opłata ZAiKS w umowie z kapelą

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Czy macie w swoich umowach z orkiestrą lub dj`em punkt mówiący o tym, że Zleceniodawca zobowiązany jest do dokonania stosownych opłat ZAiKS we własnym zakresie? Na czym polegają takie opłaty?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: opłata ZAiKS w umowie z kapelą

zaiks opłaca knajpa.

kiedyś zespół opłacał ale pozmieniało się troche i teraz płaci knajpa...

Knajpa może i płaci ale jak ktoś organizuje wesele w sali którą wynajuje do tego celu to kto ma zapłacić ZAiKS?

Czy to jest absolutnie oczywiste, że knajpa płaci? W umowie z knajpą nie widziałam nic na ten temat.. Nie wiem czy nie wspominają o tym, bo to jasne, że opłacają ZAiKS, czy powinnam spytać... Na umowie z kapelą mam zapis, który zacytowałam, więc nie chciałabym potem mieć jakichś przykrych niespodzianek...

To jest też kwestia ustalenia... Pamiętam, ze Magnat Bojano ma w umowie punkt, w którym zaznacza, ze nie opłaca zaiksu.

Generalnie jednak zaiks opłaca organizator imprezy. Jeśli w umowie wynajmujesz tylko salę, to ty jesteś organizatorem, Jeśli zlecasz z kolei organizację wesela komuś, to on płaci. Chyba, że umowa stanowi inaczej. Ja to tak rozumiem... Chyba że sie mylę.. To mnie sprostujcie...

Zawsze można też do zaiks'u zadzwonić. Mają swój oddzial w Sopocie.

Hmm... o ile dobrze pamiętam, mam w umowie z knajpą zapis, że jestem zleceniodawcą organizacji wesela, a nie wynajmuję salę, nie mam też zastrzeżenia, że ja opłacam ZAiKS, ale nie ma też nic o tym, że opłaca go knajpa... Musiałabym zapytać przy okazji spotkania z kimś z Róży... W razie czego... wiecie może jakie są to koszta?

zawsze będzie zleceniodawca-zleceniobiorca,

Ważne co jest w umowie:
"Zleceniobiorca podejmuje się organizacji wesela..w miejscu.. w dniu.."
czy raczej w stylu..
"Zleceniobiorca udostepnia obiekt... w celu... zapewni w tym czasie.."

Zleceniobiorca, jak pisałam, podejmuje się organizacji wesela, nie wynajmu sali

słuchajcie chyba powinien lokal opłacac?! Ja miała wesele w Rózy i zadnych opłat do Zaiksu nie robiłam

Odnośnie kosztów:

http://www.zaiks.org.pl/portalzaiks/zax_JakDzialaFirst.jsp?sysparameters=packed=(true);¶meters=IndexPath=(INDEX$1657/INDEX$1658/INDEX$1665;ID=INDEX$1665);whereClause=(ZAX_STATUS=!039!4!039!!032!AND!032!ZAX_MIEJSCE=`JAK_DZIALA.PODSTAWY_PRAWNE.ZATWIERDZONE_TABELE`);wstep=(n);

Jest link dot "muzyki do tańca"

coś link nie działa.
Wejść można przez :

http://www.zaiks.org.pl/portalzaiks/idea/start/index.jsp?sysparameters=packed=(true);¶meters=

i wtedy wybrać "Tabele stawek" i odszukać "muzykę do tańca"

ano tak.. źle odczytałam.. :D

hihi :)

dziękuję za link, poczytam sobie

stokrota - pocieszasz mnie, pamiętam, że miałaś w Róży weselisko, więc może i mi z tym ZAiKSem nie wyskoczą ;))

oto artykuł z zaiksu :

Pewnym jest, że domowe wesele przy odtwarzaczu CD w kręgu wyłącznie rodziny zwolnione jest z jakichkolwiek obowiązków wobec twórców, artystów wykonawców i producentów.

Mniejszy też kłopot będzie, gdy całość organizacji wesela powierzymy Domowi Weselnemu, restauracji lub u nich wynajmiemy salę.

Zarobkowe udostępnianie pomieszczeń w celu organizowania imprez z wykorzystaniem utworów objętych ochroną prawa, przeważnie poprzez ich wykonywanie lub odtwarzanie podczas wesel, jest wkroczeniem w autorskie prawa majątkowe opisane art.17 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. Nr 80 z 2000 r. poz.904 , Dz.U. Nr 197 z 2002 r. poz. 1661, Dz.U. Nr 91 z 2004 r. poz. 869), wymaga uzyskania zezwolenia uprawnionych i nie wyczerpuje zwolnienia z art.23 ustawy (użytek osobisty).

Art.23 dotyczy tylko takiego korzystania z utworów w gronie osób będących w związku osobistym np. krewnych, powinowatych, bliskich przyjaciół, które ma charakter nieodpłatny a więc nikt bezpośrednio ani pośrednio nie odnosi z tego korzystania żadnych korzyści. Odpłatne udostępnianie pomieszczeń, lokali na organizację imprez np. wesel, których nieodłączną częścią jest korzystanie z cudzej twórczości (muzyki) wskazuje na co najmniej pośredni związek zarobku z tym korzystaniem. W tym kontekście nawet ceremonie religijne w tym ślub kościelny, przy okazji których osiągane są pośrednio lub bezpośrednio korzyści majątkowe lub artyści wykonawcy otrzymują wynagrodzenie, nie są zwolnione z obowiązku uzyskania zezwolenia na ich organizacje i zapłaty wynagrodzeń autorskich (art.31 ustawy).

W myśl art.35 ustawy nawet wypełnienie przesłanek art.23 (użytku prywatnego) nie może naruszać normalnego korzystania z utworu lub godzić w słuszne interesy twórcy. Zarobkowanie przy okazji korzystania z utworów muzycznych podczas imprez weselnych przez wynajmującego pomieszczenia lub restauratora lub zespół muzyczny wkracza w interesy majątkowe twórców – bez ich twórczości muzycznej to zarobkowanie nie byłoby możliwe – i wymaga uzyskania na takie korzystanie zezwolenia Stowarzyszenia Autorów ZAiKS a w przypadku odtwarzania np. z płyt przez prowadzącego wesele DJa także organizacji chroniących prawa artystów wykonawców i producentów.

„Należy również zwrócić uwagę, że odpowiedzialność za naruszenie autorskich praw majątkowych ponosi nie tylko bezpośredni sprawca, np. wykonawca utworu ale również osoby określone art. 422 kodeksu cywilnego” (wyrok Sądu Apelacyjnego w Krakowie) tj. kto nakłonił, był pomocny, świadomie skorzystał z wyrządzonej drugiemu szkody.

Z uwagi na powyższe prowadzący działalność polegającą na udostępnianiu pomieszczeń lub organizowaniu w pełni imprez weselnych lub innych rodzinnych i okazjonalnych itp., podczas których wykorzystywana jest chroniona muzyka, zobowiązani są do zawarcia umowy licencyjnej na korzystanie z utworów muzycznych. Dom Weselny, restauracja prowadząc zawodowo działalność usługową dotyczącą organizacji wesel zobowiązana jest do zalegalizowania wszelkich aspektów świadczonej usługi. Nie oznacza to wcale, że kosztami wynagrodzeń autorskich nie zostaną obciążeni państwo młodzi (a najlepiej teściowa) w rachunku za całą usługę weselną.

W sytuacji gdy nowożeńcy zdecydują się samodzielnie organizować wesele i oni angażują kapelę, oczywiście płacąc jej za granie, to także oni są odpowiedzialni za uzyskanie zezwolenia (licencji) na korzystanie z utworów i zapłatę wynagrodzeń autorskich (tzw.tantiem) za wykonane utwory. Taką licencje może posiadać także kapela i ona odprowadzić tantiemy za wesele. Warto jednak żeby państwo młodzi to sprawdzili. W przypadku kapeli świadczącej usługi weselne też może znaleźć zastosowanie w/w art. 422 kc i zasada pierwszorzędnej odpowiedzialności profesjonalisty parającego się określonymi usługami. Tak więc kapela zawodowo i regularnie świadcząca usługę muzyczną na weselach powinna posiadać licencję ZAiKS na wykonywanie utworów i odprowadzać wynagrodzenia autorskie za granie na weselach, bez względu na to gdzie się to granie odbywa.
Przywilejem twórcy, posiadającego tzw. wyłączne prawa do swego utworu, jest możliwość zgłoszenia roszczenia z tytułu naruszenia jego praw autorskich do każdego, kto z tego naruszenia skorzystał choćby pośrednio.

Jednocześnie należy uprzedzić, że odpowiedzialność za naruszenie majątkowych praw autorskich czyli wykonywanie cudzych utworów bez zezwolenia, obejmuje roszczenia opisane art.79 ustawy (wydanie uzyskanych korzyści, podwójne lub potrójne wynagrodzenie). Prawo przewiduje także odpowiedzialność karną opisaną art.115 ust. 3 lub 116 ustawy .

Krzysztof Lewandowski
ZAiKS

Długi ten artyk€ł ale wychwycialam fragment że każdy zespoł który gra niezaleznie od tego czy lokal płaci czy nie powinien miec licencję ZAiKS wiekszosc zespołów grających na weselach tej licencji nie ma ja w rozmowie z jednym zespołem który niewatpliwie należał do droższych i życzył sobie około 5,5 tys albo i wiecej za wesele na 2008 usłyszałam że on odprowadza 1000 zł za każda impreze3 do ZAiKS i sie troche przeraziłam bo powiedział mi też ze wiekszość tanszych zespołów nawet takich do 3tys tego nie robi. Pan prowadzący wiedział ze planuje wesele w rastauracji w hotelu. Później ze znajomymi wywiązała sie dyskusja opowiadali mi jak przyjezdza tak kontrola i o 1 konczy sie wesele. Z drugiej strony uspokajali że w moim przypadku własciciel lokalu to odprowadza. A co jak zespół nie ma tej licencji???

ZAIKS odprowadza właściciel lokalu - zwyczajowo.
Jest to oczywiste ponieważ tylko on (właściciel lokalu) regularnie organizuje-udostępnia lokal dla imprez. Tylko na tej podstawie ZAIKS może oszacować ilość osób, lokalizację i termin i dłgość trwania danych imprez.
Kapela czy też DJ, może jedynie indywidualnie dla konkretnej imprezy, pod danym adresem, w danym terminie i w odniesieniu dla prezycyjnej liczby gości oraz planowanych utworów które zamierzają zagrać lub puścić opłacić licencję. W przypadku Wesel wynosi to ok. 160 zł. przy ilości osób ok. 120, ilość utworów (w/g listy ok. 200), w Trójmieście lub okolicach, ok 8 h imprezy. Na ogół lokale opłacają ZAIKS bo w tym przypadku z ZAIKSEM można podpisać umowę długoterminową (np. na rok).
Nie ma czegoś takiego jak licencja ZAIKS dla kapeli lub DJ-ja. Ktoś kto tak mówi po prostu kłamie. Kapele lub DJ-je zawsze grają w innym miejscu i dla innej liczby gości (a także o innej porze roku) więc o umowie stałej z ZAIKSEM mowy być nie może.
A tak na końcu ...ZAIKS to tylko jedne z co najmniej 5 polskich stowarzyszeń artystów. Oprócz tego pozostają jeszcze stowarzyszenia zagraniczne np. niemieckie. W zasadzie każde z tych stowarzyszeń ma prawo skontrolować czy nie są puszczane utwory artystów którzy podlegają pod ich ochronę.
Warto wiedzieć, że zwłaszcza nowi artyści nie przynależa pod ZAIKS ...bo to bardzo złodziejska organizacja.

dziękuję za odpowiedzi :)

Inne tematy z forum

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (218 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?