poradnictwo-pomocy!!

Temat dostępny też na forum: Wesele Wesele bez ogłoszeń
Cześć...czy ktoś moze mi powiedzieć jak wyglądają spotkania z poradnictwa rodzinnego na Morenie w parafii "Bozego Ciała"??wiem ze są 3 spotkania,ale czy muszę przyjść się wcześniej umówić ??

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: poradnictwo-pomocy!!

Tak na dobra sprawę możesz sobie to odpuścić. Musza Ci udzielić ślubu, bo w prawie kanonicznym nie jest napisane, że poradnia jest konieczna do udzielenia sakramentu. My niestety nie wiedzielismy tego wcześniej i zaliczyliśmy - żenada i koszmar.

właśnie sie o tym dowiedziałam ale dla świętego spokoju wolę to "odbebnić".I tak jest troche zamieszania bo ślub bedzie w zakopcu a od niedawna moja parafią jest:" Boze Ciało"

Spotkania w poradni rodzinnej w parafii Bożego Ciała na Morenie odbywają się w środy o 19 i dwa pierwsze spotkania są wspólne dla wszystkich, więc na nie nie trzeba się umawiać - można po prostu przyjść (pod biuro parafialne). A ostatnie spotkanie jest indywidualne i na nie trzeba się już umówić.

wczoraj juz byliśmy na 1 spotkaniu tylko zastanawiam się jak będzie wyglądać to indywidualne spotkanie z panią..o co ona nas będzie pytać??

Ja byłam na spotkaniu z p.Bogumiłą i o nic nie pytała ;0)

to po co jest takie indywidualne spotkanie skoro i tak nie bierzemy udziału w rozmowie i trzeba sie specjalnie umawiać z nią??/

Chodziło mi oczywiście o to, że nie zadawała żadnych niedyskretnych pytań. To nie był wyłącznie monolog z jej strony. Jeśli mieliśmy wątpliwości w jakiejś kwestii, pytaliśmy, a ona odpowiadała.

rozumiem.dzięki wielkie.

Ja z moim mężem chodziliśmy na spotkania do katedry oliwskiej-MASAKRA!! Pani kazała mi robić jakieś śmieszne wykresy,obserwować się,mierzyć temperaturę w pochwie,opisywać śluz i takie tam.Oprócz tego uświadamiała nas że używanie prezerwatyw lub tabletek to jest wielki grzech!
Pokazywała na wykresach jak to jest kiedy kobieta miesiączkuje!!!
Jedna wielka porażka!!!Nie wpominam tego jako przyjemność związaną z przygotowaniami do ślubu!

RATUNKU!!! wszędzie sezon urlopowy a dopiero wczoraj dostałam kartkę na nauki. Gdzie można to zrobić najszybciej i bezboleśnie

przyłączam się do prośby Ann. My też dopiero zacząc możemy i zaczynamy w lipcu. Wszystko. Nauki przedmałżeńskie i poradnictwo rodzinne. Ale gdzie????
Poza tym czy matura z religii nie wystarcza by zaliczyć chociaż nauki? na poradnictwo mozemy dla śmiechu pochodzić

MATURA SIĘ NIE LICZY.MY CHODZILISMY DO KATEDRY.

Kurcze, ale to niesprawiedliwe.
To dlaczego, po co robiłam maturę???!!
Myślałam, że oprócza satysfakcji, wzbogacenia duchowego, będę mogł tę maturę wykorzystać właśnie przy okazji nauk.
No to mi się nie podoba.
Ciekawe co będzie z nami, bo na pewno nie zdążymy zrobić tych nauk.

Jeżeli nie nie będziecie mielie możliwości odbycia nauk (przerwa wakacyjna itp.) to ksiądz w parafii której bierzecie ślub sam przeprowadzi z wami przygotowanie - rozmowę.
Więc się nie martw
Pozdrowienia

O, super. dziękuję Ci bardzo za wiadomość. pozdrawiam

dzięki za info, poradnictwo zaczynam w czwartek na Mickiewicza. Dziewczyny tylko nie korzystajcie z poradnictwa w okrąglaku na Przymorzu bo po rozmowie tel. stwierdziłam że kobieta jest nawiedzona. No ale z tymi naukami to może być problem, dam Wam znać jak uda mi się załatwić na Morenia

Ja nie robiłam matury, ale w klasie maturalnej na religii mieliśmy nauki przedmałżeńskie. I wtedy ksiądz powiedział, że jak kiedykolwiek będziemy chcieli wyjść za mąż/ożenić się, to ten świstek wystarczy... A jak ostatnio byliśmy u księdza w sprawie ślubu, to powiedział, że to się nie liczy, bo dawno było... Bez komentarza to zostawię i nie wspomnę jak bardzo się wynudziliśmy na tych naukach...

Znaczy się maturę robiłam, tylko religii nie mam na świadectwie maturalnym tak jak mój narzeczony:)))))))))
Ale jemu też nie uznano tych nauk :-/

przed matura mowili ze wazne jest to tylko rok albo cos kolo tego ;-))))

O masz! To jeszcze inna wersja... Że tak pozwolę sobie powiedzieć: "Co ksiądz to obyczaj..." :-|

Czyli chociaz to uda sie zrobic na Mickiewicza. Czy na te sdpotkania musieliscie umawiac sie indywidualnie czy to ksiadz czy tez osoba odpowiedzialna sama ustalila wam termin? Daj znac co z ta Morena bo tez bylibysmy zainteresowani.
Pozdr.

Inne tematy z forum

Gdzie kupić mieszkanie?? (38 odpowiedzi)

Chciałabym kupić mieszkanie w Gdańsku.. Które dzielnice polecacie, a które odradzacie i...

Bieganie zimą (25 odpowiedzi)

Witam szukam chętnych na wspólne bieganie raczej amatorów :-). Najlepiej z okolic Nałkowskiej,...

Wzgórze Hoplity (9 odpowiedzi)

Inwestycja powstaje u zbiegu ulic Kartuskiej i Myśliwskiej - w dobrze skomunikowanym miejscu, w...