pielęgnacja "klejnotów"maluszka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
hej dziewczyny:)
napiszcie mi jak wam mówiono o pielęgnacji siusiaka waszych synków.Ja do konca tego nie wiem.
Przy każdej kąpieli odciągam leciutko małemu skórkę ale boję się ,ze zrobię mu krzywdę.
lekarka rodzinna na pierwszym szczepieniu troszkę mu odkleiła tą skórkę ale jak dotąd ma tylko malutki otworek:)Po jakim czasie skórka całkowicie powinna da się odciągnąć???
Pomóżcie!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: pielęgnacja

yy ... mi lekarka powiedziała, że pod żadnym pozorem mam w tych miejscach nic mu nie robić. Tylko dokładnie umyć.

Dokładnie,mi też powiedziano że nic nie ruszać tylko myć. A mały ma 4 m-ce

u nas są nawracające zapalenia napletka (bakterie w posiewie, typowe dla tych okolic)...

Gabryś ma problemy ze stulejką :/ na początku skórka też prawie wcale Mu nie schodziła... nam też mówiono, żeby nic z tym nie robić... aż zmieniliśmy pediatrę :]

dostaliśmy maść na "poluzowanie" napletka :) no i musimy odciągać i czyścić (nie tylko w kąpieli)

ja małemu sciagam przy kazdym przewijaniu i myje woda..

nam kazali nic nie robic az skonczylo sie tym ze napletek calkowicie nie schodzil i wdawalo sie zapalenie, czerwona koncowka, dostalismy masc i przez 2 miesiace smarowalismy zeby zszedl, juz jest ok ale skora bardzo ciasna , codziennie sciagmy i myjemy, bo "serek" tam sie zbiera czyli brud wiec trzeba to myc

nam pediatra kazała odciągać tylko tyle ile się da (czyli prawie wcale)jeżeli za 3 m-ce sytuacja się nie zmieni,to przepisze maść. Starszemu napletek całkowicie schodził jak miał 10 m-cy.

moje maleństwo na początku tez miało tylko taką małą dziurkę, pani doktor mówiła, że mogę z tym nic nie robić ale ona zaleca żeby troszeczkę ściągać w ciepłej wodzie żeby powoli skórka się rozciągała to wtedy nie będzie potrzebna interwencja chirurgiczna, trzeba tylko uważać żeby nie ściągnąć za bardzo bo wtedy może nie wrócić skórka z powrotem. mały dziś ma 5,5 m-ca skórka już się rozciąga (widać efekty) infekcji żadnych też nie było!

We wszystkich dzieciowych książkach i w szkole rodzenia mówili, żeby napletka nie ruszać, bo nawet do 2rż może być przyrośnięty, myć po wierzchu wodą z mydłem i finito.

Jak synek miał 3 miesiące, trafiliśmy z nim do szpitala - zapalenie układu moczowego. Tam do cewnikowania odciągnęli mu napletek, a tam:

- pełno brudu, bo jednak nic do końca nie było przyrośnięte i się zebrało
- trochę krwi, bo jednak nieco przyrośnięte było...

Od tej pory przy każdej kąpieli mamy zalecenie odciągania napletka i mycia wodą z mydłem, a minimum raz dziennie odkażamy specjalnym płynem.

I bądź tu matko mądra. Sama nie wiem, co Ci poradzić. Gdybym miała teraz następnego synka, to też byłabym w kropce. Chyba bym zmusiła pediatrę do dokładnej oceny.

Agatha - jakiego płynu do odkażania używacie?

Kiedyś robiliśmy przymoczki z Rivanolu, teraz z Octeniseptu, czasem moczenie w nadmanganianie.

hmmmmm..., Synek ma 14 miesięcy i nigdy nie robiłam nic z Jego napletkiem...(w sensie jakieś specjalne mycie itp.), wydaje się być wszystko ok...-mam nadzieję...

...ale jak był malutki to kąpaliśmy Go również w nadmanganianie potasu...., nie codziennie , ale o 2 dzień...

przymoczki? :P tzn okłady gazik + Rivanol? i tak codziennie?

Octeniseptu - psikacie na siusiaka raz dziennie? codziennie?

a moczenie - samego siusiaka? jak to zrobić? :>

musimy znowu zrobić posiew - kontrolnie, bo ostatnio były te bakterie P... coś tam ;P ale w takiej ilości, że nawet nic z tym nie było robione :P

może też powinniśmy wprowadzić taki element higieny?

Octenisept b. dobry płyn..., polecili mi go na zagojenie ran po cesarce..., generalnie nie działają na mnie żadne takie medykamenty, ale ten naprawdę spisał się super..., poza tym można go wykorzystać też w innych celach..., dla dzieci...

Octenisept jest genialny. Siostra mi przyniosła go do szpitala po porodzie, zaczęłam go używać na ranę po nacięciu zamiast zalecanego Tantum Rosa. Jaka to była uuuulga :) Kolezanki z sali też wypróbowały i zaraz kupiły własne butle.

Goi nadkażone odciski na stopach (mam wiecznie obtarte stopy, nawet skarpety mnie obcierają, bez octeniseptu nie radzę sobie), pomaga w zakażeniach cewki moczowej... Zupełnie nie piecze... Nobla dla wynalazcy octeniseptu proszę :)

Nie jest to normalna pielęgnacja zdrowego dziecka, tylko takiego, które miało dwa zakażenia, refluks i napletek oceniony jako "rozpulchniony, podatny na zakażenia". Bez wyraźnego zalecenia lekarza bym tego nie robiła.

Na początku braliśmy dwa razy dziennie gazik z rivanolem i trzymaliśmy kilka minut. Teraz z octeniseptem udaje nam się utrzymać max kilkadziesiąt sekund, potem Stach ucieka ;)

Nadmanganian - dwa kryształki do kubeczka i moczenie podczas zabawy w wannie, tak długo, jak Stach ma ochotę bawić się czymś na stojąco, czyli znów kilkadziesiąt sekund max.

dzięki za opisy :)

Agatha..., nie napisałam , że Octenisept jest dla zwykłej pielęgnacji...., np. jeżeli dziecku nie goi się pępek po narodzinach to warto wypsikać właśnie tym płynem...

O tej normalnej pielęgnacji pisałam do Agusi :)

ok :)

Agatha - jeśli u nas był 1xZUM i 2 czy 3 razy zakażenie napletka - myślisz, że powinniśmy robić takie "maczanki" itp.?

Hmmm, pewnie tak. A może wybrać się do lekarza, bo może nawet trzeba bedzie coś ciachnąć, jak nie teraz, to w przyszłości. Polecam Czarniaka, przyjmuje na Opolskiej, teraz już chodzimy do niego do Akademii. Mam ten komfort, że ufam mu na tyle, że czuję się zwolniona z myślenia non stop o tych siuśkach ;), grzebania w necie, o wszystko pytam tylko Czarniaka i koniec, on decyduje :)

byłam raz u Dr Czarniaka(jak jeszcze nasze ubezpieczenie obejmowało Endomed) z wynikami badań posiewu... a ja potrzebowałam receptę chyba na Zinnat :P
zobaczył wyniki i kazał powtórzyć badania - były zanieczyszczone "typowymi bakteriami szpitalnymi"... badanie było wtedy robione w szpitalu na Zaspie...

Dziewczyny ja juz zupelnie zglupialam. Jak juz wyzej napisala Aghata we wszystkich ksiazkach pisza by napletka nie ruszac i to do 3 roku zycia! No wiec nie ruszamy. Tylko teraz sie wystraszylam,ze moze to jednak niedobrze. Ale chyba bysmy zauwazyli gdyby cos bylo nie tak, prawda? Musze sie umowic na szczepienie i zapytac pediatre,bo niezle napedzilyscie mi teraz stracha :(

Hej:)
U mojej kolezanki tez tak bylo-prosze nie sciagac napletka do 2rż. Ale jej mąż tak sobie pomyslał "jak tak można długo nie myc pod napletkiem skoro u dorosłego cżłowieka zbiera się serek to i u maluszków" Takze wział i ściagnął napletek a tam prawie 1cm serka jeszcze chwilkę i byłoby mega zapalenie!!! Takze widzicie te cudowne czytadła o kant d... My bylismy we wt na cUM-ie i tam ściagneli Małemu napletek, bo zakładali cewnik. Teraz próbowałam w kąpieli ściagac ale juz szybciutko zarosło. Ide dzis do pediatry i tez dokłądnie zapyta co robić.

sciagac!!!! ja jestem za tym, na poaczatku nie sciagalm i tyle sera ze masakra!!!! fujj, maz tez powiedzila ze sam codziennie myje to jak u syna ma nie myc, okazalo sie ze calkoiwcie zarosniety

Młody a 1,5 roku, nigdy nie odciągałam napletka, codziennie Młody jest kąpany, często przewijany, nigdy nie zaważyłam by coś było nie tak.

u nas lekarka powiedziała,że do roczku nie ściągać, teraz mały ma 1,5 roku i nic a nic to ściąganie nam nie idzie, do tego ciągle ma ZUM,masakra

http://www.mp.pl/wideo01/?id=453&l=1019&u=23217553

Obejrzyjcie sobie ten wykład. My też byliśmy zdecorientowani bo jeden lekarz mówił, żeby nie ruszać nic a drugi, żeby codziennie ściągać. Nie wiedziałam kogo słuchać i co robić. Ten filmik dużo wyjaśnia

co do maczanek:

jak leżałam na zakaźnym z małą to lekarz kazał nam robić przymoczki (dziewczynki tez miewają dziwne problemy!) właśnie z rivanolu albo rumianku - bez różnicy ponoć rumianek tez ma właściwości antybakteryjne

Niby rumianek lepszy bo nie wysusza i zostawia całą florę w spokoju

u mnie ten film nie wchodzi:(

Mi teraz też nie wszedł-ale 20min temu wszystko się wczytywało. Może za dużo kliknięć na raz i ich stronka nie wyrabia???

Dzieki za link do wykladu! Probowalam kilka razy i udalo mi sie go wreszcie obejrzec. Polecam wszystkim!

kurcze, walczę z tym napletkiem i nie odchodzi. mi też wcześniej mówili nie ruszać.

Beti1 - idź do pediatry albo do nefrologa, niech Ci zapisze diprogente w maści - do ściągania napletak a do tego potrzebana wam dobra diagnostyzka - ciągłe ZUM nie są normalne, Zacznij od USG u dr Kosiaka. Mój synek miał dwa usg na którym nikt nic nie widział niepokojącego, dopiero na trzecim u Kosiaka okazało się, że jest wada i to baaaardzo poważna :-(

oglądałam filmik i zdecydowanie dam małemu więcej spokoju;)

uspokoiłam się również

I ja się uspokoiłam:) Bylam u lekarza i tez to samo mi powiedziała.. odciagnac az pojawi sie dzirka w okolicy cewki mocozwej i tam przemywac,..od czasu do czasu psiknąć octaniseptem :)

Dzięki za link:)

czy u 6 miesięczniaka napletek powinien dać się trochę bardziej odrowadzać niż ,że tylko mały otworek i widoczna cewka moczowa???
nam od 4 miesięcy udaje się odrobinka i żadnego postępu,czy tak ma być i z czasem sam zacznie dać się bardziej odprowadzić?

moje dziecimialy odciagany napletek od 7 mca z tym ze mlodszy miał stulejke i jakmial roczek mial zabieg

Annika - u nas właśnie był taki tyci otworek - skórka odciągała się miniminiminimalnie ;) po maści i codziennej pielęgnacji(ze ściąganiem napletka) przy delikatnym odciąganiu widać cały czubek siusiaka :P mocniej nie odciągamy :)

nie wiem czy dobrze podam link, ale tu jest wszystko wyjaśnione tak że lepiej sie nie da

http://www.mp.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

no wiedziałam że źle :)
Agusia, może mi pomożesz?

http://forum.gazeta.pl/forum/w,577,119386786,119386786,Stulejka_sklejka_napletek_Obejrzyj_film.html

http://www.mp.pl/wideo01/?id=453&l=1019&u=23217553 to?

oglądałam wcześniej,ale chodzi mi o to,że ciągle tylko tyci otworek a żadnego postępu nie ma a z czasem chyba powinien stopniowa dać się dalej odciągać,być może jeszcze za wcześnie........

w filmiku jest wyjaśnione wyraźnie, że jeśli ujście jest to nie ma problemu, u niektorych chłopców nie odprowadza się napletek nawet do kilku lat
poza tym zawsze możesz zapytać pediatry

Inne tematy z forum

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

księgowa?? czy warto? (45 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...