opieka męża nad żoną-czyli mąż na zwolnieniu

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
hej dziewczęta, mam takie pytanko-czy możliwe jest żeby mąż wziął na żonę opiekę jeśli ta jest w ciąży zagrożonej i ma przymus leżenia w domu a w domu tez jest male 2letnie dziecko????? jak to wygląda? ps żona bedzie miala rozwiązanie w styczniu. ile przysługuje takiej opieki bądź zwolnienia na żonę? kto wystawia takie zwolnienie? ginek czy ogólny?? pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: opieka męża nad żoną-czyli mąż na zwolnieniu

z tego co się orientuję to na opiekę nad chorym członkiem rodziny (poza dziecikeim) przysługuje 14 dni w roku i nie ma znaczenia jaki lekarz to wystawi. Chyba ze przypadku ciązy jest inaczej,ale tego to już nie wiem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

moj mąż brał ostatnio. i babka z ZUSu dzwoniła do niego, bo coś nie tak było wpisane.
przysługuje łącznie 60 dni opieki na dziecko, z czego 14 dni może wykorzystać na innego członka rodziny np żonę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak , płatne 80 %

ale dodatkowo wypełnia się druk Z-15 o zasiłaek opiekuńczy wiec traci sie mniej niż na normalnym

zwolnieniuhttp://www.zus.pl/pliki/formularze/z_15.pdf i ten druk razem ze zwolnieniem oddaje sie pracodawcy

wiem ze opieka na dziecko to 60 dni na żone po urodzeniu 14 dni mój maż wzioł i ze to mozna brac w kazdym roku na zonę. Wydaje mi sie równiez ze te 60 na dziecko nie ma nic wspólnego z 14 na żone.

polecam stronkę zus:
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433

a czy po porodzie (sn) ogólny moze wystawić takie 14 dni dla męża?

Mojemu mężowi lekarka ogólna z wielkim bólem wystawiłą i powiedziała że powinien iść do gina prowadzącego , ale udało mu się wyprosić te 14 dni

mój Mąż poszedł do internisty :) (ale byłam po cc)

nawet nie można powiedzieć, że to nasz lekarz :) ot - lekarz, który akurat tego dnia przyjmował w Endomedzie :)

i bez problemu dostał 14 dni :)

Mojemu mężowi ginka dała zwolnienie po porodzie na opiekę nade mną ;-), ale miał podkładkę w formie wypisu z neurologii, czyli powikłania po znieczuleniu.

Po drugim porodzie też wykombinował zwolnienie, ale ni cholery nie pamiętam, czy dawała pediatra (na opiekę nad starszakiem) czy lekarz rodzinny?

Na "żonę" czasem lekarze robią problemy.

Obojętnie jaki lekarz. Oni się lenią i nie chcą pisać, ale jak przyciśniesz to wypisze.

Podobnie jak z tym zwolnieniem na dziecko. Ostatnio się dowiedziałem że może nawet ogólny ojca wystawić. Moja lekarka była bardzo zdziwiona że mam jakieś wątpliwości.

NZOZ Hipokrates Gdańsk ul. Góralska :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pomóżcie proszę :) już się zakręciłam zupełnie... ja jestem na zwolnieniu, mąż potrzebuje wziąć opiekę na mnie. Czy zaświadczenie wystawia mój lekarz czy jego lekarz?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

no bo rozumiem, że niezależnie od specjalizacji, chodzi mi tylko o to czy mąż może pójść do swojego ogólnego i też dostanie, czy ma iść do mojego??
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

Adwokat- rozwód- podział majatku (61 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...