nnt. kupno mieszkania - Osiedle Kalinowa

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Hej,
Czytałam, że niektóre z Was są na etapie zmiany mieszkania a czy może ktoś, kto będzie kupować tam mieszanie od firmy Fame przy ul. Kalinowej - Karczemki?
Ceny są mega atrakcyjne np mieszkanie - pow. ok. 72 m2 (użytkowa 60 m2) w domku 2-rodzinnym kosztuje 250 tys. Powiem szczerze, że w 3mieście takiej ceny w takim budownictwie nie widziałam.
Proszę o radę, bo nie wiem czy kupować czy sobie odpuścić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. kupno mieszkania - Osiedle Kalinowa

również jestem zainteresowana Waszymi opiniami więc podbijam :)

podam może stronę www: http://www.famesc.pl/

tak tanio bo tam będzie nowa droga, a w ogóle blisko szadólek to jest gdzie nie ładnie pachnie

Hmm, co do zapaszku to moge powiedzieć, że nieźle bije ze studzienki na skrzyżowaniu Storczykowej z kalinową, właśnie zaraz obok tych nowo budowanych domów. a poza tym jakieś mikre te działki, samochody trzeba będzie chyba zawsze chowac do garażu, bo inaczej będą wystawały na ulicę:)

Ogródki są 80m2 i jest miejsce postojowe na terenie tych posesji - tak jest napisane na stronie dewelopera.
Poza tym ulica Kalinowa będzie przesunięta (tzw. Nowa Kalinowa) i z obecną Kalinową będzie się łączyła na wysokości ul. Macierzankowej. A to nie ma znaczenia dla nowego osiedla.
Byłam już kilka razy obejrzeć budowane osiedle i szadółkowego smrodku nie czułam.
Może jeszcze się ktoś wypowie, bo mam dylemat. Kupować czy nie

mieszkam obok, jesli chodzi o smrodek to poczulam go pierwszy raz w zeszlym tygodniu, generalnie nie czuje go

przed samymi działkami jest dropga kalinowa, nie znam nowych planów budowy tego węzła ale skoro masz sprawdzone ze zostanie przesunieta to ok
moim zdaniem dzialki sa tam na styk czyli strasznie malo miejsca na cokolwiek, ale skoro byłas widziałas i nie przeszkadza Ci to to chyba jest wszystko ok

sprawdz dewelopera bo to najważniejsze jego poprzednie inwestycje, wykonanie, czy podpisuje od razu akty

jesli chodzi o sama lokalizacje to polecam

Agitka, serdecznie dziękuję za info.
Właśnie przeglądałam już wszystkie plany i jak będzie wyglądał zjazd z Kartuskiej w Kalinową (wybudują rondo) oraz cały Węzeł Karczemki. Ma być też wybudowana kładka piesza łącząca osiedle z Auchan.
A o deweloperze tylko wiem, że to mała firma rodzinna. I ja najbardziej są chętni do podpisania umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego.
Penie tak jak wszędzie są mega korki. Liczę, że po wybudowaniu W-Ztki będzie lepiej.

Może ktoś jeszcze coś napisze o okolicy lub tym osiedlu?

Tez kiedyś byłam zaiteresowana kupnem tych mieszkan..Przeraża mnie tempo budowy norlamnie budynki powstają jak domki z kart... tylko ile pozniej trzeba będzie włożyc kasy w poprawki??? No ale cóz...Może gdybym od poczatku nie miała możliwości obsrwować budowy to nie zrezygnowałabym...Chociaż ceny są przystępne..

ale tam nie ma garażów

Z tego co zaobserwowałam to jest tylko miejsce postojowe przed budynkiem o garazach ani śladu..

Mieszkam w okololicy. Najwiekszy koszmar, narazie, to korki. Dojazd do cemtrum jest prawie tak samo trudny przez Węzeł Karczemki i dalej Kartuską, jak przez Budowlanych do Słowackiego. Rano - masakra!!!!!!!!!! Poza tym, na osiedlu ulice gruntowe lub z płyt. Jeśli chodzi o zapachy z Szadółek, to owszem czuć czasami, ale przez godzinę najwyżej i ma to związek z odgazowywaniem, czyli celowym, wzmożonym wypuszczanie gazu w powietrze. Ma to związek, podobno, z przebudową i unowocześnieniem, w niedalekej przyszłości, wysypiska. Czyli ten problem zniknie. Hope so.
Poza tym spokojnie, kameralnie. Nie ma dewastacji, krzyczących blokersów itp.

Serdecznie dziękuję za info.
Tym sposobem zdecydowałam się na kupno mieszania.

Ja wynajmowałam mieszkanie na karczemkach (ul storczykowa) przez rok i jak do tej pory była to najgorsza dzielnica z którą miałam do czynienia. Moooże za kilka(naście) lat coś się tam zmieni. Ja byłam niezadowolona z kilku powodów:
*odległość z bloków do autobusu troche odległa- dla osób bez autka,a dla zmotoryzowanych meega korki.
*infrastruktura osiedla na dzień dzisiejszy pozostawia wiele do zyczenia- w skrócie jedyne co jest to "spożywczaki"
*zimą odśnieżanie uliczek to katastrofa, najwcześniej jakiś sprzęt odśnieżający zdażyło mi się zobaczyć ok. 9,a normą było ok.12
Jeśli miałabym kupować mieszkanie/dom byłaby to ostatnia dzielnica na jaką bym się zdecydowała
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiadomo, że każde mieszkanie, każda lokalizacja ma swoje + i -
Liczę na to, że po wybudowaniu W-Zki korki się zmniejszą.

ja mieszkam od roku na Inzynierskiej - czyli stosunkowo niedaleko Kalinowej. Fakt -jest tutaj sporo niedogodności jak np jeden sklep spozywczy średnio zaopatrziny, brak ulic między domkami ect. Przy Kalinowej myśle, że jest ok bo macie asfalt:)
Co do zapachów z szadołek - jak juz ktoś napisał wysypisko jest odgazowywane czasem iw etdy "śmierdzi" wszędzie w gdańsku. poza tym korki, które za rok zniknął:)
pozadrwiam

proponuję przejechać się zimą po Zaspie, Przymorzu, Chełmie i zobaczyć jak tam są odśnieżane drogi, taka sama masakra :)

dziwi mnie ten brak miejsc postojowych na samochody mieszkańców, po jednym na mieszkanie. Przecież to jakaś masakra, na końcu świata, jakim są Karczemki statystyczna rodzina musi mieć dwa auta, zeby jakoś zorganizować sobie życie. Nie wspominając juz o sytuacji gdy w odwiedziny przyjadą goście swoimi autami. Będzie fajnie...

Inne tematy z forum

dobry stomatolog - kogo polecacie? (131 odpowiedzi)

jak wyżej, zależy mi na dobrym stomatologu (dobrym pod względem jakości usług i ceny), najlepiej...

W co inwestować w XXI wieku? (25 odpowiedzi)

Witam, Dział dotyczy deweloperki i nieruchomości są oczywiście dobrym kapitałem, lecz nie każdy...

Psy bez smyczy mam juz dość! (240 odpowiedzi)

Codziennie wracam z dzieckiem z pozytywnej szkoły na Kokoszki i nie ma dnia abym nie musiała...