nystatyna dla niemowląt

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Czy któraś z Was podawała swojemu dziecku? Czy Wasze dzieciaczki też miały po niej takie okropne biegunki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nystatyna dla niemowląt

Smarowałam małej jamę ustną jak miała pleśniawki w drugim miesiącu życia, ale nie miała żadnych sensacji.

U nas nie było sensacji.

Nystatynę podawałam małemu zaraz po porodzie, urodził się w zielonych wodach, nie miał biegunek... ale to też trudne do określenia ponieważ przez pierwsze dni wydalał smółkę

Ja również smarowałam małej ale nie miała żadnych problemów problemów .

image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

u nas mała miała całą śluzówkę ust w pleśniawkach, właściwie, to był jeden wielki biały nalot...
Pediatra upatrywał w tym przyczyny naszych koszmarnych kolek (że zmiany grzybiczne mogły wystąpić również w niżej położonych partiach układu pokarmowego) i zalecił podawanie po pół pipety nystatyny 4 razy dziennie... czy tez miałyście takie dawki? czy do smarowania to może mniej? Zalecił stosować 14 dni... jutro mija 7 dzień i pora wykupić 2 opakowanie, ale najchętniej bym, odstawiła... tylko nie wiem, czy mogę sobie tak przerwać kurację antybiotykową...

A biegunki ze śluzem... dziś 7 pełnych pieluszek w dzień... (wcześńiej nie było aż tak żle) Więcej je na szczęście...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

my wlasnie zakonczylismy smarowanie nystytyną na plesniawki lekarz kazał tydzien , najlepiej po jedzeniu smarować by malutkiej nie dostalo sie do przewodu pokarmowego bo nie jest to zbyt dobre dla tak małego układu wiec dawalam malej na noc,w poludnie jak zjadła a szłysmy na spacerek - potem nawet przez dwie godziny nawet jej nie dopajalam - rozwolnienia nie miałysmy -nam plesniawki zaatakowaly krtań wiec zycze pwowdzenia ale po tygodniu smarowania malej przeszlo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

u nas nie byllo żadnych problemów, ale smarowałyśmy krótko.

ja smarowałam malemu chyba z 5 dni, nie było żadnych problemów

Smarowalam jame ustna jak byly plesniawki i nic sie nie dzialo.

Ja też podawałam strzykawką a nie smarowałam (na smarowanie już było zbyt późno bo wcześniej lekarz stwierdził, że to osad z mleka a nie pleśniawki !!). Nystatyna nie jest wchłaniana z przewodu pokarmowego, więc kupki mogą mieć kolor żółty. Co do częstszych to z tego, co pamiętam, jednym ze skutków ubocznych może być biegunka. Leczenie należy skończyć dopiero kilka dni po ustąpieniu objawów. Może zapytaj lekarza dodatkowo o probiotyk? Powinien podać Ci odpowiedni i powiedzieć w jakim odstępie czasu stosować

podaje probiotyk biogaję raz dziennie po 5 kropli

Właśnie mój synek ma

Witam czy wina była nystatyna?U nas jest to samo nie wiem czy do od niej czy szukać czegoś innego

Inne tematy z forum

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...