jej się kojarzy źle po tych przebojach z laktozą. A teraz od 3 tyg. jest strajk nawet na picie. Uwielbia jeść łyżeczką ale picia w ten sposób za chiny nie chce! To co mnie jeszcze dziwi to częste pokasływanie podczas jedzenia np. kaszki dla próby zrobiłam jej kaszke bez kleiku taką lejącą itd. i ciągle mi kasłała. Czasem też zauważyłam że jak jej daje jeść to ma odruch wymiotny. Niedawno odebrałam jej badania i posiew moczu jest ujemny, natomiast w krwii ma obniżone neutrocyty. Powinno być 30 ona ma 15 więc połowe. Ma lekko podwyższone limfocyty: norma 65 ona ma 71. 03.01 idziemy do gastrologa z wynikami, natomiast dopiero 14.01 mamy wizytę u Dr. Kosiaka na usg. Plisss o porady jak ja mam napoić aby mi się nie ododniła do tego czasu, bo mi juz brakuje pomysłów a nie mam siły patrzeć na jej zapłakane oczka:( Zapomniałam dodać że b. słabo przybiera nam na wadze. W ciągu 25 dni od ost. ważenia przybrała zaledwie 210g:(((
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: niemowle nie chce przyjmować żadnych płynów- pomocy!!!

moim zdaniem to może być refluks, bywają takie przypadki bez ulewania

Ja bym dała sobie spokój z soczkami, jeżeli to refluks to może jeszcze go nasilać ,do picia tylko woda jezeli chce pić ,mojemun w tym wieku do picia wystarczało tylko mleko dodatkowo nie dopajałam,nie chciało nic dodatkowo pić.

lekarz chyba najlepiej Ci odpowie na pytania,
a jak chcesz ja napoic podstepem to moze kisiele? jogurty i inne serki, namaczane bułki,biszkopty, herbatniki,galaretki(choc nie pamietam jak to z zelatyna).
rzeczy mocno mokre.

moze ma ten refluks i jej sie robi niedobrze,zgaga(nie slodkie podawaj) - albo okresowa podwyzszona wrazliwosc przelyku i picie powoduje nieprzyjemne uczucie.

a jak z siusianiem? ile pieluch zuzywacie na dobe,zauwazylas zmniejszenie ilosci odkad tak malo pije?

a owoce je? zupy?

do Kosiaka idziecie profilaktycznie, czy ma jakis problem nefrologiczny?

Nie wiem na ile juz jest rozwiniete Twoje dziecko, ale nasz np uwielbia jak mu dajemy plastikowa butle, czy juz dorosly kubek i sam sobie popija. wlewamy tam troche plynu i mu dajemy, wiadomo tylko czesc trafi do buzki, ale to zawsze cos, jak wypija wlewamy kolejne kropelki plynu i tak potrafi z kilkanascie razy nachylic kubeczek, butelke do buzki. Dla niego to jest frajda, szczegolnie jak widzi ze dorosli tak pija, a dla nas dobry sposob na dopojenie malucha.

powodzenia

Do Joanna. Siusia znacznie mniej- widzę po pieluchach. na miesiąc zawsze szło nam 5 paczek teraz o dziwo tylko 3. w ciądu dnia tak naprawdę mocno mokrą pieluchę ma 1 raz w porywach do 2:/
Deserki owocowe je i rozcieńczam je dodatkowo z wodą żeby jakoś ją przemycić. obiadki również zjada. plus 1 butla przez sen w nocy jak mężowi uda się jej podać. Do Kosiaka wysyła nas nasz pediatra przez podwyższony potas- mówi że to może coś z nerkami, ale najprawdopodobniej za mało pije właśnie. Zresztą widzę to też po kupkach bo ciągle są twarde bobki i zaparcia:/ Czytałam że kosiak też robi usg nie tylko pod kąten nefrologicznym ale też np. refluksu więc bardzo liczę na jego pomoc. Dziś poiłam ją strzykawką więc jakoś to poszło. Przed każdym posiłkiem będe narazie dawać jej pić z 20 ml przez pipetke strzykawki więc chociaż z te 100-120 ml na dzień mi wypije z naszymi kombinacjami. W sumie z sokami nie pomyślałam, ale macie racje, jeśli to refluks to może przecież sok podrażniać układ pokarmowy i go nasilać- więc od dziś sama woda. Mam nadzieję że Dr. Kosiak nam pomoże bo mi już ręce opadają. Chodzimy po lekarzach i z dzieckiem niby ok, bo jest roześmiana, energiczna ale krew nie wychodzi dobrze, i z jedzeniem to ciągła walka no i na dodatek w tym miesiącu jej przyrost masy to załamka:(

Olka ja miałam podobnie dziecko nie chciało nic pić ( z wyjątkiem mleka). Tylko że u mnie problem latem upał, dziecko płacze z pragnienia a nie da się napoić pluje ksztusi się, krzyczy w niebogłosy. Poiliśmy na siłę, małymi łyczkami co chwilę. W końcu zaczęła pić herbatkę chyba hippa malinową z dzika różą, ale tez nie za dużo. Soczki pije bananowe. Ps podkreślam że ma refluks

Hej silen. Eh u nas niestety czasem to pojenie na siłe kończy się wymiotami jak jej źle wleci. Poza tym nie daje rady już znieść tego jej płaczu/ histeri. Serducho całe mnie boli że ja jej zwykłą wodę na siłę wciskam a ona patrzy na mnie i ma całe oczka od łez. Martwie się że może jej coś być i daje mi znać że nie może pić a ja na siłę ją poje. DRuga str. medalu jest oczywiśćie taka że boje się ją odwodnić- raz niestety do tego doszło i skończyło się szpitalem (ale to jak była noworodkiem- piersi też nie chciała ssać i pediatra oraz położna mówiły żeby nie dokarmiać, że zacznie wkońcu ssać- niestety nie zaczeła. spadła jej masa, a mała z odwodnienia już mi ledwo co oczka otwierała). Potem miałyśmy jak sama wiesz przeboje z laktozą. Też był ryk, a ja nie wiedząć pchałam jej butle z laktozą na siłe:( Nie wiem może tak reaguje bo kojarzy smoczek= ból bo tej laktozie całej:/ Nie moge zrozumieć już jej. bo pokarm stały z łyżeczki jeszcze jakoś jej idzie- ale musi być gęsty. wodnistym jedzeniem pluje więc przy tym nc by nam jeszcze nie jadłą. Natomiast nie rozumiem czemu w takim razie z łyżeczki nie jest w stanie się napić skoro z niej je??? Gastrologa mamy dopiero na 08.01 boje się że do tego czasu mała się odwodni. Dobę juz nam nic nie piła a próbujemy siłą smoczka w buźkę. Ps. myślałam że to zęby ale w buźce nic nie ma, lekarz też sprawdzał i też mówi że nic nie ma. Już sama głupieje bo nie wiem o co chodzi, a próbuje znaleźć jakieś rozwiązanie i liczę na to że jakiś sposób picia jej podpasuje Myslałam też o kubeczku niekapku ale myślę że skoro smoka nie chce, od łyżeczki też po chwili główkę odwraca to i z tym kubeczkiem będzie podobnie. Z thym że pamiętam miesiąc temu mała piła mi soki i to z butli jak szalona- nie było problemu żeby z 80-90 ml wypiła naraz:/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

wiem ze jest jeszcze malutka ale może spróbuj dać jej bidon - może ją zaciekawi i pociągnie, warto spróbować wszystkiego.
3mam kciuki .

U mnie było podobnie. I wyszedł refluks (nie chciałam czekać tak długo na wizytę u Kosiaka, więc poszłam do dr Czarniaka i też świetnie zrobił usg i wykazało refluks). Mały nigdy nie ulewał, jedynie wymiotował czasem...i dopiero po roku odkryliśmy, co go męczyło :/
Przy refluksie zabronione są: surowe jabłka, pomidory (surowe i nie tylko), wszystko co kwaśne. I jak najmniej płynnych substancji (lepsza kaszka niż mleko).
Poiłam tylko wodę. Ale pił tylko i wyłącznie z kubka Lovi 360 i ze zwykłego kubeczka (zakładałam śliniak, bo cały się oblewał...no ale pił:)).
Jak wyeliminowaliśmy z diety wszystkie szkodniki, typu jabłko surowe, picie mleka przed snem, podłożyliśmy klin pod głowę na noc..to apetyt wrócił, skończyły się wymioty. Po prostu inne dziecko :) Ale pije nadal tylko z Lovi 360 albo ze zwykłego kubka. Butelki nigdy nie zaakceptował.

Powodzenia i cierpliwości. To na pewno minie niedługo.

Dzięki Aga. Podniosłaś mnie na duchu:) Równiez zastanawiam się czy jest sens czekać tak długo na Kosiaka. Już nawet nie ze względu na córcie. Ale i ja i mąż już padamy ze zmęczenia ost. bo co chwile wstajemy do niejw nocy i przez sen próbujemy napoić małą ale ost. chyba czujnie śpi:) bo nam sę budzi i jest histeria, więc znów czekamy jak uśnie i znów próba- potrafimy 3 razy takie podejścia mieć zanim wypije, więc noce praktycznie zarwane. Obydwoje pracujemy, ale maz aktualnie jest na urlopie do końca grudnia więc wstawał do małej. Boje się jak to będzie od stycznia jak będziemy musieli czekac na wizytę u Kosiaka- przeciez się zajedziemy że tak brzydko powiem. No nic zastosuje sie do tego co pisałaś i może przemyślę czy nie lepiej iść szybciej na usg do polecanego przez Ciebie lekarza. Ps. kurcze a ja dziś byłam w akpolu i małej kupiłam kubek niekapek z tomee tipee:/ zobaczymy jak jej z tym pójdzie. a czym różni sie ten lovi 360 od innych? wiesz może? gdzieś czytałam że jakaś dziewczyna też miała problem podobny do mojego i jej dzidzia też zaakceptowała picie tylko z tego kubka.

ok. cofam pytanie, w kwestii kubka lovi- spr. na necie i już wiem czym się różni:) natomiast aga w jakim wieku było twoje dziecko gdy wprowadziłaś kubek? moja ma 6,5 m-sc i hymm chyba nie bedzie wiedziala jak tym "operowac". jeszcze sama nie je. boje sie czy załapie o co chodzi z niekapkiem ale tez mysle że potraktuje go jak coś "smoczko podobnego" więc i tak będzie niewypał. jednak licze że jak bedzie się nim bawić to jakoś załapie picie z niego- liczę na cód:)

Moje roczniaki od dłuższego czasu piją wodę, soki tylko z plastikowej butelki po napoju Waterrr (od Kubusia) tam jest fajna końcówka niekapek -może warto sprobować

Moja pila mi od ok 8m z 360,
kubki niekapki u syna rzadzily od ok 6m tez nie chcial nic z butli tylko zwykly kubek i niekapki z twardym ustnikiem. Dzieciaki szybko sie ucza a 360 leciutko sie pije.podawaj jej przez chwile ze zwyklego kubka tona bank zalapie lovi szybko,

Dzięki dziewczyny za pomoc. Tak też spróbuje. Narazie wykombonowałam rosołek gerbera i rozcieńczam go dodatkowo z 70 ml wody więc jest taki bardzo płynny ale nie wylewa się jej z buźki jak zwykła woda. Dodatkowo znalazłam na internecie przepis na kisielek dla niemowląt po 6 -msc. więc w ten sposób spróbuje jej przemycić płyny. Eh byle wytrzymac do wizyty u gastrologa. Mam nadzieje że lekarz nam pomoże.

u nas też słabo bywało z piciem w tym wieku
pomogło próbowanie różnych firm
teraz daje rade https://stolicazakupow.pl/produkt/primavera-woda-zrodlana-niegazowana-5l-paleta-120szt/

Inne tematy z forum

Komunia-prezenty (70 odpowiedzi)

Dziewczyny była u mnie wczoraj sąsiadka , która ma dwie komunie w tym miesiącu i tak zaczęłysmy...

jak sobie rdzicie z siwymi włosami? (8 odpowiedzi)

Jestem brunetką i niestety mam już sporo siwych włosów...mam już dosć częstego farbowania.. po 3...

Czy ktoś miał styczność z hiszpańska mucha?? (38 odpowiedzi)

JW. Działa czy nie działa??