nieregularne cykle

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
mam bardzo nieregularne cykle, co prawda odstawiłam tabletki więc pewnie poniekąd to przez to ale zanim zaczęłam brać moje cykle tez trwały około 50-60 dni.

teraz spóżnia mi sie już 3 tyg, chcemy z mężem bejbika
jak maja się nieregularne cykle do chęci zajścia w ciąże
czy to prawda że moge w ogóle nie jajeczkować albo jajeczkować podwójnie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nieregularne cykle

Czasami zdarza się, że cykle są dłuższe, co nie znaczy, że są nieregularne. Cykle bezowulacyjne zdarzają się każdej zdrowej kobiecie co jakiś czas - po prostu tak jest :) Natomiast podwójne jajeczkowanie nie zdarza się. NIGDY.

czyli mam po prostu utrudnione zadanie?

bo np mam owulacje w 15dc nie udało sie to musze czekać dwa miesiące na kolejną próbę ?

Bywa że kobiety które mają niezwykle regularne cykle nie mogą zajść w ciążę a te które mają nieregularne zachodzą bez problemu, jednak nie ma co gdybać, musisz udać się do endrokrynologa i może do ginekologa.

Polcia ma rację. Nie ma co gdybać. A skąd wiesz, że masz owulację w 15dc? Masz monitoring cyklu?

badałam temperaturę i tak mi sie wydaje

jak poszłam do gin to powiedział ze pewnie jestem w ciaży, a ja mu mówie ze nie zawsze mam nieregularne cykle, on na to prosze zrobic test ciażowy

kochana nie zrażaj się idź do innego ginekologa ale w Twoim przypadku to może lepiej do endokrynologa

Podwójna owulacja zdarza się!!!! Radziłabym udac się do lekarza i zbadanie poziomu hormonów. Tak długie cykle niestety trzeba unormowac.

aneczkal nie zdarza się podwójna owulacja, to jest fizycznie niemożliwe! Polecam trochę informacji, np. tutaj:
http://www.eioba.pl/a87071/owulacja_fakty_i_mity
Dziewczyny, proszę, nie rozpowszechniajcie takich mitów.

Aa, prowadzisz samoobserwację, tak? Jeśli mierzysz temperaturę co rano i obserwujesz też śluz, to po analizie wykresu możesz określić, że owulacja miała miejsce, ale nie możesz określić, kiedy to dokładnie było. W każdym razie, jeśli prowadzisz wykres, to po tak długim czasie już powinnaś wiedzieć, czy jesteś w ciąży czy też nie :)
Jeśli się niepokoisz to zrób test. Powodzenia!

no pewnie! zrób test!!
poza tym, z tego co mi wiadomo, owulacja jest około 14 dni PRZED okresem, czyli jeśli Twój cykl ma 50 dni to owulacja powinna być ok. 32-38dc.

Tu nie chodzi o mój niepokój - napewno nie jestem w ciąży

tylko chciałam wiedziec jak nieregularne cykle wpływają na starania

zaczełam prowadzic obserwację ale przestałam na 30dc bo byłam chora i miałam wysoką temperature przez tydzień

A czy z tego, co zaobserwowałaś, da się już zrobić analizę? Jeśli tak, to zrób. Nieregularne cykle, przy prowadzeniu obserwacji, nie wpływają na jakieś zwiększone problemy ze staraniami. Przecież możesz wtedy określić swoje dni płodne właśnie dzięki obserwacjom i wiesz wtedy, kiedy najlepiej się starać :) To duże ułatwienie.

chodzoło mi o to że podwójna owu czyli z dwóch jajników na raz.

No taka to tak, w końcu zdarzają się bliźnięta dwujajowe :-)

Nieregularne cykle, to nie jest choroba, to jest OBJAW. Ważne, zebyś się dowiedziała, czego ten objaw dotyczy. Bo może być wywołany czymś niegroźnym, a może też być spowodowany jakąś chorobą zagrażającą dziecku i ciąży - np. niedoczynnością tarczycy.

Owszem, możesz do tego nie jajeczkować, jajeczkować rzadko i/lub możesz nie zajść w ciążę. Jeden objaw to za mało, żeby cokolwiek stwierdzić.

nieregularne cykle nie muszą oznaczać choroby lub nieprawidłowości w cyklu, ja miałam przed ciążą od zawsze nieregularne cykle trwające od 50 do 65 dni i po zrobieniu badań okazało się, ze wszystko jest ok, ze mój organizm po prostu tak ma i nie ma sensu faszerować się hormonami tylko o to aby to unormować, bo to tylko więcej szkód narobi w organizmie niż to warte, a zaszłam w ciąże w 14 m-cy po odstawieniu antykoncepcji, ale nie dlatego, ze tak długo się nie udawało tylko dlatego, ze jakoś na siłę się nie staraliśmy - wyszliśmy z założenia, ze jak się trfi to będzie ;-)

ja tak samo jak Majaki zawsze miałam nieregularne cykle od 32 do 50 dniowe, wszystko było OK, tak samo miala moja mama i babcia, zaszłam w ciąże w 1 cyklu, tak więc nieregularne cykle nie świadczą zawsze o jakimś problemie

też mam nieregularne i ........................ czekamy....

Ja też od zawsze mam nieregularne cykle, po zrobieniu gruntownych badań okazało się, że z chormonami jest ok, ginekolog sugerowała policystyczne jajniki lecz to raczej nie to, najprawdopodobniej cykle są bezowulacyjne choć jak mierzyłam temperaturkę "raczej" był skok choć taki średnio pewny. Pewne jest jedno - jeśli chce sie zajść w ciążę przy nieregularnych cyklach to po pierwsze trzeba mierzyć temperaturę aby w przybliżeniu określić dzień owulacji a jeśli mierzenie nie pomoże to najlepiej udać się do ginekologa, przebadac się i ewentualnie wspomóc owulację odpowiednimi lekami.

zobaczymy jak to wyjdzie w praniu

bedziemy sie starać jak nie bedzie wychodzic wtedy zaczniemy sie martwić

Inne tematy z forum

anoreksja (23 odpowiedzi)

Mamy w rodzinie taki problem. Moja kuzynka przez drastyczne odchudzanie zachorowała. Nie...

Ostrogi piętowe - jakie zabiegi najskuteczniejsze? (77 odpowiedzi)

Czy ktoś się borykał z tym problemem? Jakie zabiegi najbardziej pomagają?

rodzice chrzestni poszukiwani:) (48 odpowiedzi)

Zakladam osobny watek:)Jest ktos chetny?Bo stwierdzam,ze w dzisiejszych czasach bardzo trudno...