obiadki do złobka

Temat dostępny też na forum: Kulinaria
jakie biadki robicie dzieciakom do łżobka, ja juz nie mam pomysłow co małemu serwowac i zeby było zjadliwe po odgrzaniu
macie jakies faje przepisy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: obiadki do złobka

po odgrzaniu to najlepiej zupki, ja ziemniaczków itd nie daje bo to najlepiej na świeżo a tak do żłobka zupki dziś młoda dostała dyniową z lanymi kluseczkami ;)

Dziewczyny jak się robi zupę dyniową z kluseczkami? Bo chętnie ugotowałabym mojemu 3 latkowi, ale nie znam fajnego przepisu.

no własniw jak zrobic taka zupę?

Ja robie wywar z włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, sól), do wawaru dorzucam ziemniaki i dynię, jak sie ugotuje miksuję na krem. Do smaku świeży imbir, świeżo mielony pieprz, sok z cytryny, kleks ze śmietany.

ja robie podobnie tzn bez ziemniaków a robie na ten krem lane kluski czyli na 1 jajko -szczypta soli i 2 łyżki mąki,mieszam i leje na gotującą się zupke z ziemniaczkami krem jest bardziej gęsty a tak zagęszczam kluseczkami bo mała ostatnio ma na nie mega apetyt

ja tez początkowo gotowałam na wywarze warzywnym i dodawałam osobno gotowane mięsko, opcjonalnie masełko, natkę i na papkę blenderem. im "młodzież" była starsza zastępowałam wywar warzywny rosołem, dochodziła kaszka manna lub też lane kluseczki - mały nie je nabiału więc śmietana odpada - jak zupka wychodziła za "cienka" ratowałam mlekiem modyfikowanym dodanym do przestudzonej porcji. A dziś przymierzam się do zrobienia konfitury z dyni i jabłek bez cukru, taaak dynie uwielbiamy:)

zapomniałam napisac ja też robie na rosole z mięskiem (kawałeczki nie miele) wydaje mi się bardziej treściwa
sam krem fajny jak ma się 2 danie a tak maluszek naje się sytą zupką

Inne tematy z forum

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Pediatra przychodnia morena (8 odpowiedzi)

Możecie polecić jakiegoś pediatre z przychodni Morena? Długo się czeka na wizytę w gabinecie...

Pompa ciepła (24 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...