A ja Wam opowiem inne sytuacje związane z tym właśnie kościołem.
Miałam tam chrzest, komunie i bierzmowanie ( po mimo, że przy ostatnim sakramencie mieszkałam gdzie indziej). Miejsce zamieszkania nie robiło dla mnie różnicy z tego względu, że dla mnie kościół był jeden - właśnie na Obłużu. To tam jezdziłam na niedzielne msze.
Od zawsze udzielałam się w kościele, schola, uroczystości dla księży,wszelkie podziękowania.. wyjazdy, pielgrzymki. Kiedy była stara ekipa, czyli Proboszcz Czerwiński i cała reszta... np ksiądz Nowak, który zawsze msze dla dzieci prowadził po mistrzowsku, nie wspominając już o księdzu Zdrojewskim. Nie podlegałam do tego kościoła, ale z niczym nie było problemu. Z żadnym zaświadczeniem. Nie bylo chorych ustaleń czy przedewszystkim powiedzenia " nie mieszka tu Pani nie jest Pani parafianką" sory ale serio ? Wszystko zaczeło się zmieniać z dniem kiedy przyszedł nowy proboszcz, kiedy zmieniło sie tam WSZYSTKO. Poszłam tam poprosić o zaświadczenie, że byłam bierzmowana bo chciałabym zostać Matką Chrzestną swojej bratanicy. Zostałam odesłana do kościoła, do którego nigdy nie chodziłam bo " tam mieszkam" jaki to ma sens ? skoro tylko ten kościół ma wszystkie moje zaświadczenia o sakramentach...? Szczęście w nieszczęściu było takie, że kościół ktory udzielał chrztu mojej bratanicy po rozmowe ze mna uznał, że nie ma problemu i nie wie czemu zostałam tak potraktowana. Teraz natomiast miałam zostać świadkiem do bierzmowania mojej kuzynki, proboszcz uznał, że mam sobie iść do kościoła gdzie przyjmuje kolędę. Problem w tym, że niestety ale wyjezdzam dość czesto i nie mieszkam w jednym miejscu co za tym idzie, że niestety kolędy nie przyjmowałam. Co nie znaczy,że nie jestem katoliczką i nie chodzę do kościoła !!! halo !!?!??! Probosz był nie ugięty, świadek ma żyć w czystości i mieć zaświadczenie od przyjmowanych kolędach. Kiedyś ważne było to aby świadek sam był po bierzmowaniu i poszedł do spowiedzi... co to za nowe procedury ?!?!. Marzyłam o ślubie tam.. ale mam dość wojny z tym kościołem, za 2 lata biore ślub i na dzień dzisiejszy chyba będę zmuszona wybrać inny kościoł. Jestem pewna, że pójdę gdziekolwiek i nie będzie z tym problemu....
0
0