poradnia rodzinna

Temat dostępny też na forum: Wesele Wesele bez ogłoszeń
Czy macie namiary na jakąś "ludzką" poradnię rodzinną w Gdańsku. Para, na którą trafiliśmy przy okazji kursu przedmałżeńskiego wygląda na trochę nadgorliwą. Chciałabym namiar do kogoś, kto skoro już musi to przedstawi mi naturalne formy planowania rodziny ale nie będzie mnie na starcie rozliczać ze stosowanie się do nich!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: poradnia rodzinna

5 lutego wybieram sie do poradni na Morenie, dam znać czy dało radę wytrzymać ;)

anaasa, czyżbyś była w św Mikołaju? ja tam byłam i mam dokładnie takie same wrażenia jak Ty i tez szukam czegoś innego.

oooo a ja właśnie ślubuje w Mikołaju,ale jednak na nauki i poradnie zdecydowaliśmy sie bliżej naszego miejsca zamieszkania ;) i pewnie na dobre nam to wyszło w takim razie ;)

To poradnictwo rodzinne jest chore i zacofane. Ciekawe kiedy kościół się obudzi i przestanie zajmować się takimi bzdurami? Kto to stosuje w praktyce? Jakieś idiotki chyba? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak! To chodzi o tą genialną parę ze św. mikołaja. Miałam wrażenie, że prowadząca wykład kobieta zaraz podniesie noge i osobiście zademonstruje jak należy wykonywać obserwację... Zasugerowała, że jeśli ktoś nie chce się do tego przyłożyć to ma poszukać innej poradni, więc właśnie to robię :)

my 6 lutego idziemy do poradni na kartuskiej do kościoła koło pętli tramwajowej.... słyszałam dużo pozytywnych opinii na temat tej pani...

Skąd biorą te głupie zacofane baby? Z Radia Maryja? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

aanasa - a gdzie chodzicie na nauki?

Co do poradni na Morenie to pani chyba przyjmuje tylko miejscowych parafian.

sorry, ze pytam, ale jestem niezorientowana w tym temacie, i ten ciekawy jak widze rozdzial jeszcze przed nami. Po jaka cholere trzeba chodzic do poradni?? Sorry za naiwne pytanie, ale oswieccie mnie.Dzieki :)

bo tak sobie życzą księża, żeby uświadomić Młodych co do naturalnego planowania rodziny (co akurat jest czasem nawet interesujące),ale tez żeby uświadomić, ze sex przed ślubem, antykoncepcja i aborcja to grzechy śmiertelne ;)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

aha, to ciekawe, i jest tak w kazdej parafii? Czy tylko w tych z nawiedzonymi ksiezmi? Ja myslalam, ze wszystkie nauki odbywaja sie w kosciele.....

spotkać w poradni księża nie prowadzą, tylko "cywile" z powołaniem;)

nie wiem czy wszędzie, ja myślę,że to zależy gdzie się trafi, ja mam nadzieję tylko ,ze jakoś to przetrwam ;)

no to mnie zabilas ;) ha ha nawet nie wiedzialam, ze czeka mnie cos takiego ;))) ale bedzie jezda, juz sie ciesze na te dyskusje ;)))

Ja byłam bardzo sceptycznie nastawiona,ale się miło rozczarowałam.
Uważam,że każdy ma swoje przekonania i wyzywać od idiotów tych,którzy stosują naturalne metody jest mówiąc delikatnie nie na miejscu.

Mnie to zaciekawiło i dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy.
Byłabym gotowa spróbować,nie ze względu na wiarę i przekonania.Babka wytłumaczyła wszystko,popierała racjonalnymi argumentami.
Fakt,że była zdewociała to jedno,ale jakoś umiała to przekazać.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie ma co sie przejmować - a Haze zwłaszcza Ty jeśli pójdziesz do nas :)

goździk Ty tez Morenowa dziewczyna ? :)

:) yes

Dominikanie i ich nauki przedmałżeńskie są cudowni ale poradnia jednak mnie rozczarowała. Również uważam, że każdy ma prawo do własnych przekonań i tego samego oczekujew stosunku do siebie. Poradnia jest między innymi po to aby przekazać nam wiedzę na temat naturalnych metod a nie po to aby egzekwować moje, jak to pani okresliła, pierwsze podrygi w tej dziedzinie, bo wcale na nie mam ochoty.

Haha, wielkie mi naturalne metody. Z nich się chyba najwięcej dzieci rodzi :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

hej!!!!my idziemy 30 stycznia na Morene :) jak nie zapomne :) co mi sie czesto zdarza :) do dam znac jak bylo buziaki :)

Też nie wiem, po co tak wykształconemu społeczeństwu jakieś nauki ;D

Normalnie chcą "uczyć ojca dzieci robić".

http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=11&i=438341&t=438239

naturalne metody przydają się w momencie kiedy np. w ciąże nie można zajść, ale wtedy to po prostu zainteresowane osoby się dokształcają w tej kwestii ;)

a moze wie ktos cos o pradni rodzinnej przy parafii sw krzyza w gdansku wrzeszczu

ja też mam na morenie poradnię i czekam na opinie, bo o tych poradniach ogólnie się tyle nasłuchałam że aż nie chce się iść;)))) co do tej morenowej to niestety nie mam informacji...

Ja mam numer do jakiejś bezproblemowej Pani z Moreny, podobno, dostałam od jednej z forumek, ale nie sprawdzałam, bo poradnia dopiero przede mna.

To moze ja jako mezatka sie wypowiem ;-)
Miałam nauki w Rumi i prowadzil je ksiądz z kobieta. Ksiadz generalnie zajmował sie kwestia "katolickiego" planowania rodziny i dokladnie jak moja przedmowczyni wspomniala infomowal nas ze antykoncepcja i stosunki sexualne przed zwiazkiem małżeńskim(oczywiscie kościelnym) jest grzechem i to dosc duzym ;-) Ale to jest indywidualna kwestia kazdej kobiety i kazdego mezczyzny. Jednak faktycznie jesli ktos nie potrafi stosowac "kalendarzyka małżenskiego" to mozna dostac tam wiele cennych wskazówek - oczywiscie na moich naukach mowiła o tym kobieta :-)

Hej Dziewczyny, Ja jestem jeszcze przed naukami i poradnia...i w zwiazku z tym mam małe pytanko - czy są wśród was, które już mieszkają ze swoim przyszłym mężem - czy radzicie mówić prawdę na takich spotkaniach czy raczej lepiej to przemilczeć - bo już różne historie słyszałam...

Kalendarzyka się już nie stosuje:)I nie mówią o nim na naukach. Ja mieszkam z moim przyszłym mężem.Pani nas nie pytała o nic.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziewczyny, a gdzie jest ta poradnia na Morenie? podzielicie sie numerem telefonu do tej poradni?

662-033-063 Barbara Znajewska zajecia prowadzi w parafii Bozego Ciala na Morenie w salce na 1 pietrze :), trzeba sie z nia umowic telefonicznie

my mieszkamy już ze sobą ponad rok a ślub w czerwcu i tez się zastanawiam co lepiej powiedzieć żeby nie było gadania, moi znajomi skłamali ze nie mieszkają i był luz z poźniejszymi pytaniami :)

my dzis bylismy na poradnictwie w parafi Bozego Ciała na Morenie, babka troche zakrecona :) ;) ale spotkanie trwal okolo godzinki, nic od nas nie chciala o nic sie nie wypytywala, pokazywala te swoje wykresy....:) a mysly siedzieli i nic nie mowili ikiwali potulnie glowkami :) beka :)pozdarawiam

Ojj to uspokoiłaś mnie:) Bo trzeba się zabrać w końcu za tę poradnię. Ja sie jakoś w lutym wybiorę. A mam pytanie ile jest przewidzianych spotkań w tej poradni na morenie w parafii Bożego Ciała?

Nikita to fajnie, odetchnęłam, ja idę do niej we wtorek ;)

a kiedy macie następne spotkanie ? czy moze udało wam się za jednym zamachem to zrobić ? :)

hej!!!
ja jak sie z nia umawialam to juz wtedy zalatwilam ze bedziemy mieli tylko jedno spotkanie zamiast 3 :) trwalo ok. godzinki :) alemysleze nie bedzie z tym problemu , jak wam sama nie zaproponuje, bo mowila ze woli jak jest jedno spotkanie zamiast 2, tosami zapropomujcie :) pozdrawiam :)

powinny byc 3 ale my mielismy tylko 1 :)

no właśnie narzeczony już mówił jej, ze chcemy wszystko załatwić za jednym zamachem, bo nie bardzo mamy czas ;) czyli bez problemowo wyszło,cieszy mnie to ;)

A gdzie bysliscie w poradni ?? i czy mozna isc do poradni w innym kosciele niz sie bierze slub ???

image

w parafi Bozego Ciala na Morenie, wyżej w ktorejs wypowiedzi jest podany numer telefonu :) na poradnictwo mozna isc gdzie sie chce :) pozdrawiam

i my już po ;) hehe szczerze, to myślałam, ze umrzemy ze śmiechu, ta babka strasznie zestresowana była, a jak jej czymś przerwałam, to się biedna gubiła ;)

no ale mamy już z bani, a to najważniejsze :)

czy ktoś się orintuje czy P.Barbara Znajewska prowadzi jeszcze poradnictwo rodzinne?

Chyba jeszcze prowadzi, bo na Morenie jest podany jej nr tel.

Dziewczyny,
A napiszcie jeszcze ile płacicie za te porady :)
Pozdrawiam

fajna jest tez P. Jakubiak w , 100zł, 2,5 spotkania i termomentr gratis:). życiowo jest.

Parafia Rzymsko - Katolicka pw. św. Ignacego z Loyoli
80-045 Gdańsk Stare Szkoty, ul. Brzegi 49
telefon: 309-46-02, 309-47-84

Poradnictwo małżeńskie: prowadzi p. Ewa Jakubiak, kontakt indywidualny z parą przygotowującą się do małżeństwa, termin do uzgodnienia pod nr. tel. 58/303 72 86 lub 792 007 538

Czy któraś z Was była u p. Barbary Znajewskiej na Migowie? Jak wrażenia?

też jestem ciekawa czy ktoś u mniej był?? jak wyglądają spotkania?

My byliśmy kilka miesięcy temu.

Przez 3 spotkania kobiecina wykładała swoje, a my kiwaliśmy głowami. gdy próbowaliśmy podjąć dyskusję, np. dot. in vitro (bo poglądy Pani ma na zasadzie "czytałam w gazetach, bo TV to mój mąż ogląda") Pani wyjaśniła, że ona powie swoje.

W pewnym momencie mój mąż podniósł głos, bo takich bzdur nikt nam nie wciskał. A na info, że na biologii w LO wszystko było Pani wyraziła zdziwienie.

Jest po 1. dziwnie (Pani mówi swoje, my swoje), 2. mały pokoik 2 krzesła i wykresy Pani, 3. cholera muszę to przyznać, ale przydatne są te zajęcia. Jeżeli chodzi o metodę naturalnego planowania rodziny babeczka co by tu nie mówić wymiata. Pokazywała swoje wykresy wieloletnie, opowiadała z pasją o metodzie. Więc tu zainteresowała, ale cała reszta, ta zaściankowość i zamknięcie na inne poglądy :/

Zgadzam się z Tobą. Byliśmy i zgodnie możemy potwierdzić, że mile byliśmy zaskoczeni. P.Ewa bardzo sympatyczna i elastyczna. Gdybym miala wybierać drugi raz-- wybralabym p.Ewę- bez chwili zastanowienia.

Moja wypowiedź tyczy się p.Ewy Jakubiak- POLECAM!!!!

Dziewczyny ile czasu trwa takie jedno spotkanie w poradni rodzinnej

my bylismy u P.Jakubiak dwie godzinki i po problemie

My niestety bylismy az na 3 spotkaniach, ale pani nie byla dociekliwa i nie zadawala zbytnio dyskretnych pytan, ogolnie tak sobie mysle ze jesli pary sa malzenskie to taka forma antykoncepcji nie jest glupia- bo jest naturalna i bezplatna, tylko ma jedna wade- trzeba byc zorganizowanym
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1