Re: potrzebuje informatyka
Mógłbym zaoferować antywirusa za darmo i to nie z takich "darmowych" ale komercyjnych :)
Co do reszty - musisz się liczyć z tym, że to może potrwać.
Po pierwsze - wywalenie niepotrzebnych programów. Np jeden program do oglądania i prostej edycji zdjęć wystarczy, nie trzeba mieć ich dwa, trzy czy cztery zainstalowane. Podobnie ze słuchaniem muzyki - jeden wystarczy w zupełności. Nie używasz PIT-2009 (tak właśnie miałem u znajomego ;) ) to po co on Ci? Wywalić. Takie sprzątanie może potrwać do kilku godzin...w zależności jak długo będziesz się zastanawiać - czy ten program jest mi naprawdę potrzebny? Przyda się też coś w rodzaju CCleanera, który powywala niepotrzebne pliki tymczasowe (i inne) oraz "postara" się zoptymalizować rejestr.
Dwa - najnowsze łatki i uaktualnienia - zależnie od prędkości łącza internetowego oraz mocy komputera. Ostatnio instalowałem na leciwym kompie z WinXP uaktualnienie Service Packa 3..zajęło to z dwie godziny :/
Trzy - antywirus, antymalware i porządny skan wszystkiego. To też potrwa "wieki" dlatego przyda się pousuwanie wcześniej niepotrzebnych rzeczy - mniej plików do skanowania. Oczywiście do tego porządna konfiguracja antywirusa z uwzględnieniem kilku rzeczy, które mogą poprawić wydajność - po co Ci wgrany antyspam skoro Tobie nie przeszkadza oglądanie reklam? ;)
Cztery - optymalizacja systemu pod względem wyświetlania interfejsu, wielkości pliku stronicowania itp. Po co tak naprawdę jakieś efekty podczas minimalizowania okienek, skoro poza animacją nic nie wnosi? No chyba, że ktoś chce mieć "słitaśny" pulpit...ale kosztem i wydajności i baterii.
Pięć - nowe sterowniki, aktualizacje oprogramowania.
Sześć - sprawdzenie czy Ci się efekt podoba :)
Jak widzisz, przy jednym kompie można spędzić wiele czasu zatem jedna herbatka i ciastko nie wystarczą ;)
1
0