nnt są tu miłośniczki yorków:-) ?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Od długiego czasu mam strasznego fioła- ochotę na posiadanie pieska.
Warunkiem jest aby był jak najmniejszy ze względu na mieszkanie i kilka innych powodów:-)
Bardzo podobają mi się yorki ale sporo się naczytałam i podobno bywają bardzo różne. Mamy dziecko co prawda już 6 latkę ale jest bardzo delikatna i chciałabym aby piesek też był delikatny, żeby córka się nie bała.
Czy jak kupię maluszka i od początku będzie wychowywany w spokojnej rodzince to jest szansa, że i piesek będzie kochany i spokojny czy mimo wszystko może mieć "wredny" charakterek?
Czy to prawda, że yorki dużo szczekają jak są np. same w domu?
I jak to jest z tą pielęgnacją? czy są tak mocno wymagające pod względem kąpania, czesania no i najważniejsze co z tym jedzonkiem.
Na prawdę są takie wybredne i trzeba uważać mocno na ich dietę?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: nnt są tu miłośniczki yorków:-) ?

ja moge Ci powiedzieć od strony maltańczyków, to bardzo zblizona rasa, pod wzgledem wizualnym i pielegnacyjnym, natomiast z yorkami z obserwacji wiem ze to loteria. Szwagier ma dwa które mimo juz poznego wieku dalej sikaja w domu. To prawda z ta wredoda,moim zdaniem yorki sa wredne, i wcale to nie sa typowe kanapowce, lubia biegaclk,bawic sie i wymagaja duzo uwagi. Co do pielegncji to tak jak z maltanczykami czesanie codzienne,kapanie raz na 3/4 dni a wszczegolnosci zima. Z charakterem to wiadomo róznie,ale na pielegnacje musisz liczyc dziennie min te 20 min. Ja byłam zakochana w yorkach do tej pory mi sie podobaja,ale zdecydowałam sie na maltańczyka, tez ma włoś, tyle ze biały, też jest malutki,z tym ze usposobienie ma zdecydowanie spokojniejsze, to typowy kanapowiec, ktory swoich domownikow kocha nad zycie, nie musze tez chyba mowic ze jesli chcesz miec psa, ktory odzwierciedla rase musi to byc pies z rodowodem ZKWP.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Paula a jakie duże są dorosłe maltańczyki? bardzo mi zależy na małym piesku, faktycznie jest mały? są przesłodkie :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej jak kupisz rasowego tz\n,z rodowodem to nie powinien przekraczac 3 kg max 3,5 kg, moja suczka waży 2,5 kg
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Maltańczyki są super :) dorosły może ważyć ok 3-4kg :) (mowa o rasowych, z hodowli zarejestrowanych w ZKwP, FCI - a nie pseudohodowlach oferujących szczeniaki po 600-1500zł z metryczkami różnych stowarzyszeń, klubów itp. umożliwiających robienie z suk maszynek do rodzenia i kasy, gdzie nie masz pewności co wyrośnie ze szczeniaka)
Maltusie są wesołe, przymilne, bardzo kochają swoich opiekunów jak i ogólnie ludzi :)

Są trochę wymagające pod względem pielęgnacji sierści (specjalne szampony, odżywki, grzebienie i szczotki, ewentualnie środek na zacieki pod oczami-lub zmiana karmy albo wycinanie włosków przy wew. kącikach oczu). Czesać trzeba przynajmniej raz dziennie. Z kąpielami bywa różnie - ale o tej porze roku przynajmniej 1 połowiczne mycie pod kranem dziennie (łapki, brzuszek)- bo rano mokra trawa i psiak łatwo się brudzi na 1 spacerze.
Można strzyc - będzie łatwiej zadbać o włoski.

My mamy prawie "Mal-Shi" ;) czyli mieszańca maltańczyka i shih tzu(z domieszką chichuachua). Cudowny szczeniak :))) ma umaszczenie i charakter po tacie(maltańczyku) ale jest większa i ma beżowe uszy po mamie(shih tzu) :)
Nam nie zależało na psie rasowym tylko na małym :) a szczeniaki były jednorazowym "wynikiem miłości" ;) a nie sposobem na zarobek.

Polecam forum http://www.emaltanczyki.pl lub na fb http://m.facebook.com/profile.php?id=294846213881415
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

AgysiaGda teraz jest tedecja do minimalizowania i wiekszośc maltanów właśnie z porzadnych hodowli nie przekracza 3 kg, ja przynajmniej oprocz tych z pseudo nie spotkałam sie z wiekszymi :) fakt wymagajace sa ale z tym sie trzeba liczyc, natomiast nic nie niszcza,sa grzeczne szybko sie ucza i wiele wiele innych :)

jeju kompletnie się na tym nie znam:-(
jak rozpoznać czy można kupić od konkretnej osoby.
Dla przykładu ogłoszenie:
http://olx.pl/oferta/maltanczyki-hodowla-z-doswiadczeniem-20-letnim-CID103-ID63lfZ.html#0f2b90a86e

odpada?

albo tu:
http://olx.pl/oferta/maltanczyk-suczka-i-piesek-gotowe-do-odbioru-CID103-ID7PQbl.html#24ff4a0a08

Nie wiem gdzie ewentualnie kupić, nie mam nikogo znajomego.

jedmo i drugie to oferty pseudhodowli z pseudo zwiazków tu masz ogłoszenie bardzo dobrej hodowli Pani Doroty http://olx.pl/oferta/maltanczyk-maltanczyki-maja-wlos-dla-alergikow-CID103-ID6xA11.html#0f2b90a86e
jesli jestes gotowa jechac gdzies dalej po pieska chetnie podpowiem :)
ale ogolnie mosisz szukac hodowli ZKWP
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

http://olx.pl/oferta/maltanczyk-maltanczyki-pol-koreanskie-CID103-ID6xPX3.html#0f2b90a86e
http://olx.pl/oferta/maltanczyki-po-importach-z-korei-ameryki-CID103-ID6xz9l.html#0f2b90a86e
http://olx.pl/oferta/maltanczyk-hodowla-fci-rodowod-zkwp-zachodniopomorskie-CID103-ID7Dy4R.html#3199e33edb;promoted
z tego co Widze to najwiekszy wybór w tej chwili gdzies w miare blisko ma Pani Dorota, ja polecam jeszcze hodowle Fagremi, i Doggie Star

http://olx.pl/oferta/przesliczne-yorki-suczki-zkwp-fci-CID103-ID7FC9z.html#42e356a3c1
http://olx.pl/oferta/yorkshire-suczka-york-metryka-zkwp-3-5tys-nauczona-czystosci-12m-2-5kg-CID103-ID6xXwt.html#5840b59442

No to jednak nie dla mnie :-( 3 tys to jak dla mnie za dużo, zwłaszcza że kompletnie nie zalezy mi na rodowodach itp

Asmi - niestety jest bardzo wiele przypadków, gdy ludzie kupowali szczeniaki z pseudo, z niby metryczkami, książeczkami zdrowia, szczepieniami itd. I okazywało się, że szczeniaki bardzo chore umierały po kilku dniach. A książeczki były fałszowane.

Może poszukaj mieszańca tak jak my albo pomyśl nad adopcją?

Bardzo chętnie mógłby być mieszaniec, ale nie będę miała pewności że piesek będzie mały. Musiałby być od kogos znajomego. Tak samo z adopcja. Ech szkoda bardzo bo piesek na pewno byłby u nas szczęśliwy

Asmi - jeśli kupisz z pseudo to też nie masz pewnośco co wyrośnie. Nawet jeśli początkowo bardzo przypomina maltasia ;) a raczej laikom trudno dostrzec różnice, które wyłapałby prawdziwy hodowca.

Taka historia na maltańczykowym fb była opisana 11.11

Witam serdecznie
Dostałam link do Państwa z strony z polecenia od ZHPR Poznań.
Chciałabym ostrzec inny zakochanych w Maltańczykach przed zakupem w pseudohodowli Gwiazda Anioła mieszczącej się w Psary Polskie 47a , Czerniejewo,przedmieścia Wrześni (wielkopolska).

W niedzielę 02.11.2014 o godz. 16 kupiliśmy z mężem i synem pieska z tej hodowli,za 900 zł.Piesek, jak zabieraliśmy go do domu był osowiały i smutne oczy miał.Pan twierdził,że jest smutny, bo rozdzielono go z rodzeństem.Niby w sobotę i w niedzielę przed nami sprzedał 2 pieski. Nasz był ostatni.

W poniedziałek rano,było jeszcze gorzej,nic nie jadł,tylko troszkę wody pił....po południu zaczął wymiotować.Noc z poniedziałku na wtorek był cała bezsenna,gdyż wymioty się nasiliły.Z rana pojechaliśmy do weterynarza...podejrzenie parwowiroza. Piesek dostał mnóstwo leków, nawodnienie i zabraliśmy do domu. Niby na wieczór jakby budziła się w nim jakaś chęć życia....Tylko złudzenie. W nocy z wtorku na środę,zaczeła się lekka biegunka,rano w środę pojechaliśmy znowu do weterynarza....dostał kolejną porcję leków.Jednak w ciągu dnia stan zamiast się polepszać tylko pogarszał.Biegunka coraz częstsza,do tego nie miał sił stać na łapkach,rozjeżdżały się.Pod wieczór pojechaliśmy do weterynarza i tam został na noc w lecznicy.Niestety w nocy zdechł mimo usilnych starań lekarza i naszych.

W trakcie tych 3 dni dzwoniliśmy do Pana,że piesek jest chory,ze sprzedał nam chorego pieska. Pisaliśmy smsy. w poniedziałek był względnie miły,powiedział,że zwróci nam pieniądze za leczenie,ale od wtorku był wredny i chamski,jak zażądaliśmy zwrotu pieniążków za pieska i jego leczenie. Wyparł się,że sprzedał nam pieska. Nie chciał dać nam paragonu za pieska. Okazaliśmy się laikami w tej kwestii, bo zaufaliśmy. Po fakcie i zgłoszeniu mu, że piesek jest chory okazało się,że sam szczepi i odrobacza psy w swojej hodowli,sam zrobił wpis o szczepieniu i podpisał się w rubryce przeznaczonej do podpisu i pieczątki dla lekarza.Więc nie ma gwarancji,że szczepił psa. Książeczkę fałszuje. Napisałam mu smsa,bo telefonów nie odbierał,że piesek nie żyje,ale jak można się domyślić,zostało to bez odzewu.Pan posiada jeszcze dwie inne howodle innych ras. Które są na ogłoszeniach o sprzedaży. Na olx już są usunięte,ponieważ zaraz pisałam o oszustwie i krzywdzie piesków.
Wg ogłoszeń sprzedaje 3 różne rasy.

Poniżej podaję link gdzie jeszcze ogłoszenia wiszą mimo moich wysyłanych wiadomości.

http://alegratka.pl/ogloszenie/slodkie-maltanczyki-maltanczyk-urocze-24522929.html?h=92214e7cce5a8349

Sprawę już zgłosiliśmy na policję.Choć wiem,że są małe szanse,ze cokolwiek zrobią w tej sprawie. Nie chodzi o stratę pieniędzy,ale o cierpienie piesków...oraz o rodziny,które je kupią.
To był tydzień cierpienia,łez i bezsennych nocy. Nigdy czegoś takiego nie przeżyłam. Najgorsze w tym wszystkim jest to,że nie możemy w najbliższym czasie mieć żadnego szczeniaka,przez parwowirozę,mieszkanie już pomyte domestosem,odkażone również środkiem używanym w szpitalach.Mam nadzieję,że to coś pomaga.
Jest mi tak żal i przykro...wszystko odbija się na zdrowiu.Ciągle obwiniam się,że taka naiwna się okazałam.Nie sądziłam,że tak można oszukiwać ludzi,kosztem niewinnych piesków,żeby tylko się wzbogacać.Tacy ludzie nie powinni zostać bezkarni....jednak w naszej Polsce jest chore prawo.

Pozdrawiam serdecznie
Magda

Kompletnie nie zdawałam sobie sprawy ze skali jaka może to być tragedia. Jednak ludzie są okrutni a ja naiwna i łatwo wierna. Przez myśl mi nie przeszlo, że ludzie mogą być tak podli.

Asmi właśnie dlatego podsunełam Ci linki do hodowli ktore sa mi znane,min. Diamond ParADISE pANI dOROTA MA TERAZ OKAZYJNIE NA SPRZEDAŻ PIESKA za 2 tys. jest w jednym z ogloszen,napewno dałoby sie radę ugadać na jakieś raty,niestety kolezanka przyblizyła Ci problem pseudo ja rozpoznaje maltana z pseudo odrazu, niestety nie kazdy, ostatnio nawet spotkałam Pana któremu jakis pseudo wcisnoł czarnego kundelka i powiedział ze to maltan, pies go w niczym nie przypominał,a ja juz nawet nie probowałam sie odzywać. Jeśli nie stac Was w danej chwili lepiej poczekać jakiś czas i odłożyć, niestety Pies to nie zabawka a kupujac szczenie z pseudo nie masz pewności co wyrosnie, ani czy jest zdrowe i dobrze zsocjalizowane

z gory przepraszam za te duze litery w tekscie,bo wyglada to jak krypto,a poprostu klawiatura mi zwariowała

Dzięki dziewczyny. Na pewno mocno mnie uświadomiłyście. Byłam kompletnie zielona w temacie.
Przemyślę na pewno temat z 10 razy.

A co myślicie o tego typu ogłoszeniu:
http://ogloszenia.trojmiasto.pl/zwierzeta/sprzedam-psa-yorka-ogl9133258.html

wygląda to na prywatną osobę.
Dzwoniłam do Pani, mówi, że to nie żadna hodowla, mama piesków była dwa razy w ciąży.
Tata niby też york. Pani brzmiała na kompletnie prywatną sprzedaż.
Gdybym pojechała zobaczyć pieska to na co zwrócić uwagę? Nie zależy mi na rodowodzie.

Ja mam yorka obecnie 6 letniego:) Ze zdrowiem pieska nie mamy większych problemów, jak był malutki jadł sucha karmę, teraz jada prawie wszystko, najczęsciej piersi kurczaka gotowane, zupki z kurczaka, marchewki i ryżu lub makaronu, jada ryby, kasze nie ma żadnych problemów żołądkowych co zdarzało mu się często jak jadł suchą karmę i puszki dla yorków. York jest terierem i uwielbia ruch, długie spacery, nasz uwielbia szaleć za piłką, aportować patyki i piłki, w domu uwielbia bawić się zabawkami. Poza tym jest ogromnym pieszczochem, uwielbia się przytulać, kocha drapanie po brzuszku, z cała pewnością potrzebuje dużo kontaktu z domownikami. Pielęgnacja psa wcale nie jest kłopotliwa, kąpiel raz w tygodniu, wyczesanie, no i oczywiście systematyczne wizyty u psiego fryzjera co kilka tygodni:) Ja osobiście jestem wielką miłośniczką yorków:):):)

dziewczyny spójrzcie proszę jeszcze na to ogłoszenie które umieściłam powyżej. Piesek bez rodowodu, czy jest szansa, że będzie wszystko ok? Może pojadę zobaczę mamę i same pieski. W jakich warunkach żyją. Może na miejscu umówić się do weterynarza żeby ocenił stan zdrowia pieska?

Pieski wyglądaja na ładne, ten który jest na zdjęciu na ręce na pewno nie będzie mały to widać po długich łapkach i sporej jak na szczeniaka mordce, ten drugi z tyłu będzie mniejszy. Jeżeli masz czas to pojedz i zobacz na miejscu jak wygląda mama piesków, wizyta u weterynarza jest dobrym pomysłem będziesz wiedziała czy psiak jest zdrowy, koniecznie zobacz czy ma szczepienia wymagane. Dobrze byłoby zobaczyć tatę piesków:)

A ile one mają tygodni na tym zdjęciu?

pieski mają teraz 5 tygodni. Do oddania za tydzień. pani ma w domu mamę i tatę piesków więc będę mogła zobaczyć. Mówi, że yorki nie są miniaturki tylko normalnej wielkości, cokolwiek to znaczy.
Pani powiedziała, że nie są jeszcze szczepione i tu moje pytanie czy nie będzie za późno za tydzień?

Nie wiem na co zwracać uwagę :P

Wiem na co my zwracaliśmy. Pełno jest ogłoszeń "oddam za darmo" - a w praktyce okazuje się, że za 500-900zł (niby maltańczyki i shih tzu - jak szukaliśmy w lipcu). Często gęsto pseudohodowcy umawiają się na przekazanie szczeniaka gdzieś "na miescie" albo na stacji bezynowej itp. (że niby do nich ciężko dojechać i tak będzie łatwiej).
Szukaj ogłoszeń, gdzie jest napisane coś w rodzaju "w dobre ręce"(nie natknęłam się na takie ogłoszenie z pseudo, tylko faktycznie prywatne osoby).
Znajoma tak się zakochała w naszej Tosi, że też chciała takiego psiaka-żałowała, że bracia Tośki już byli zarezerwowani(jak się pojawiają ogłoszenia z maluchami, to zwykle kilkanaście-kilkadziesiąt minut i po szczeniakach).Tośka i rodzeństwo byli rezerwowani "na słowo" - miały wtedy ok 2 tygodni. Co jakiś czas dzwoniłam do Pani albo wysyłałam sms'a/maila z pytaniem jak rosną malchy, czy wszystko ok. Na 2 tygodnie przed odbiorem byłam z wizytą, zawiozłam małej kocyk - żeby przeszedł zapachami psiej rodzinki i żeby mała łatwiej zniosła rozdzielenie. U nas sytuacja się pokomplikowała i Tosia musiała być tydzień dłużej w tamtym domu, niż było planowane. Ale nie było z tym problemu. No i nie płaciłam za kundelka 500-900zł ;)
Poza tym z góry uczciwie było powiedziane, że to mieszaniec 3 ras ;) i były zdjęcia rodziców :) (zresztą widziałam ich na miejscu)

Znajoma trafiła na ogłoszenie gdzieś z okolic Chwaszczyna - o mało z krzesła nie spadłam jak powiedziała co i jak :] psa masz sobie zarezerwować(był 1) i wpłacić kasę przelewem na konto. Nie ma możliwości wcześniejszeg obejrzenia psiaka. Jest niby wielu zainteresowanych. A jak znajoma zapytała - "a co jeśli kilka osób przeleje pieniądze? Pokroi pani psa?" - to tamta się rozłączyła. :P

Po sobie powiem tak. Jeśli chcesz kupić pieska - to moim zdaniem bez sensu jest płacić 500-1000zł za (zwykle) kundelka mniej lub bardziej "w typie" - lepiej adoptować.
A jeśli chcesz mieć pewność, że to faktycznie szczeniak danej rasy - to niestety cena skacze w górę.

Jeśli masz konto na FB - to podglądaj "mikropsy do adopcji" i "plaskaty azyl" (raczej pekińczyki i podobne)
możesz też skontaktować się z Fundacją Irasiad Zagubionym - że jeśli znajdą takiego małego psiaka, to jesteś gotowa zapewnić kochający dom :)

http://plaskate.org.pl/
http://www.irasiad-zagubionym.pl/

tu możesz się dopisać http://www.facebook.com/AdopcjeYorkow
http://www.facebook.com/yorkiwpotrzebie?fref=ts

AgusiaGda ale tu Pani chce za pieska 200 zł symbolicznie więc na bank nie na zarobek. Zarezerwowałam do jutra, chcę pojechać wieczorem. Pani brzmi bardzo uczciwie. Zaprasza do domu aby zobaczyć mamę i tatę i przyznaje uczciwie że rodzice to zadziory. To mnie trochę przestraszyło czy maluch też taki będzie czy nie koniecznie. Może to jednak będzie zależało od domu w którym później będzie?

York normalnej wielkości ma ok. 3.5 -4 kg, jeżeli oboje rodziców jest na miejscu to dobrze bo zobaczysz jakie moga być duże, bo jeżeli mają 5 tygodni to wyglądaja na spore. Dziwne że nie miały jeszcze żadnych szczepień, ja swojego odbierałam już szczepionego pierwszymi dawkami ale to musiałabyś zadzwonic do weterynarza i zapytac o daty szczepienia szczeniaka.Pewnie właścicielka nie chciała ponosic kosztów, przy tak niskiej cenie psa to zrozumiałe, tylko musisz sie upewnić u weta czy to nie będzie miało znaczenia dla zdrowia pieska.

o matko nie kupuj 6 tyg. szczeniaka juz to mówi za siebie ze to pseudo I matka na 100% nie była 2 razy w ciaży... az się zagotowałam :/ szczeniaka odbiera sie w wieku 8/9 tyg. lub nastepnie po 10 tyg poczytaj troche zanim kupisz psa. A zaraz spojrze na ogłoszenie

Na pewno się upewnie u wet co do daty szczepienia. A co Ania sądzisz o tych charakterkach. Myślisz że ma to znaczenie?

beda to Yorki normalnej wielkosci tzn, nie miniatury jak dla mnie wygladaja na takie co beda wieksze rób jak uwazasz ale nie bierz 6 tyg. szczeniaka do domu bo to zwieksza ryzyko,szczenie jest za szybko odebrane matce. Mnie osobiscie to ogloszenie nie przekonuje,ale mam nadzieje ze bez wzgledu na to co Ci wyrosnie bedziesz kochać

Hm ciężko powiedzieć , ja kupowałam z dobrej hodowli z 20 letnim doświadczeniem, oprócz mnie z tej samej hodowli znajomi kupili 4 psy i każdy z nich jest inny z charakteru, moja koleżanka miała takiego spokojnego , pokornego i ja też takiego chciałam, a mój jest zupełnie inny, bardzo żywy, charakterny, taki urwisek ale kocham go takiego i teraz bym w życiu takiego spokojnego nie chciała:)

Mi się też wydaje że 6 tygodni to za szybko na odłączenie od matki, my swojego dostaliśmy 8 tygodniowego, ale wydaje mi się że to chodzi o szczepienia że waścicielka nie chce za nie płacić, no ale przy tej cenie to zrozumiałe. Ja bym poszła najpierw do weterynarza zapytać o daty szczepień i o czas odłaczenia od matki, bo to ma pgromne znaczenie dla psychiki psa w przyszłości.

Nasza miała 7,5 tygodnia jak do nas trafiła. Bez szczepień, tylko po 1 odrobaczeniu. Właśnie dlatego, że to nie hodowla i Pani nie chciała mnożyć kosztów. Tak myślę.
Nie było problemów ze szczepieniami - ale musieliśmy odczekać tydzień( z pierwszym szczepieniem) od wzięcia jej do domu. I płaciłam za nią 200zł "zwrotu kosztów".

Tak jak maltusie mogą ważyć 3-4kg, a shih tzu do 8kg :P tak nasza ma 4,5m-ca i waży 5kg (zgodnie z tym co wczoraj pokazała domowa waga elektroniczna). Wygląda jak biała puchata kulka :) niby maltańczyk ale za duża ;) (śmiejemy się, że to pewnie mix maltańczyka i podhalana - a shih tzu była dla zmyłki)
I tak bardzo ją kochamy i wniosła duuuuużo radości do naszego domu ;) (druga psica odżyła przy maluchu)

tu nie chodzi o szczepienie na wscieklizne,bo te robi sie po 12 tyg. a najlepiej po pół roku, tuchodzi za pewno o to ze szczeniaki jak wiadomo to koszt a zeby zmniejszyc koszt odłacza sie je tak wczesnie od matki,ale to nie jest dobre rozwiazanie , poniewaz szczeniak bedzie zle zsocjalizowany, i zle to wplynie na jego psychike, a oprocz tego tak wczesne oddzielenie szczeniecia od matki wiaze sie ze zwiekszonym ryzykiem jego zgodnu po odłaczeniu. Zrobisz jak uwazasz ale odbieraniu szczeniecia matce tak szybko ja mówie stanowcze NIE

200zł na każdym szczeniaku, szybko oddzielone, kasa praktycznie niezainwestowana w takie maleństwo. Nie ufałabym takiemu ogłoszeniu, lepiej adoptować, jak się chce to można w necie takie mikrusy dorwać :) A to na pewno nie będą malutkie yorki tylko większe modele.

Kto wie czy babka nie robi tych dzieci regularnie i nie ma zysku z każdego miotu.

My mieliśmy kiedyś ciężarną sunię, ale sprzedawaliśmy 8-10tyg, po szczepieniach, odrobaczeniu itp.

Skoro tak mówicie żeby nie ufać, to dam sobie spokój. Zwłaszcza, że łatwo mnie oszukać bo się nie znam.

asmi lepiej poszukaj,albo poczekaj,uzbieracie troche pieniedzy i wtedy kupcie wymarzonego szczeniaczka.

Nie wiem czy zauważyłyście ale ogłoszenie zostało zablokowane przez admina... ciekawe czemu? A oglądałaś chyba na 11 stronie jest ogłoszenie o sprzedaży pinczerka brązowego, jest prześliczny:) Pinczerki też są urocze, no i malutkie:):):)

Inne tematy z forum

Czy mój kociak jedzący karmę dla seniorów pogorszy jego stan? (3 odpowiedzi)

Mam dwie kotki, Sansę-10 i Persefonę- 6 miesięcy. Sansa je karmę dla starszych kotów Purrina,...

Psy bez smyczy mam juz dość! (240 odpowiedzi)

Codziennie wracam z dzieckiem z pozytywnej szkoły na Kokoszki i nie ma dnia abym nie musiała...

Pseudohodowla (330 odpowiedzi)

Przestrzegam przed zakupem psów z hodowli na Osowej. Psy mają nużyce, wady genetyczne....