niemowlę nie obraca się na boki

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Witam, córka ma 4 miesiące, 99 % czasu śpi na plecach, położona na bok zaraz się budzi.
Czy w tym wieku powinna już sama się obracać ? w którym miesiącu dzieci zaczynają z pleców obracać się na boki ? czy powinnam to zgłosić lekarzowi ?

to moje pierwsze dziecko i nie wiem.. czy czekać ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: niemowlę nie obraca się na boki

Moj pierwszy raz obrocil sie jak mial 6 m-cy, wiec spokojnie :)
kazde dziecko jest inne, nigdy nie sluchaj , kiedy ktos Ci powie, ze jego dziecko w tym wieku juz umialo to i to. to indywidualna kwestia kazdego dzieciatka. pewnie jedni napisza, ze ich dzieci juz umialy a inni tak, jak ja, ze nie. pozdrawiam :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spokojnie wszystko w swoim czasie. Ze znajomą rodziłyśmy w podobnym terminie. Jej syn jak miał 5 m-cy już siedział bez podparcia a moja córka zaczęła siadać dopiero jak miała 6 i pół miesiąca. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości to porozmawiaj ze swoim pediatrą. Mi pomogła książka Pawła Zawitkowskiego "Co nieco o rozwoju dziecka"

moje dziecko zaczęło sie obracac jak miąło 6 miesiecy a usiadło samo pod koniec 9 miesiąca. zacząło chodzic w wieku 13 miesiecy a teraz biega jak szalone :)
spojoknie, bez paniki

na boki to już powoli powinno, co innego na plecki albo brzuch, na to jest jeszcze czas.

Ja bym zapytała pediatry, na wszelki wypadek
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja przy okazji szczepień też pytałam pediatry, bo mały miał 5 miesięcy i ciągle leżał plackiem :) Wyszukaj sobie w necie ćwiczenia obrotowe i w czasie zabawy poćwicz z nią trochę. Zobaczysz, że tydzień-dwa i ładnie będzie się obracać.
U nas spanie na bokach zaczęło się dopiero ok 7 mc-a

Moze czesciej kladz na brzuszku, a gdy lezy na pleckach np na macie, pokazuj mu zabawke, wzbudz jego zainetresowanie a pozniej kladz ja obok zeby sprobowal jej dosiegnac. Moja cora robi rozne akrobacje zeby tylko siegnac;)

Ok 4 m-ca dziecko powinno unosić główkę i wspinać się na ręce w lezeniu na brzuszku, ok. 6m-ca powinno przekraczać linie środka np. Jak pokazujesz mu nad nim zabawkę powinien ją chwytać i umieć,cz też próbować ją przekazać z ręki do ręki, a co za tym idzie powina także wystąpić zdolność przewracac się na boki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dzięki uspokoiłam się :) a że szczepienie mam 2 czerwca porozmawiam o tym z pediatrą.

Inne tematy z forum

Mrowki Bigbitowki - kto zna? (21 odpowiedzi)

Chodzi mi o tekst tej piosenki, spiewalam jak bylam mala, ale nie pamietam, a chcialabym nauczyc...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...