Re: nnt. Co zrobić z karkówki?
przepis na karkówkę:
Około 1-1,5 kg karkówki pokroić na kotlety i lekko rozbić.
2 torebki marynaty staropolskiej wymieszać z 7 łyżkami oliwy i kotlety namoczyć w marynacie.
Odstawić do lodówki (najlepiej na noc).
Blachę wyłożyć folią aluminiową, a następnie wyłożyć karkówkę układając jeden kawałek obok drugiego tak, aby utworzyła się jedna płaszczyzna. Na to nałożyć warstwę ketchupu pikantnego, potem cebulę pokrojoną w talarki, na to plastry sera i na górę posmarować majonezem.
Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C, przy czym po około 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.
Sos do karkówki:
3 łyżki ketchupu (pikantny) 3 łyżki majonezu 3 łyżki dżemu borówkowego lub żurawinowego, curry do smaku (około 1/2 łyżeczki) 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku wszystko wymieszać razem i gotowe. Warzywa różne w zależności od upodobań i możliwości np. marchew, seler - pokroić w zapałkę, brokuły lub kalafiory, papryka, cebula, fasolka szparagowa - pokroić na dosyć duże kawałki Pokrojone warzywa wyłożyć na patelnie, podlać olejem, posypać wegetą i dusić pod przykryciem 5 - 10 minut. Pod koniec duszenia dodać 2 zgniecione ząbki czosnku, łyżkę oleju sezamowego oraz łyżkę octu balsamicznego. I to wszystko. Smacznego
0
0