Mam 2 miesięczną córkę i karmię ją mm. Po każdym karmieniu myję i wyparzam w parowarze butelki. Niestety smoczki i inne gumowe elementy szybko robią się twarde. Zastanawiam się czy trzeba tak często wyparzać, jak Wy robicie?
butelki i smoczki mam dr Brown`s i na początku te smoczki sylikonowe były takie mięciutkie a teraz robią się twarde ( a mają dopiero tydzień) i myślę, że to przez sterylizator, może nie będę już wyparzać po każdym karmieniu, to nie będą się tak niszczyć
pierwsze 3m-ce przelewałam butelki i smoczki wrzątkiem po każdym myciu :) raz na jakiś czas wygotowywałam :) nie pamiętam żeby coś się stało ze smoczkami :P
ogólnie przy starszym dziecku polecam smoczek 3przepływowy Avent do szerokiej butelki Dr Brown's ;)
ja miałam urządzenie do wyparzania w mikrofali (w zasadzie to zwykły plastikowy, zamykany pojemnik), wyparzałam przez pół roku i nigdy nic się nie stało, używałam butelek tt i de Browns
ja tak ja rudziaczek, ale aventy - żadnych namacalnych zmian struktury nie było ;-)
a swoją drogą, nieźle sobie liczą za zwykłe plastikowe pojemniki, po nazwaniu ich sterylizatorami ;-)