po wychowawczym

witam,

mam pytanko, niedługo wracam do pracy po urlopie wychowawczym, kiedy i jak powinnam załatwiać te formalności u pracodawcy, jak się to odbywa. Napewno wiele z was to ma już za sobą

pozdrawiam

Ulka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: po wychowawczym

ja się zastanawiam nad papierkami jeszcze przed narodzinami dziecka- jak to jest, bo dziecko ma przyjsc na świat w grudniu, ciąża zagrażona więc jestem na chorobowym zwolnieniu...Gdy sie urodzi dziecko nalezy poinformowac jedynie pracodawce o dacie narodzin i automatycznie przechodzi sie na maciezynski? Co takim razie z zaległym i przyszłym urlopem....Kiedy wysłac pośbę o dodatkowe 2 ty mscierzysnkiego...a co z wychowaczym- oobiscie czy pisze sie jakas posbe wyszczegolniwszy okresy przyslugujace gdiedy by sie chcialo co wziasc...i czy sie bedzie bralo..tzn nrodziny dziecka i pisemko..od tego do tego macierzynski+dodatkowe 2 tyg macierzysnkiego, zaległy urlop na rok 2010 i wyhowawczy do dnia....a co z urlopem za lata bedace na wychowawcztm- one juz nie pzysluguja? Pytam b jak widac jestem w tym zielona..Wolłabym wyslac pisemko do pracodawcy niz sie tam pojawiac i prosic..

muszelka, jeżeli chodzi o macierzyński, to:
-piszesz podanie o urlop (na kogo, w jakim terminie)
-dostarczasz oryginał skróconego aktu urodzenia dziecka
To wszystko z Twojej strony
Dodatkowy urlop macierzyński dostaje się na podstawie wniosku, który musi być złożony u pracodawcy w terminie najpóźniej 7 dni przed końcem macierzyńskiego podstawowego.
Po urlopie macierzyńskim możesz wykorzystać cały urlop wypoczynkowy(składasz wniosek o urlop wypoczynkowy - termin zależy od przepisów w zakładzie)

Jeśli chodzi o urlop wychowawczy:
Zgodnie z obowiązującymi przepisami pracownik, który przepracował w swoim życiu co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 4 roku życia. Pracownik powinien złożyć wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego w formie pisemnej na dwa tygodnie przed planowanym rozpoczęciem urlopu. Wniosek powinien zawierać planowaną datę rozpoczęcia i zakończenia urlopu oraz wskazywać okres urlopu, który pracownik wykorzystał już na dane dziecko. (w Twoim przypadku piszesz, że jeszcze nie korzystałaś z url. wychowawczego na dziecko).Ponadto do wniosku należy dołączyć oświadczenie taty o braku zamiaru korzystania z urlopu wychowawczego przez okres wskazany we wniosku. Za okres na urlopie wychowawczym nie przysługuje urlop wypoczynkowy.
W razie pytań - pisz

dzieki za rozjasnienie sytuacji..;) czy wiesz w jakim terminie nalezy od urodzenia dziecka należy dostarczyć podanie o urlop macierzyński podstawowy i oryginał skróconego aktu urodzenia dziecka? - można podesłać listem poleconym? i jeszcze jedno mnie nurtuje - czy Mężowi będzie przyługiwał urlop "Tacierzyński" - 2 tygodnie, i czy jego pracodawca ma obowiązek udzielić takowego na podstawie aktu urodzenia dziecka? - pytam dlatego, że w 3mieście nie mamy żadnej rodziny i sporym ułatwieniem byłoby gdyby Mąż na początku służył mi ramieniem przy opiece nad dzieckiem....

szczerze mówiąc nie wiem, czy jest jakiś ustawowy termin składania dokumentów do macierzyńskiego. Jedno jest pewne - im szybciej tym lepiej, bo szybciej dostaniesz zasiłek (szczególnie jeśli jest płatny przez zus). Myślę, że możesz spokojnie wysłać poleconym.

w 2010 i 2011 urlop ojcowski to niestety tylko 1 tydzień.Urlopu ojcowskiego pracodawca udziela na podstawie pisemnego wniosku pracownika, w dowolnym okresie, nie później jednak niż do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia. Wniosek powinien być złożony na 7 dni przed rozpoczęciem tego urlopu, pracodawca nie może odmówić pracownikowi udzielenia urlopu ojcowskiego. We wniosku pracownik podaje wiek dziecka oraz okres, w którym chciałby z niniejszego urlopu fakultatywnego skorzystać.
Za okres urlopu ojcowskiego przysługuje zasiłek macierzyński.

czy to znaczy, że będąc na urlopie macierzyńskim a Mąż na 7-dniowym urlopie ojcowskim obojgu nam przysługuje osobno zasiłe macierzyński? Ile wynosi średnio taki zasiłek i czy każde z osobna musi go składać do ZUSU'u o jego przyznanie?

doczytałam - i wychodzi na to, ze to jakby normalny urlop w pełni płatny 100% wynagrodzenia.

Tak sie też zastanawiam, czy ktokolwiek lekarz/pracodawca może "zmusić" - wywrzeć wpływ na kobiecie by wykorzystała 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego przed planowanym porodem?.... Trochę mi się to nie uśmiecha...bo niby z jakiej racji..no ale naczytałam się i takich sytuacji...

nie spotkałam się z taką sytuacją, moim zdaniem pracodawca ani lekarz nie może wymuszać wcześniejszego korzystania z urlopu macierzyńskiego. Do Ciebie należy decyzja.
Co do zasiłku - tak, oboje dostaniecie macierzyński (liczony jest ze średniego wynagrodzenia za ost. 12 miesięcy)

wielkie dzieki za rozjaśnienie tematu... niestety księgowe w niektórych firmach myslą, ze jak już kobieta zajdzie w ciążę to wszystko jest takie oczywiste od strony formalnej...:)

musia85 a orientujesz się może czy jak teraz wracam do pracy na zmniejszony etat, a jednak okaże się ze nie dam rady z opieka dla dziecka to mogę wtedy iść na wychowawczy czy wtedy już przepada?

Inne tematy z forum

Nerwica i depresja - jak wyjść z tego stanu ??? (411 odpowiedzi)

Witam, Czy są osoby na forum,które zmagają lub zmagały się z nerwicą i depresją ???? Jak...

Czy warto zatrudnić prywatnego detektywa, jeśli podejrzewam zdradę? (4 odpowiedzi)

Cześć, Na wstępie pragnę wszystkich powitać. Nie wiem, czy piszę w dobrym dziale, ale od jakiegoś...

Gadżety erotyczne na rocznicę z żoną (39 odpowiedzi)

Dzień dobry! W niedalekiej przyszłości będę wraz z (teraz już) żoną obchodzić okrągłą rocznicę...