Podwyższone ciśnienie w ciąży

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
dziewczyny,
byłam dzisiaj u ginekologa, wszystko ok, z wyjątkiem podwyższonego ciśnienia- 129/79. lekarz kazała mi je codziennie mierzyć.

moje pytanie jest następujące:
czy jak pójdę do najbliższej przychodni to zmierzą mi ciśnienie bez problemu??
zawsze miałam ciśnienie w porządku dlatego też nie chce kupować ciśnieniomierza.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: podwyższone ciśnienie w ciąży

To nie jest wysokie ciśnienie...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja miałam w pierwszej ciąży podwyższone prawie cala ciaze,kupilam ciśnieniomierz bo musilam mierzyc codziennie wolalam mieć pod kontrola jakby cos się dzialo,po ciąży tez się utrzymywalo zaczely się problemy z tetnem,ale później się unormowalo :)

A w przychodni powinni bez rzednego problemu mierzyc,moja kolezanka w ciąży tez mierzyla w przychodni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

powiedziała, ze mam podwyższone i kazała mierzyć.
wole dmuchać na zimne...

To prawidłowe ciśnienie, ewentualnie można je uznać za lekko podwyższone. Ale jak lekarka kazała mierzyć też bym to robiła;)
W przychodni powinni Ci zmierzyć ale narażanie się na czekanie/zarazki (chorzy) ja bym wolała zainwestować i kupić.
Ale to już oczywiście twój wybór;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a jakie miałaś przed ciążą?? może taka Twoja uroda że masz wyższe ciśnienie. ja całe obie ciążę -jestem obecnie w 26 tyg- mam 135/80 najmniej i taka już jestem, wysokie ciśnienie to powyżej 140/90

W przychodni trzeba miec zlecenie od lekarza.

poczytaj czym jest gestoza i nie oszczędzaj 30 zł na ciśnieniomierzu, bo możesz sobie zaszkodzić.

Moja mama przeleżała kupę czasu w szpitalu na patologii ciąży bo miała skoki ciśnienia. Raz normalne, a za godzinę wysokie, potem znów normalne.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też bym zainwestowała w ciśnieniomierz, może w nieco porządniejszy niż za 30zł ;) Przyda się jak nie teraz to w przyszłości. Nadciśnienie w ciąży może być bardzo niebezpieczne zarówno dla mamy i dziecka.
W poprzedniej ciąży gin wysłała mnie do kardiologa przy 160/100. Miałam leki i kontrola ciśnienia 3 razy dziennie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

skąd jesteś? może warto wybrać dobrą położną? ;) moja zachodziła 2 razy w tyg i mierzyła mi ciśnienie i tętno dziecku ;P a także mogłam zachodzić do Niej codziennie do punktu i (akt mam pod domem:P)
poza tym spacer do przychodni (a czasami i schody do budynku przychodni) nabijają ciśnienie :P
polecam ciśnieniomierz nadgarstkowy aeg allegro są 50zł z przesyłką :P

ja miałam mniej więcej takie ciśnienie miałam w ciąży, a na koniec skoczyło mi do 185/101 i musieli wywoływać bo takie ciśnienie jest niebezpieczne i dla dziecka i dla matki (zaczynałam 40tydz więc spokojnie można było rodzić:P)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

mieszkam na Zaspie.

to fakt, lepiej mieć wszystko pod kontrolą :) idę dzisiaj odebrać ciśnieniomierz :)

dzięki za rady :)

Ja cała ciąże miałam dobre ciśnienie dopiero pod koniec około 30 tygodnia dostałam tabletki na obniżenie bo podwyższyło się i tez miałam wywoływany poród w 40 tygodniu ciazy

Lekarze, pielęgniarki mówią, że te nadgarstkowe ciśnieniomierze nie są dobre.
Ja mam na ramię z lidla i jest ok, porównywałam z wypasionym ciśnieniomierzem teścia ;)

Na priv wysyłam Ci namiary na położną z Zaspy, kobieta aniol, na nfz!!

dzięki :)

Lekarze i pielęgniarki mówią tak, bo nie każdemu człowiekowi pasuje ciśnieniomierz nadgarstkowy - są osoby, które mają taką specyficzną budowę nadgarstka, że ciśnieniomierz nadgarstkowy w ogóle nie działa albo pokazuje zupełnie zakłamane wyniki.
Ja posiadam i ciśnieniomierz na nadgarstek, i ciśnieniomierz na ramię z Lidla i jakiś stary ciśnieniomierz analogowy po dziadku. Wszystkie 3 pokazują te same wartości.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (123 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (110 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...