pościel, bawełna satynowa czy satyna bawełniana?

Chcę kupić pościel 200x220 i nie wiem którą wybrać, bawełnę satynową czy satynę bawełnianą, czy któraś z Was wie czym one się różnią?
Czytałam, że ponoć pościele Andropolu są dobrego gatunku. Czy poza allegro można ją gdzieś kupić? dodam, że byłam w Auchan i tam je widziałam ale rozmiaru 200x220 były może z 4 szt :/ i to takie kolory, że nie dziwię się, że nikt nie chce ich kupić za to innych rozmiarów i kolorów jest w brud.
Czy gdzieś w sklepie stacjonarnym znajdę te pościele?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: pościel, bawełna satynowa czy satyna bawełniana?

my mamy bawełnę satynową :] super się śpi :] w sumie 3 komplety (jeden na zwykłą kołdrę i 2 komplety na 200x220cm pod którą śpimy)
kupowałam na Allegro :] nie wiem jakiej firmy :] ale mogę poszukać sprzedawcę :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W wątku który odkopałam pisałaś że kupiłaś pościel z satyny bawełnianej od sprzedawcy Tekstylia Domowe, teraz piszesz że bawełna satynowa hmm więc jak jest poprawnie? :)
http://forum.trojmiasto.pl/Posciel-200x200-gdzie-kupie-t186694,1,16.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zulusa ja mam 3 komplety Andopolu, wszystkie slusza nam na zmiane od 3 lat i sa w swietnym stanie. Wlasnie rozmiar 200x220. Ja zamawialam z allegro bo sa tansze, ale wiem ze sa tez w home&you tylko cena wyzsza, wiec tam warto pojsc "pomacac" a zamowic z allegro, napewno bedziesz zadowolona;) Wzory tez maja super:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zulusa a to nie jest to samo? Bawelna satynowa i satyna bawelniana?

no właśnie teraz to ja już zgłupiałam :P kto znajdzie różnice między tymi materiałami? ;)

Ale i to i to jest bawelna, wiec co to ma za znaczenie? to tylko kwestia splotu no i satyna jest bardziej sliska, dzieki temu posciel z dodatkiem satyny jest bardziej blyszczaca, sliska i sie nie kulkuje. Ale przy tym nie jest zimna jak sama satyna

jakby nie było - nasze pościele są z mięsistej bawełny, lekko śliskiej i właśnie nie kulkują się :]

nie mają nic wspólnego ze zwykłą mocno śliską i błyszczącą satyną ;)

znalazłam linki do innego forum ekrawiectwo.net ale mają problem z serwerami :P a tam wygląda jakby były opisane różnice :P

Nasza tez jest lekko sliska, chodzilo mi o to ze jest bardziej sliska niz sama bawelna ale nie tak sliska i zimna jak sama satyna:) Wg mnie jest to najlepsza posciel:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

dokładnie :] jest milsza od bawełny właśnie przez ten leciutki poślizg :]

W sumie to obojętnie mi czy to będzie bawełna satynowa czy satyna bawełniana ważne żeby to była milusia bawełna.
Aniaa, być może wybiorę się do home&you "pomacać" pewnie będzie to to samo co a Auchan. Wzory pościeli mam już wybrane na allegro :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

No ja z Andropolu juz biore w ciemno, wszytskie sa takie same w dotyku, zeby tylko wzor sie podobal:) ja mam 2 komplety fioletowe w rozne wzory i jeden granatowy i kolory nawet trzymaja:)

Heh jeden też wybrałam fioletowy :)

z całego serca polecam posciel ANDROPOL ,mam kilka kompletow używane i prane intensywnie i nic się z nimi nie dzieje,nie farbują,nie kulkują się ....

Aniaa, dziś specjalnie pojechałam do home&you w Galerii Bałtyckiej żeby sprawdzić tą pościel i powiem Ci, że oni nie mają pościeli z Andropolu, wszystkie ich pościele importuje i dystrybuuje LPP TEX S.A. 80-180 Kowale
Myślałam, że Twoje informacje są sprawdzone, szkoda tylko mojego poświęconego czasu :/

Na bank maja ta sama posciel, bo jedna kupila moja Mama z home&you a ja znalazlam identyczna na allegro i kupilam. Moze ta posciel rozchodzi sie do roznych producentow ktorzy opatruja wlasnymi metkami? Jestem pewna ze to jest to samo, nie widzialas tcyh samych wzorow?

"Ale dzięki temu, że Andropol szył dla Home&You poznałam tę firmę, jej świetną jakość, zarówno pościeli, jak i przede wszystkim prześcieradeł, które są fantastyczne - dobrze zwymiarowane, z zapasem na materac, milutkie, dobrej jakości"

Cytat z neta. Mozesz znalezc wiecej swiadczacych ze mieli posciel andropolu. Moze szyje nadal moze nie, ale z tymi pretensjami to chyba przesadzasz. Nie mieszkam w home&you zeby wiedziec jaka akurat maja posciel, ostatnio jeszcze widzialam wzory Andropolu.

"Andropol szył dla Home&You" dokladnie to mi kiedys powiedziała Pani w sklepie H&Y

Być może nie doinformowane Panie pracują w home&you, że mówią iż pościeli Andropolu nie mają? Sama też sprawdzałam prawie każdą pościel, a wzoru Andropolu (takie jak są na allegro) nie było żadnego więc to już chyba o czymś świadczy.

Aniaa cyt. "wiem, że też są w home&you" skoro piszesz, że wiesz to chyba tak należy to rozumieć. Jeśli nie byłaś pewna to mogłaś inaczej sprecyzować zdanie wtedy ja zastanowiłabym się czy faktycznie warto jechać.
Poza tym rybalon, piszesz "kiedys powiedziała Pani w sklepie H&Y" nie znaczy że dalej tak jest :)
Do nikogo nie mam pretensji no może trochę bo ten stracony czas wolałabym poświęcić dziecku na spacerku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

http://www.lpptex.com.pl/naszemarki.html

Być może LPP TEX S.A. zaopatruje się u Andropolu ale w takim razie z tyłu opakowania musi być informacja, kto jest producentem a kto importerem czy dystrybutorem a jest tylko LPP TEX S.A.
Poza tym jak już pisałam, żadnego wzoru Andropolu nie widziałam w home&you

Bylam pewna że sa bo sama je tam widziałam. Wybacz ale nie zakladam za kazdym razem ze czegos juz nie bedzie bo moze firmy przestaly ze soba wspolpracowac. Ja te posciele widzialam od kilku lat w home&you i napewno 2 miesiace temu byly w Klifie. Nawet jesli zakonczyli wspolprace jakis czas temu to pewnie i tak chcieli wyprzedac cala ta posciel wiec moze dlatego byla. Powiedzialam gdzie widzialam i tyle, nie bylo-trudno, nie ma o co robic afery.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

było se zulusa zadzwonić a nie stękasz że chciał Ci ktoś pomóc
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

kupiłam w Auchan pościel Andropolu z satyny bawełnianej i rzeczywiście jest super!
Wyjątkowo mieli jeden całkiem przyzwoity wzór, choć droższy od reszty (200x220), za to te "brzydkie" wzory są teraz taniej niż na necie, bo za nieco ponad 100zł.

ajeczko a w jakiej cenie byly 160x200cm?

nie zwróciłam uwagi, ale na pewno sporo tańsze niż moja ;)
nie wiem czy były obniżki na końcówki serii z tego rozmiaru.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziewczyny kupiłam na allegro pościel Andropolu. Zamawiałam satynę bawełnianą. Dziś otwieram paczkę i na pościeli jest napisane SATYNA, 100% bawełna. I tu mam pytanie czy pamiętacie Wasze opakowania pościeli? Mam inną pościel z satyny bawełnianej i jest bardziej miękka i mniej śliska. Nie chciałabym pościeli satynowej, dlatego pytam czy ten napis Satyna, 100% bawełna to satyna bawełniana?

Satyna bawełniana i bawełna satynowa to to samo. Materiałem używanym do produkcji pościeli najczęściej jest bawełna a satyna to nazwa splotu włókien bawełny. Napis SATYNA, 100% bawełna oznacza satynę bawełnianą. Splot satynowy jest jednym z najbardziej wytrzymałych splotów tkanina jest przy tym bardziej miękka śliska raczej nie jest. Pościel w splocie satynowym może być śliska jeżeli materiałem użytym do jej produkcji nie jest bawełna a jakieś syntetyczne włóko lub jest z domieszką syntetycznego włókna, wtedy zazwyczaj się świeci i materiał jest śliski.

Ja polecam pościel firmy Greno jest to najlepsza polska firma produkująca tekstylia domowe (ręczniki, prześcieradła, pościel itp.) Mam pościel tej firmy od 2008 roku nic się z nią nie dzieje kolory są trwałe wyglądają jak nowe, zamki dalej działają. Prześcieradła i ręczniki również najwyższa jakość.

Pościel tą można znaleźć na Allegro oraz w sklepach internetowych np. http://www.luksusowysen.pl/ w sklepach stacjonarnych też są np. w Fashion House w Gdańsku oraz w Agata Meble ale w internecie jest zdecydowanie taniej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://www.sklep.mariall.pl/200x220-6czesciowa-c-2_119_230.html
oto firma produkujaca takie posciele i mozna kupic taniej niz na allegro

osobiście mogę polecić pościel http://www.posciel3d.com/104-posciel-z-przescieradlem.html kupiłam tydzień temu i u mnie się świetnie sprawdza !

W kwestii odpowiedzi na pytanie w temacie wątku polecam artykuł :
http://bluecathome.pl/o-poscieli-satynowej-i-nie-tylko,news2.html

Stawiałabym na satynę bawełnianą :) A tak poza tym, to polecam fan page na facebooku sklepu z pościelą https://www.facebook.com/podPIERZYNA?ref_type=bookmark

przede wszystkim ze względu na różnorodność tematów, jaki się tam pojawia, np. trendy i inspiracje w nowoczesnym urządzaniu sypialni czy np. liczne porady :)

ja osobiście polecam MAKOSATYNE :)

http://www.sklepwnetrz.pl/httpwwwsklepwnetrzpl-p-17.html

Bardzo mi sie podoba oraz ma super jakość makosatyny bawełnianej:)
Polecam :)

Satyna, to jest jeden ze sposobów wykończenia m.in. tkanin, nadający im połysk i gładkość. Można w ten sposób wykańczać bawełnę jak i np. poliester, więc wg mnie prawidłowa nazwa powinna brzmieć "bawełna satynowana".
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Armatura łazienkowa - jaką wybrać? (45 odpowiedzi)

Witam, jestem w trakcie remontu i obecnie zastanawiam się jakiej firmy armaturę łazienkową...

Stół + krzesła - gdzie najtaniej? (55 odpowiedzi)

Gdzie najtaniej kupię zestaw stół +6 krzeseł,może któraś z was wie coś na temat?

Materac na łóżko do spania - twardy - jaki? (139 odpowiedzi)

Czy ktoś ostatnio kupował materac i orientuje się co jest godnego polecenia, bo ja kompletnie nie...