poświęcenie nowo wybudowanego domu

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Witam, mam pytanie jak to wygląda z poświęceniem nowo wybudowanego domu. Jest akurat okres wizyt duszpasterskich i nie wiem czy powinnam zgłosić się do księdza, czy czekać aż będzie chodził naszą ulicą?? Czy jakiś poczęstunek powinnam zrobić czy bardziej coś większego??? Jak to wygląda???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: poświęcenie nowo wybudowanego domu

najlepiej podejdź na plebanię i spytaj się, czy podczas kolędy ksiądz mógłby wyświęcić Wasz dom. Myślę, że nie będzie to dla niego problemem. Co do poczęstunku to chyba najlepiej kawa i ciasto. Podczas kolęd księża mają ograniczony czas na wizyty w poszczególnych domach więc myślę, że to wystarczy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja poprosiłam o poświęcenie nowego domu podczas pierwszej kolędy, nie zgłaszałam tego wcześniej, nie było problemu żadnego; a co do poczęstunku to ja zawsze pytam księdza czy ma ochotę na małą kawkę :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To zależy od ciebie, jaką forme wybierzesz. Niektórzy robią wielką uroczystość, zapraszają rodzinę na wykwintny obiad czy kolację, ksiedza też, wtedy to błogosławienie ma taką bardzo uroczystą formę. Znajoma zrobiła taką "poważną" parapetówke połączoną z błogosławieństwem. Inni wolą skromnie, np. przy okazji kolędy. I tak, i tak jest ok.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam nadzieję że przynajmniej żab nie zakopałaś w rogach domu, jak to bywało za wcześniejszych przesądów.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Gdzie zakopywano żaby? Jajka się zakopuje, albo podkowę, albo pieniążek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na terenie obecne Żabianki, w mrokach średniowiecza, gdy to w różne zabobony ludzie wierzyli, i tak im pozostało.

(Ciekawa uwaga, z tymi nieszczęsnymi żabami, co więcej, gdy przeczytałam o tym wyświęcaniu, dokładnie te same skojarzenie mi się nasunęło.)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

u nas podczas kolendy ksiadz poswieci mieszkanko wczesniej nie uprzedzam bo mysle ze sam sobie wymysli swiecenie...u mamy rok temu po remoncie kuchni wpadł i mowi o grazynka masz nowa kuchnie no to trzeba poswiecic:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...