poród z paciorkowcem (streptococcus agalactiae)

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Witajcie dziewczyny, czy są może na forum mamy które rodziły mając paciorkowca, wiem że powinnam dostać w szpitalu antybiotyk okołoporodowo,ale chciałabym wiedzieć jak to dokładnie się wówczas odbywa,zamierzam rodzić w wejherowie, pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: poród z paciorkowcem (streptococcus agalactiae)

ja mialam podobną sytuację, choć na moment porodu paciorkowca udało się już "wykurzyć" ale i tak miałam podany podczas porodu antyiotyk ktory miał chronić dziecko. Przed porodem robią z tobą bardzo dokładny wywiad jak przebiegała ciąża i jakie leki brałaś, jesli miałaś lub masz paciorkowca podawany jest dożylnie antybiotyk, ponadto (na zaspie) każdej rodzącej robi się wymaz w tym kierunku i potem maluszki też się bada dokladnie

no i ja na zaspie rodziłam i po porodzie okazało się że mam paciorkowca. Co z resztą nie dziwne bo praktycznie cały oddział go miał a do tego ja badania przed porodem na paciorkowca robiłam i nic mi nie wyszło. Oczywiście dostaliśmy antybiotyki ja i mała ( co sie okazało potem że mała nie miała paciorkowca) no i 7 dni w szpitalu wyciete z zyciorysu. Nawet nie chce sobie przypominac bo to trauma dla mnie. I mogę sie założyc nie wiem o co że to zaspa gratisowo zaaplikowała mi to gowno a małą niepotrzebnie antybiotykiem potraktowano.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A czy Twój lekarz jest też w szpitalu w wejherowie?Wiem, że ważny jest antybiotyk i przede wszystkim musisz mówić jak pojedziesz, że masz paciorkowca, żeby nikomu to nie umknęło.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety mój lekarz nie pracuje w Wejherowie, tylko w swissmedzie a nie stać mnie aby tam rodzic, no i za daleko, gdyż mieszkam w Redzie, naczytałam się koszmarnych rzeczy czym to może grozić i strasznie się tym zamartwiam:(

u nas nic złego sie nie działo. Mała się ode mnie nie zaraziła a ja dostałam antybiotyk taki przy którym mogłam karmić. I teraz obie jesteśmy całe i zdrowe ;-)Także nie martw sie na zapas . A jak od razu poinformujesz że masz to napewno lekarze jakoś temu zaradzą żeby maleństwo sie nie zaraziło i będzie dobrze.

Jeju,a ja się martwię grzybicą.Nie wiem czy stosować dalej leki(globulki dopochwowe)jak na dniach rodzę.Jak myślicie?a zużyłam już jedno całe opakowanie.

u mnie było tak, że pokazałam wynik na paciorkowca lekarzowi, który podał mi antybiotyk po poprodzie, brałam go ok. 7 dni, oczywiście musiałam wspomnieć żeby małemu podali, bo lekarze są tak zabiegani i codziennie inni przychodzą na obchód, że o wszystko trzeba walczyć

Mój lekarz jest w Wejherowie i mówił, że nie ma co panikować, wiadomo są to bakterie, ale dają antybiotyk i jest ok. Trzeba się przypominać, bo tak jak pisała poprzedniczka lekarze się zmieniają i ta wiadomość może umknąć. Będzie wszystko OK:) nie martw się.

Aniu27-ja skonczylam brac globulki dopochwowe na tydzien przed porodme a bralam je wogóle całą ciazę.one nie sa szkodliwe dla dziecka w zaden sposób.

Dzięki Justi,tylko że u mnie leczenie nadal trwa,ale jest już chyba lepiej,wezmę jeszcze dziś i jutro i na tym koniec.

dzięki za odpowiedzi, mam jeszcze pytanie, jakie badania musi mieć maluszek w związku z tą bakterią i czy tego też trzeba samemu dopilnować, czego należy wymagać aby byc pewnym że dzidziuś się nie zaraził?

napewno po porodzie w szpitalu zrobia tobie i maluszkowi badania. Dobrze nie pamiętam ale chyba u mnie wyszło z posiewu że mam paciorkowca i zrobili małej crp i było podwyższone wiec dali antybiotyk i od razu pobrali u niej na badanie czy cos sie wychoduje. Nic u małej nie wyszło a trwało to 3 dni. więc sprawdzili znowu crp i było w normie wiec po ostatniej dawce antybiotyku poszłysmy do domu. U ciebie pewnie od razu wezma od maluszka badanie więc już jesteś te 3 dni krócej niż ja bo u mnie pierw moje badali wiec ja dowiedziałam sie że zostaje w szpitalu dłużej w dniu kiedy normalnie miałam miec wypis. Także nie martw się . jak maluszkowi nic nie wychodują do idziecie do domu a jak będzie to poprostu będzie miał pewnie antybiotyk dłużej. Ale to moge tylko pwiedziec z własnego doświadczenia . Najlepiej zapytac lekarza jak to będzie u ciebie i jaka jest procedura.

a ja urodzilam i nam antybiotyku nie podali dziecko tez ma to cholerno bakterie nie wiem co mam robic skad ta bakteria sie wziela

rety.....dziewczyno to do lekarza idz z dzieckiem i wylecz je z tego paskudztwa!

Beti
Ja chodzę do SR w Wejherowie i babeczka powiedziała,że jeśli ma się paciorkowca, to należy przyjechać do szpitala zaraz jak tylko rozpocznie się akcja porodowa. Podają wtedy ok 4 godz przed porodem antybiotyk, aby ochronić maluszka. Powiedziała też, aby nie robić za szybko wymazu np w 32tyg ciąży, bo jeśli wyjdzie,że ma się paciorkowca i go wyleczy, to może się okazać, że za 3-4 tyg ma się go znowu.... Więc najlepiej ok 38 tyg robić wymaz. To jest wiedza wyniesiona z SR.

rodziłam w Wojewódzkim, wymaz robiłam w 38 tygodniu, paciorkowiec był, dostałam antybiotyk, przy porodzie tez - co 4 godziny. Synek zdrowy.

jak dobrze ze jest foum nawet bym nie wiedziała zeby poinformowac podczas porodu no chyba ze lekarz mam nadzieje by mi powiedział ja odbieram wyniki jutro mam nadzieje ze nie mam tego swinstwa

Chciałam spytać dziewczyny, jak jest z naturalnym karmieniem, czy można karmić dziecko piersią jeżeli matka dostaje antybiotyk?

Ja miałam taki, że mogłam karmić:)

Ja miałam paciorkowca, podczas porodu dostałam dożylnie antybiotyk, nie pamiętam nazwy. Potem przez 5 dni leżenia w szpitalu 3 razy dziennie dożylnie a mały miał badanie w 2 dobie, czy nie zaraził się i było wszystko oki, więc nic nie dostał. Ja normalnie mogłam karmić od samego początku. Rodziłam 4 miesiące temu, w Redłowie.

poród w Wejherowie 2 lata temu, augmentin dostałam jak tylko z izby przyjęć przenieśli mnie na oddział, a potem już skurcze i cesarka , córeczka nie dostawała antybiotyku

ja rodziłam w swissmedzie, miałam dostać ten antybiotyk ale kilka dni przed samym porodem zrobili mi jeszcze badanie i wyszło,że wynik jałowy to już mi nie podali. ale wcześniej też mówili,że 4 godz przed trzeba podać więc jakby co to nie zwlekać z przyjazdem.
Moja sis natomiast miała podany i dziecko też po urodzeniu dostało

po cesarce nie dostaje dziecko bo nie mialo sie jak zarazic, tylko przy porodzie naturalnym moze

Nieprawda :P

ja też potwierdzam, że nie prawda, mało tego tydzień przed porodem brałam antybiotyk, i nic z tego tydzień w szpitalu, antybiotyk ja i mała i to pomimo cc
co prawda w wymazie u niej nie stwierdzili paciorkowca, tylko podwyższone crp, ale wynik ponoć przekłamany właśnie z powodu przyjmowanego wcześniej antybiotyku

także pomimo wszelkich zabezpieczeń, ryzyko istnieje
karmić piersią można (trzeba tylko mieć mleko, a po cc to nie takie łatwe :P )

dzięki dziewczyny za informacje, chociaż jedna rzecz mnie uspokoiła z tym karmieniem, o ile będę mieć pokarm;)

Inne tematy z forum

Gdzie kupic okna PCV w Wejherowie? (6 odpowiedzi)

Musze wymienic okna mozecie polecic jakas sprawdzona firme.

przedszkole mapeciaki (16 odpowiedzi)

prosze o opinie o tym przedszkolu

porod w słynnym szpitalu w wejherowie ---byl najwieksza pomyłką!! (214 odpowiedzi)

Moja ciaza przebiegala bez komplikacji, mialam urodzic dziewczynke,cieszylam sie ogromnie!!!...