perły

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
czy można dać w prezencie ślubnym córce naszyjnik z pereł, czy nie wróży to czegoś złego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: perły

Hmm podobno pecha przynosi pannie młodej ozdoby z pereł w stroju ślubnym, a czy ktoś w to wierzy czy nie to inna sparwa :)) Ja się przesądami nie kieruję i np. w pechowego maja nie wierzę tak więc mnie by taki prezent napewno ucieszył. Pozdrawiam

ja miałam na ślubie naszyjnik, branzoletkę i pierścionek z perełek i jak dotad żyjemy zgodnie:)) Lubie perełki:))

Jest ponoć przesąd,że się nie daje nikomu pereł w prezencie, bo to wróży łzy...

Perły są piękne :) a żaden prezent dany z miłości nie ma prawa przynieść pecha!!!!!! nie ma co się przejmowac przesądami :)

Tutaj tez doloze swoje 5 groszy ;) Lubie perelki, sama nosze sie z zamiarem zamontowania na mej smuklej szyji :P jakiegos klebku perelek w kolorze ecrue i takich samych u uszkach i mam gdzies przesady. Chce sie podobac sobie, narzeczonemu i swiatu w tym waznym dniu ;))))

Perła jest symbolem czystości niewinności i Panny młodej. Od czasów średniowiecznych była takim symbolem. Nie wiem skąd sie wzioł ten przesąd że perły to łzy, płacz i nieszczęśliwe życie. Myśle ze to piękny prezent dla córki. Ja również otrzymałam piękne perły od mojej mamy, w prawdzie na 18 urodziny a na ślub złoty naszyjnik z dodatkami!

Ja podejrzewam, że takie przesądy wzieły się od loodków, których nie było na perły stać :) albo po prostu z zazdrości....także jeśli moja mama będzie mi chciała kupić perełki to proszę bardzo !!! łzy i nieszczęśliwe małżeństwo są chyba z innych powodów, a nie przez koraliki......

imageimage
imageimage

a czemu nie perły? widziałam cudne perełki w sklepie o nazwie pewnego czarnego ptaka na K.... :) (W.Kruk)